/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 1

jaargang 43, 3 mei 2001


Nieuws

Untitled Document

TeMa-studenten actief voor Artsen zonder Grenzen
"We gaan iets heel raars doen, computers installeren in de woestijn," vertelt Christian Rademaker, een van de vijf TeMa-studenten die binnenkort voor Artsen zonder Grenzen naar het buitenland gaan. De vijf zullen in verschillende ontwikkelingslanden, zoals Afghanistan, Colombia, Soedan en Oezbekistan voor de internationale hulporganisatie computersystemen vervangen.

"Artsen zonder Grenzen kwam naar ons omdat ze op zoek waren naar vrijwilligers voor het installeren van computerprogramma's op verschillende plaatsen in het buitenland", zegt opleidingsdirecteur dr. Paul Lapperre, samen met ir.ing. Wendy Schellens begeleider van de vijf studenten. Schellens vertelt dat zij een aantal studenten hebben geselecteerd. Uiteindelijk bleven er na gesprekken met Artsen zonder Grenzen vijf over, namelijk Rademaker, Aaldert Dekker, Wouter Zegwaard, Olaf van Loon en Issmaïl Nnafie. Allemaal gaan ze naar de landen toe om er wijzer van te worden en meer van de wereld te zien. Dekker vertelt dat hij een hele discussie met zijn ouders heeft gehad over zijn reis naar Oezbekistan. "Ze snapten het niet. Mijn moeder vroeg zich af waarom ik ging, terwijl ik het hier al goed heb. Ik wil juist meer van de wereld zien, misschien gaan mijn ogen open voor alles wat er gebeurt."
Rademaker denkt dat hij best wel rare dingen zal tegenkomen, maar die spanning trekt hem juist. In een van de plaatsen waar Rademaker heen gaat in Afghanistan is onlangs het Artsen zonder Grenzen-kantoor overvallen door een bende die een aantal laptops heeft meegenomen. Rademaker werd door de Lonely Planet-gids gewaarschuwd vooral niet naar Afghanistan te gaan. Zegwaard benadrukt dat avontuur niet de belangrijkste drijfveer is om te gaan. "Artsen zonder Grenzen helpt de noodlijdende bevolking op de wereld. Door dit werk te doen, helpen wij indirect mee." /.

Untitled Document

TU/e-receptie gedecoreerden
Een vijftal koninklijke onderscheidingen zijn terecht gekomen bij (ex-)medewerkers van de TU/e. Zo werd Nuenenaar Jos Janssen Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, omdat hij zich langdurig verdienstelijk heeft gemaakt bij de plaatselijke Honk- en Softbalclub, bij de Nuenense afdeling van het CDA en bij de overkoepelende oudercomités van de r.k. basisscholen in Nuenen.
Henk Toersen uit Nuenen werd ook Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is bestuurlijk betrokken geweest bij de tennissport op landelijk, provinciaal en lokaal niveau. Toersen is ook voorzitter van de plaatselijke Dorpswerkplaats.
Nuenenaar Toon Verleisdonk ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is vanaf de oprichting in 1972 zeer actief bij de plaatselijke Heemkundekring 'De Drijehornick'. Hij is ook betrokken bij het behoud van molens in ons land. Niet alleen als vrijwillig molenaar, maar ook als mede-oprichter van de Molenstichting Noord-Brabant.
Frans van Gassel uit Reuver kreeg de versierselen als Lid in de Orde van Oranje-Nassau opgespeld. Hij was oprichter en bestuurslid van het open jongerencentrum in zijn woonplaats. Ook was hij voorzitter van de gemeentelijke adviesraad voor welzijnszaken. Hij is oprichter (1989) en voorzitter/penningmeester van een kringloopcentrum.
Onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is Adriaan van Mierlo, die tot voor kort de scepter zwaaide over het Facilitair Bedrijf van de TU/e. Van Mierlo kreeg de onderscheiding voor zijn werk aan de TU/e, maar ook voor de PvdA, waarvoor hij dertien jaar lid van Provinciale Staten was. Van Mierlo was niet aanwezig tijdens de receptie.

V.l.n.r. Toon Verleisdonk met vrouw, Henk Toersen met echtgenote, Frans van Gassel en ega en Jos Janssen met zijn vrouw.
Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Flexibel internet beginnersboek
TU/e student schrijft 'Stap voor stap door het internet'
Student Peter van der Schaar schreef samen met een vriend een boek over stap-voor-stap op internet. Een boek voor beginnende 'surfers'. Een boek als zovelen? Nee, betoogt Van der Schaar. "Ons boek is qua inhoud niet uniek, maar wel marketingtechnisch, want wij passen het boek aan de klant aan." Een andere kaft of extra bijlage? Het kan in het boek 'Stap voor stap door het internet'.

De eerste aanzet tot het schrijven van het boek was voor Van der Schaar, derdejaars Technische Bedrijfskunde, een verjaardagspartij. Daar sprak hij een vriend die een automatiseringsbedrijf heeft en een cursuslokaal had, maar geen cursussen. Van der Schaar, die al computercursussen gaf, bood aan met zijn vriend Martijn Moerman dat ze dat wel wilden doen. Daartoe zouden ze een boek schrijven. Het zou een boek worden voor mensen die nog nooit op internet zijn geweest. "Het begin ging snel, in een week tijd hadden we tachtig procent van de tekst af. De laatste twintig procent heeft nog zo'n vijf maanden geduurd." De eerste versie werd in februari van dit jaar gedrukt. Het testpubliek waren moeders van vrienden. "Die geven tenminste toe als ze iets niet weten. De reacties waren enthousiast, na het leven van ons boek snapten ze internet." Aan de hand van het boek kunnen mensen stap voor stap het internet op. "Ik doe zelf vrij veel op internet en heb de problemen die we tegenkwamen bij cursisten in het boek verwerkt." Websites met dagelijkse dingen, zoals de telefoongids, nemen een prominente plek in in het boek. De doelgroep is de beginnende computergebruiker.

Aanpassen
Het unieke aan het cursusboek van Van der Schaar en Moerman, is dat ze het aanpassen naar de wens van de klant. "Als zij bijvoorbeeld een kaft willen in hun huisstijl of een extra bijlage met eigen webpagina's, kan dat gewoon." De twee hebben het voorzichtig aangepakt; de eerste druk bedroeg vijftig boeken. "We betalen alles zelf. Ik gebruik het geld dat ik verdien met bijbaantjes hiervoor. Als we de eerste druk verkopen, zijn we een eind uit de kosten. Na de tweede druk gaan we er echt geld aan verdienen. Nu zijn we vooral heel veel bezig met bellen en netwerken om het boek aan de man te brengen. Er hoeft maar een persoon te zijn die het ziet zitten en je bent zo duizend boeken kwijt." Geld verdienen is mooi, maar is geen drijfveer voor Van der Schaar: "Het is al gaaf om iets wat je zelf hebt gemaakt in je handen te kunnen nemen, maar als je het in de winkel ziet liggen en mensen het kopen, dat is nog geweldiger." Als de boekverkoop loopt, wil Van der Schaar nog een cd-rom uitbrengen met een internet-cursus./.

Het boek van Van der Schaar is te koop bij de TU/e boekhandel en kost 34,95 gulden.

Untitled Document

Gesprekkendagen in het Evoluon
Het is de allerlaatste dag van de Wervingsdagen en er worden nog zo'n zestig studenten verwacht voor het laatste onderdeel. De Sollicitatie- en Presentatiedagen vonden begin februari al plaats en de afgelopen week was het tijd voor de Gesprekkendagen.

Het is nog rustig in het Evoluon. De organisatiecommissie is druk bezig er voor te zorgen dat alle gesprekken op tijd kunnen beginnen. Tegenover hen zitten twee studenten te wachten totdat zij aan de beurt zijn voor een gesprek. "Ik ga zo meteen met enkele bedrijven praten over de mogelijkheden voor een stageplek en om me meer te oriënteren op het gebied van consultancy. Dat laatste vooral om meer onderscheid te kunnen maken tussen de verschillende bedrijven, maar ik hoop natuurlijk een stageplek te kunnen krijgen." Ook de andere 'sollicitatiekandidaat' hoopt na de gesprekken een stageplek te hebben. "Verder is het natuurlijk handig een paar contacten te hebben bij enkele bedrijven. Er zitten er wel een paar tussen, dus die contacten moet ik warm houden."
Behalve studenten zijn er bedrijven aanwezig tijdens de Gesprekkendagen. In een van de kamers zit een woordvoerder van het bedrijf Fluor Daniel de krant te lezen totdat hij met een 'sollicitant' kan praten. Het technische ingenieursbureau doet mee aan de Wervingsdagen omdat het van mening is dat de dagen het bedrijf veel voordelen oplevert. "Aan de ene kant vergroten we op deze manier de naamsbekendheid en wordt ons bedrijf geïntroduceerd bij studenten. Dat laatste betekent een grotere belangstelling voor ons als het gaat om afstudeerprojecten. Het is een ideale manier om kandidaten voor stages en afstudeerplekken te krijgen."
De leden van de organisatiecommissie zijn tevreden: "Alledrie de cycli zijn goed bezocht. Alleen vandaag nog en dan zit het erop. Dan kan er weer een nieuwe commissie beginnen met Wervingsdagen van volgend jaar", zegt Björn Bukkems. /.

Untitled Document

FSE jubileum feest
Woensdag 16 mei 2001 is het zover: Dan vindt het Fantastic Silver Event plaats. Het is een feest van alle studieverenigingen samen, voor alle studenten van de Technische Universiteit Eindhoven ter ere van het 25 jarig bestaan van het FSE. De FSE behartigt de belangen van alle studenten in van de TU/e, alleen helaas zien de studenten daar heel weinig van. Dus werd het tijd om iets op touw te zetten waar alle studenten direct iets van merken. 16 Mei barst dit feest in de Hollywood los. De band PeeWee zal die avond het optreden verzorgen. De kaarten à fl 7,50 zijn te koop bij alle studieverenigingen.

Theatersport
De theatersportgroepen Allicht (Eindhoven) en Pro Deo (Enschede) zullen het tegen elkaar opnemen op zondag 6 mei. Theatersport is improvisatietoneel en sport ineen: wie wint er met z'n toneelspel. De beide groepen zullen elkaar uitdagen tot het spelen van scènes waarbij ze gebruik maken van de gegevens van het publiek. De voorstelling begint om 16.00 uur en is in de Studentenkapel aan de Kanaalstraat in Eindhoven. De entree bedraagt vijf gulden. Reserveren kan via 040-247 26 27 of esk@tue.nl.

Benoemingen
Dr.ir. Martin Schuurmans is benoemd tot hoogleraar innovatiemanagement, in het bijzonder
management van industriële research en development, aan de TU/e. Het gaat om een tijdelijke leerstoel bij de faculteit Technologie Management voor drie jaar. Schuurmans blijft in het dagelijks leven leiding geven aan Philips CFT, een van de innovatie-instituten van Philips op industrieel gebied. De benoeming van Schuurmans wordt daarom gezien als een belangrijke stap inde samenwerking tussen de TU/e en CFT.

Dr. Anne Kaldewaij is per 1 augustus benoemd tot secretaris van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Kaldewaij promoveerde in 1986 tot doctor in de informatica aan de TU/e en was universitair docent informatica, programmeren en parallellisme aan de TU/e. Van 1986 tot en met 1995 was hij universitair hoofddocent op het onderzoeksgebied algoritmen en datastructuren.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor