/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 3

jaargang 43, 22 februari 2001


Nieuws

Untitled Document

Reorganisatie BHV moet nog wachten
Na veel heen en weer gepraat en twee schorsingen, kon de voltallige U-raad afgelopen maandag nog geen instemming verlenen aan de reorganisatie van de BHV-beveiligingsorganisatie binnen de TU/e. De raad zette vraagtekens bij het aantal fte's in de nieuwe organisatie.

Het College van Bestuur wil de BHV-beveiligingsorganisatie reorganiseren op advies van GITP, die de BHV door heeft gelicht. De formatie wordt in het voorstel teruggebracht tot 20,05 fte. De brandweer krijgt er fte's bij en komt uit op 3,02. Er wordt een nieuw hoofd BHV aangetrokken die leiding gaat geven aan drie tot vier vaste teamleiders, de brandweercommandant, de BHV-vrijwilligersorganisatie en aan de receptionisten.
De raad had bij monde van Cor Naninck vooral vragen over het aantal fte's in de nieuwe invulling en wilde garantie dat er genoeg mensen in de beveiligingsorganisatie zitten. "In de voorgestelde bezetting is geen rekening gehouden met ziekte, cursussen en dergelijke", vond Naninck. Collegelid drs. Willem Te Beest antwoordde geen structurele situatie op te willen bouwen gebaseerd op mogelijk situaties.
Te Beest vroeg de raad toch in te stemmen met het voorstel, op de fte-kwestie na, die hij later nader zal toelichten. Na overleg waren drie van de vier fracties het hier mee eens. Alleen de PF wilde hier niet aan. Jelle de Jong: "Als we hiermee instemmen, nemen we het besluit al, dat is niet de bedoeling", zo verwoordde hij de gevoelens binnen zijn fractie. Te Beest wees er in een nadere uitleg op dat er qua fte's in de praktijk niets verandert, omdat de beveiliging al op de gewenste formatie zit. De extra personen die er nu werken, zijn extern ingehuurd. "We willen hier snel mee verder en de functies voor teamleiders openstellen", zei Te Beest.
Naast de personele zaken, wil Te Beest de brandpreventietaken overhevelen naar of de brandweer of de BHV. "We hebben advies gevraagd hierover bij de regionale brandweer en wachten dat even af."/.

Untitled Document

Quantum workshops
Het Eurandom instituut dat gevestigd is in het Laplace-gebouw was vorige week het toneel voor Qrandom: tal van workshops over 'quantum probability theory', 'quantum statistics and information theory', 'quantum optics' en 'quantum computing'. De workshops werden gegeven van maandag tot en met donderdag. Het programma werd op vrijdag afgesloten met het symposium Qrandom Plus. Eén van de gastsprekers op het symposium was nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft. De aan het Utrechtse Spinoza Instituut verbonden wetenschapper gaf een lezing over 'Quantum Mechanics and Determinism at the Planck Scale'.
Foto: Bart van Overbeeke
Untitled Document

Overleven met geïmplanteerde varkensnier
Wetenschapstheater zwengelt discussie aan
Stel je voor. Je ontdekt dat je een nieraandoening hebt. Om de zoveel tijd moet je naar het ziekenhuis om je te laten spoelen. Je sociale leven verandert drastisch. Bier drinken in de kroeg behoort tot het verleden. Sporten is iets van vroeger. Dan dient zich opeens een oplossing aan. Er is een donornier beschikbaar. Er is echter één complicatie. Je donor is geen mens. De nier die bij jou geïmplementeerd zal worden is afkomstig van een varken.

Xenotransplantatie is het transplanteren van weefsels, cellen of organen van de ene diersoort in de andere. Of van dieren naar mensen. Deze vorm van vervangingsgeneeskunde is nogal beladen. Enerzijds vanwege de risico's die het met zich meebrengt. Willen we het risico lopen dat nieuwe virussen de kop opsteken. Anderzijds is xenotransplantatie beladen vanwege het ethische aspect. Mag de mens dieren gebruiken om te overleven? Mag de mens op deze indringende wijze ingrijpen in de natuur?
Alvorens het parlement een definitief standpunt inneemt over Xenotransplantatie is besloten om eerst middels een breed publiek debat te peilen wat de mening van de maatschappij is. Het publieke debat geeft het volk de mogelijkheid om zich te informeren en te verdiepen in de voors en tegens en op basis daarvan een standpunt in te nemen.

In het kader van dit publieke debat en de besluitvorming in het parlement toert toneelgroep Pandemonium langs een kleine honderd middelbare scholen met de voorstelling Dierbaar Leven. De theatervoorstelling is een bewerking van Pig in the Middle, een stuk waarmee in Engeland al veel succes geoogst is. Afgelopen maandag voerde het gezelschap het stuk op voor studenten die het vak Technology Assesment gevolgd hadden. Het toneelstuk en de daaropvolgende discussie waren het sluitstuk van het vak.

Hoop
Het verhaal is simpel. Jongen, Remco, blijkt nierziekte te hebben en moet naar het ziekenhuis om zich te laten spoelen. Daar ontmoet hij het meisje Gemma op wie hij verliefd wordt. Gemma is ook nierpatiënt en een fervent voorvechtster van dierenrechten. De dokter door wie het tweetal behandeld wordt, doet onderzoek naar xenotransplantatie en wil een varkensnier implanteren bij de jongen. Hij moet beslissen of hij de varkensnier wil. Vervolgens wordt hij heen en weer gegooid tussen hoop en twijfel. Hoop op een beter leven, twijfel vanwege de ethische aspecten en de risico's die het implanteren van varkensnieren met zich meebrengt. Het stuk eindigt open. Remco neemt geen beslissing.

Als het toneelstuk is afgelopen, discussiëren de studenten verder over het onderwerp. De toneelspelers nemen, nog steeds in hun rol, ook deel aan het gesprek. Echt eens worden de studenten het niet met elkaar. Net als in het toneelstuk overheerst tijdens de discussie vooral de twijfel. Een enkeling zegt pertinent 'nee' tegen elke ingreep in de schepping. Een ander gooit het op het recht van de sterkste. "Als de varkens ons zouden kunnen gebruiken, zouden ze dat ook doen", laat hij weten. Als bij de afsluitende stemming minder dan de helft van de deelnemers aangeeft geen prijs te stellen op een varkensorgaan blijkt duidelijk dat xenotransplantatie nog lang niet door iedereen geaccepteerd is ./.

Untitled Document

Meer taken voor studentenvoorlichtingsteam
Het studentenvoorlichtingsteam van de TU/e heeft meer taken gekregen. Mede om die reden worden er weer zo'n tien eerste- of tweedejaars studenten gezocht die het team willen versterken.

"We maken steeds meer gebruik van studenten", zegt ir. Willy Zelen, studievoorlichter van de TU/e. "Eerst alleen bij beurzen en markten op scholen, maar nu steeds meer bij presentaties. Daarvoor volgen ze een cursus om dat te leren." Zelen is sinds anderhalf jaar studievoorlichter van de TU/e, maar stopt in juni van dit jaar. Haar collega vond eerder een andere baan en stopte. Er wordt nu dan ook naar een of twee nieuwe studievoorlichters (TU/e- ingenieurs) gezocht. "De studenten van het studentenvoorlichtingsteam moeten nu voor de continuïteit zorgen", vindt Zelen. "Bovendien willen scholen graag dat er studenten meekomen tijdens voorlichtingsbijeenkomsten om te vertellen over het studentenleven in Eindhoven." Ook als er een school een bezoekje brengt aan de universiteit, worden tegenwoordig studenten ingeschakeld, evenals bij voorlichtings- en publieksdagen. "Dat gebeurt nu steeds structureler."
Het studententeam bestaat uit 35 personen, waarvan er ongeveer tien weggaan. Er zijn tien eerste- of tweedejaars studenten welkom. "We zoeken vooral mensen die Techniek & Maatschappij, Technische Informatica of Technische Natuurkunde studeren, maar in principe is iedereen welkom. Je kunt zelf indelen hoeveel je werkt, gemiddeld komt het neer op vijf middagen en/ of avonden per jaar. Maar wie meer wil werken, kan dat ook." De leden van het team krijgen betaald als student-assistent. De reistijd en trainingen worden half doorbetaald. Wie interesse heeft, kan voor woensdag 14 maart contact opnemen met ir. Willy Zelen via telefoonnummer 040-247 2226 of via w.zelen@tue.nl. Half maart starten de gesprekken voor het team. Ook mensen die net zijn afgestudeerd of bijna gaan afstuderen aan de TU/e en interesse hebben in een baan als studievoorlichter voor twee jaar, kunnen zich bij Zelen melden of op de internetpagina van de TU/e kijken naar de vacatureomschrijving. /.

Untitled Document

Prijs voor TU/e'ers tijdens Bouwbeurs
Vier TU/e studenten hebben op de Bouwbeurs 2001 te Utrecht een prijs gewonnen voor het ontwerp van een innovatief gevelsysteem. Het winnende idee, 'Windows 2001', is gebaseerd op het principe van het schuivend raammechanisme in een autoportier. Dit systeem maakt kozijnloze beglazing mogelijk. Aan de prijs was een bedrag van 2500 gulden verbonden. De vier zijn nu op zoek naar een producent.

Ing. Frank Hofmans, ing. Willem Keeris, ing. Geert van der Pas en Erik van der Weg zijn allen Bouwkunde studenten. De vanuit de TU/e verstrekte opdracht luidde: ontwikkel een innovatief gevelsysteem in samenwerking met een gespecialiseerd bedrijf in deze branche. De partner van de vier studenten werd uiteindelijk Keers Konstruktiewerken. Een bedrijf dat voornamelijk actief is in de utiliteitsbouw en bekend is geworden door het Isovlies en Vierka Volglas systeem. Met name het laatstgenoemde systeem, waarbij de beglazing wordt verlijmd waardoor kozijnen in het gevelbeeld niet zichtbaar zijn, was een bron van inspiratie voor hen. Het was alleen de vraag of een dergelijk systeem een afzetmarkt heeft in de woningbouw. Na gesprekken met verschillende architecten, een haalbaarheidsonderzoek en een probleemstudie, bleek dat er wel degelijk vraag is naar kozijnloze beglazing. De vier bekijken nu samen met Syntens, een innovatienetwerk voor ondernemers, wat de mogelijkheden zijn om het product op de markt te brengen. "Het idee is gewoon hartstikke goed alleen zijn wij meer bezig met de toepassing van het product. Als je alleen naar het kozijn gaat kijken dan ben je op werktuigbouwkundig niveau bezig en daar schiet onze kennis tekort", aldus Hofmans. 'Windows 2001' biedt met het oog op de toekomst vele mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan elektrische ramen en centrale raamsluiting in de woning, zodat op afstand ramen geopend en gesloten kunnen worden. /.

Untitled Document ESK
De kapel aan de Kanaalstraat in Eindhoven is zondag 25 februari vanaf 11.00 uur het decor voor de oecumenische viering. Zondag 4 maart, oecumenische viering door Martin van Moorsel om 11.00 uur. Maandag 5 maart Contact en Communicatie, van 20.00 - 22.00 uur (5 maandagen). Maandag 5 maart Kundalini Power Yoga, 20.00 uur in het dojo sportcentrum. Dinsdag 6 maart Zen meditatie, 17.00 in het dojo sportcentrum. Woensdag 7 maart Samen eten, 18.00 uur in Eskafé. Woensdag 7 maart Film: Gadjo Dillo, 20.15 uur in Eskafé. Opgave via secr ESK (040-2472627) of esk@tue.nl/.
Untitled Document

Internationale uitwisselingen populair
Internationale uitwisseling is populair bij Nederlandse docenten, studenten en leerlingen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Bison (Beraad Internationale Samenwerking Onderwijs Nederland). Internationalisering neemt in Nederland een belangrijke plaats in het onderwijsbeleid in. Uit het onderzoek dat jaarlijks uitgevoerd wordt in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, blijkt bijvoorbeeld dat in het schooljaar 1998/1999 bijna 30.000 docenten, studenten en leerlingen aan een internationale uitwisseling deel name. Voor studenten in het hoger onderwijs is het Verenigd Koninkrijk de meest geliefde locatie.

Ei van Columbus
Altijd al het ei van Columbus willen vinden? Dat kan nu. De minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen nodigt u uit om mee te dingen naar Het Ei van Columbus 2001, ofwel de prijzen voor Innovatie en Duurzaamheid. Hiermee willen de ministers industriële bedrijven, dienstverlenende organisaties, hogere onderwijsinstellingen en kennisinstituten belonen die innovatieve en duurzame producten en projecten ontwikkelen.Geïnteres-seerden kunnen zich tot 15 maart inschrijven. Een deelnameformulier en extra informatie vindt u op www.ei-van-columbus.nl. Na inschrijving heeft iedere deelnemer tot 15 april de tijd om de inzending gereed te maken.

Concerttour NSK
Het Nederlands Studenten Kamerkoor gaat van 17 februari tot en met 3 maart op tournee langs zeven verschillende studentensteden. De jaarlijkse concerttour van het uit dertig amateur-zangers bestaande koor heeft dit jaar als thema 'TOON-dichters', naar de eenheid tussen poëzie en muziek. Kijk voor meer informatie, zoals data, plaats en aanvangstijden op www.nsk.nl.

Vacatures
SECRETARESSE, faculteit Wiskunde en Informatica, ingangsdatum: 14/02/2001, sluitingsdatum: 14/06/2001, duur: vast dienstverband, 20 uur per week; salaris: 4165 (schaal: 5); vacaturesite faculteit W&I - http://www.win.tue.nl/vacatures/

STUDENT ASSISTENT (TU/E INTERN), faculteit Scheikundige Technologie, ingangsdatum: 15/02/2001, sluitingsdatum: 15/03/2001, duur: tijdelijk dienstverband voor 16 uur per week voor 1 maand, Vacature pagina ST - www.chemistry-jobs-online.com/V37443.htm

SECRETARESSE/MANAGEMENT ASSISTENTE, faculteit Technische Natuurkunde, ingangsdatum: 16/02/2001, sluitingsdatum: 01/03/2001, duur: vast dienstverband voor 38 uur per week; salaris: 4447 (schaal: 6), Vacaturesite Technische Natuurkunde - www.tue.nl/dpo/mc/vacature/fac_n.htm

SENIOR INKOPER, Dienst Interne Zaken, ingangsdatum: 16/02/2001, sluitingsdatum: 09/03/2001, duur: vast dienstverband voor 40 uur per week, salaris: 8044 (schaal: 11).

SECRETARESSE, Dienst Interne Zaken, ingangsdatum: 16/02/2001, sluitingsdatum: 09/03/2001, duur: vast dienstverband voor 40 uur per week, salaris: 4447 (schaal: 6)

HOOFD AUDITORIUM, Dienst Interne Zaken, ingangsdatum: 16/02/2001, sluitingsdatum: 09/03/2001, duur: vast dienstverband voor 40 uur per week, salaris: 6894 (schaal: 10) mailto:m.boers@tue.nl

MEDEWERKER CONGRESBUREAU, Dienst Interne Zaken, ingangsdatum: 16/02/2001, sluitingsdatum: 09/03/2001, duur: vast dienstverband voor 40 uur per week, salaris: 4904 (schaal: 7)

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor