/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 0

Jaargang 43, 9 november 2000


Nieuws

Untitled Document

Area31 wil ook op TU/e jonge bedrijfjes helpen
Area31, voorheen Small Business Link geheten, gaat uitbreiden. Het centrum dat jonge bedrijfjes helpt op eigen benen te staan, is nu alleen nog gevestigd bij de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Maar daar komt verandering in. Naar alle waarschijnlijkheid komt de tweede vestiging bij de TU Delft. Diverse andere universiteiten hebben ook interesse getoond in het succesvolle bedrijf, waaronder de TU/e.

Het College van Bestuur van de TU/e heeft contact met Dream Start. Dit bedrijf is in opdracht van de overheid op zoek naar bedrijven zoals Area31. "We zouden ons graag op het TU/e-terrein willen vestigen", zegt Wouter Gort, één van de twee oprichters van Area31. "We willen het aantal technisch opgeleide starters vergroten dus dan zouden we op de TU/e perfect zitten." Of het doorgaat durft Gort niet met zekerheid te zeggen. "Er wordt nog over gesproken, het is dus afwachten. "Als het doorgaat dan willen we het bedrijf zelf opzetten en de beginnende bedrijfjes selecteren", aldus Gort.

Begeleiding
In 1999 zetten Gort en zijn medestudent aan de EUR, Felix von Coerper, Area31 op. Samen wilden ze naast hun studie een eigen bedrijf opzetten. Er waren echter wat tegenwerkingen vanuit de omgeving. De universiteit kon hen ook niet goed begeleiden. Coerper en Gort lieten het er niet bij zitten en kwamen op het idee een centrum aan de universiteit op te zetten waar studenten ondersteund worden bij de ontwikkeling van hun bedrijf. De starters worden intensief begeleid en kunnen gebruik maken van de IT- en telecominfrastructuur. Ook biedt Area31 hen huisvesting aan.
Area31 organiseert buiten het centrum om allerlei congressen en seminars voor studenten om hun het ondernemersschap te leren. Ook worden praktijkvoorbeelden gegeven aan docenten en levert het bedrijf gastdocenten. "Het ondernemerschap onder studenten moet gestimuleerd worden", vindt Gort. "We willen een beetje trappen tegen de universiteitscultuur. De universiteiten denken dat iedere student later bij een groot bedrijf wil werken. Ze leggen veel te veel de nadruk op de grote, gevestigde bedrijven terwijl starters ook vaak heel interessant zijn om te analyseren."

Selectieprocedure
Om in aanmerking te komen voor een plekje onder de vleugels van Area31 moet een selectieprocedure doorlopen worden. Allereerst moet er een businessplan worden ingeleverd. Dat wordt beoordeeld op een aantal criteria zoals kennisintensiviteit, innovativiteit en de voorkeur voor upcoming markets. Daarnaast wordt gekeken naar het managementteam en alle leden daarvan. Belangrijk hierbij zijn werkervaring, persoonlijke ambities, communicatieve vaardigheden en de fase van de studie. Deze hele selectieprocedure wordt beoordeeld door de directie van Area31, in overleg met vertegenwoordigers van enkele partners en de universiteit.

Het concept van Area31 is afkomstig uit Amerika. Ondernemende studenten krijgen daar alle mogelijkheden om, met behulp van universitaire kennis en faciliteiten, een eigen onderneming op te zetten. Yahoo is zo'n succesvol bedrijf dat op een campus werd opgericht./.

Untitled Document

Het gevoel een toverstaf in je handen te hebben, hebben de meeste mensen als kind weleens gehad. Maar dat er daadwerkelijk iets gebeurt zodra je met de toverstaf zwaait, dat hebben de meesten nog niet eerder meegemaakt. Bij het kunstwerk 'Divided we Sing' van Miroslaw Rogala dat te zien is op de tentoonstelling 'Art in Output ' in het Hoofdgebouw, gebeurt er wel degelijk iets zodra de bezoeker met de toverstaf zwaait. Bij deelname aan het kunstwerk maakt de bezoeker met een toverstaf lijnen in de ruimte en kiest daarmee voor één van de vele geluidscomposities die deze driedimensionale partituur toestaat. Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Stack weer op de been
Na interne strubbelingen rond een slecht bijgehouden kasboek, gestolen kasgeld en een slordig bijgehouden correspondentie, leek het er even op dat Stack op sterven na dood was. Er werd zelfs gesproken van een opheffingsvergadering. Dat is allemaal voorbij, verzekeren Dean Strik en Roel Bomers, respectievelijk de voorzitter en de vice-voorzitter van Stack.

Aan het begin van dit collegejaar werd duidelijk dat de financiële situatie van Stack enigszins ondoorzichtig was. De boekhouding was een puinhoop. Daarbij had iemand het koelkastgeld gestolen. Met de koelkast wordt de Stack-voorraadkamer bedoeld waar fris, chips en bier worden verkocht. Het gerucht ging dat de vereniging zeker tienduizend gulden schuld had. Allemaal flauwekul, blijkt nu. "We hebben zelfs vierhonderd gulden winst gemaakt", zegt voorzitter Strik. Een nieuwe verificatiecommissie trad aan en er werden twee commissies ingesteld die de correspondentie en de boekhouding van Stack weer op orde brachten. Inmiddels is er ook een nieuw bestuur gevonden. En om problemen met de koelkastkas te voorkomen, wordt er niets meer contant afgerekend./.

Untitled Document

Studenten: provincie is star en stoffig
Studenten weten niet goed wat een baan bij de provincie of gemeente inhoudt. Gemeentelijke overheden weten op hun beurt niet of nauwelijks hoe ze studenten en afgestudeerden kunnen bereiken en aan zich moeten binden. Dat bleek vorige week woensdag tijdens de eerste 'contactmiddag'; een kennismaking tussen de provincie en de bestuuders van studieverenigingen van de Brabantse universiteiten.

Johan Stekelenburg, burgemeester van Tilburg opende de middag in het Provinciehuis in
's-Hertogenbosch. "We hebben een imago-probleem. De overheid wordt gezien als bureaucratisch, star en stoffig, we communiceren niet goed met jullie. De oud-vakbondsman benadrukte verder dat er met de krapte op de arbeidsmarkt meer actie moet worden ondernomen.

Flexibele werktijden
Mignon Bogaard werkt sinds vorig jaar op de afdeling stedelijk gebied van de provincie Noord-Brabant. Zij is één van de acht trainees bij deze provincie. Bogaard, die twee jaar geleden afstudeerde als stedebouwkundige aan de TU/e, ontkent dat het werk als 'overheidsdienaar' star en saai is. "Je kunt op verschillende afdelingen rondsnuffelen en op projectbasis worden ingezet. Daarnaast zijn de werktijden heel flexibel. Het is heel spannend om te zien dat dingen die je bij wijze van spreken vandaag verzint morgen al te zien zijn op straat. Het maaktschappelijk belang is iets wat me erg aanspreekt in dit werk."

Rondetafelgesprekken
In rondetafelgesprekken krijgen studenten vragen voorgelegd als: Waarom zou je wel of niet bij de overheid willen werken? Wat is het beeld dat je hebt van de overheid? En, hoe zou de overheid haar naamsbekendheid kunnen vergroten?" Nathalie Stoof, secretaris van studievereinging ELSA van de KUB verbaast zich over de mogelijkheden die de overheid biedt. "Die flexibele werkdagen en traineeships, ik wist niet dat dat kan bij de overheid."
TU/e-secretaris Harry Roumen, gespreksleider aan deze tafel, stapt over op vraag twee: het imago. De zes studenten die deelnemen aan dit gesprek zijn het er over eens dat ze maar weinig zien van de gemeente en dat er daardoor een slecht beeld van het werk als 'overheidsdienaar' ontstaat. Gemeentelijke overheden zouden activiteiten voor studenten moeten sponsoren en zouden zich moeten presenteren op banenmarkten, vinden ze. Bart de Kreij, voorzitter van studievereniging Cheops (TU/e Bouwkunde) ziet een baan bij de gemeente na deze bijeenkomst wel zitten. "Het is een uitdaging om aan een groter geheel te werken. Tegelijkertijd spreekt de duurzaamheid van je werk me ook wel erg aan." Al met al staan de bijeengekomen studenten niet echt negatief tegenover een baan bij de overheid. Een kleine meerderheid is zelfs vóór./.

[an error occurred while processing this directive]
Untitled Document

Voltige op het paard


Zo'n vijftig turners en turnsters waren zaterdag te vinden in het studentensportcentrum voor het lustrumtoernooi van Suca. De studententurnvereniging bestaat vijftien jaar en had voor mede turnstudenten uit Nederland en voor veteranen (oud-leden van Suca) een toernooi georganiseerd. Van de Eindhovense vereniging vielen heel wat leden in de prijzen op de verschillende onderdelen. Op de foto zie je voltige op het paard, een exclusief onderdeel voor de heren. Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Crisis bij ESSF opgelost
De Eindhovense Studenten Sport Federatie (ESSF) heeft weer een bestuur. Twee bestuursleden werken parttime, twee fulltime. ESSF is nog op zoek naar een extra bestuurslid.

Gerdo Ketelaar, Michèle Koper, Monique van den Broek en Bart van der Schaar vormen het nieuwe bestuur. Even leek het erop dat het niet zou lukken een nieuw bestuur te vinden en dat ESSF een stille dood zou sterven. De sportclubs hebben mensen afgevaardigd en verschillende clubs hebben taken van ESSF overgenomen. Monique van den Broek is penningmeester en vice-voorzitter: "In april stopt de voorzitter, omdat hij dan gaat afstuderen. We hebben dus nog een persoon extra nodig."
Het nieuwe bestuur is van plan om veel contacten te gaan leggen met de sportclubs binnen het Studenten Sport Centrum, zegt voorzitter Gerdo Ketelaar. Daarnaast ligt het in de planning om een video te gaan maken waarin alle clubs aan bod komen./.

Untitled Document

Harde lopers gezocht
Niet de ESSF, maar Squadra Veloce, Isis en Asterix stellen voortaan het universiteitsteam voor de jaarlijkse Batavierenrace samen. Wie hard genoeg loopt, kan zich aanmelden. Mannen moeten acht kilometer rennen (gemiddelde snelheid 16,5 kilometer per uur) en dames vijf kilometer (gemiddelde snelheid 14 kilometer per uur). "Vorig jaar eindigden we als derde, dit jaar gaan we voor de eerste plaats", zegt Monique van den Broek van ESSF. "Alles wordt geregeld voor de lopers: vervoer, eten en drinken, gratis kleding om in te rennen en natuurlijk het feest." Er zijn minstens 25 sportievelingen nodig, waarvan zeven dames. Aanmelden kan via essf@tue.nl of bij de kamer van ESSF in het
sportcentrum of via telefoonnummer
040-2475738

Open Dag Chemie
Op zaterdag 11 november wordt de twaalfde Open Dag Chemie gehouden. Tachtig kleine chemische en farmaceutische bedrijven, laboratoriumopleidingen, universiteiten, onderzoeksinstellingen en ziekenhuizen laten de bezoekers iets meer zien van deze belangrijke sector. Er zijn demonstraties, presentaties, exposities en rondleidingen. Bij sommige deelnemers kunnen de bezoekers zelf proeven te doen of een chemisch product te maken. Meer informatie over de Open Dag Chemie is te vinden op http://www.opendagchemie.nl.

Interactief
toetsen

Het Onderwijs Service Centrum verzorgt op 14 december van 13.30 tot 17.00 uur de workshop 'Interactief Oefenen en Toetsen'. Docenten leren tijdens deze workshop vragen te formuleren voor interactieve diagnostische toetsen en deze te implementeren in een zogenoemde toetsdesigner. Hiermee kunnen studenten nagaan of zij de leerstof voor een tentamen beheersen en terugkoppeling krijgen over hiaten. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij enigszins thuis zijn in een Windows 95-omgeving. Meer informatie geeft Ruud van Vliet (tst. 2459). Aanmelden voor 30 november via tst. 5060, via w.p.v.d.einde@tue.nl of www.osc.tue.nl.














Website Cursor