/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 1 nummer 8

jaargang 43, 18 januari 2001


Opinie

Untitled Document

Desinteresse van studenten?

Een doordeweekse middag, de telefoon gaat. Een dame van het universiteitsblaadje Cursor uit Eindhoven:` wat was het opkomstpercentage van de universiteitsraad verkiezingen bij jullie`. Als altijd ben ik bereid om mee de werken aan vergelijkende onderzoeken waarin de universiteit Twente haar plekje onder de zon weer in moet nemen. Na enig gezoek vind ik het percentage....10,5 % van alle studenten heeft de moeite genomen een stem uit te brengen. Geen wonder dat dit getal ver in een archiefkast was weggestopt. Dit is niet echt iets om trots op te zijn.
Het is nu een dag later en ik lees het artikel `Opkomst 29 procent; tweede in Nederland`. Jelle de Jong van PF sombert: "Op de universiteiten zit een groot deel van de 'slimme' mensen van de samenleving, zou je denken. Als die al niet gaan stemmen, wat kun je dan nog verwachten van de rest van de maatschappij?"
De vraag galmt nog even door. Wat voor een verschrikkelijke studenten lopen er dan in Enschede rond? Ontbreekt ieder besef van verantwoordelijkheid?
Maar als dat zo is, hoe kan het dan dat studenten actief zijn binnen vele verenigingen? Hoe kan het dan dat studenten zich betrokken voelen bij diverse maatschappelijke thema`s? Ik denk niet dat het zo is dat 71% van de TUE studenten zich niet betrokken voelt bij het wel en wee van hun universiteit. De hedendaagse student is actief, mondig en heeft een duidelijke mening over zijn universiteit. Ik denk dan ook dat de oorzaak van het lage opkomst percentage vooral ligt bij de medezeggenschap zelf. Wat biedt de medezeggenschap de student? Over het algemeen een zuiver reactieve en iewat apathische houding. Partijen lijken op elkaar als twee druppels water. Het raadslid wacht af wat het College van Bestuur inbrengt. Eigen plannen zien niet of nauwelijks het licht. Het contact met de achterban is gering. Kritiek richt zich vooral op details en zelden op hoofdlijnen. De angst om een college van bestuur tegen te spreken en een geschil te starten overheerst de besluitvorming. Vergaderingen hebben een nogal groot neuzel karakter waarbij het vooral gaat over formuleringen, het niet of te laat betrekken van de medezeggenschap en het te laat zijn van de stukken.
Geen wonder dat studenten de medenzeggenschap links laten liggen. In Enschede won een opvallende partij. De partij `blanco` had met 3 studenten (van de 9) in de raad plaats kunnen nemen. In opinie peilingen die de studentenvakbond SRD voor de verkiezingen hield, bleek hetzelfde. Studenten zijn ontevreden over de resultaten (of beter gezegd het gebrek daaraan) van hun medezeggenschap. Deze onvrede uit zich in een bijna principieel gedrag om niet te stemmen.
Waarschijnlijk overdrijf ik enigszins. Dat zal wel te maken hebben met de 19% die Eindhoven hoger scoort dan Twente. De kern van het verhaal blijft echter overeind staan: de medezeggenschap slaagt er onvoldoende in om het beleid van de universiteit te bepalen en te verwoorden wat studenten bezig houdt. Jelle de Jong doet er dan ook verstandig aan te kijken naar wat de medezeggenschap zelf beter kan doen inplaats van zich direct te beklagen over de houding van zijn mede-studenten.

Manus Barten ~ voorzitter studentenvakbond SRD (Enschede)

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor