/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 8

jaargang 43, 18 januari 2001


Cultuur

Untitled Document

Leon van der Zanden laat Blauwe Zaal volstromen
Optreden cabaretier voor Wervingsdagen

Wat weinig culturele optredens lijkt te lukken, speelde de Helmondse cabaretier Leon van der Zanden dinsdag wel klaar; de Blauwe Zaal zat vol met studenten die voor zijn optreden kwamen. En ze werden niet teleurgesteld; Van der Zanden was scherp, snel en confronterend.

"Zitten er hier nog Helmonders in de zaal? Of durven jullie dat niet te zeggen?" De toon was meteen gezet. Als rasechte Helmonder bevond Van der Zanden zich naar eigen zeggen op gevaarlijk terrein in Eindhoven. Het beeld dat bestaat, werd door Van der Zanden nog even flink aangedikt: "Helmond is heavy, als je dat overleeft, red je het overal. Zo hebben wij in Helmond 'gangs', groepjes jongens die op de hoek staan met brommers. Die zijn blijven staan zeg maar, ze zijn in ieder geval niet gaan studeren", zo hield de cabaretier zijn publiek voor.

Ruben
Om het te kunnen redden in zijn woonplaats, moet je een houding aannemen. En zo passeerden de klasgenoten van Van der Zanden op de middelbare school de revue. Iedereen was een bepaald type en hoorde daar dan bij. Zo had je een meisje wiens ouders erg arm waren. 'Er bleef niet veel anders over dan 'alto' worden. De gaten zaten toch al in d'r broek.". Wendy daarentegen, werd hoer, en kwam later in het verhaal nog een keer terug. De meest treffende figuur was wel Ruben: "Ruben was het beste in natuurkunde, scheikunde en wiskunde en had als eerste een laptop. Ruben werd.'nerd'. Ja, daar wordt niet zo hard om gelachen hè als ze je een spiegel voor houden", gooide Van der Zanden de zaal in. Maar daar leek het geen zeer te doen, want het publiek bleef enthousiast voor de show van de cabaretier. Hij betoogde dat iedereen zo zijn eigen plekje had, behalve hijzelf. Begeleid door een bijpassende song gedraaid door dj Michel van Kampen, die de voorstelling doorspekte met heftige beats, ging Van der Zanden op zoek naar zichzelf, staand voor een spiegel. Achtereenvolgens besloot hij neger te worden en daarna homo, maar niets werkte echt voor hem.

Beats
Naast de beats van Van Kampen en de messcherpe opmerkingen van Van der Zanden, die flink wat interactie had met het TU/e publiek, danste de Helmonder ook over het podium van de Blauwe Zaal en speelde voor human beat box. Hilarisch was de voorlaatste scene waarin hij verhaalt van zijn 'eerste keer'. Maar niet voordat hij het publiek daarover heeft uitgehoord, dat zich zo klein mogelijk probeerde te maken om er maar niet uitgepikt te worden.
Aan het eind van de voorstelling had de cabaretier toch zijn eigen plekje gevonden; hij is wie hij is, of je hem aardig vindt of niet/.

Van der Zanden bekijkt zichzelf in een denkbeeldige spiegel om erachter te komen wie of wat hij eigenlijk is. Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Back to the Blue 'gerecycled'
Natuurlijk kunstwerk eindigt bij oud vuil
Een onderdeel van het kunstwerk Back to the Blue, een blauwe boom die jarenlang in de leeszaal in het Hoofdgebouw heeft gestaan, heeft zijn einde gevonden in een vuilcontainer. Dinsdag werd het kunstwerk afgevoerd naar de stort.
Zes jaar geleden hield de Poolse kunstenaar Marek Sulek een expositie in de hal van het Hoofdgebouw van de TU/e, op uitnodiging van Studium Generale. Zijn tentoonstelling met de naam Back to the Blue, omvatte een vijf meter hoge toren van blauwe plastic kubussen waar een olifant op is geschilderd. Daar omheen lagen blauwe aardappelen, die in de loop van de expositie van vorm veranderden en hun onnatuurlijke kleur blauw vernielden. De aardappels verwezen naar 'de massa' waarbij mensen op het eerste gezicht hetzelfde lijken, maar bij nadere beschouwing allemaal anders zijn. De bewuste blauwe boom was ook onderdeel van de expo. De boom kwam van het TU/e terrein af en was door Sulek voorzien van een blauwe laag. Blauw is een belangrijke kleur in het werk van Sulek, deze kleur staat voor het artificiële, maar ook voor vrede.

Zonde
De expositie verdween eind maart 1995, maar de boom bleef achter. De mensen van de leeszaal vonden de boom zo mooi, dat ze deze kochten van Sulek voor een bedrag van ongeveer 1500 gulden. "Anders was ie vernietigd na de expositie", zegt Anneke Vriens van de bibliotheek. "Het was een tijdelijk iets, maar wij vonden het zonde om meteen weg te doen." Dus kreeg de blauwe boom enkele jaren lang een plek in de leeszaal in het Hoofdgebouw. "We hebben veel plezier gehad van de boom, het was een echte blikvanger in de leeszaal, maar de takken droogden steeds verder in en hij werd erg stoffig. Een natuurlijk iets verliest zo toch zijn mooiheid", aldus Vriens. Vandaar dat de blauwe boom bewust niet mee is gegaan met de verhuizing naar De Hal en achterbleef in de oude leeszaal. Daar wordt momenteel gewerkt aan de nieuwe expositieruimte van Studium Generale en dinsdag lag de boom in een grote container, klaar om weggevoerd te worden naar de stort./.

In een container tussen de W-hal en het Hoofdgebouw wachten resten van de blauwe boom totdat ze worden afgevoerd naar de storthoop. Foto: Bram Saeys

Untitled Document

/Osdorp Posse
"En als je dood bent dan heb jij een tuintje op je buik. Ben jij de hoek om of de pijp uit en zo koud als een ijskruik. Is het tijd om te vertrekken, nou dan smeer ik 'm of peer ik 'm. Mijn geloof is rap, als ik de paus zie dan bekeer ik 'm!" De Amsterdamse rappers van de Osdorp Posse maken vanavond de Effenaar onveilig met hun snoeiende en vloeiende raps. Ter ondersteuning van de Posse zal ook het Eindhovense Dwaalspoor hun rapskills laten zien. Aanvang 20.30 uur. Een enkeltje Osdorp kost 17,50 gulden.

/Pagliacci
In Grand Café Berlage kunnen muziekkenners zondag 21 januari vanaf 21.00 uur terecht voor een muziekquiz Succesvol meedoen vraagt om kennis, lef en fantasie. Het publiek moet actief meedoen. Presentatie Ellie Nietveld, muziek, hulp en hints van het kwizcombo onder leiding van gitarist Rik de Bruin.
de drie-maandelijkse muziekquiz Pagliacci. Pagliacci staat voor vragen over het hele scala van muziekstijlen.

/Hair
Hair, de klassieke jaren zestig hippie-musical wordt deze maand door de stichting Theaterplan in coproductie met de Eindhovense Stadsschouwburg met veel verve opnieuw op de planken gezet. Nummers als 'Hair', 'Let the sunshine in', 'Aquarius' en 'Ain't got no' hebben zich langzaam maar zeker in het collectieve geheugen van de wereld genesteld. Wie de liedjes kent, maar de musical of de film nog nooit gezien heeft, heeft nog tot 21 januari de kans om de musical in Eindhoven te bekijken. Reserveren via 040-2111122.

/Badlands
Vuilnisman Kit Carruthers vermoordt de vader van zijn tien jaar jongere vriendin omdat hij de relatie van het tweetal niet ziet zitten. Ze vluchten voor de politie en tijdens hun tocht dwars door het mid-westen van Amerika richten ze een waar bloedbad aan. In de Badlands in het noorden van Minnesota worden de twee uiteindelijk gegrepen. Onvergetelijk mooi en onvergetelijk tragisch drama uit 1973. Met Martin Sheen en Sissy Spacek. Te zien in Plaza Futura, zondag 21 januari om 12.00 uur en maandag 22 januari om 20.00 uur.

/Born in a barn
Na vele muzikale omzwervingen in allerlei bands en projecten besluiten vier oude vrienden een nieuwe band te beginnen. Born in a barn is geboren. De mannen houden van grunge, country en rock. Over de koers hoefde dus niet lang gediscussieerd te worden. Amerikaanse rock met als grote inspirator Neil Young is het resultaat. Zondag 21 januari speelt de band in Café de Groot. Aanvang 17.00 uur.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor