/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Cultuur
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 4 nummer 2

jaargang 42, 31 augustus 2000


Nieuws

Naamloos document Universiteitsraad stemt in met reorganisatieplan voor diensten

Wat ës morgens in het Eindhovens Dagblad nog werd aangekondigd als het uur der waarheid voor het reorganisatieplan van de TU/e, bleek ís middags redelijk snel en soepel afgehandeld te kunnen worden. De universiteitsraad stemde maandag jongstleden in met de implementatieplannen die voortvloeien uit het AVA-onderzoek. Links en rechts werden daarbij nog enkele kanttekeningen geplaatst.

Voor de vakantie besloot de U-raad niet in te stemmen met het reorganisatieplan dat het College van Bestuur toen ter tafel had gebracht. Op een aantal punten tekende de U-raad voorbehoud aan. De adviezen van Bureau Berenschot, dat de Added Value Analysis (AVA) uitgevoerd had, zouden slechts informatieve betekenis mogen hebben. Uitspraken over de toekomst van individuele diensten, samenstelling en formatieomvang wilde men niet onder de instemmingsaanvraag laten vallen. Daarnaast zou ook de paragraaf ëAlgemene uitgangspunten bij de implementatieí enkel informatieve betekenis moeten hebben. Tijdens de vakantieperiode is over en weer veel contact geweest tussen de raad en het college, wat uiteindelijk resulteerde in de CvB-notitie ëImplementatie reorganisatie dienstení.

(Zie verder op pagina 3)

Het eerste wezenlijke punt dat maandagmiddag aan de orde kwam, was het voornemen van het CvB om de drie dienstraden die er nu bestaan voor de ondersteunde diensten terug te brengen tot ÈÈn dienstraad voor alle diensten. De secretaris van de universiteit moet het overleg met die dienstraad voeren. U-raadslid Cor Naninck vond dit een onwenselijke situatie en volgens hem was er ook een aanpassing van het bestuurs- en beheersreglement van de TU/e nodig om zoín constructie tot stand te kunnen brengen. Ook het feit dat de dienst-raden hier zelf nog niet over gehoord waren, leidde tot de beslissing om op een later tijdstip op dit onderwerp terug te komen. Tot die tijd wordt de bestaande situatie met drie dienstraden gehandhaafd.

Ook over het outsourcen van het Systeemhuis wenste de U-raad geen beslissing te nemen. Volgens CvB-lid Willem te Beest werd daar in de voorliggende notitie ook geen instemming voor gevraagd. Te Beest wees erop dat het CvB begin 2001 een plan van aanpak zal vaststellen voor de inrichting van het informatiemanagement op de TU/e. In de notitie stond daarbij vermeld dat dan ook wordt gekeken naar de wijze waarop en langs welk tijdpad de informatieservices van het Systeemhuis zullen worden uitbesteed. U-raadsvoorzitter Bob van Winkel stelde voor om het woord ëuitbesteedí te vervangen door ëgeorganiseerdí. Het college ging hiermee akkoord.


CvB en U-raad tijdens de raadsvergadering over AVA. Foto: Bram Saeys

Plaatsingsprocedure

Zeer gedecideerd was de raad in haar vaststelling dat de plaatsingsprocedure voor medewerkers een zaak was voor het CvB en de vakcentrales, verenigd in Instelling Georganiseerd Overleg (IGO). Bij alles wat over deze kwestie in de notitie ter sprake komt, heeft volgens de U-raad het overleg tussen het CvB en het IGO de eerste prioriteit. Ook het CvB gaf volmondig toe dat dit een zaak is van het college en de bonden.

Naninck stipte ook nog de in zijn ogen dreigende versnippering van de Arbo en Milieu Service Organisatie (AMSO) aan. Een deel hiervan, zoals de bedrijfsarts, zal worden ondergebracht bij de afdeling Personeel en Organisatie. Een ander deel komt terecht bij de nieuwe afdeling Bouwzaken. Vooral op dit laatste punt vreesde Naninck mogelijke conflicten. Zouden bij het aanschaffen van bijvoorbeeld een klimaatbeheersingssysteem wel de adviezen van AMSO opgevolgd worden? Mogelijk zouden die duurder uitvallen. CvB-lid Te Beest reageerde hier enigszins geagiteerd op: ìWe leiden hier een respectabel bedrijf en zullen op bouwgebied vanzelfsprekend voldoen aan de wettelijke verplichtingen.î Volgens Te Beest blijft er ook na de reorganisatie voor arbo- en milieuzaken een duidelijk aanspreekpunt bestaan.

Ook werd afgesproken dat de U-raad mede betrokken wordt bij het opstellen van evaluatieplannen. Deze worden bij toekomstige visitaties van diensten gebruikt om de kwaliteit van de dienstverlening te meten. Op de vraag hoever het overleg met het IGO over een sociaal plan gevorderd was, liet Te Beest weten dat men op voorhand streeft naar zo min mogelijk gedwongen ontslagen en dat de besprekingen over een sociaal plan op 31 oktober van start gaan.

Na een korte schorsing liet Van Winkel weten dat de U-raad nu wel akkoord ging met het reorganisatieplan. Een duidelijk opgeluchte CvB-voorzitter Henk de Wilt sprak na deze instemming zijn dank uit voor de samenwerking met de U-raadsleden. /.

Naamloos document Oud-studenten kiezen liever voor baas dan

ondernemerschap

Het animo onder pas afgestudeerde TU/e-studenten om eigen baas te worden, is niet erg hoog. Dat blijkt uit een enquÍte die de TU/e heeft gehouden onder oud-studenten. Welgeteld ÈÈn procent van de ondervraagden heeft een eigen bedrijfje opgestart of is werkzaam als zelfstandig freelancer.

De TU/e hield de enquÍte in het najaar van 1999 onder afgestudeerden van het jaar ë97-í98. Aan de enquÍte namen zoín driehonderd alumni deel. Over het algemeen is meer dan driekwart van de studenten zo tevreden over de TU/e dat ze achteraf opnieuw dezelfde opleiding zouden kiezen. Bij Werktuigbouwkunde en Technische Bedrijfs-kunde geldt dat zelfs voor 87 procent van de respondenten. Het minst tevreden zijn de afstudeerders van Technische Wiskunde. Van hen zou slechts 46 procent opnieuw dezelfde opleiding aan de TU/e gaan doen.

De meeste respondenten vinden dat ze goed begeleid zijn tijdens hun studie. Vooral Elektro-techniek scoort hoog. 86 procent van de afgestudeerde elektrotechnici is tevreden over de ondersteuning en begeleiding op die faculteit.

Bij Technische Informatica en Bouwkunde vinden nogal wat studenten dat de opleiding meer aandacht had mogen besteden aan zaken als leiding geven, plannen en organiseren en werken in teamverband. Zaken waar een pas afgestudeerde ingenieur na verloop van tijd tegenaanloopt bij zijn eerste baan. Op die eerste baan hebben de meeste respondenten even moeten wachten. Gemiddeld zaten er zoín drie maanden tussen het afstuderen en het vinden van de eerste baan. Vrijwel alle respondenten hebben een betaalde baan. Een meerderheid van de ondervraagden heeft een vaste aanstelling. Bijna alle respondenten zijn in loondienst./.

Naamloos document Waarschuwingen voor

bezitters mobieltje op TU/e

Bezitters van gsm-toestellen moeten waakzaam zijn als ze een telefoontje krijgen waarbij de melding ëunavailableí op het scherm verschijnt. Dit gesprek moet niet worden beantwoord. Deze raad hangt bij de receptie van de TUE. KPN, ÈÈn van de grootste providers van mobiele telefoons in Nederland, weet echter nergens van.

îDit is of een hele grote grap of het is serieus. Als ik een telefoontje krijg met die melding, neem ik in ieder geval niet opî, zegt Henri Timmers, die door KPN bij de TUE is gedetacheerd. ìWij hebben een fax gekregen van een medewerker van de TUE, maar van KPN hebben we nog niets gehoord. Je kunt er van uit gaan dat als er iets aan de hand is, wij dat meteen horen van KPN. Als je toch opneemt bij de melding ëunavailableí wordt het geheugen van de telefoon en de simkaart gewist.

Een ander gevaar waarvoor wordt gewaarschuwd, is dat iemand je belt en zich voordoet als een medewerker van je provider en vraagt #09 of #90 in te toetsen. ìDit is een bekend verschijnsel dat enkele jaren geleden ook wel eens voorkwam. Als je dat intoetst, kunnen ze de gegevens van je kaart lezen en valse kaarten maken. Dan kunnen ze op jouw kosten bellen. î/.

Naamloos document Consortium gaat Digitale Universiteit ontwikkelen

De Open Universiteit Nederland (OU) gaat samen met drie universiteiten en acht hogescholen een Digitale Universiteit ontwikkelen.

De besturen van de Open Universiteit, de UvA, de VU en de Technische Universiteit Twente hebben samen met acht hogescholen, waaronder Fontys Hogescholen en de Hogeschool van Utrecht onlangs een intentieverklaring ondertekend om in de vorm van een consortium een breed digitaal onderwijsaanbod te ontwikkelen en te exploiteren.

Doel van het consortium is om binnen vijf jaar een Digitale Universiteit te vormen die voldoet aan hoge kwaliteitseisen.

Daarmee is een einde gekomen aan de onzekere toekomst van de Open Universiteit Nederland die door minister Hermans met een bezuiniging van vijftien miljoen gulden werd bedreigd.

De OU heeft ook een dependence op de TU/e-campus. /.

Naamloos document

Keurmerk voor hoger onderwijs

Opleidingen voor hoger onderwijs in Nederland krijgen in de toekomst een keurmerk. Het keurmerk geeft aan dat een opleiding voldoet aan de eisen van basiskwaliteit en zal vijf jaar geldig zijn. Er wordt een onafhankelijk accreditatie-orgaan ingesteld dat bestaat uit twee afzonderlijke raden, voor hogescholen en universiteiten. Het keurmerk is een voorwaarde om titels en getuigschriften af te geven en studenten in aanmerking te laten komen voor studiefinanciering. Het verlenen van een keurmerk is een toevoeging aan het huidige visitatiestelsel. Accreditatie is een goed middel om opleidingen met elkaar te vergelijken. Ook buitenlandse organisaties kunnen Nederlandse opleidingen visiteren. Het is de bedoeling het keurmerk op 1 januari 2002 in te voeren.

Onderzoek naar studiekeuze

Meer collegegeld of een hogere basisbeurs zijn geen redenen voor aankomende studenten om een bepaalde opleiding niet of juist wel te kiezen. Zo blijkt uit een rapport van de Stichting van Economisch Onderzoek. Toekomstige studenten baseren hun keuze op de mogelijkheid tot zelfontplooiing en op een goed vooruitzicht op een betaalde baan, aldus het rapport. Het onderzoek werd op initiatief van de Tweede Kamer gehouden om te kijken of financiÎle prikkels de studiekeuze van aankomende studenten beÔnvloeden. Bij het onderzoek werd de nadruk gelegd op de zorgsector en de lerarenopleidingen, omdat er nog steeds een tekort is aan mensen binnen deze sectoren.

Vier bullen voor bolleboos

De 24-jarige Jolan Hoevenaars kan met recht een echte bolleboos worden genoemd: de student heeft vorige week maar liefst vier bullen tegelijk gekregen aan de KUB in Tilburg. Hij rondde vijf studies af en ontving daarvoor vier diplomaís. Hoevenaars begon met economie, fiscale economie en rechtsgeleerdheid. Daarna volgde fiscaal recht, Nederlands privaatrecht en de Europese juridische opleiding.

Naamloos document Eten en drinken op niveau

De University Club nadert haar voltooiing. De chique club waar op niveau geluncht, gedineerd, en geborreld kan worden is in de loop van september klaar voor gebruik. Prof.dr Martien de Voigt, kartrekker van het initiatief, verwacht dat de cater-activiteiten van Van Hecke in samenwerking met de Karpendonkse Hoeve op 1 oktober starten. De Voigt hoopt dat de ruimte onder meer gebruikt zal worden voor lunches of diners met gasten. ìNu verdwijnen de meeste mensen nog naar de stad met hun gastenî, aldus De Voigt. De stamgasten van de University Club zijn waarschijnlijk te vinden onder de leden van de Faculty Club. Dit selecte gezelschap TU/e-hoogwaardigheidsbekleders zal waarschijnlijk in de University Club terecht kunnen voor happy hours, speciale bijeenkomsten en gastronomische diners. In de loop van november zal de Faculty Club gebruik gaan maken van de University Club.


Foto: Bram Saeys.

Naamloos document TU/e versoepelt toelatingseisen

VWO-leerlingen met profiel Natuur en Gezondheid ook welkom

Ook VWO-leerlingen met het profiel Natuur en Gezondheid worden toegelaten tot de TU/e en de andere TUís in Nederland. Voorheen was dit niet het geval, omdat er weinig wiskunde, natuurkunde en scheikunde in dit profiel zit.

îBeide profielen passen prima bij de TU/eî, zegt rector magnificus prof.dr. Martin Rem. ìVoorheen konden alleen studenten met het profiel Natuur en Techniek aan de TU/e studeren. Nu worden ook studenten met Natuur en Gezondheid toegelaten. Dit profiel sluit prima aan op de studie Biomedische Technologie die we hebben.î

De propedeuse moet worden aangepast aan de twee nieuwe profielen. ìMaar dat is een verbetering ten opzichte van nuî, zegt Rem. Hij heeft niet het gevoel dat de TU/e met de versoepeling minder de diepte ingaat. ìStudenten komen straks met een homogener pakket binnen. Nu is er een veel grotere variÎteit in examens.î

De versoepeling van de toelatingseisen gaat per direct in, maar speelt pas in collegejaar 2001/2002. ìWe moeten rekening houden met de profielen die binnenkomen. Dat wordt een ingewikkeld jaar waarin we een kleine groep nieuwe studenten hebben met de nieuwe profielen en een grote groep die de oude examens heeft gedaan. De overgang van het oude naar het nieuwe model met de verschillende profielen duurt wel een paar jaar.î

Verschil

De beide Natuurprofielen (Natuur en Techniek en Natuur en Gezondheid) bevatten ongeveer dezelfde wiskunde volgens Rem. Het verschil zit ëm in biologie, die in Natuur en Techniek ontbreekt. Bovendien wordt in dit profiel meer natuurkunde en scheikunde gegeven.

Minister Hermans van Onderwijs heeft deze mogelijkheid geboden op verzoek van de TU/e en de UT. De TU Delft was lang sterk gekant tegen de versoepeling, maar is onlangs overstag gegaan.

Sinds de invoering van de profielen in het voortgezet onderwijs moeten studenten voor aanvang van de studie aan de toelatingseisen hebben voldaan. Door deze maatregel hebben studenten langer de tijd om aan de eisen te voldoen. Het is echter niet zo dat studenten ëbijgespijkerdí moeten worden aan de TU/e, zegt Rem. ìDat klinkt alsof ze minder zijn dan studenten met andere profielen en dat is niet zo. Ik denk niet dat studenten die Natuur en Gezondheid hebben gekozen het hier minder zullen doen dan Natuur en Techniek-studenten. Het is ook niet zo dat we aparte klasjes gaan opzetten.î/.

Naamloos document Informatievoorziening TU/e niet optimaal

Uit een onderzoek van de Progressieve Fractie (PF) is gebleken dat de informatievoorziening op de TUE nog te wensen over laat.

Volgens de PF leidt een goede informatievoorziening tot een verhoging van de prestatie en een vermindering van druk door onduidelijkheid en frustratie. De PF vindt het belangrijk dat er aandacht wordt geschonken aan dit onderwerp om tekortkomingen te beperken. De manier waarop informatie wordt verschaft, de gerichtheid en de doelmatigheid van de informatievoorziening stonden centraal tijdens het onderzoek.

De PF richtte zich tijdens het onderzoek op de centrale diensten en de rol van de faculteiten binnen de TUE. Daarnaast werd de verhouding tussen beide onder de loep genomen en concludeerde de PF dat deze relatie op sommige gebieden verbeterd moet worden.

In en Externe Betrekkingen (IEB) is zoín centrale dienst die onder toezicht staat van het College van Bestuur . Daarvoor vervult ze een adviserende taak. Daarnaast heeft IEB een uitvoerende functie. Maar juist omdat IEB gefinancierd en gecontroleerd wordt door het CvB zien de faculteiten geen dienstverlener maar een toezichthouder in deze afdeling.

Omdat STU en het NSC beide verantwoordelijk zijn voor de in- en uitschrijvingen van studenten die recht hebben op een notebook, moet de communicatie tussen deze twee balies vlekkeloos verlopen. Ook de relatie met de lokale notebook-steunpunten, waarvoor de faculteiten zelf verantwoordelijk zijn, moet goed blijven. Hiervoor is een centraal informatiesysteem opgezet, zodat de baliemedewerkers van het NSC kunnen volgen welke ingrepen of testen op deze steunpunten zijn uitgevoerd om een student te helpen.

In het verleden werden de studenten bij STU niet afdoende geÔnformeerd. Om deze informatieverschaffing soepeler te laten verlopen is er een project gestart onder de naam K2M.

Voor een optimale informatievoorziening is het volgens de PF belangrijk dat er wordt gekeken naar de vraag wie op welk moment welke informatie heeft. Op basis van deze conclusie moet volgens de PF worden gekeken welke informatiebronnen het meest geschikt zijn om te gebruiken. /.

Naamloos document

Eerste diplomaís nieuwe stijl bij BMT

De faculteit Biomedische Technologie reikt woensdagmiddag 20 september de eerste kandidaatsdiplomaís ënieuwe stijlí uit aan een tiental studenten. Daarmee heeft de faculteit niet alleen een Eindhovense primeur. BMT is de eerste Nederlandse faculteit die de nieuwe kandidaatsdiplomaís uitreikt. Dat de Eindhovense studenten van de opleiding BMT zo snel na ëBolognaí al een kandidaatsdiploma ontvangen, heeft alles te maken met de opzet die deze ingenieursopleiding sinds de start in 1997 hanteert. Op eigen initiatief van deze opleiding, die de TU/e in samenwerking met de Universiteit Maastricht verzorgt, is destijds gekozen voor een curriculum dat is opgebouwd uit een driejarig blok, gevolgd door een afsluitende fase van twee jaar. Ook de TU/e-opleiding Werktuigbouwkunde kent sinds enige jaren een ë3+2í opzet. De eerste lichting werktuigbouwers zal dit najaar het kandidaatsdiploma ontvangen. Ook de overige TU/e opleidingen passen hun structuur aan, zodat hier over drie jaar de eerste kandidaatsdiplomaís uitgereikt kunnen worden.

TDO-Excursie AVR-Avira

Op 28 september is er een TDO-excursie naar de afvalverbrander ëAVR-AVIRAí te Duiven. Bij de afvalverbranding bij AVIRA komt warmte vrij die wordt gebruikt voor de productie van elektriciteit. Ook worden er met de warmte huizen verwarmd via een stadsverwarming. De excursie is met name interessant voor studenten met een specialisatie of interesse in de milieu- en afvalwereld Èn voor energie- en procestechnologen. Opgeven vÛÛr 15 september bij TDO (tel. 4463) of per e-mail: a.overwater@tue.nl Vermeld of u in het bezit bent van een OV-kaart/ of kortingskaart. De kosten bedragen vijf gulden te voldoen bij vertrek aan ÈÈn van de TDO-medewerkers. Er kunnen twintig mensen mee.














Website Cursor