/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 4

jaargang 43, 8 maart 2001


Studentenleven

Untitled Document

"Ik wil eigenlijk nog wel een keer"
Vurige afsluiting OGO-case werktuigbouwkunde
De finale van de Werktuigbouwkunde casus OGO 3.1 is waarschijnlijk voor veel mensen niet onopgemerkt voorbijgegaan. Op donderdagmiddag 1 maart stijgen vanaf een uur of twee dikke rookwolken op vanaf de parkeerplaats tussen W-laag en het Laplaceplein. Met hekken is een vak afgezet waarin zeven tonnen staan te roken. Vol overgave storten in overalls gehesen studenten blokjes hout in de rokende tonnen.

Hoewel je het op het eerste gezicht niet zou zeggen, zou je de inhoud van deze brandende tonnen kunnen gebruiken om een motortje aan te drijven. De truc is om het hout zo heet te maken dat het vergast. Het brandbare gas dat vervolgens ontstaat, is te gebruiken om een motor aan te drijven. In Duitsland werden tussen 1901 en 1920 veel vergassers verkocht voor elektriciteitsopwekking. In Zweden reed in 1939 zelfs 90 procent van de voertuigen en vrijwel alle tractoren met een vergasser.
Ook op grotere schaal kun je vergassers inzetten voor het opwekken van energie. Door gebruik te maken van biomassa als brandstof kun je aardig wat vermogen opwekken. Het nadeel van deze techniek is de enorme hoeveelheid schadelijk teer die ontstaat.
Tijdens de tweedejaars OGO-casus 'Light', die Werktuigbouwkunde het afgelopen trimester voor haar studenten in petto had, werd ook gebouwd aan een vergasser. Het project startte met een mini-symposium. Na dit symposium gingen de dertien groepen aan de slag met het ontwikkelen van hun vergasser. Het doel was niet direct het laten lopen van een motortje. De studenten moesten alleen de basis van de vergasser ontwikkelen. Daarvoor kregen ze wat basismateriaal, zoals een ton, een gasbrander, pijpen en koppelstukken. En hout. Veel hout.

Glaswol
Om de temperatuur in de tonnen zo hoog mogelijk te krijgen, hebben de deelnemers hun ton geïsoleerd met glaswol. Als het hout eenmaal flink brandt, gaat het deksel op de ton. Aan de onderkant van de ton wordt lucht toegevoegd, aan de bovenkant ontsnapt via een ontluchtingspijp dikke witte rook.
Na twintig minuten is het vuur in de zeven tonnen goed op gang gekomen. Het publiek verplaatst zich voortdurend, om de steeds van richting veranderende rookkolom te ontwijken. De studenten hebben gasbranders tot hun beschikking, waarmee ze het ontsnappende gas, vlak boven het de ontluchtingspijp aan het branden moeten zien te krijgen. Als op een gegeven moment de eerste groep een gasvlam produceert die zeker een minuut blijft branden, stijgt er een bescheide applaus op voor de blije studenten. Wat later weten ook andere groepen hun gas brandende te krijgen onder goedkeurend geknik van hun tevreden docenten.
Nadat de vergassers afdoende gedemonstreerd zijn, worden het vuur geblust en de apparaten ontmanteld. "Het geheim", zegt een deelneemster, "zit 'm in de luchttoevoer. Die moet je goed regelen." Ze kijkt even om naar de andere groepen die zich klaarmaken om hun vergasser te demonstreren. "Ik wil eigenlijk nog wel een keer", zegt ze breed lachend./.
Foto: Bram Saeys

Untitled Document

MAN-dag succesvol verlopen
Hoe zorg je dat het drinken van Cup a Soup een 'daily habit' wordt. Met die vraag worstelden zes teams van verschillende marketing-associaties dinsdag 20 februari tijdens de jaarlijkse MAN-dag. De Amsterdamse studenten bedachten de beste oplossing en gingen met de hoofdprijs van vijfduizend gulden naar huis.

De MAN-dag is een jaarlijks terugkerend marketing-evenement dat bestaat uit workshops en een competitie. Dit jaar georganiseerd door de Eindhovense marketingassociatie MATUE de Marketeer.
Zes teams moesten zich buigen over een case van Cup a Soup, een merk van soepengigant Unox. Op welke manier is van het drinken van Cup a Soup een dagelijks terugkerend gebruik te maken. De winnaars uit Amsterdam, wilden dat bereiken door de consument te laten sparen voor een strak vormgegeven soepautomaat voor op het aanrecht. Tilburgse studenten dachten aan de introductie van een soort theedoos gevuld met zakjes Cup A Soup.
De elfkoppige jury, bestaande uit marketingmensen uit het bedrijfsleven en uit de academische wereld, hield het niet bij het uitreiken van een hoofdprijs alleen. Het Tilburgse plan kreeg een extra prijs van drieduizend gulden./.

Untitled Document

Eerste namen Virus bekend
Jan Vayne meets Green Lizard
Jan Vayne op een kerkorgel. Green Lizard akoestisch. Dat Virus het festival van de tegenstellingen is, mag inmiddels genoegzaam bekend zijn. Op zondag 20 mei maakt het cultuurfestival haar eigenzinnige naam andermaal waar. Vorige week kwamen de eerste namen van bands en artiesten boven tafel.
Het Tilburgse Green Lizard mag nu al wel één van de grote publiekstrekkers genoemd worden. Dat de punkers hun punkgeweld thuislaten en zich beperken tot een ingetogen sessie mag de pret waarschijnlijk niet drukken. Wie ook een absolute publiekstrekker genoemd mag worden is pianovirtuoos Jan Vayne die het TU/e-orgel in het auditorium bespeelt.
Andere namen die acte de presence geven op het festival zijn The Proov, Das Pop, Seedling, Betrand Burgalat, Devics, Peplab, Nuff Said, Bora Bora, Stuurbaard Bakkebaard, El Fish, en cabaratier Ernst van der Pasch./.
Untitled Document

Hajraa Buitentoernooi
Volleyballiefhebbers kunnen zich vanaf deze week inschrijven voor het Hajraa Buitentoernooi dat plaatsvindt in het weekend van 14 en 15 juli. Deelname staat open voor teams van recreatief niveau tot en met de landelijke eerste divisie. Kosten per team bedragen 99 gulden. Meer informatie over het toernooi is te verkrijgen op www.hajraa.nl of door te bellen met het Hajraa-huis, telefoon 040 2441828. Het Hajraa Buitentoernooi is het grootste buitentoernooi van Europa en wordt georganiseerd door leden van de Eindhovense Studenten Volleybalvereniging Hajraa.

Prijs voor essay
Aan welke criteria zouden landen moeten voldoen om toegelaten te worden tot de Europese Unie en wat zijn de kansen en bedreigingen voor Europa van deze uitbreiding? Wie het antwoord op deze vraag treffend weet te formuleren in een essay van maximaal vier bladzijden maakt kans op 5000 gulden. Voor de tweede en derde prijs zijn respectievelijk 3000 en 1500 gulden beschikbaar. De Euro Essay Wedstrijd is gekoppeld aan de Europa Lezing 2001 die op dinsdag 19 juni in Utrecht gehouden wordt. Spreker is dan Javier Solana, secretaris-generaal van de Raad van de Europese Unie. De wedstrijd staat open voor studenten. Wil je meedoen, vraag dan een wedstrijdformulier aan bij de Hogeschool Utrecht, euroessay@co.hvu.nl.

Rudi Fuchs opent MAC
Het Meulensteen Art Centre(MAC) dat onderdak gaat bieden aan Grafisch Atelier Daglicht en atelierruimte verschaft aan individuele kunstenaars zal zaterdag 24 maart geopend worden door Rudi Fuchs, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. De locatie voor het MAC is ter beschikking gesteld door de TU/e. De aanwezigheid van het MAC op de TU/e-campus moet zorgen voor een inspirerende confrontatie tussen wetenschap en kunst. Ter gelegenheid van de opening van het MAC stelde gastcurator Bert Loerakker een drietal tentoonstellingen samen onder de naam 'Nieuw Daglicht'. De exposities zijn ingerincht op drie lokaties op het TU/e-terrein (Bibliotheek, De Hal en het MAC).

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor