/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 4

jaargang 43, 8 maart 2001


Achtergrond

Untitled Document

TU/e bindt strijd aan met RSI
'De mens past zich aan'
RSI/Chriz van de Graaf
Foto's/
Bram Saeys

Bij het sportcentrum kwam december 2000 de vraag of zij iets konden doen aan RSI of RSI-gerelateerde klachten. Er werd een e-mail rondgestuurd en naar aanleiding van de reacties is maandag 5 maart een groot RSI-offensief van start gegaan. De aanpak is een initiatief van bedrijfsarts Ben Martens, namens de Arbo- en Milieu Service Organisatie (AMSO) Paul Weijmans en Theo Melgers en namens het Studentensportcentrum Frits Niemans en Jack de Mooij. De heren, zonder Ben Martens, praten over de noodzaak van hun initiatief.

Weijmans: "We willen vanuit integrale aanpak een product neerzetten. Voorlichting op papier is: jongens, RSI bestaat, pas er mee op. Wij kunnen meer doen. Wij willen dat mensen hun probleem actief gaan aanpakken. Voorkomen is beter dan genezen. Bijvoorbeeld door in workshops leren hoe mensen hun houding moeten veranderen om klachten te voorkomen. Het is namelijk niet zo, dat als werkplekken worden aangepast het RSI-probleem is opgelost. Je krijgt dan dat mensen denken: ik heb een goede werkplek, mijn pc staat goed, ik kan in plaats van twee uur, tweeëneenhalf uur werken. Het gaat er juist om dat je dankzij de cursus aanvoelt hoe lang je door kan gaan met werken. Het is gevaarlijk om te denken dat altijd de omgeving aangepast moet worden; de mens moet zich aanpassen."

L van Levenshouding
De Mooij: "We beginnen nu met de vijf W's, werk- en rusttijden, werkdruk, werkplek, werkwijze en werkhouding en werktaken. Eigenlijk had dat uitgangspunt de 'L' van levenshouding moeten zijn. Mensen zitten ontzettend opgefokt te werken. Ik heb eens een documentaire gezien over een Japans of Koreaans bedrijf. Daarin werd door een chef verplicht om al het werk neer te leggen en ontspanningsoefeningen te doen. Wij vinden dat er raar uitzien, maar die mensen doen dat niet voor niks. Ze hebben ontdekt dat het de effectiviteit verhoogt en symptomen van RSI eruit houdt. In ons onderwijs zou je best zo'n rust kunnen inbouwen. Met de workshops willen we de mensen dat leren."
Niemans (fysiotherapeut, geeft de workshops): "Tijdens de workshop gaan we met kleine groepjes proberen uit het hoofd te treden en terug te gaan naar het lijf. Deelnemers moeten zich bewust worden van spanning en ontspanning in de houding. Ook krijgen ze ontspanningsoefeningen die ze zelf tijdens het werk kunnen uitvoeren om verkramping tegen te gaan. Als vervolg op de workshop kunnen ze deelnemen aan oefengerichte training in het sportcentrum. Bij voldoende inschrijving kunnen we in april van start gaan. We staan in de startblokken."

Gekkenwerk
Mooij: "Er is een groep waarvan we zeker hopen dat ze interesse tonen en dat zijn de leidinggevenden. De vraag is vaak: worden werkplekken aangepast? Belangrijker is: worden leidinggevenden aangepast? Die leidinggevende moet namelijk binnen zijn afdeling eens zeggen: joh, ik constateer dat je te lang achter de computer zit, stap er eens uit, ontspan eens wat."
Niemans: "Hetzelfde zag ik in het ziekenhuis. Ik gaf daar voorlichting over RSI en stond voor een groep van twintig dames van de polikliniek en niemand van de leiding. Als één van die dames zegt dat ze pauze moet houden en het wordt niet ondersteund door de leiding, dan heb je een probleem."
Melgers: "Dat geldt ook voor het onderwijs. Als dat zo is ingericht dat een student vier uur lang in een practicum achter een laptop zit te werken, dan kunnen wij het over houding en aangepaste werkplekken hebben, maar dat heeft dan geen zin. Leidinggevenden moeten weten wat de gevaren zijn voor RSI."
Niemans: "Kun je het maken om mensen te stimuleren om vier maanden lang negen uur per dag achter een pc te zitten om een werkstuk af te maken. Dat is gekkenwerk."
Melgers: "Als je ziet dat AIO's werk van acht maanden in vier maanden willen doen, dan moet je daar als universiteit iets mee. Misschien kunnen we ook eerstejaars tijdens het verplichte lesprogramma mee laten lopen in een workshop. Je moet mensen opvoeden."
Niemans: "Het gevaar is dat er op deze universiteit een sfeer hangt van uitblinken. Daarom zijn hier veel voorwaarden om klachten te krijgen. Dan kun je niet volstaan met het uitdelen van een papiertje met wat informatie." /.

'Of het ooit weer honderd procent wordt, betwijfel ik'
Aafke Heringa is voorzitter van de Eindhovense Studentenvakbond en studente. Een druk leven met veel verantwoordelijkheden bezorgden haar een jaar geleden de eerste RSI-klachten. Een tijd lang kon ze bijna niets meer. Inmiddels is ze op de weg terug.

"Bij de landelijke studentenvakbond is RSI bijna regel. Ik zat eens met zes mensen te vergaderen en toen was de vraag wie er kon notuleren. Die had RSI, die had RSI en die had RSI. Toen bleef er eentje over die nog kon schrijven."
"Het is een jaar geleden dat ik er last van kreeg. Mijn wijsvinger deed pijn als ik met de muis klikte of als ik typte. Door mijn bestuursfunctie kwam er veel werk op mijn schouders terecht. Ik vroeg wel aan anderen of ze wat werk konden overnemen, maar uiteindelijk deed ik toch veel zelf. Een bestuursfunctie is een verantwoordelijkheid, mensen rekenen op me en ik deed het dus toch niet rustig aan. Na verloop van tijd kon ik alleen nog maar mondeling werk doen. Ik heb toen in allerlei werkgroepjes plaatsgenomen, ik zat de hele dag te vergaderen. Zo had ik het gevoel dat ik nog iets nuttigs deed."
"Ik had last aan mijn bovenarm en schouder. Het zijn verschillende soorten pijnen zoals elektrische stootjes, tintelingen tot pijnsteken en een branderig gevoel. Ik kon ook weinig kracht zetten. Een tijdje schreef ik alleen met de hand, maar later ging dat ook niet meer."

Dieptepunt
"Van de zomer was het op zijn dieptepunt. Toen kon ik bijvoorbeeld mijn tanden niet meer poetsen of koken. Grote bewegingen gingen nog wel, maar kleine bewegingen en dingen vastpakken zoals een tas of een pan, dat ging niet meer. Ik kon mijn eigen naam niet eens schrijven. Ik had tentamens en kon alleen maar lezen. Ik leer het beste als ik samenvattingen kan maken en dingen opschrijf. Maar dat was onmogelijk."
"Op het moment dat ik niet kon slapen van de pijn zocht ik hulp. Ik ben toen naar een fysiotherapeut gegaan. Het was bij mij een combinatie van te slappe spieren, stress en een verkeerde werkhouding. Het gevaar is dat je te snel weer aan de slag gaat. Dan ga je te ver en komt de pijn weer. Dat is heel moeilijk, want ik geef niet graag iets uit handen. Ik ben op dit moment heel langzaam weer wat aan het doen. Dan moet je denken aan een paar regeltjes typen."

Kappen
"Als je voelt dat er iets aan de hand is, dan moet direct kappen en naar een fysiotherapeut gaan. Dat is moeilijk, want we werken te hard en we weten niet wanneer we moeten stoppen. Dat is voor de economie heel goed, maar het gevolg is dat je alleen maar arbeidsongeschikten overhoudt. Ik wijs mensen er wel op, maar ze denken altijd dat het meevalt. Als ik vertel hoe het bij mij is gegaan dan schrikken ze wel, maar gaan toch weer verder.
Wat betreft voorlichting moet er nog wel wat gebeuren. Ik ben dan ook blij met het initiatief van de universiteit, maar ze kunnen nog wel een stapje verder gaan. Zo moet die anti-RSI-software (WorkPace red.) eigenlijk op alle computers geïnstalleerd worden. De werkplekken van studenten en studentenbesturen moeten ook echt verbeterd worden. Zo zijn alle studentenverenigingen naar de kelder van het hoofdgebouw gegaan en daar kregen ze nieuw meubilair. Later bleek dat dat meubilair van faculteiten kwam en daar door de Arbo-dienst was afgekeurd. Studenten mogen daar blijkbaar wel mee werken, terwijl zij ook onder de Arbo-wet vallen.
Ik probeer nu weer heel langzaam iets te doen. Ik kan bijvoorbeeld weer mailtjes beantwoorden. Dat was onmogelijk. Ik ga ook weer wat vakken volgen. Tekenen gaat bijvoorbeeld wel, andere vakken niet. Ik heb ook tentamens mondeling gedaan."
"Ik moet heel streng voor mezelf zijn, maar dat is moeilijk. Ik vind het ook vervelend om andere mensen te vragen om dingen voor me te doen. Ik probeer nu een goed toetsenbord te vinden. Ook heb ik verschillende muizen uitgeprobeerd, want ik denk niet dat ik ooit nog met mijn vinger kan klikken. Ik probeer ook spraaksoftware te regelen, maar daar moet je weer veel met de muis corrigeren. Ik hoop na de zomer weer een beetje op gang te zijn.
Of het ooit weer honderd procent wordt, dat betwijfel ik."/.

Wat u nog niet wist
· Linkshandige zouden gevoeliger zijn voor RSI dan rechtshandige. Zij lopen meer risico omdat apparatuur voor rechtshandige is ontworpen. Daardoor is een linkshandige gedwongen onnatuurlijke en onhandige bewegingen te maken. Dat stelt een Britse vakbond. Zij pleit voor een onderzoek naar gezondheidsproblemen bij linkshandige.

· Studenten aan hogescholen en universiteiten kunnen schade die ze oplopen door RSI verhalen op hun opleiding. Het Bureau Beroepsziekten (BBZ) van de FNV wil ze daarbij helpen. Volgens BBZ heeft de universiteit van Groningen haar studenten verplicht een laptop aan te schaffen, wat in strijd is met de Arbo-regels die sinds 1998 ook op studenten van toepassing zijn. Een laptop geeft een verhoogd risico op klachten omdat toetsenbord en beeldscherm niet onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. BBZ denkt dat de claims in de miljoenen zullen lopen.

· Een kantonrechter in Middelburg bepaalde 4 december 2000 dat een transformatorenfabriek in Goes aansprakelijk is voor RSI-schade die een werknemer bij het bedrijf opliep. De zaak gaat waarschijnlijk door totaan de Hoge Raad. Op dit moment lopen er zo'n honderd zaken die betrekking hebben op RSI-klachten.

· Kooktips voor RSI-patiënten zijn te vinden op de website van Jeanne Doomen. Ze adviseert een magnetron, een vriezer en een afwasmachine aan te schaffen. Om te ontspannen tijdens het koken, raadt ze aan een prettig muziekje aan te zetten en swingend te werk te gaan. Laat hierbij polsen, schouders, nek en heupen heen en weer gaan en beweeg als een slappe pop. Jeanne Doomen beseft dat het er wat vreemd uitziet, maar het is volgens haar in elk geval goed voor de sfeer. Het is de vraag of een RSI-patiënt er verstandig aan doet de website te bezoeken. www.jeanne-doomen.net/kooktips.html

· Muisgebruikers hebben niet vaker last van RSI dan werknemers die achter een computer zonder muis zitten. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO Arbeid onder 1256 werkgevers en 11.308 werknemers in Nederland, waaronder ruim 5400 kantoormedewerkers.

Honderd gevallen
De schattingen van het aantal RSI-patiënten in Nederland lopen nogal uiteen. Het Centraal Planbureau voor de Statistieken berekende twee jaar geleden dat ongeveer eenvijfde van de beroepsbevolking in het jaar daarvoor RSI-klachten heeft gehad. De commissie-RSI van de Gezondheidsraad hanteert een definitie van RSI als zijnde klachten aan nek, schouders, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. Rugpijn, pijn in heupen, knieën of benen horen niet daarbij. Zij schat dat 11% van de beroepsbevolking RSI-klachten heeft aan nek en schouders en 5% aan elleboog, pols of hand.
Bij de bedrijfsarts van de TU/e meldden zich in 2000 achttien RSI-patiënten aan. Dit jaar waren dat er al zes. Als het gaat om zogenaamde RSI-gerelateerde klachten liggen de aantallen veel hoger. De bedrijfsarts hanteert voor RSI de definitie van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. In totaal zouden er op de TU/e totaal zo'n honderd gevallen van RSI zijn.

RSI Sites
WWW-informatie over RSI is onder andere te vinden op de volgende sites:
RSI-patiëntenvereniging: www.rsi-vereniging.nl
RSI-centrum Utrecht: www.rsi-centrum.nl
Ministerie SZW: www.stoprsi.nl
RSI startpagina: rsi.pagina.nl

Software in strijd tegen RSI
Een elektronisch wapen in de strijd tegen RSI is het computerprogramma WorkPace. Het programma registreert het muis- en toetsenbordgebruik en berekent op grond daarvan wanneer de gebruiker een pauze moet nemen. Via kleine pop-up vensters wordt de gebruiker daarop attent gemaakt. Als die de oproepen van het programma negeert, legt WorkPace alles stil. Na verloop van tijd kan de computer weer gebruikt worden.
Sinds 1 april 2000 heeft de TU/e een licentie voor het programma in haar bezit. Kort daarop werd het voor alle medewerkers en studenten mogelijk een versie van het programma te downloaden. Inmiddels hebben 881 mensen de folder van WorkPace geopend. Hoe vaak het programma is gedownload is niet bekend.
Vanaf 2000 is het programma op alle notebooks geïnstalleerd.
WorkPace is te downloaden via Outlook. Daar ga je naar Public Folders, dan naar Software, voorts naar Standaard Software, daar klik je Overig aan en dan WorkPace.
Informatie over WorkPace is te vinden op de site www.voorkomrsi.nl

Spraakherkenning op lange baan
De TU/e wil een spraakherkenningprogramma aanschaffen waarmee RSI-patiënten worden ontlast. Hiervoor zijn al contracten gesloten met het bedrijf Lernout&Hauspie.
Onlangs raakte het Belgische spraaktechnologiebedrijf echter ernstig in opspraak nadat bleek dat er met cijfers is gerommeld. De TU/e verwacht voorlopig geen levering van de programma's en heeft op dit moment geen betaalbare alternatieven.

Meer weten?
Algemene informatie over RSI: Amso tel. 040 2474200 of surf naar www.tue.nl/tue-algemeen/amso
Informatie over workshops en oefengerichte training: Frits Niemans g.l.m.niemans@tue.nl
Folder en inschrijfformulier zijn te krijgen bij het sportcentrum en Amso. Het inschrijfformulier is ook te vinden op bovenstaande Amso-site.
Untitled Document

Wat is RSI?

RSI staat voor Repetitive Strain Injury. Het is een verzamelnaam voor klachten aandoeningen die ontstaan aan nek, schouders, rug, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. Die kunnen het gevolg zijn van het langdurig maken van kortcyclische repeterende bewegingen. Ook langdurig in eenzelfde houding werken kan een oorzaak zijn. Vast staat dat stress, een hoge werkdruk en een slechte werkhouding van invloed zijn op RSI. De klachten variëren van pijn, stijfheid en tinteling in rug, ledematen of handen tot huidverkleuring, verlamming en uitval van functies.
RSI is niet van gisteren. Al in de middeleeuwen leden monniken aan schrijfkramp. Later kwamen daar de breiarm, de kappersarm, de computerduim en vele andere aandoeningen bij.

Stadia
RSI wordt opgesplitst in drie stadia. In de eerste fase, de beginnende fase, is sprake van tinteling, vermoeidheid of gevoeligheid in rug, armen, polsen of handen. Buiten werktijd verdwijnen deze symptomen.
In de gevorderde fase is een duidelijke pijn voelbaar. Symptomen treden niet meer alleen tijdens het werk op. Dit kan zich uiten in verlies van kracht of gevoelloosheid. Werken wordt moeilijk, maar is nog wel mogelijk.
In de derde of blijvende fase wordt pijn heviger en deze eindigt meestal in langdurig ziekteverzuim. Ook andere activiteiten zijn bijna niet meer te doen. Zelfs het vasthouden van een pen kan in dit stadium onmogelijk zijn.

Behandeling
Op dit moment wordt de voorkeur gegeven aan een multidisciplinaire behandeling van RSI. Dat is een combinatie van fysiotherapie, houdingstherapie, verbetering van werk- en thuissituatie en een algehele verbetering van de conditie.
Medici kunnen nog geen garanties geven op herstel en vaak duurt een behandeling minimaal een half jaar.
De industrie is volop bezig met het ontwikkelen van ergonomisch deugdelijke werkplekken. Hierbij wordt onder andere gekeken naar ondersteuning van de polsen, de houding van schouders en armen, verstelbaarheid van stoelen en verstelbaarheid van beeldscherm en toetsenbord. Volgens medici zit hierin maar een deel van de oplossing./.














Website Cursor