/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 1

jaargang 44, 9 september 2001


Voorpagina

Untitled Document

Rem hekelt ministerie OC en W
Prof.dr. Martin Rem heeft in zijn afscheidsrede als rector van de TU/e flink uitgehaald naar het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Hij vroeg zich publiekelijk af of minister Loek Hermans nog wel beseft dat hij technologisch wetenschappelijk onderwijs in zijn portefeuille heeft.

"De slogan 'Nederland kennisland' is in gevaar", zo sprak Rem tijdens de opening van het academisch jaar, afgelopen maandag. "Er moeten goede voorwaarden komen voor techniek in Nederland. De overheid moet de hoofdlijnen uitzetten en investeren in technologisch onderzoek."
Volgens Rem is het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap niet geïnteresseerd in het hoger en universitair onderwijs. "In Nederland hebben we geen ministerie voor wetenschap en technologie. De prioriteit van OC en W ligt vooral bij het lager en dus niet bij het hoger onderwijs. Het ministerie van Economische Zaken probeert hierin wel te voorzien met Europese onderzoeksprojecten.
Ook het ministerie van Defensie investeert in technologie. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is goed bezig met het project Kenniswijk. Technisch gezien vraag je je af of universiteiten nog wel onder het ministerie van OC en W moeten vallen."

Technologie campus
De bouw van de technologie campus van Philips en de campus van de TU/e met TNO erop, kan volgens Rem de regio Eindhoven tot technologische bloei brengen. "Maar alleen als we goede onderzoekers aan kunnen trekken." Die zijn er volgens Rem niet genoeg in Nederland, omdat het klimaat er niet goed genoeg voor is. Goede buitenlandse onderzoekers zijn er wel, maar Eindhoven moet dan wel een stad worden waarin mensen graag wonen. Mobiliteit, eigenlijk het gebrek daaraan, speelt daarin ook een belangrijke rol. Daarom riep Rem nogmaals op tot het scheppen van goede randvoorwaarden voor techniek in Nederland: "Minister, investeer in Nederland kennisland en technologisch onderzoek."/.

Untitled Document

Máximania in TU/e wagen


De Rijksvoorlichtingsdienst had de Volkswagen Bora afgekeurd om prins Willem Alexander en Máxima in te vervoeren tijdens hun bezoek aan Eindhoven. De prins stond er echter op om in deze op de TU/e ontwikkelde wagen rond te rijden.
Foto: Bram Saeys.
Untitled Document

BIA moet verhuizen van CvB
Het Bureau for International Activities (BIA) moet van het College van Bestuur verhuizen naar het Hoofdgebouw. Het BIA wordt bij het Studenten Service Centrum (STU) geplaatst, maar is daar niet blij mee.

Collegevoorzitter dr.ir. Henk de Wilt kondigde het vorige week aan in de vergadering van de U-raad: Het BIA verhuist van de Traverse naar het Hoofdgebouw. Volgens Leo Robben, hoofd van het BIA, is nooit overleg gepleegd hierover. "Wij kregen een berichtje van Vastgoed dat we moesten verhuizen naar het Hoofdgebouw." Het personeel van BIA vindt het geen gelukkige keuze om bij het STU ingedeeld te worden. Robben: "Het is een misvatting dat wij veel voor studenten doen. Natuurlijk helpen wij studenten als ze op stage gaan in het buitenland met beurzen en dergelijke. Het merendeel van onze gasten bestaat echter uit medewerkers, zoals AIO's en TWAIO's. Als bijvoorbeeld een visiting professor iets wil weten van ons, moet ie straks wachten bij de STU-balie, samen met studenten. Dat komt niet goed over. Internationalisering moet een eigen gezicht hebben in de beleving van de bezoeker."
Toch wordt de verhuizing doorgezet, zegt TU/e secretaris ir. Harry Roumen. "Internationalisering is een van de speerpunten van deTU/e en wordt onder meer voorbereid bij het STU. Daarom hebben we graag dat het BIA daar ook komt te zitten. Dit speelt al maanden, nu moet het zo spoedig mogelijk gebeuren." Roumen geeft aan dat de verhuisplannen definitief zijn. "Daarom is het meegedeeld tijdens de U-raad en het Bestuurlijk Overleg." Volgens het CvB verhoogt het in de nabijheid zitten van STU de effectiviteit van het BIA./.

Untitled Document

Nieuw in Cursor
Zes nieuwe series telt Cursor vanaf deze jaargang. De rubrieken zijn te vinden op verschillende pagina's en komen elke week terug in het blad.

Op de opiniepagina staat vanaf dit nummer elke week een cartoon van tekenaar Paul Weehuizen. Onder het kopje 'Ach en wee' laat hij zijn kritische kijk op de universiteit zien. Op dezelfde pagina doet dr.ir. Fred Lambert ook dat, maar dan met woorden in de vorm van poëzie. Zijn gedichten worden gepubliceerd onder de naam 'Stofzuiger'. Dit heeft twee betekenissen: afstoffen en stof opnemen.
De studentenpagina krijgt twee nieuwe rubrieken: een column die wordt geschreven door verschillende mensen. Cabaretier en Werktuigbouwkunde-student Joep Keij bijt deze week het spits af. Een andere columnist is SG-medewerker David Ernst. Er zijn nog gesprekken met andere kandidaten. De schrijvers komen per toerbeurt aan het woord onder de naam 'Had je wat...?'.
3

Untitled Document

Kenniskwis
Wie weet waarom een fluitketel zingt of Aristoteles sprak over het 'hemelse licht', moet zich zeker inschrijven voor de kenniskwis die de Erasmus Universiteit Rotterdam in september start. Elke maandag van deze maand staan er nieuwe wetenschappelijke vragen op www.kenniskwis.org. Er zijn competities voor studenten, scholieren en overige deelnemers. De winnaars worden op 12 oktober gelauwerd door de rector magnificus van de EUR. Inschrijven kan nog tot 10 september. De prijzen zijn duizend, vijfhonderd en tweehonderdvijftig gulden aan reischeques.

Meditatief moment
Het Humanistisch Studentenraadswerk houdt op maandag 10,17 en 24 september van 12.45 uur tot 13.00 uur een meditatief moment in de Stilteruimte (de Hal 1.46). Er zal worden voorgelezen uit de bundel 'Rondom de leegte' van Cornelis Verhoeven door filosoof dr. Peter van Zilfhout. Informatie via
e-mail: W.J.T.H. Fraaije@tue.nl.

Cursus projectmatig werken
De Dienst Personeel en Organisatie geeft dit najaar twee cursussen over projectmatig werken. De cursus is bedoeld voor alle medewerkers en AIO's. In vijf dagen tijd wordt op een externe locatie meer inzicht gegeven in onder meer projectfasering, beheersing van tijd en geld, besluitvorming en kwaliteit. Voor meer informatie over de cursus kan contact op worden genomen met Ad Bossers via tel. 2119. Aanmelden kan bij Lenie van Geffen via tel. 3119 of via mail: h.f.m.v.geffen@tue.nl. Aanmelden kan tot 10 september.


Website Cursor