/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 5

jaargang 43, 15 maart 2001


Nieuws

Untitled Document

Amerikaanse visitatie van TU/e-opleidingen
Bij vier faculteiten in voorjaar 2002

Scheikundige Technologie, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Technische Bedrijfskunde zullen, als alles volgens plan verloopt, in het voorjaar van 2002 gevisiteerd worden door de Amerikaanse Accreditation Board for Engineering and Technology (ABET). Hiermee zet de TU/e een nieuwe stap op weg naar een verdergaande internationalisering.

Op Europees niveau bestaat er op dit moment geen visitatiestelsel van universitaire opleidingen. Dit heeft ertoe geleid dat de TU/e over een jaar vier van haar opleidingen wil laten doorlichten door de Amerikaanse accreditatie-organisatie ABET. Het betreft de opleidingen Scheikundige Technologie, Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Technische Bedrijfskunde. Mogelijk wordt ook Technische Informatica gevisiteerd.
Prof.dr. Rudi Metselaar, decaan van de faculteit Scheikundige Technologie, is binnen het Bestuurlijk Overleg belast met de uitvoering van dit project. Volgens Metselaar heeft ABET binnen de Verenigde Staten een onaantastbare reputatie. "Mensen die in de VS een overheidsbaan ambiëren, worden vaak pas aangenomen als zij een opleiding gevolgd hebben die door ABET is geaccrediteerd", aldus Metselaar. "ABET is begin jaren dertig opgericht door de grote beroepsverenigingen in de VS, om een soort keurmerk te kunnen verlenen aan onderwijsinstellingen en opleidingen."

Zelfanalyse
ABET visiteert op verzoek ook buitenlandse opleidingen. Men dient daarvoor wel een zelfanalyse te schrijven aan de hand van de ABET-richtlijnen. Metselaar denkt dat de vier TU/e-opleidingen zo'n zelfanalyse aan het eind van dit jaar uitgevoerd kunnen hebben. In het voorjaar van 2002 zal dan een visitatiecommissie van vijf personen de vier opleidingen in twee dagen aan een nader onderzoek onderwerpen. De aanpak daarbij lijkt op die van de nationale visitaties van de VSNU. Een accreditatie door ABET maakt het voor afgestudeerden van de TU/e een stuk makkelijker om internationaal erkenning te krijgen voor hun diploma, denkt Metselaar.
De TU/e betaalt aan ABET een fee van 1500 dollar per commissielid per dag. Daarnaast moet de universiteit de reis- en verblijfskosten van de commissieleden vergoeden. In Nederland heeft ABET tot nu toe accreditaties afgegeven voor de opleidingen Lucht- en Ruimtevaarttechniek en Elektrotechniek aan de TU Delft. Onlangs is daar ook Scheikundige Technologie onder de loep genomen./.

Untitled Document

Pronkstuk Isaac Newton

De collectie boeken van de bibliotheek van de TU/e is uitgebreid met een schenking van boeken. De boeken komen uit de collectie van wijlen prof. dr. Hendrik Casimir die ondermeer hoogleraar theoretische natuurkunde in Leiden en hoofd van Philips Natuurkundig Laboratorium was. Zijn weduwe schonk de boeken aan de biblio-theek van de TU/e.
De collectie bestaat uit verzamelde werken van Antoni van Leeuwenhoek, Martinus van Marum, Simon Stevin en Galileo Galilei. Pronkstuk is echter een verzameling van geschriften van Isaac Newton dat in 1744 werd uitgegeven: Opuscula mathematica, philosophica et philologica. Het boek is geheel in het Latijn en bestaat uit drie delen. Het werk bevat een verzameling van artikelen en brieven van de Britse natuur- en wiskundige.

Foto: Bram Saeys

Untitled Document Start bouw Technologiegebouw
Na maanden van voorbereidende werkzaamheden is op maandag 12 maart gestart met de bouw van het Technologiegebouw. Het gebouw dat ontworpen is door Rudy Uytenhaak beslaat 7.200 vierkante meter vloeroppervlak waarin onder andere een
'cleanroom-lab' is ondergebracht. Dit lab is bestemd voor gemeenschappelijk onderzoek van de faculteiten Technische Natuurkunde en Elektrotechniek.
Verder wordt in het Technologiegebouw een aantal hoogwaardige laboratoria ingericht voor de groepen FOG, EPG en ETP en komen er enkele kantoor- en preparatieruimten voor verschillende vakgroepen van deze faculteiten.
Het gebouw loopt vanaf de noordzijde van Cascade gelijkmatig op richting De Zaale tot een hoogte van circa 15 meter. De breedte van het gebouw in oost-westrichting is gelijk aan die van Cascade. De oplevering van het gebouw is gepland in maart 2002.
Untitled Document

Lezing Feijs
In het kader van de lezingenreeks Ondernemen en Technologie houdt prof.dr. ir. Loe Feijs, TU/e-hoogleraar Informatica en directeur van Eindhoven Embedded Systems Institute (EESI) op donderdag 22 maart een lezing over de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen van embedded systemen. De voordracht begint om 17.00 uur bij het Eindhoven Embedded Systems Institute in het Laplacegebouw. Daarna kunt u een kijkje nemen in keuken van de research bij EESI. Belangstellenden zijn welkom. De toegang is gratis. Graag vooraf aanmelden. Voor meer informatie kunt u bellen met Antoinette van der Voort, toestel 3495/2278, of kunt u kijken bij www.tue.nl/agenda/

Brabant stimuleert groei
Gedeputeerde Staten van Brabant hebben het Uitvoeringsprogramma economisch beleid 2001 vastgesteld. Met dit programma draagt de provincie voor bijna vier miljoen gulden bij aan projecten die de economische groei in Brabant stimuleren. De projecten die geselecteerd zijn richten zich ondermeer op het gebruik van kennis en stimuleren van innovatie. In totaal heeft de provincie zes projecten die onder die noemer vallen, gehonoreerd. Uitvoerende partijen van deze projecten zijn de Kamer van Koophandel en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM).

Boonstra commissaris bij Heineken
Cor Boonstra, voorzitter van de Raad van Toezicht van de TU/e en scheidend president van Philips, is gevraagd voor een commissariaat bij Heineken. De voordrachten worden op 26 april gepresenteerd aan de algemene vergadering van aandeelhouders van Heineken. Boonstra is tevens commissaris bij Ahold, Atos-Origin, Amstelland en Sara-Lee/DE.

Vacature
UHD DYNAMICA MECHANISCHE SYSTEMEN, ingangs-datum: 09/03/2001; sluitingsdatum: 09/05/2001; duur: vast dienstverband voor 40 uur per week; salaris: 10903 (schaal: 14) http://www.tue.nl/dpo/mc/vacature.htm; http://www.wfw.wtb.tue. nl/dyna/

Coördinator Studievoorlichting (0,8 fte) V39288, faculteit Technologie Management (opleiding Technische Bedrijfskunde); sluitingsdatum: 30 maart; salaris: fl. 3.617,- en max. fl. 4.904,- bruto bij een voltijds aanstelling (schaal: 7); www.academictransfer.nl/TUE

MEET- EN REGELTECHNICUS/OPERATOR Dienst Interne Zaken; ingangsdatum: 05/03/2001; sluitingsdatum: 23/03/2001; duur:vast dienstverband voor 40 uur; salaris: 5548 (schaal: 8); p.h.j.v.happen@tue.nl - h.a.p.rooijmans@tue.nl j.v.wijk@tue.nl

STUDIEVOORLICHTER, Communicatie Service Centrum; ingangsdatum: 27/02/2001; sluitingsdatum: 22/03/2001; duur: vast dienstver; salaris: 5548 (schaal: 8); http://www.tue.nl/studie-info.

SECRETARESSE V36197 INTERN, Overig; ingangsdatum: 07/03/2001; sluitingsdatum: 01/04/2001; duur: vast dienstverband voor 20 uur; salaris: 4244 (schaal: 5); http://www.cobra.tue.nl/

ONDERZOEK/ONDERWIJSMEDEWERKER V36195, Faculteit Elektrotechniek; ingangsdatum: 07/03/2001; sluitingsdatum: 07/04/2001; duur: vast dienstverband voor 40 uur; salaris:
fl. 6894,- (schaal: 10); http://www.ele.tue.nl/vacatures/~index-nl.asp

POST-DOCTORAL RESEARCHER (V41048), IPO; ingangsdatum: 08/03/2001; sluitingsdatum: 21/04/2001; duur: tijdelijk dienstverband voor 38 uur per week voor 18 maanden;.salaris: 6894 (schaal: 10); www.tue.nl/vacatures; www.ipo.tue.nl/projects/matis

COMMUNICATIEMEDEWERKER EVENEMENTEN, Communicatie Service Centrum, ingangsdatum: 08/03/2001; sluitingsdatum: 08/04/2001; duur: vast dienstverband voor 38 uur per week; salaris: 6894 (schaal: 10); http://www.tue.nl/csc

OPERATOR PRINTSERVICE (2FTE), Dienst Interne Zaken; ingangsdatum: 08/03/2001; sluitingsdatum: 08/04/2001; duur: vast dienstverband voor 40 uur per week; salaris: 4244 (schaal: 5); www.diz.tue.nl

Untitled Document

Explosie ramen zuurkasten
De ramen van twee zuurkasten in het laboratorium op de vierde verdieping bij Scheikundige Technologie zijn dinsdag door nog onbekende oorzaak gelijktijdig verbrijzeld. Een promovendus die bezig was met een chemische reactie in een van de kasten, kreeg een glassplinter in zijn dijbeen, maar kon na observatie in het ziekenhuis weer naar huis.

Hoe de twee ruiten kapot zijn gegaan, is nog niet duidelijk. Drs. Paul Weijmans, arbo- en milieucoördinator bij ST: "De promovendus heeft in een zuurkast een reactie ingezet, heeft de kast dichtgedaan en liep toen weg. Op dat moment ver-
splinterde het raam van de zuurkast en meteen daarop gebeurde hetzelfde bij een tegenoverstaande zuurkast die vijftien meter verderop stond. Het vermoeden is dat een glassplinter van het ene raam tegen het andere is gekomen en het heeft versplinterd. Er zit ook een barst in een raam van het lab. Het is een groot raadsel voor ons hoe dat heeft kunnen gebeuren, want er zit gehard glas in de kasten, waar geen spanning op mag zitten. Het lijkt erop dat dat wel het geval was." TNO onderzoekt momenteel alle ramen van zuurkasten in het ST-gebouw op spanning.
Volgens Weijmans stond de reactie die de promovendus in de kast heeft ingezet, niet bekend als gevaarlijk. Uit het verslag blijkt bovendien dat het mengsel niet aan het opwarmen was. "Het kan ook zo zijn geweest dat door het sluiten van de kast de ruit is versplinterd omdat er teveel spanning op stond en dat daarop de tweede ruit is gesneuveld. Maar er wordt nog onderzoek gedaan naar de precieze toedracht."/.

Untitled Document

Managementcoach Knoope spreekt op eerste TU/esday
Over lentebloesems en zomerfruit
Fysicus en managementcoach Marinus Knoope ontdekte twaalf jaar geleden de Creatiespiraal. Volgens de samenvatting van het boek dat hij er over schreef, is dit een praktisch bruikbare beschrijving van de natuurlijke weg waarlangs de mens zijn eigen wensen realiseert. Volgende week dinsdag gaat Knoope er op verzoek van de Faculty Club en de Management Leergangen uitvoerig op in.

Drs. Joost van den Brekel, begeleider bij de Management Leergangen en bestuurslid van de Faculty Club, heeft over Marinus Knoope, de eerste spreker op een TU/esday themamiddag, alleen maar positieve berichten gehoord. "Knoope staat bekend als een zeer geïnspireerd spreker, met een verhaal waar de TU/e als geheel iets mee kan", aldus Van den Brekel. "Op dit moment hebben al 120 mensen zich ingeschreven voor de themamiddag in de Blauwe Zaal van het Auditorium." Volgens Van den Brekel zal Knoope daar in eerste instantie uitleg geven over hoe de Creatiespiraal in elkaar steekt. In het tweede deel van de bijeenkomst zal hij naar aanleiding van praktijkcases die mensen uit de zaal aandragen, laten zien hoe zijn model daarbij van nut kan zijn.
Een samenvatting van het boek van Knoope begint met de volgende zin: 'Zoals de bloesem in de lente een voorbode is van het fruit in de zomer, zo zijn wensen en verlangens van mensen een voorbode van hetgeen ze later kunnen realiseren'. Is Van den Brekel niet bang dat veel wetenschappers aan de TU/e dit soort formuleringen als te zweverig van de hand zullen wijzen? "Ongetwijfeld zullen er veel bèta's zijn die dit soort gedachtes niet accepteren", zegt Van den Brekel. "Maar ik denk dat als die sceptici de eerste drempel kunnen nemen, ze uiteindelijk verbaasd en enthousiast zullen reageren op de effecten van het model van Knoope."
Van den Brekel hoopt dat zo'n twee à drie keer per jaar een TU/esday themamiddag is te organiseren.

De TU/esday themamiddag met Marinus Knoope vindt dinsdag 20 maart plaats van 16.00 tot 21.00 uur in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Geïnteresseerden kunnen zich nog opgeven voor de bijeenkomst via: facultyclub@tue.nl./.

Untitled Document

Zeven, bemonsteren en afvoeren

Zand afkomstig van het stukje TU/e-terrein waar tot voor kort het Limbopad liep en waar nu de bouwput voor Kennispoort gegraven is, ligt op grote hopen achter het Traverse-gebouw. Het zand wordt eerst gezeefd om het te ontdoen van grote brokstukken steen en puin. Vervolgens wordt het zand bemonsterd om het te onderzoeken op eventuele vervuiling. Afhankelijk van de uitslag worden de hopen afgevoerd voor hergebruik of wanneer het zand vervuild blijkt te zijn voor reiniging.
Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Ongedwongen netwerken bij Twinn-Inn Marktplaats
Een ideeënmarkt. Zo zou je de Twinning Marktplaats die donderdag 8 maart voor de tweede keer gehouden werd, het beste kunnen omschrijven. Het concept achter de Marktplaats is eenvoudig: Mensen met een goed idee die een bedrijf op poten willen zetten om dat idee te vermarkten, kunnen tijdens deze bijeenkomst in contact komen met techneuten, investeerders, marketeers en andere partijen die bij kunnen dragen aan de 'startup' van een succesvol jong bedrijf.

In een halve cirkel staat een vijftiental tafels opgesteld in een grote vergaderruimte op de eerste verdieping van het Twinning Center. Achter de tafels zitten jonge mannen, de meeste in pak en vergezeld van een laptop. Op de tafels liggen witte geplastificeerde vellen papier waar met viltstift in steekwoorden beschreven is wie ze zijn en wat ze doen. "Er zitten hele leuke dingen bij", zegt Jan Uylings glunderend. Uylings is directeur Twinning Eindhoven en enthousiast verspreider van het startup-virus.
Twinning organiseert de Marktplaats in samenwerking met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, NV Rede, Syntens en de TU/e. De eerste marktplaats van een paar maanden geleden was al een klein succes. Hoewel niet alle ondernemers-in-de-dop vorige keer gevonden hebben waar ze naar op zoek waren, was de aandacht voor het evenement behoorlijk. Studenten van de TU/e zijn echter niet te bekennen. "Dat vind ik zo jammer", zegt Twinning office-manager Pauline Jansen. "Ik weet gewoon dat daar mensen met goede ideeën rondlopen, maar het lukt me maar niet om ze te bereiken." Jansen wijt het aan de Nederlandse cultuur. "In tegenstelling tot Amerika kiezen Nederlanders liever voor de veiligheid van een groot bedrijf dan dat ze een eigen bedrijf starten."

NDA'tje
De ondernemers achter de tafels vormen de uitzondering op de regel. Achter in de de zaal zitten de Tilburgers Jeroen en Joris Fiers. Zij zijn het brein achter de succesvolle Nederlandse datingsite contactadvertentie.nl. Het tweetal, geen pak, geen stropdas, wil een online marktplaats voor het midden- en kleinbedrijf opzetten en is ondermeer op zoek naar een bedrijf dat een database voor hen kan ontwikkelen. Veel willen ze er niet over vertellen uit angst dat iemand met hun idee aan de haal gaat. "De NDA'tjes zijn we vergeten", zegt de 30-jarige Jeroen Fiers, de oudste van het stel. Een NDA is een Non Disclosure Agreement, een contract waarin vastgelegd wordt dat de ander niets mag doen met hetgeen ze ter ore komt. "Voor je het weet vertel je het tegen iemand die daar vervolgens zelf mee aan de slag gaat." Of ze wat van de bijeenkomst geleerd hebben? "Je leert er altijd van", zegt Joris Fiers. "Dat je NDA'tjes mee moet nemen bijvoorbeeld."
Na afloop van de bijeenkomst volgt natuurlijk een borrel. Opvallend is het ontbreken van de jachtige sfeer die niet zelden op dit soort bijeenkomsten hangt. Informeel babbelen de ondernemers nog wat na in het barretje van Twinning. Ook dat hoort erbij. Netwerken, daar draait het bij Twinning immers om. /.

Over drie maanden organiseert het Twinning Center weer een Marktplaats. Wie rondloopt met een goed idee en op zoek is naar mensen en kapitaal om dat idee te verwezenlijken, kan ook deelnemen. Meer info: Twinning Center Eindhoven, Pauline Jansen, 040-239 0508

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor