/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 6

jaargang 43, 22 maart 2001


Nieuws

Untitled Document "Topmaster mag niet duurder"
De Tweede Kamer vindt dat de topmastersopleidingen die minister Hermans wil invoeren, niet duurder mogen worden voor studenten dan een gewone studie. Hermans wil van deze studenten, die na het behalen van hun bachelorgraad de kans krijgen een topmasterstudie te doen, meer collegegeld vragen. Een ruime kamermeerderheid van CDA, PvdA, D66, GroenLinks, SGP en Christenunie is bang dat het hoge collegegeld een te hoge drempel is voor veel studenten en dat zij daarom niet voor een topmasterstudie kiezen. De partijen willen dat het collegegeld voor alle universitaire opleiding hetzelfde blijft. Hermans is het hier niet mee eens./.
Untitled Document

NWO stelt geld beschikbaar voor onderzoeksapparatuur
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stelt 38 miljoen gulden beschikbaar waarmee onderzoekers aan universiteiten en instituten dure apparatuur kunnen aanschaffen.

Het gaat om investeringen van minstens twee miljoen gulden die de instelling zelf niet kan betalen, zoals kostbare instrumenten, dataverzamelingen met bijbehorende apparatuur of voor bibliografieën. Wel moet de investering van nationaal belang zijn en voor alle universitaire onderzoekers toegankelijk. Tot 1 september 2001 kunnen wetenschappelijke instellingen aanvragen bij NWO indienen. Van de instellingen wordt verwacht dat ze een deel van de kosten op zich nemen.
NWO zal de aanvragen beoordelen op wetenschappelijke kwaliteit en originaliteit van het onderzoek dat met de nieuwe investering zal worden uitgevoerd. In mei 2002 worden de geselecteerde aanvragen voorgelegd aan minister Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, die dan een definitief besluit neemt.
De investeringen zijn bedoeld om de Nederlandse infra-structuur voor het verwerven van kennis uit te bouwen. Goed gereedschap verhoogt de kwaliteit van het onderzoek en maakt de kans op ontdekkingen groter. Bovendien vernieuwt en verfijnt de wetenschappelijke meetapparatuur voortdurend, zodat het nieuwe instrument efficiënter en voor geavanceerdere doeleinden kan worden ingezet, aldus NWO./.

Untitled Document

Van wens naar werkelijkheid
De aftrap van de TU/esday themamiddagen was afgelopen dinsdag in de Blauwe Zaal. Uitgenodigd als gastspreker was de fysicus en voordrachtskunstenaar Marinus Knoope. Hij had de taak om de 150 aanwezigen meer te vertellen over zijn ontdekking: de creatiespiraal.

Knoope begint zijn verhaal met een citaat van Goethe: "Wensen zijn voorgevoelens van hetgeen u in staat bent daadwerkelijk te realiseren." Zonder verdere uitleg te geven, vervolgt Knoope: "Je bent voorbestemd om je eigen wensen te realiseren. Ik vergelijk het met een appelboom. De bloesem is de voorbode van een appel. Bij mensen zijn de wensen een voorbode van de werkelijkheid. Appelbomen zijn goed in één ding en dat is het maken van appels. Voor mensen geldt dat ook, je bent alleen goed in het realiseren van je eigen wensen." Vervolgens toont Knoope de tekening van de creatiespiraal. Eindelijk worden nu ook de woorden van Goethe duidelijk. De creatiespiraal begint met het wensen van iets dat je graag wilt. Automatisch ga je dan fantaseren over hoe het kan worden, dit 'verbeelden' helpt bij het realiseren van je wens. Toch kan het zijn dat je niet alles krijgt wat je wenst, je moet namelijk wel echt in je wensen geloven. Vervolgens ga je je wensen langzaam uiten aan anderen. Als deze mensen jou geloven en je verder kunnen helpen, begint de fase van het onderzoeken. Hoe kun je je wens gaan realiseren? Daarna kun je pas beginnen met plannen en dan beginnen de problemen. Er komen tegenslagen, maar om je wens te realiseren moet je blijven volharden. In deze fase wordt je geloof in je wens ook heel erg op de proef gesteld. Als voorbeeld vertelt Knoope het verhaal over een idealist. "Deze man wilde gelijke rechten in de wereld. Er waren maar weinig mensen die geloofden dat hij dit kon bereiken, maar de man bleef doorzetten. Langzaam begonnen meer mensen in zijn ideaal te geloven en ze begonnen mee te helpen. De regering van zijn land vond de man echter een bedreiging en hij werd gevangen gezet. Na een tijdje komt een journalist de idealist interviewen. De man vertelt hem dat het uitstekend gaat, hij blijft geloven in zijn ideaal. Na tien jaar komt de journalist weer en de man vertelt dat het nog beter gaat. Dit komt omdat de man blijft volharden en zevenentwintig jaar later is Nelson Mandela vrij. Hij wordt zelfs president van Zuid-Afrika en kan zo zijn idealen verwezenlijken." Het verhaal geeft volgens Knoope aan dat het jaren kan duren voor het succes komt, maar dat je moet blijven volharden. "Hierna ontvang je complimenten en dat is voor veel mensen moeilijk. Je wilt waardering, maar je weet niet hoe er mee om moet gaan. Complimenten zijn echter heel belangrijk, zij zorgen ervoor dat je talenten groeien en het dus nog beter gaat met het realiseren van de wens. Door die waardering kun je ook tevreden terugkijken op wat je bereikt hebt en dan kun je je ontspannen en begint alles weer van vooraf aan. Ik heb nog wat exemplaren van mijn boek over de creatiespiraal meegenomen voor wie interesse heeft," en met deze verkooptruc besluit Knoope zijn verhaal. /.

Gastspreker Marinus Knoope vertelt over zijn ontdekking de creatiespiraal tijdens de eerste TU/esday
themamiddag
Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Industrial Design oogst internationaal bijval
"De ideale ontwerper is een vreemdsoortig beestje"
De TU/e werd vorige week bezocht door leden van de Association of Independent Colleges of Art and Design (AICAD). Dit is een overkoepelende organisatie van professionele kunst- en designscholen binnen Noord-Amerika. Het bezoek had tot doel de aanpak en filosofie van AICAD af te zetten tegen de Europese kijk op designopleidingen. Tijdens een ronde tafel discussie ging men ook in op de nieuwe TU/e-opleiding Industrial Design en trachtte men een profiel te schetsen van de ideale ontwerper.

De leden van de Amerikaanse onderwijsorganisatie AICAD waren zeer te spreken over hun Europese uitstapje, dat in totaal vier dagen in beslag nam. Daarbij bezochten zij Londen en Eindhoven. "Eindhoven zien we als een zeer belangrijk Europees centrum op het gebied van design technologie", zo verklaarde Tony Jones, oud-voorzitter van AICAD en leider van de delegatie, de keuze voor de Lichtstad. De aanwezigheid van Philips Design en de Design Academy zijn hierbij van groot belang, aldus Jones. Ook de komst van de nieuwe TU/e-opleiding Industrial Design was voor AICAD een reden geweest om voor Eindhoven te kiezen. Jones, momenteel directeur van de School of Art Institute uit Chicago, was enthousiast over de Europese rondgang. "Het was een verbazingwekkend vruchtbaar bezoek. We nemen stimulerende informatie mee terug naar de Verenigde Staten."
CvB-voorzitter dr.ir. Henk de Wilt toonde zich zeer vereerd met de komst van de AICAD-leden: "Ik hoop dat we ook in de toekomst nog veel mogen leren van de ervaring van AICAD."

Industrial Design
Ir. Han Smits, opleidingsdirecteur van Industrial Design, legde uit dat binnen de nieuwe opleiding de nadruk wordt gelegd op het verwerven van competenties in plaats van enkel het vergaren van kennis. Smits: "We dagen de studenten uit tot zelfontplooiing te komen. Ze werken in groepjes en individueel aan hun vaardigheden. We denken dat het grote gat dat er momenteel bestaat tussen ingenieurs en ontwerpers, door onze opleiding gedicht wordt. Er zijn veel mensen van verschillende disciplines nodig om onze onderwijsprojecten te gaan leiden. Het gaat hierbij om de bestudering van technisch hoogwaardige producten en diensten, waarbij ook gekeken wordt naar de maatschappelijke inbedding van die zaken." De rol van de docenten, die zowel van binnen als van buiten de universiteit komen, ligt in het ondersteunen en inspireren van de studenten, die worden beschouwd als junior-medewerkers.
Volgens Irene McWilliam, directeur Design Research bij Philips Design, is het belangrijk dat er in de toekomst gekeken wordt naar de manier waarop producten relevant zijn voor mensen. "De slimme producten van de toekomst moeten simpel en elegant zijn. Ik hoop dat de TU/e binnen de nieuwe opleiding die elementen goed bij elkaar weet te brengen."
Ellen Meyer, directeur van het Atlantic College of Art, was ook zeer te spreken over de nieuwe opleiding. "Vooral de samenwerking is van hoog niveau. Ik ken niet één universiteit waar met zo'n toewijding aan een opleiding gewerkt wordt. In de Verenigde Staten werken we wel samen op kleine gebieden, maar niet met een heel team zoals hier."
Ontwerpadviseur Frans de la Haye hoopt dat de TU/e een ontwerper creëert die technologisch geschoold is en die tegelijkertijd gevoelig is voor ontwikkelingen in de maatschappij. De la Haye: "Die nieuwe ontwerper is een vreemdsoortig beestje. Hij moet visie hebben en technisch goed onderlegd zijn. Daarnaast moet hij beschikken over veel mensenkennis en goed weten wat zich in de wereld afspeelt." Deze laatste opmerking deed de voorzitter van de discussie, Josephine Green, verzuchten: "Hoe kan één persoon al die eigenschappen bezitten?"

Communicatie
Irene McWilliam: "De ideale ontwerper is als de ideale persoon. We streven naar perfectie, maar eisen het niet. Belangrijke eigenschappen van deze persoon zijn openheid naar andere vakgebieden toe, flexibiliteit, zelfvertrouwen, communicatievaardigheden, durven experimenteren en blijven discussiëren." McWilliam wist haar ideale ontwerper perfect te beschrijven, maar zei er al direct bij dat het niet altijd precies zo zal uitpakken.
Volgens De Wilt is communicatie het sleutelwoord voor de toekomstige ontwerper. "Het is goed als een ontwerper weet wat er in de wereld gebeurt, maar het is belangrijker een team te hebben dat in staat is met elkaar te communiceren."
Volgens Stefano Marzano, directeur van Philips Design en voorzitter van de Raad van Advies van de nieuwe TU/e-opleiding, hoeft een ontwerper niet overal een specialist in te zijn. De Wilt, daarop inhakend: "Studenten moeten alles in een context weten te plaatsen en kunnen verklaren, ze hoeven niet alles te weten."/.

Untitled Document

Toegankelijkheid Laplace-gebouw
De eerste fase van de verbouwing van het Laplace-gebouw is bijna afgerond en betrof de verhuizing van de centrale computerruimte van ICTS naar de kelder. De tweede fase start half april. Dan zal de gehele begane grond van het gebouw leeg zijn, op EESI na.Vanaf deze datum verandert ook de toegankelijkheid. De hoofdentree van het gebouw wordt afgesloten en bezoekers zullen via Traverse (niveau 1) naar het Laplace-gebouw geleid worden. Bezoekers voor de collegezalen in de kelder worden buitenom via de kelder van het Laplace-gebouw geleid. De lift blijft in gebruik, met uitzondering van de begane grond. De toegang van EESI aan De Zaale blijft gehandhaafd. In geval van calamiteit zijn vluchtroutes aangegeven. Op niveau 1 blijven de loopbruggen met E-hoog en Traverse toegankelijk. Ook de kantine van het Laplace-gebouw blijft gewoon in gebruik. Zware sloopwerkzaamheden zullen in de avonduren en in de weekenden plaats vinden om geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken. Verwacht wordt dat 1 november de werkzaamheden afgerond zijn. Voor vragen en/of opmerkingen over de verbouwing:S.Dekkers.Mutsaers@tue.nl

Manifest naar Tweede Kamer
De Landelijke Studenten Vakbond en het Interstedelijk Studenten Overleg hebben afgelopen maandag hun manifest 'Naar een toegankelijker hoger onderwijs' aangeboden aan deTweede Kamer. In het stuk wordt onder meer gepleit voor het terugdraaien van voornemens van Hermans om sommige opleidingen geen geld te geven en studenten niet voor de hele duur van de studie studiefinanciering te geven. Volgens het manifest moet er fors geïnvesteerd worden als de bachelor-master structuur wordt doorgevoerd.

Vacature
BIBLIOTHEEKASSISTENT (V86001), Bibliotheek; ingangsdatum: 12/03/2001, sluitingsdatum: 24/03/2001; duur: vast dienstverband voor 40 uur per week; salaris: 4447 (schaal: 6);www.tue.nl/bib - www.tue.nl/bib.

TU/e-groep Amnesty International
De eerste activiteit van de TU/e-groep Amnesty International vindt plaats op dinsdag 10 april. In het Auditorium wordt een schrijflunch gehouden. De leden van de groep zullen dan de bekende Amnesty-brieven schrijven. Passanten kunnen aanschuiven om mee te schrijven. Als deze activiteit naar wens verloopt, wil de groep dit maandelijks organiseren.

Lunchlezing
Ir. René Dierkx houdt donderdag 29 maart een lunchlezing voor het Vredescentrum van de TU/e. Dat gebeurt tussen 12.45 en 14.00 uur in collegezaal 5 van het Auditorium. Zijn verhaal gaat over ethiek en werken in ontwikkelingsland. Dierkx deed zelf als Bouwkunde-student een stage en afstudeerproject in Kenia en momenteel doet hij promotie-onderzoek op dit gebied. De centrale vraag is hoe een ingenieur moet omgaan met de situatie in een ontwikkelingsland.

BITE 2001
BITE (Bringing Information Technology to Education) 2001 vindt plaats van 22 tot en met 24 november in het Auditorium van de TU/e. Doel van deze internationale conferentie is een uitwisseling van ideeën en ervaringen om ICT in het onderwijs te integreren. Tijdens het congres zullen er allerlei actieve werkvormen gebruikt worden om de deelnemers kennis te laten nemen van de voordelen van het gebruik van ICT in het onderwijs. Het congres, dat georganiseerd wordt in het kader van het lustrum van de TU/e, is vooral bedoeld voor docenten in het hoger onderwijs, onderwijsvernieuwers en -onderzoekers, ICT-specialisten en studenten. Sinds de invoering van notebooks op de TU/e wordt ICT al op verschillende manieren op de faculteiten gebruikt. Zo wordt in project- en groepswerk met Outlook gewerkt om informatie uit te wisselen. Ook wordt simulatie-software gebruikt waardoor situaties kunnen worden nagebootst die in werkelijkheid gevaarlijk of duur zijn, maar waarvan de resultaten wel van belang zijn. Verder is er op veel faculteiten specifieke technische software in gebruik zodat er bijvoorbeeld gerekend kan worden aan zeer gecompliceerde modellen. Meer informatie is te vinden op www.bite2001.nl.

Untitled Document

Wim Dik: "Een vast percentage van de bevolking is nou eenmaal geschift"
Zondagochtenddebat over kwetsbaarheid telecom blijft onbeslist
Januari 2000. Door een gebroken KPN-kabel ligt al het telefoonverkeer in een deel van de provincie Zeeland plat. In oktober van dat jaar is door een storing in een centrale al het ISDN-verkeer in een deel van Rotterdam onmogelijk. Groningen, Friesland en Drenthe zijn onbereikbaar als in juni 1999 een aannemer een damwand door drie kabels slaat. Netwerken zijn het nieuwe zenuwstelsel van de maatschappij. Als de kabel breekt, ligt alles plat. Een terrorist kan met een graafmachine veel schade aanrichten. Moeten we ons zorgen maken? Op die vraag werd geen antwoord gegeven tijdens het zondagochtenddebat in het Auditorium dat 18 maart plaatsvond.

Op uitnodiging van Studium Generale zat zondagochtend een drietal experts aan de SG-discussietafel. Dr. Eric Luiijf werkt voor FEL-TNO en doet -bijvoorbeeld voor defensie- onderzoek naar de kwetsbaarheid van informatiesystemen. Ir. Jeroen Schot werkt voor Lucent Technologies Nederland. Wim Dik tot slot stond tot voor kort aan het hoofd van KPN. Voor een kleine 25 toeschouwers ging dit drietal onder leiding van SG-hoofd Maarten Pieterson in debat.
Het debat, hoe onderhoudend en vermakelijk het ook was, bracht op zich weinig nieuws aan het licht. Dat de maatschappij in toenemende mate afhankelijk wordt van complexe telecommuncatie-netwerken was immers al wel bekend. Dat dit soort netwerken, hoe goed ze ook aangelegd en beveiligd zijn, kwetsbaar blijven voor storing en sabotage mag ook geen nieuws heten. En dat een land behoorlijk ontregeld kan raken wanneer de hoofdaders van het telecomnetwerk het niet meer doen, is ook geen nieuws. Luiijf: "We zijn door de complexiteit afhankelijk op een manier die ons bestaan ontregelt als het netwerk definitief uitvalt. Binnen afzienbare tijd gaat alles, ook het telefoonverkeer, via internet. Je hoeft maar een paar kritische punten in het netwerk uit te schakelen om het hele internet plat te leggen."

Wim Dik deed dit alles weinig. "Ik lig er niet zo wakker van. Ik heb een magnetron waarmee ik in een paar seconden soep warm kan maken. Als die magnetron niet werkt, ben ik toch ook niet onthand. Dat geldt voor de telefoon ook. Als ik niet kan bellen, zoek ik wel naar een andere manier om te communiceren. Ik stuur een brief, of loop even langs. Een normaal mens maakt in 2001 gebruik van de systemen die hem ter beschikking staan. Moet ik anders elke dag vuur maken door een stokje rond te draaien omdat mijn magnetron weleens uit zou kunnen vallen?" Volgens Dik is de veiligheid van een systeem nooit te garanderen omdat de menselijke factor altijd aanwezig blijft. Of het nou gaat om de aannemer die met zijn graafmachine moedwillig een kabel doortrekt of om mensen die een besmet e-mailtje moedwillig openen. Dik: "Er zijn altijd eikels die zo'n mailtje toch openen, ook al zegt het onderwerp ze niets en ook al komt de afzender ze niet bekend voor. Een vast percentage van onze bevolking is nou eenmaal geschift en er is niemand die dat kan tegengaan."

Eigenlijk was de hele discussie over de kwetsbaarheid van telecommunicatienetten een overbodige, vond de voormalig KPN-directeur. "Waar we ons eigenlijk druk over moeten maken", zei Dik al aan het begin van de ochtend, "is de kwetsbaarheid van de energievoorziening. Als we geen stroom en geen gas meer krijgen, dan staat alles pas écht stil." /.

Untitled Document

Duizend euro voor ING-helihaven
Tien jaar op rij volgen studenten bij Bouwkunde het projectencollege. Het afgelopen decennium is het multidisciplinaire project uitgegroeid tot een van de paradepaardjes van Bouwkunde waarnaar zowel door studenten als docenten reikhalzend wordt uitgekeken. Woensdagmiddag 14 maart werd het projectencollege 2001 afgesloten. Bij die bijeenkomst werd duizend euro verdeeld.

Er heerst een serene rust in de tentoonstellingsruimte op de vierde verdieping van het Hoofdgebouw. Spotjes lichten de bijna dertig maquettes die in de ruimte opgesteld staan, sfeervol uit. Wie de maquettes beter bekijkt ziet dat het replica's zijn van het nieuwe hoofdgebouw van de ING-bank. De bouwers van de maquettes hebben het ING-kantoor voorzien van heliplatforms en landingsplaatsen voor luchtschepen.
Ir. Jan Janssen is al jaren op rij de drijvende kracht achter het multidisciplinaire ontwerpproject. In zijn werkkamer staat een lange rij dictaten. Eén centimeter dik dictaat per jaar. Aan de muur hangen foto's van de bouwwerken die de afgelopen jaren door de bouwkundestudenten van een uitbreiding voorzien werden. Luchthaven Schiphol en de Arena bijvoorbeeld. Maar ook de nieuwbouw van de Tweede Kamer en het IMAX gebouw.
Het projectencollege bestaat enerzijds uit colleges waarin een gebouw dat op dat moment daadwerkelijk gebouwd wordt, geananlyseerd wordt. Op uitnodiging van de docenten worden er
gastcolleges gegeven door architecten, constructeurs, opdrachtgevers en bouwers. Daarnaast dienen de studenten zelf in een multidisciplinaire groep een aanvulling op het gebouw te maken. Dit jaar ging het om een luchthaven. ING loofde duizend euro uit voor het beste ontwerp.
De 28 deelnemende groepen, samen goed voor zo'n 140 studenten, hebben werkelijk alle mogelijke combinaties tussen het gebouw en de luchtvaart uitgediept. "Het mooie is dat je een opdracht geeft en je honderd verschillende mogelijkheden terugkrijgt", lacht Janssen. Het beste ontwerp is dat van een groep studenten die met een paar ingrepen een vernuftige oplossing gevonden hebben om een helihaven te herbergen op het gebouw. De studenten krijgen samen 750 euro. Het tweede beste ontwerp kreeg 250 euro.
Voor het projectencollege van volgend jaar hoefden de makers niet lang te zoeken. Volgend jaar heeft het projectencollege de nieuwbouw van de faculteit Bouwkunde als onderwerp./.

Untitled Document

Traditioneel feesten op Sint Patricksday


Wat de precieze achtergrond is van een van de grootste feestdagen in Ierland, Sint Patricksday, weten de bandleden van Throat Wobbler Mangrove (TWM) eigenlijk niet. Maar dat alle Ieren dan naar de kroeg gaan, is hen wel bekend. Voor TWM betekent Sint Patricksday optreden in café de Oude Sint Joris in Eindhoven. De band, die Nederlands/Ierse volksmuziek speelt, bestaat uit (oud) TU/e'ers. "Dit optreden op Sint Patricksday begint een traditie te worden", zegt zanger Rudi Bekkers, die aan het eind van zijn promotie zit bij de faculteit TM. "Voor volgend jaar zijn we alweer geboekt."
Rechts op de foto Bekkers, links Kees van den Aker.
Foto: Bram Saeys

Untitled Document Visitekaartjes online bestellen
Visitekaartjes voor TU/e medewerkers kunnen voortaan online worden besteld. Na de opheffing van het Front Office vanwege AVA is er een nieuwe werkwijze voor het bestellen van de visitekaartjes ontwikkeld. De bestelling hiervan loopt nu via de contactpersoon van elke beheerseenheid.
Het bestellen zal voortaan uit twee trajecten bestaan; het aanvragen en het bestellen. In het eerste traject moeten de gegevens worden ingevoerd en wordt een aanvraag voor de bestelling geplaatst. In het besteltraject wordt de aanvraag goedgekeurd en vervolgens wordt de order ingezet om het kaartje te bestellen. Voor beide trajecten is een inlogcode en password nodig. De contactpersonen van iedere beheereenheid zijn in bezit van deze codes. Een overzicht van alle contactpersonen is te vinden op www.diz.tue.nl. Het aanvragen van visitekaartjes kan via http://ecatalog.collabria.com./.
Untitled Document

Samourais geschrapt uit voorstelling 'Echt Eindhoven'
De Eindhovense Studenten Budo Vereniging Samourais is op het laatste moment uit het programma van de theatervoorstelling 'Echt Eindhoven' geschrapt. Zij zouden van 21 tot en met 25 maart een demonstratie verzorgen in de show.

"Ik vind het heel jammer dat de demonstratie van de Samourais op het laatste moment uit de voorstelling moet worden gehaald", is de reactie van Sandra van Bree, organisator van 'Echt Eindhoven'. De demonstratie van de Samourais zou onderdeel zijn van de 'Show van Eindhoven'. Dit is een scène waarin cultureel Eindhoven getoond wordt.
"De 'Show van Eindhoven' bestaat uit enkele grote groepen mensen. Helaas werd dit weekend duidelijk dat de Budovereniging op twee van de avonden maar twee mensen beschikbaar had voor de demonstratie. Dat zou een ontzettende breuk in de voorstelling zijn en is beeldtechnisch onmogelijk", verklaart Van Bree deze plotselinge omwenteling. Martijn Veltman, voorzitter van de Samourais, toont zich teleurgesteld. "Via de ESSF kregen we een brief van de organisatoren van de voorstelling waarin gevraagd werd of wij een demonstratie konden verzorgen", vertelt Veltman. "Het leek ons heel leuk en je krijgt niet zo vaak de kans in de Stadsschouwburg te staan. De Samourais vieren dit jaar hun achtste lustrum en het leek me een mooie gelegenheid om dit jaar onvergetelijk te maken." Afgelopen dinsdag hoorde Veltman dat de demonstratie van de Samourais uit de voorstelling is gehaald. "Het is me niet gelukt om voor alle voorstellingen een grote groep bij elkaar te krijgen. Dat was wel een voorwaarde voor deelname aan 'Echt Eindhoven'."/.

Untitled Document

Zoeken naar verbanden in Masterclass wiskunde
'Spoor de relaties op, maar laat je niet misleiden', was de titel van de Masterclass 2001 die vrijdag 9 maart gegeven werd door dr. Jan Dijkstra van de faculteit W&I. Aan de Masterclass nam een kleine zeventig VWO-leerlingen uit het zuiden van Nederland deel.

In 1924 waren er in Engeland acht mensen met psychiatrische problemen op elke tienduizend inwoners. In datzelfde jaar bezaten zo'n 1,3 miljoen Engelsen een radio. In 1937 was het aantal mensen met radio's gestegen naar 8,5 miljoen. Het aantal psychiatrische diagnoses was gestegen naar 23 op de tienduizend. Dat er een relatie tussen deze twee factoren bestaat, is op grond van de cijfers wel aan te nemen. Wie er wat dieper over nadenkt ontdekt al snel dat het een schijnverband is. Regressieanalyse is de wetenschap die zich bezighoudt met het benaderen van een verband tussen een te voorspellen variabele en één of meer verklarende variabelen. De middelbare scholieren die zich hadden ingeschreven voor de Masterclass kregen vrijdag twee colleges voor hun kiezen over dit onderwerp. Verder konden de scholieren hun tanden zetten in twee casussen die na afloop uitgebreid besproken werden.
De faculteit Wiskunde en Informatica organiseert jaarlijks een Masterclass voor geïnteresseerde scholieren uit het voortgezet onderwijs./.

Untitled Document

Rondje virtuele campus
Bij Cebra, de E-commerce proeftuin van de TU/e, wordt al maanden stug gebouwd aan de digitale campus. Virtue, zoals het project heet, zal begin mei klaar zijn. Cursor kreeg een rondleiding door de virtuele wereld die vanaf 1 mei voor elke student en medewerker van de TU/e toegankelijk zal zijn.

Als de inlogprocedures voltooid zijn, start de Digitale Campus op. De platte dialoogvenstertjes op het Cebra-beeldscherm verdwijnen. Windows maakt plaats voor een venster naar een andere, driedimensionale wereld die verdacht veel lijkt op de TU/e-campus. Alles is er. De gebouwen, de loopbruggen, de straten. Het komt allemaal bekend voor. Maar er is meer, uitbreidingen op de werkelijkheid die de digitale campus geen kopie maken van een bestaande maar de blauwdruk van een nieuwe wereld. Zo is er een groot bos. Tussen de bomen zullen in de toekomst tentoonstellingen gehouden worden. Virtueel natuurlijk. Er is een ven en een tuinhuis.

Zachte landing
Aanvankelijk lijkt het even alsof we zweven. Dan zakken we langzaam naar beneden en maken een zachte landing in een koepel, aan de binnenkant bekleed met ellipsen. De ellipsen zijn 'teleports'. Omdat op de Digitale Campus geen enkele natuurkundige wet heilig is, is het mogelijk om via zo'n ellips in een ander deel van het terrein terecht te komen. De campus is leeg en verlaten. Alsof het zondagochtend is.
Wanneer Virtue vanaf 1 mei actief is, gaat dat veranderen. Dan wordt het een drukte van belang. Iedereen die is ingelogd, is ook zichtbaar. Bezoekers kunnen zich een virtuele identiteit aanmeten, compleet met bijpassend 3D-lichaam. Wil je contact leggen met een andere Avatar, want zo heten deze online-versies van mensen, kun je op het wezentje klikken. Daarna is het mogelijk om met die ander te chatten of te mailen. Zelfs video-conferencing behoort tot de mogelijkheden. De avatar kun je naar tal van locaties op de campus loodsen. Naar de online-Rabobank bijvoorbeeld waar je in een soort sterrenstelsel je bankzaken kunt afhandelen.

Studiespot
Studeren gebeurt in de StudieSpot; een ruimte waar mensen elkaar online kunnen ontmoeten om samen aan projecten te werken. De digitale bunker is de plek waar de studentenverenigingen zich uit kunnen leven. Demos heeft een waarheidsgetrouwe replica van hun eigen vereniging online gezet. De virtuele Demos-ruimte is zo waarheidsgetrouw dat zelfs de virtuele toiletdeurtjes de goede kant opzwaaien. De digitale bunker biedt ook vermaak. Er is een concertzaal en er wordt gewerkt aan een filmzaal waar in de toekomst mogelijk films gedraaid worden. Straks is het ook mogelijk om tijdens het wandelen over de campus naar je eigen muziek te luisteren. Gebruikers krijgen 2 gigabyte schijfruimte op een centrale server ter beschikking. Wie wil kan de server volpompen met MP3-tjes die vervolgens overal te beluisteren zijn.

Virtueel alterego
Ook leuk is het virtuele museum. Door langs een lange gang omhoog te lopen, is het mogelijk foto's en filmpjes die aan de muur hangen, of objecten die gewoon in de ruimte zweven, te bekijken. Op dit moment wordt Virtue nog getest. Vanaf 1 mei gaat het systeem online en kan de hele TU/e-bevolking zich een virtueel alterego aanmeten om de parallelle wereld van Virtue te verkennen. /.














Website Cursor