/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 6

jaargang 43, 22 maart 2001


Mensen

Untitled Document

Jaap Hardon
"Ik heb altijd kunnen werken zonder al te veel ellende"
Rawathe Keijzers
Foto:Bram Saeys

Als docent begon hij in 1963 op de faculteit Technische Natuurkunde bij de groep materiaalkunde. Toen deze groep werd ontmanteld, ging hij hetzelfde werk doen bij de faculteit Bouwkunde. Daarnaast was hij studieadviseur voor de studenten van de post-propedeuse. Onlangs ging hij met pensioen; een interview met Jaap Hardon (65 jaar) over zijn jaren op de TU/e.
Na de middelbare school koos Hardon ervoor scheikunde te studeren. "Er was vroeger maar een beperkt aanbod in opleidingen. Geologie leek me leuk, maar het is niets voor mij om in een hutje op de hei te gaan zitten. Medicijnen had ook gekund, maar ik ga al van mijn stokje bij een paar bloedspetters. Toen werd het dus scheikunde in Utrecht." Hardon koos voor de specialisatie vaste stofchemie. Na zijn studie ging hij het onderwijs in. "De reden daarvoor is simpel. In het onderwijs heb je ook te maken met onderzoek en dat leek me leuk. Een andere reden was de militaire dienst. Door het onderwijs in te gaan, kon ik die mooi ontlopen."
Hardon nam zitting in verschillende bestuursorganen van de TU/e. Zo zat hij vele jaren in de Universiteitsraad en was hijvoorzitter van de Bestuurscommissie Wetenschapswinkels. In 1970 was Hardon lid van de Zomercommissie die de omschakeling naar de WUB-structuur (Wet Universitaire Bestuurshervorming) voorbereidde."We gingen van een hiërarchische naar een democratische structuur. Met de introductie van de MUB (Modernisering Universitaire Bestuursorganisatie), een aantal jaren geleden, werd de klok voor een niet onbelangrijk deel weer teruggedraaid. Veel voordelen van het democratisch bestuur verdwenen. Veranderingen zijn altijd goed, maar het waren een aantal stappen te veel. Maar ik heb altijd redelijk kunnen werken zonder al te veel ellende."
Op de vraag of er ook nog dingen zijn die hij nooit zal vergeten, geeft Hardon lachend het antwoord dat dat van zijn lange termijngeheugen afhangt. Na lang nadenken kan hij toch iets verzinnen: "Ik denk dat ik de revolutionaire tijd van de jaren zeventig niet snel vergeet. De bezettingen in de gebouwen hier, in mindere mate dan in Amsterdam en Nijmegen, maar ze waren er wel. Opvallend is wel dat de links-radicalen van toen, nu rechts-kapitalistisch blijken te zijn. Ik vraag me dan af hoe trouw mensen aan uitgangsprincipes in het leven zijn. De studenten van nu zijn ook redelijk tam in vergelijking met vroeger. Eind jaren zestig was er een veel grotere maatschappelijke betrokkenheid. Tegenwoordig willen de meeste studenten snel klaar zijn met hun studie om daarna geld te kunnen verdienen. Vergeleken met de jaren zestig is alles fors veranderd."
Hardon kan zijn werk bij de TU/e nog niet helemaal loslaten. "Ik werk hier al een tijdje halve dagen en heb zelfs gesuggereerd om na mijn 65e parttime te blijven. Maar ik heb het gevoel dat ze dat niet echt op prijs stellen. Ik heb nog wel een brief geschreven om op vrijwillige basis wat dingen op het gebied van beleid op te knappen. Met materiaalkunde zal ik me veel minder bezighouden. Ik blijf er natuurlijk wel in geïnteresseerd, maar het onderwijs laat ik liever aan mijn collega's over." En verder? "De rest van mijn vrije tijd ga ik hobbyen. Er moet nog wat onderhoud aan huis en tuin gebeuren en dat ga ik lekker op mijn gemak doen."/.

Untitled Document

De week van/Loes
Loes Bonnemayer is derdejaars Tema student en voorzitter van studenten hockeyvereniging Don Quishoot.

Maandag: Ik maak thuis de agenda voor de bestuursvergadering van vanavond en bedenk welke zaken ik zodadelijk allemaal moet bespreken op het sportcentrum. Daarna ga ik naar het paviljoen om aan m'n studentassistentschap te werken.

Dinsdag: Studeren. Na een paar uur ga ik een mail sturen naar de KNHB over de promotie van hockey onder studenten en bel later wat commissie- en bestuursleden over het resultaat. Om acht uur vergadering met de toernooi-commissie, daarna borrel in Van Mol.

Woensdag: Studeren. Rond een uur of drie heb ik er genoeg van en ga ik even naar de stad om te winkelen. 's Avonds op de training is het super druk, iedereen heeft er veel zin in. We doen veel tactische oefeningen, nu maar hopen dat het werkt komend weekend.

Donderdag: Overleg over m'n studentassistentschap. Daarna poster alternatieven voor ons open toernooi in juli uitprinten en veel bellen om van alles te regelen. Om 19.00 uur sta ik op golfbaan Welschap, met tien Don Quishooters volgen we een golfcursus.

Vrijdag: Met een commissie-genootje laten we de toernooiposters drukken. Om 19.00 uur ben ik in het hockeypaviljoen voor de teambespreking, we hebben een inhaalwedstrijd. Iedereen heeft er veel zin in en we willen winnen. Het lukt, we spelen geweldig en het wordt 5-1. Na deze overwinning drinken we eerst wat in het paviljoen en later in de Royce.

Zaterdag: Vandaag kijk ik na of alles geregeld is voor de competitiedag van morgen. Dan bel ik Lennart, de vice-voorzitter van Don Quishoot, om te overleggen over de interne 6x6 competitie van Don Quishoot, de Primera Division. We bespreken het en hopen dat er veel teams meedoen van zowel leden als niet-leden.

Zondag: Om 8.30 uur ben ik al op het hockeypaviljoen om te openen en zorg dat alles gereed is. Om 12.45 uur speel ik zelf. Het hockeyen gaat even goed als vrijdag, de tegenstander is alleen veel beter dan die van vrijdag, máár we winnen toch met 1-0! De derde helft van de verschillende teams duurt lang voort. Ik ben erg moe als ik om 22:00 uur het clubhuis sluit en de mensen naar Stratumseind stuur.

Untitled Document

/Promotie
Drs. M. Docampo Rama verdedigt donderdag 29 maart haar proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Dit gebeurt vanaf 16.00 uur in zaal 4 van het Auditorium. Docampo Rama promoveert aan de faculteit Technologie Management. De titel van haar proefschrift luidt 'Technology Generations handling complex User Interfaces'.

/Afscheid
Na bijna 37 jaar werkzaam te zijn geweest bij de TU/e neemt Rob König afscheid. De faculteit Werktuigbouwkunde nodigt u uit voor een borrel op 30 maart vanaf 16.00 uur in het PVOC.

Dick Francois, werkzaam bij de capaciteitsgroep Reactortechnologie, maakt per 1 juli gebruik van de FPU-regeling, na bijna 38 jaar aan de TU/e te hebben gewerkt. Op 28 maart om 16.00 uur wordt hem een afscheidsreceptie aangeboden in de Pantry van het gebouw van Scheikundige Technologie.

Op vrijdag 23 maart neemt Kees Rummens -sinds 01-08-1966 werkzaam aan de faculteit Scheikundige Technologie- afscheid. Rummens was werkzaam als practicumleider bij de vakgroep Anorganische Chemie en Katalyse. De afscheidsreceptie is in het PVOC om 16.00 uur. U bent van harte uitgenodigd om zijn afscheidsreceptie bij te wonen.

/Bedankt
Graag wil ik u, ook namens Ans en de kinderen, heel hartelijk danken. Mijn afscheid bij de TU/e was voor ons een overweldigende middag waarvan wij hebben genoten. Wij zullen nog heel lang en met veel plezier hierop terugkijken.
Jan Janssen

/ESK programma
Zondag 25 maart 11.00 uur oecumenische viering met voorganger Martin van Moorsel, in de kapel aan de Kanaalstraat. Maandag 26 maart Kundalini Power Yoga in de Dojo van het Studenten Sportcentrum van 20.00 tot 21.30 uur. Dinsdag 27 maart Zen in Dojo Sportcentrum van 17.00 tot 18.00 uur. Woensdag 28 maart gedichtenavond in ESKafé om 20.00 uur.














Website Cursor