/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Cultuur
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 4 nummer 2

jaargang 42, 31 augustus 2000


Bestuur

Naamloos document Goede beoordeling voor Scheikundige Technologie

Volgens een VSNU-rapport van de visitatiecommissie die in 1999 het onderwijs van de opleidingen Scheikunde en Scheikundige Technologie onderzocht, heeft de TU/e-opleiding Scheikundige Technologie een sprong gemaakt in de goede richting. Een inspanning die volgens de commissie ook haar vruchten afwerpt: de instroom verbetert.

Zo kent de opleiding sinds 1995 weer een stevige aanwas van eerstejaars studenten. Dit studiejaar ontkomt men echter niet aan de algemene trend die voor bijna alle Nederlandse chemie-opleidingen geldt: de interesse loopt schrikbarend hard terug. Opleidingsdirecteur prof.dr. Frans van Loo schat dat bij de TU/e-faculteit Scheikundige Technologie dit jaar zoín vijftien procent minder eerstejaars in de collegebanken zal zitten. In absolute getallen rekent hij op tachtig studenten. De Technische Universiteit Twente stond er eind juni nog slechter voor. Daar lagen de vooraanmeldingen bijna dertig procent onder die van het jaar daarvoor.

Ook aan de bijzondere en algemene universiteiten is er een terugloop. Leiden kende weliswaar een aanwas van ruim dertig procent, maar voor de scheikunde-opleiding in Utrecht hadden zich bijna veertig procent minder aankomende eerstejaars aangemeld.

In het begeleidend persbericht luidde de VSNU dan ook de noodklok: de voor Nederland zo belangrijke bedrijfstak chemie komt door deze ontwikkelingen in gevaar. Het imago van de scheikundige opleidingen moet verbeteren. Van Loo is het hier volmondig mee eens: ìWe willen in het vierde en vijfde studiejaar de keuzemogelijkheden sterk verruimen. Je moet als student dan zelf kunnen bepalen welke richting je opgaat. Wil je verder als onderzoeker en eventueel promoveren, of wil meer een generalist worden en ambieer je een managementfunctie. Dat soort zaken moeten we duidelijker voor het voetlicht brengen bij onze potentiÎle studenten.î

Naar verwachting

Over het VSNU-rapport is Van Loo goed te spreken: ìHet opent met een algemene analyse en met een vergelijking van de opleidingen onderling. Het is een deel van het rapport waar we veel profijt van hebben. De beoordeling van onze eigen opleiding was naar verwachting.î

In dit deel van de rapportage wordt met name het onderwijsteam geprezen voor haar voortdurende inspanning voor verbetering van de kwaliteit van het onderwijsprogramma. Ook de betrokkenheid van studenten, de studeerbaarheid en de verwijzende functie van de propedeuse, de aandacht voor het gebruik van ICT, de studieadvisering, de goede onderwijsruimtes en de mogelijkheden voor een stage in het buitenland werden positief beoordeeld. De uitkomsten van de vorige visitatie waren goed ter harte genomen. Wel drong de commissie onder meer aan op meer samenwerking op het gebied van biotechnologie en op bewaking van de omvang en kwaliteit van de AIO-opleiding./.

Naamloos document Schade door ëLife Stagesí blijft beperkt

Het TU/e-netwerk is twee maanden na ëI Love Youí opnieuw getroffen door een virus dat zich via email verspreidt. Ditmaal deed de boosdoener zich niet voor als een liefdesbrief maar had het als onderwerpen ëLife Stagesí, ëFunnyí of ëJokesí. Hoewel het virus bij lange na niet zoín impact had als ëI Love Youí dat in mei een verwoestend spoor over de wereld trok, heeft het wel degelijk kort maar hevig over de campus gewaard. In totaal werden er de afgelopen tijd ruim 3500 met Life Stages besmette mails verstuurd over het netwerk van de universiteit.

Volgens ing. Flip de Cock, manager van de ICTS-groep PC LAN Services, valt de schade die het virus heeft aangericht op de TU/e mee. ìDe schade bleef relatief beperktî, zegt De Cock. ìEr zijn slechts enkele computers besmet. Het is niet te vergelijken met de problemen die we in mei gehad hebben toen de universiteit getroffen werd door het I Love You-virus. Dat is het meest vervelende virus tot nu toe geweest.î Uit voorzorg heeft ICTS tijdens de I Love You-aanval het mailverkeer enkele uren stilgelegd door de exchange mailservers uit te zetten.

Life Stages is een worm-virus dat verspreid wordt via email. Het zit verstopt in een bijlage die met het mailtje meegestuurd wordt. De bijlage heet Life_stages.txt.shs. Doordat de extensie ë.shsí onzichtbaar is, lijkt de bijlage op het eerste gezicht een onschuldig tekstbestand. Wie de bijlage opent, maakt het virus actief. De Cock: ìHet maakt gebruik van adressen in het adressenboek om zichzelf te versturen. Daarnaast maakt het ook een file aan die er voor zorgt dat het virus tijdens het chatten verstuurd wordt. Ook wordt de ëregistryí aangepast en maakt het willekeurige bestanden aan op de harde schijf.î

Het virus is inmiddels zo goed als uitgeroeid. Marian de Vaan is bij ICTS werkzaam als Co–rdinator Lokale Gebruikers Ondersteuning. Volgens De Vaan was binnen een dag de virussoftware op de servers up to date gebracht zodat het virus nog maar weinig kans van overleven had. ìDaarnaast zijn de procedures voor distributie van anti-virussoftware naar de werkplekken verbeterd. Ook heeft de ervaring met I Love You meegespeeld bij het indammen van de problemen. Mensen zijn alerter geworden, ze openen niet meer zomaar elke attachment die binnenkomt.î/.

Naamloos document

Mededeling College van Bestuur

Op maandag 28 augustus jl. heeft de Universiteitsraad ingestemd met het Reorganisatieplan dienstverlening.

Het gaat er bij deze operatie om ervoor te zorgen dat de TU/e-dienstverlening in de toekomst blijvend voldoet aan de wensen en behoeftes van afnemers en gebruikers.

Die dienstverlening moet gerealiseerd worden binnen zodanig budgettaire kaders dat voldoende middelen beschikbaar zijn voor het primaire proces en voor vernieuwing.

(Voor nadere informatie wordt verwezen naar de website www.tue.nl/reorganisatie)

In het kader van de reorganisatie zullen per 1 januari 2001 elf nieuwe diensten worden gevormd. Bij zeven diensten is de aard, inhoud en/of plaats in de organisatie van de dienst en daarmee van de functie van het diensthoofd zeer verschillend van die in de huidige situatie, bijvoorbeeld door de introductie van centraal werkgeverschap en de samenvoeging van afdelingen. Het College van Bestuur heeft derhalve besloten die zeven functies open te stellen.

Zoals gebruikelijk worden deze functies eerst intern opengesteld en wordt er pas extern geworven als intern geen geschikte kandidaten beschikbaar blijken te zijn. Het gaat om de onderstaande functies:

Hoofd Dienst FinanciÎle en Economische Zaken

Hoofd Dienst Personeel en Organisatie

Hoofd Dienst Infrastructuur en Huisvesting

Hoofd Dienst Interne Zaken

Hoofd ICT Servicebedrijf

Hoofd Communicatie Service Centrum

Hoofd Onderwijs Service Centrum

Voor elk van deze functies is een competentieprofiel opgesteld door bureau Berenschot op basis waarvan kandidaten een assessment zullen ondergaan. In de opgestelde competentieprofielen staan elementen zoals sturing van veranderingsprocessen, klantgerichtheid, initiÎrend vermogen, leiderschap, resultaatgerichtheid en overtuigingskracht voorop. Vakinhoudelijke competenties zijn basisvoorwaarde.

Op de website www.tue.nl/reorganisatie is een overzicht te raadplegen van de bij de zeven functies behorende competenties.

De honorering is in overeenstemming met de zwaarte van de functie.

Nadere informatie over de functies en de competentieprofielen is te verkrijgen bij het lid van het College van Bestuur, drs. H.W. te Beest , tel. 040-2472210.

Uw schriftelijke sollicitatie kunt u voor 14 september a.s. sturen naar het College van Bestuur p/a. HG 1.03.














Website Cursor