/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 3

jaargang 43, 22 februari 2001


Opinie

Untitled Document

Belrondje
RSI offensief
De TU/e start op maandag 5 maart een groots RSI offensief. Onder deskundige begeleiding wordt in kleine groepen stilgestaan bij de juiste werkhouding en het voorkomen van RSI. Mosterd na de maaltijd of een ingreep op het juiste moment?

Anneliese Vermeulen
Secretaresse Communicatie Service Centrum
Het is nooit te laat. Iedere actie tegen RSI is meegenomen. Ik zal dan ook zeker de workshops bijwonen, want ik werk zelf nog slechts halve dagen vanwege RSI-klachten in mijn schouder. Ik hoop dan ook dat het offensief het begin is van een oplossing. Het is zeer zeker niet alleen een zaak voor de TU/e maar vooral ook voor de medewerkers en studenten. Zij moeten de aanbevelingen die gedaan worden daadwerkelijk opvolgen.

Drs. Paul Weijmans
Hoofd Amso
Ik organiseer het offensief en ik vind het dan ook lastig hierover mee te praten. Ik ben namelijk pas sinds 1 februari benoemd en zodoende spring ik als het ware in een rijdende trein. RSI heeft altijd al veel aandacht gehad. Het komende offensief verschilt echter met de in het verleden ondernomen acties. Dit is namelijk een gezamenlijk initiatief van de bedrijfsarts, de Arbo- en milieuserviceorganisatie en het sportcentrum. Het is een inhaalslag waarin we zoeken naar een passende en vooral effectieve oplossing en deze ligt bij de mens zelf.

Igor Aarts
Lid Progressieve Fractie
Belangrijk is dat eindelijk de grootte van het probleem erkend wordt. Het College van Bestuur ziet het belang van een goede voorlichting in. Studenten kregen in het verleden een laptop in hun handen gedrukt en verder nauwelijks voorlichting. Klachten zijn dan onvermijdelijk. Dit valt niet zozeer het College van Bestuur kwalijk te nemen maar de Amso. Zij hebben de kennis en hadden het College van tevoren moeten waarschuwen. Maar ik ben nu vooral blij dat er voor medewerkers en studenten naar een oplossing wordt gezocht.

Ben Martens
Bedrijfsarts TU/e

Ten eerste is het nooit te laat. En de manier waarop het nu wordt aangepakt, over de gehele breedte, is de enige juiste. We gaan uit van het vijf werkfactorenplan: werkdruk, werktijden, werkplek, werkwijze en werktaken. Dit model behelst alle RSI-risicofactoren. Vroeger werd te veel de nadruk gelegd op een ongeschikte muis of toetsenbord. Nog een groot voordeel is dat, in tegenstelling tot in het verleden, mensen nu intern terecht kunnen en niet meer worden doorverwezen. Hierdoor is de drempel voor mensen die geholpen wensen te worden verlaagd.

Martin van Gessel
Woordvoerder gezamenlijke bonden

Ik vind het offensief aan de late kant. We hebben op de TU/e bewust gekozen voor ICT-onderwijs en de risico's die hierbij komen kijken waren bekend. De TU/e had alerter op het gevaar van RSI moeten reageren. Ik heb met een groep studenten onderzoek gedaan naar vergelijkbare situaties bij bedrijven. Dit onderzoek heeft uitgewezen dat het bedrijfsleven adequater op het RSI-risico heeft gereageerd.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor