spacer.png, 0 kB
Volg Cursor via Twitter Volg Cursor via Facebook Cursor RSS feed
spacer.png, 0 kB

spacer.png, 0 kB


“Ik maak een wiskundig model van hoe G-krachten de bloedstroom in de aorta beïnvloeden”
Cursor in PDF formaatCursor als PDF
Special Cursor 50 jaarSpecial Cursor 50 jaar
PrintE-mail Tweet dit artikel Deel dit artikel op Facebook
Japanners hebben sushi-gen

15 april 2010 - Een deel van de Japanners heeft een darmbacterie die hen helpt om sushi te verteren. Dat blijkt uit een Franse studie die vorige week in Nature is gepubliceerd. De Fransen vergeleken de darmflora van Japanse en Noord-Amerikaanse proefpersonen. Alleen bij Japanners vonden ze een enzym dat helpt bij de vertering van nori, het zeewier waarvan sushirolletjes worden gemaakt. Het enzym wordt zover bekend alleen geproduceerd door in zee levende bacteriën - en door de darmbacterie bacteriodes plebeiu. Het is vrijwel zeker dat de darmbacterie de genen die coderen voor het zeewierafbrekende enzym heeft overgenomen van de bacteriën uit zee, die wellicht ooit via een hapje zeewier in de ingewanden van een Japanner zijn beland. Het is volgens de onderzoekers voor het eerst dat is aangetoond dat darmbacteriën DNA van ingeslikte bacteriën overnemen, hoewel al langer werd vermoed dat dit mogelijk is. (TJ)