/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 5

jaargang 43, 15 maart 2001


Mensen

Untitled Document

Thom Meijlink
"Ik voelde me altijd aangetrokken tot bestuurlijke zaken"
Chantal Louwers
Foto:Bram Saeys


"Ik vind het soms wel jammer dat studenten tegenwoordig alles kunnen simuleren met de computer", is de mening van ir. Thom Meijlink, die vrijdag 16 maart afscheid neemt van de TU/e. De universitair docent van de faculteit Werktuigbouwkunde denkt nog regelmatig terug aan bijvoorbeeld de Shell Zuinigheidsmarathon, waaraan studenten eind jaren zeventig twee keer deelnamen. "Het is vaak veel leuker om te leren hoe iets werkt, door het zelf na te maken."
"Ik wilde het liefst iets met raceauto's gaan doen", vertelt Meijlink. "Daarom ben ik Vliegtuigbouw gaan studeren in Delft. Ik dacht dat die studie meer aansloot bij mijn droom dan een studie Werktuigbouwkunde." Tijdens zijn studie aan de Technische Hogeschool Delft was hij voor het eerst actief op bestuurlijk gebied. "Ik heb in de Delftse Studentenraad gezeten en ben een paar jaar hoofdredacteur geweest van het Orakel van Delft, het universiteitsblad dat toen helemaal geleid werd door studenten."
Voordat Meijlink op de TU/e terechtkwam, werkte hij bij een aantal bedrijven, waaronder bandenspecialist Goodyear in Luxemburg. In die tijd was Meijlink ook journalist en fotograaf voor het Nederlandse tijdschrift Autorevue. Daarvoor ging hij van Grand Prix naar Grand Prix, iets waar Goodyear niet blij mee was. Het bedrijf vroeg hem dan ook daarmee te stoppen. "Ik deed dat, maar ik was wel bang dat ik het contact met de racerij zou verliezen. Daarom ben ik toen zelf gaan racen." In 1974 werd hij kampioen van Luxemburg en terug in Nederland racete hij nog jaren, bijvoorbeeld op het circuit van Zandvoort.
Eind 1974 begon Meijlink op de TU/e (toen nog Technische Hogeschool Eindhoven geheten) als wetenschappelijk hoofdmedewerker. Wat hem het meest bijstaat van die beginjaren, is de Shell Zuinigheidsmarathon. De opdracht was een voertuig te bouwen met meer dan twee wielen dat vijftien kilometer aflegde in een uur en daarbij het laagste brandstofgebruik had. "Samen met een grote groep studenten bouwden we een voertuig dat ons de eerste prijs opleverde. Aan dat soort evenementen heb ik altijd veel plezier beleefd, maar ik heb ook veel serieuze dingen gedaan hoor", zegt Meijlink met een glimlach.
Thom Meijlink heeft in de Hogeschoolraad gezeten en is van 1986 tot 1990 voorzitter geweest van de Universiteitsraad van de TU/e. "Toen ik gevraagd werd voor deze functie, heb ik voornamelijk 'ja' gezegd, omdat je in zo'n functie de hele universiteit leert kennen. Het is makkelijk om in je hoekje binnen de faculteit te blijven zitten. Ik heb tijdens mijn voorzitterschap veel over de hele instelling geleerd en kennis gemaakt met mensen en hun problemen." Hij keerde in 1990 weer terug op de faculteit Werktuigbouwkunde. Hij is toen voorzitter van de Vakgroep Construeren geworden, een vakgroep die toentertijd de grootste van de TU/e was.
Nu is Meijlink nog steeds heel erg actief op bestuurlijk gebied, en vooral in de automobielenwereld en in de racesport. Hij is ook van plan om hier na zijn pensioen gewoon mee door te gaan. Op dit moment is Meijlink onder andere voorzitter van het overlegorgaan APK en voorzitter van de sectie Karting van de KNAF (Knac Nationale Autosport Federatie). Ook wordt hij regelmatig gevraagd als deskundige op te treden voor de rechtbank als het bijvoorbeeld om auto-ongelukken gaat. "Al met al is het heel afwisselend en het zou ook te moeilijk voor me zijn om alles in één keer te laten vallen als ik met pensioen ga en dat hoeft gelukkig ook niet." /.
Vrijdag 16 maart neemt Thom Meijlink om 16.00 uur afscheid van de TU/e in de Senaatszaal in het Auditorium.

Untitled Document

De week van/Hugo
Hugo Jonker is vijfdejaars student Technische Informatica. Daarnaast is hij als student-assistent werkzaam op de webredactie.

Dinsdag: 's Ochtends tentamen. Meer ingevuld dan ik had verwacht, maar toch niet gehaald. Jammer, maar dan had ik maar beter moeten leren. 's Middags aan een case gewerkt. We (GEWIS, en ik mag mee) gaan op studiereis naar China en om de kosten te drukken werken alle deelnemers in groepjes van twee aan cases. Onze case klonk heel simpel, maar we blijven maar foutmeldingen krijgen.

Woensdag: 's Ochtends Oracle Portal bijeenkomst. Oracle Portal is een tool om het beheren van webpagina's te vereenvoudigen. Het ziet er veelbelovend uit. 's middags weer gewerkt aan de case. We hebben het probleem ontdekt. We probeerden iets van versie 2.0 met iets van versie 2.1 samen te laten werken en dat mag niet. Helaas zit het probleem helemaal in de basis, zodat we nu van voor af aan kunnen beginnen en dus is alle tot nu toe bestede tijd nutteloos geweest.

Donderdag: De hele dag gewerkt bij de webredactie. Ik heb kennis gemaakt met de nieuwe collega's van het CSC. Het lijkt me een leuke groep. Geluncht met Davy, we hebben het nog even over het komende studieverenigingen-feest gehad, de organisatie begint te lopen en het wordt gewoon een fantastisch feest.
's Avonds de onvermijdelijke borrel bij GEWIS. Het is wel gezellig, maar druk voor een tentamenweek en om de drukte te ontlopen ga ik halverwege de borrel maar bij Cheops borrelen. Koen en een paar andere (oud-)bestuurders van Cheops ontmoet, dus het is weer een gezellige avond geworden.

Zondag: 's Avonds op de TU/e bezig geweest met het retourneren van de Giraffe. Dat ding onder die foto's op het hoofdgebouw is een giraffe. Als je precies wilt weten hoe het zit (lang verhaal), kom dan maar een keer bij GEWIS langs.

Maandag: 's Ochtends wat met Oracle Portal gespeeld. Het is wel een hele omschakeling, maar het kan wel veel. Ik ben benieuwd hoe het proefproject uit zal pakken. 's Middags weer eens langs geweest bij het projectgroepje derdejaars dat ik begeleid. Het is een groot project (10 sp), dus wel stressen, maar het loopt soepel. Vanavond nog jongleren en dan kan ik er weer een week tegen.

Untitled Document

/Afscheid
Dr. Marius Meeus heeft per 1 april een functie buiten de TU/e aanvaard. Hij is benoemd als hoogleraar Technologie en Innovatie in de disciplinegroep Innovatiewetenschappen bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Universiteit Utrecht. Ter gelegenheid van zijn afscheid biedt het bestuur van de capaciteitsgroep Technologie en Beleid hem een afscheidsborrel aan op woensdag 21 maart in zaal PVOC vanaf 16.30 uur.

/Promoties
Op dinsdag 20 maart om 16.00 uur promoveert ir. M.F.J. Koolloos in promotiezaal 4 van het Auditorium op zijn proefschrift 'Behaviour of Low Porosity Microcracked Thermal Barrier Coatings under Thermal Loading'.

Op woensdag 21 maart promoveert ir. M.P. Struijk om 16.00 uur in promotiezaal 4 van het Auditorium op zijn proefschrift 'High-Spin Through Bond and Space'.

Ir. H.A.J. van Dijk promoveert donderdag 22 maart om 16.00 uur in promotiezaal 4 van het Auditorium op zijn proefschrift 'The Fischer Tropsch Synthesis: A Mechanistic Study using Transient Isotopic Tracing'.

/ESK-films
Op 21 maart is de film 'God is my co-pilot' vanaf 20.00 uur te zien in ESKafé. Op 26 maart 'Johannes-Passion' van 20.00 uur tot 22.00 uur. Opgeven: tel. 2472627 of esk@tue.nl.

/Zondagochtenddebat
Er is geen oorlog meer nodig om een technologisch geavanceerd land als Nederland uit te schakelen. Twee terroristen en een dragline kunnen het ook door op een strategische plek het glasvezelnet lam te leggen. Hoe kwetsbaar is het nieuwe zenuwstelsel en wie moet zich bekommeren om de bescherming ervan. Hierover gaan prof.dr.ir. Wim Dik (Ex KPN), ir. Jeroen Schot (Lucent) en dr. Eric Luiijf (TNO-FEL) zondagochtend 18 maart in debat in de Blauwe Zaal. Aanvang 11.30 uur.














Website Cursor