/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 1

jaargang 43, 8 februari 2001


Opinie

Untitled Document

Cursief
Bedrijfsmatig Gestuurd Onderwijs

Na PGO en OGO is er in universitair Nederland een nieuwe loot aan de rijkvertakte onderwijsboom ontsproten: BGO (Bedrijfsmatig Gestuurd Onderwijs). Geen tentamens en studiepunten meer, maar functionerings- en beoordelingsgesprekken. Geen vakantie maar verlof. Geen studievereniging maar een personeelsclub. De nieuwe TU/e-opleiding Industrial Design huldigt op onderwijsgebied zeer ambitieuze en revolutionaire plannen. Decaan Jeu Schouten verwoordde het tijdens de presentatie van zijn opleiding als volgt: "Met deze studie moet je vierentwintig uur per dag bezig zijn en dat zeven dagen in de week. Alle dingen die daar buiten vallen, doe je maar in je eigen tijd."
Op een aankomend student die naast studeren nog wel enige interesses heeft (sport, hobby, bijbaan, bestuursfunctie, vriend/vriendin), moet een dergelijke onvoorwaardelijke liefde voor de opleiding beklemmend overkomen. Raakt je wereldbeeld hierdoor in vijf jaar tijd niet erg verkokerd? Waar blijft de ruimte voor je eigen ontwikkeling op andere gebieden? Stoomt de opleiding je enkel klaar om over vijf jaar direct door te stromen naar de in aanbouw zijnde Philips-campus, waar bij oplevering zo'n achtduizend wetenschappers verwacht worden?
Dat bij deze studie de collegezaal eindelijk eens buitenspel gezet wordt, valt te prijzen. In de ogen van velen is dit een onderwijsvorm die zichzelf overleefd heeft. In hechte teams gaan de studenten binnen een zestal gebieden werken aan het oplossen van concrete problemen. Daarbij zijn zij vrij om zelf te bepalen waar zij de kennis die ze hiervoor nodig denken te hebben, vandaan halen. Voor de mensen die klagen dat de student tegenwoordig te veel bij het handje genomen wordt, goed nieuws. Maar is een kersvers gediplomeerde VWO'er al direct in staat om een inschatting van zijn eigen talenten en kennisreservoir te maken? Ongetwijfeld zullen de 'directeur' en de 'managers' van de ID BV de pas aangestelde 'werknemers' hierbij te hulp moeten schieten. Opleidingsdirecteur Han Smits ziet volgens een interview dat zaterdag verscheen in het Eindhovens Dagblad, ook wel in dat onderweg nog zal moeten worden bijgestuurd. Maar tegen hoog inzetten is geen bezwaar. Smits verwacht pioniers, 'mensen die een beetje gek zijn'. Toch gaan ze wel gek doen met een beurs, die ze voor een periode van maximaal vijf jaar ontvangen. Om mogelijke financiële schade te ondervangen, hierbij een tip: bied de beginnende ID-studenten bij aanvang alvast een mooi optie-pakket aan.

Han Konings
Untitled Document

Belrondje

Blij met de MUB?

In 1997 werd aan de Nederlandse universiteiten de MUB ingevoerd. Het College van Bestuur en de faculteitsbesturen wonnen hiermee aanzienlijk aan macht. Voor de U-raad en de faculteitsraden restte slechts medezeggenschap. Na vier jaar evalueert het ministerie van OC&W middels zelfanalyses aan de universiteiten deze relatief nieuwe wet. Cursor nam alvast een voorschotje: bent u blij met de MUB?

Dr.ir. Bob van Winkel
Voorzitter U-raad

Ik vind het moeilijk om daar iets over te zeggen, aangezien de MUB nog niet al te lang bestaat en er eigenlijk geen vergelijkingsmateriaal voorhanden is. Ik denk dat de geplande MUB-evaluatie wat dat betreft niet al te veel helderheid zal verschaffen. Het gaat namelijk om een zelfanalyse en iedere universiteit functioneert verschillend.

Petra Hofman
Voorzitter Progressieve Fractie

In de MUB is het zeer belangrijk dat je zelf de initiatieven neemt en dat je op een grondige manier informatie verzamelt. Wij leveren op een actieve manier een bijdrage en reageren niet alleen op het College van Bestuur. Want daarmee kom je er gewoon niet, je hebt namelijk minder macht tegenover het College. Op sommige gebieden heb je nog wel instemmingsrecht en ook adviesrecht is niet iets wat het College van Bestuur gewoon aan de kant kan schuiven.

Ir. Harry Roumen
Secretaris TU/e

Intern hebben wij al eerder het functioneren van de MUB besproken, toegespitst op de inrichting van de medezeggenschap. Daarin zijn we tot de conclusie gekomen dat de keuzes, die we op basis van de nieuwe MUB in Eindhoven gemaakt hebben, de juiste zijn geweest. Ik heb zelf de indruk, en ik mag vergelijken want ik ben onder de vorige wetgeving ook voorzitter van de Hogeschoolraad respectievelijk U-raad geweest, dat de nieuwe wetgeving de slagvaardigheid heeft vergroot.

Prof.dr.ir. Wim van Bokhoven
Decaan Elektrotechniek

Ik denk dat het toch een operatie is geweest die ervoor heeft gezorgd dat faculteiten slagvaardiger kunnen opereren door besturen in te richten waar integrale verantwoordelijkheden en bevoegdheden bij elkaar komen. Met als resultaat dat je efficiënter kunt besturen. Waar je natuurlijk wel een beetje rekening mee moet houden is dat bepaalde vertegenwoordigingsorganen die vroeger meer invloed hadden, niet precies vastgepind moeten worden op de rechten die ze nu hebben maar dat daar op een coulante manier mee omgegaan wordt. Het is wel zo dat op kritieke momenten, wanneer het echt op kiezen aankomt, het bestuur zijn verantwoordelijkheid moet nemen en de keuzes moet maken.

Fransien van ter Beek
Voorzitter Landelijke Studenten Vakbond (LSVb)

Met de invoering van de MUB is de medezeggenschap voor medewerkers en studenten sterk verminderd. Studenten en medewerkers zijn totaal afhankelijk van de grillen van het College van Bestuur. Wij hebben de indruk, en meer dan alleen de indruk, dat vele instellingsbesluiten genomen worden tijdens het overleg tussen het College van Bestuur en de decanen. En dat zodoende van werkelijke medezeggenschap voor universiteits- en faculteitsraden nauwelijks sprake is. Het is voor hen slikken of stikken. Hiermee wil ik niet beweren dat de MUB een flop is, het zou namelijk kunnen functioneren op voorwaarde dat het College van Bestuur bereid is mee te werken.

Untitled Document

En ik vind...

Beste redactie van de Cursor,

Tot onze spijt hebben we in Cursor 20 een enigszins negatief stukje gelezen over 'Gespreksvoering NIET op de fiets'. Het verhaalt over het feit dat de cursus 'Gespreksvoering op de fiets' helaas geen doorgang heeft kunnen vinden. De laatste regels, vanaf de regel "Opmerkelijker is het feit dat twee personene deze cursus blijkbaar wel serieus namen en wat gaat de StIK nu voor hen doen?", stellen het geheel in een verkeerd daglicht. Hoewel de cursus enerzijds ludiek bedoeld is, is het wel degelijk een echte cursus waar echt wat van geleerd kan worden, zoals alle cursussen van de StIK. Ook vanuit het bedrijfsleven is reeds positief gereageerd. Daar wordt al druk gezocht naar alternatieve vergadermogelijkheden, en daarom heeft het managersblad 'Next' een stukje geschreven over 'Gespreksvoering op de fiets.' Dus zo vreemd is het niet dat mensen wel degelijk geïnteresseerd zijn in deze cursus.
Verder is het zo dat indien een cursus geen doorgang kan vinden, de StIK contact oneemt met de geïnteresseerden, en met hen de mogelijkheden voor een andere cursus of een ander trimester bespreekt.

Patrick van der Heijden
Coördinator Cursussen en Promotie

Jan Maarten Kramer
Secretaris














Website Cursor