/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 4

Jaargang 44, 13 december 2001


Mensen

Untitled Document

Guido Budziak
"Mijn sterkste punt is dat ik mijn zwakke punten ken"
Hessel Rippe
Foto: Maarten van Loosbroek
Studeren is topsport. Maar om topsporter te worden, hoef je niet te studeren. De negentienjarige Guido Budziak studeert Technische Informatica aan de TU/e en verdedigt daarnaast het doel van PSV. Dit seizoen heeft hij in de Champions League op de bank gezeten in het Olympisch Stadion en in een kolkende heksenketel in Istanbul tegen Galatasaray. Allemaal mooie ervaringen voor de Informaticastudent.

De combinatie studeren en topsport bedrijven is geen makkelijke. "Je moet duidelijke afspraken maken daarover, zowel op school als op de club. Ria van Ouwerkerk, propedeuse-coördinator van Informatica, heeft me daar erg bij geholpen. Dankzij haar kan ik, naast het voetballen, een voltijdstudie volgen. Ik moet hetzelfde doen in minder tijd. Daarom ben ik blij dat ik in mijn studie veel zelf kan doen. Practica zijn dodelijk voor mij. Daarin ben je teveel van anderen afhankelijk."
Budziak debuteerde in het betaald voetbal toen hij vijftien jaar was. Door een absurde samenloop van omstandigheden waren alle keepers van toto-divisieclub Eindhoven geschorst of geblesseerd. Dit seizoen gebeurde bij PSV hetzelfde. Er lijkt een rare vloek op hem te rusten. "Nee hoor, dat valt best mee. Ik ben zelf de constante factor. Ik ben tot nu toe niet zwaar geblesseerd geweest. Even afkloppen. Maar ook als alle andere keepers wegvallen, moet je je kwaliteiten tonen en er klaar voor zijn."
Met het gevolg dat hij voor PSV op de bank zat in het uitduel tegen de Turkse club Galatasaray in de Champions League. Een land waar voetbal heel anders wordt beleefd. "Toen we twee uur voor aanvang van de wedstrijd het veld gingen bekijken, kregen we een striemend fluitconcert van het thuispubliek. Thuis zit er twee uur voor aanvang van de wedstrijd nog geen hond. Het klinkt misschien gek, maar toen ze ons massaal uitfloten, voelde dat fantastisch." Het publiek kan veel met de spelers doen, beschrijft Budziak. "Als een wedstrijd daar begint, zie je alle supporters schreeuwen en springen. Dat springen heeft een hypnotiserende werking als je ernaar kijkt. Je lijkt te zweven. Op dat toneel kunnen acteren en er een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren; daar doe je het voor."
Je moet je wel heel bewust zijn van wie je bent en wat je kunt, wil je op dat niveau kunnen presteren. "Mijn sterkste punt is dat ik mijn zwakke punten ken. Ik wil al mijn kwaliteiten maximaal gebruiken, zowel in het voetbal als in mijn studie. Je moet in beide gevallen heel eerlijk tegen jezelf zijn. Op het veld kan ik uitstralen dat ik niet te passeren ben, op school kan ik goed inschatten hoe ik een vak moet aanpakken. Het stadion en trainingscomplex De Hertgang zijn relatief dichtbij. Ik doe waarschijnlijk acht of negen jaar over mijn studie. In die periode wil ik ook de combinatie sport en studie vasthouden en doorzetten."
De toekomst betekent hard werken en hopen dat je nooit de keuze hoeft te maken tussen voetballen en studeren. "Je bent altijd afhankelijk van de kansen die je krijgt. Die kansen heb ik tot nu toe gegrepen. Ik zal heel eerlijk tegen mezelf moeten zijn en kijken of deze combinatie écht bij me past. Maar ik maak die balans pas op als ik tweeëntwintig ben, niet eerder."/.

Untitled Document

De week van/Frank
Frank Aartman is eerstejaars student Informatica. Hij heeft meegedaan aan de Worldcybergames in Seoul.

Maandag: Na een tien uur lange vliegreis komen we aan in Korea. Alle Nederlandse, Italiaanse, Poolse en Engelse spelers zaten in hetzelfde vliegtuig. Het is mooi weer in Seoul, maar koud met een ijzige wind.

Dinsdag: We hebben de kans om goed uit te rusten en te oefenen op de honderdtwintig oefen-pc's waarop alle 430 spelers kunnen inspelen. Dinsdagavond zitten we met spanning te wachten op de trekking van de poules. Voor ons (de drie Unreal Tournament spelers) vallen de poules vrij gunstig uit.

Woensdag: De openingsdag van de Worldcybergames. Bij de opening wordt er met vlaggen gelopen net als in de echte Olympische Spelen. Aan mij de eer om met de Nederlandse vlag te lopen. Alleen Jeroen (nickname: DeaD) hoeft vandaag te spelen en eindigt als tweede in zijn poule na een verrassende nederlaag tegen de nummer één van Korea.

Donderdag: De volgende dag moeten Laurens (nickname: Lauke) en ik (nickname: R0X) spelen. We winnen beide al onze matches en eindigen daarmee als eerste in onze poules. Met de andere spelers komen de gesprekken goed op gang en we hebben veel lol.

Vrijdag: We worden weer wakker door het tingelende Koreaanse muziekje dat iedere ochtend vrolijk om 6.30 uur wordt gespeeld, maar nu duurde het wel heel erg lang (45 minuten). Aan het einde van de dag liggen DeaD en ik er helaas uit (ik top twaalf en DeaD top zestien). Lauke is toch nog nummer vier geworden maar valt net buiten de prijzen.

Zaterdag: Het landentoernooi wordt gespeeld. Na Amerika en Zweden te hebben verslagen, moeten we een moeilijke match tegen Frankrijk die we met één punt verschil winnen en vervolgens Italië in de finale die we vrij ruim hebben verslagen. We hebben met ons drieën zesduizend dollar gewonnen.

Zondag: De finales worden live uitgezonden! Op twee grote schermen zie je wat er wordt uitgezonden en wat er echt wordt gespeeld. Zondagavond nog een feestje gebouwd buiten, maar het werd al snel te koud.

Untitled Document

/Promoties
G. Valori verdedigt maandag 17 december zijn proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Dit gebeurt om 16.00 uur in zaal 4 van het Auditorium. De titel van zijn proefschrift luidt 'Fluid and kinetic aspects of collisionless magnetic reconnection'. Valori promoveert aan de faculteit Technische Natuurkunde.

Ir. S. Dequand verdedigt dinsdag 18 december haar proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Dit doet ze om 16.00 uur in zaal 4 van het Auditorium. De titel van het proefschrift van Dequand is 'Duct Aeroacoustics: from Technological Applications to the Flute'. Dequand promoveert aan de faculteit Technische Natuurkunde en krijgt een bul van zowel de TU/e als van de Université du Maine in Frankrijk. Dequand is de eerste promovendus aan de TU/e die twee bullen tegelijkertijd in ontvangst neemt.

Ir. V. van Acht verdedigt dinsdag 18 december om 16.00 uur zijn proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. De verdediging heeft plaats in zaal 5 van het Auditorium. De titel van het proefschrift luidt 'Electromagnetic control of a free body'. Van Acht promoveert aan de faculteit Elektrotechniek.

Ir. M. Speetjens verdedigt woensdag 19 december zijn proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Dit gebeurt om 16.00 uur in zaal 4 van het Auditorium. De titel van het proefschrift luidt 'Three-dimensional Chaotic Advection in a Cylindrical Domain'. Speetjens promoveert aan de faculteit Technische Natuurkunde.

Ir. M. van der Schaar-Mitrea verdedigt woensdag 19 december haar proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. Zij doet dit om 16.00 uur in zaal 5 van het Auditorium. De titel van het proefschrift luidt 'System and Network-constrained Scalable Video Compression'. Van der Schaar-Mitrea promoveert aan de faculteit Elektrotechniek.


Website Cursor