/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 7

jaargang 43, 29 maart 2001


Studentenleven

Untitled Document

"We gaan voor de overwinning"
Ook dit jaar doet er een team van de TU/e mee aan de Batavierenrace op 28 april. Doel van het team is de overwinning. "Vorig jaar eindigden we in de universiteitencompetitie als derde, nu willen we eerste worden," aldus Sven Platschorre, een van de lopers van het TU/e-team.

Het team doet al een aantal jaren mee aan de Batavierenrace. De race start in Nijmegen en eindigt via Duitsland en de Achterhoek in Enschede op de campus van de Universiteit Twente. De loopafstand is 175 kilometer, verdeeld in 25 etappes. "Er zijn 18 etappes voor heren en zeven voor dames. Ons team bestaat nu uit ongeveer 28 man, enkele van hen zullen meegaan als reserve," vertelt Platschorre. Het TU/e-team bestaat uit mensen die allerlei verschillende sportdisciplines beoefenen. "Je hoeft geen loper te zijn om mee doen. Er doen ook een schaatser en een kanoër mee, belangrijk is gewoon dat je een goede conditie hebt." De meeste lopers komen uit de vier loopverenigingen van de TU/e en dat betekent dat niet iedereen elkaar even goed kent. "Vorig jaar hadden we bij de prijsuitreiking mensen die elkaar toen pas voor het eerst zagen, dat willen we dit jaar voorkomen. We hebben nu ook een commissie opgericht die ervoor moet zorgen dat er gewerkt wordt aan teambuilding." Platschorre legt uit dat de trainingen dan ook vooral bedoeld zijn om een hecht team te creëren. "We hebben ook een trainer bij de gezamenlijke trainingen, maar hij weet dat we vooral aan teambuilding willen werken. Voor de race zelf traint iedereen individueel, hoe vaak verschilt van persoon tot persoon." De commissie moet er ook voor gaan zorgen dat in de toekomst de beste lopers van de TU/e in het team zitten. "Als de commissie zich serieuzer gaat bezig houden met de voorbereidingen van de race, zal dat hopelijk voor meer mensen een soort aanmoediging zijn van 'Ja, ik wil ook bij dat team!'. Dan hebben we ook meer keuze en kan het TU/e-team de Batavierenrace daadwerkelijk gaan winnen."

De Batavierenrace werd in 1973 voor de eerste keer georganiseerd. Nijmeegse studenten kregen het idee nadat ze een soortgelijke estafetteloop in Zweden hadden gelopen. Het grootste gedeelte van de race wordt 's nacht gelopen. Na afloop is er in Enschede een groot feest voor alle deelnemers./.
Het TU/e team is inmiddels flink in training om de winst binnen te halen tijdens de Batavierenrace. Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Het allereerste TU/e galabal
Haal je galajurk en je rokkostuum maar uit de kast, want op donderdag 12 april is er een gala in het Evoluon. De feestavond wordt gehouden vanwege het negende lustrum van de TU/e. Het is de eerste keer dat de TU/e een gala organiseert. Het gala is bedoeld om de studenten nog meer te betrekken bij de lustrumactiviteiten.

Het is tien uur. Je komt een beetje onwennig de zaal binnen. Iedereen ziet er opgedoft uit; gelukkig, je bent niet de enige. De jurken van de meiden zijn allemaal even prachtig en de jongens zien er in een net pak heel anders uit. Je loopt naar de bar en bestelt iets te drinken. Om geld hoef je je vanavond geen zorgen te maken.
De kaartjes voor het gala kosten 65 gulden, drank is inbegrepen. Ze zijn te verkrijgen bij de studieverenigingen op de TU/e. Elke TU/e-student mag twee kaartjes kopen, voor zichzelf en voor zijn/haar introducé. Tijdens het galabal zullen er foto's genomen worden door een professionele fotograaf. De foto's moeten op het feest zelf betaald worden en worden later opgestuurd.
De foto's van jou en je date zijn gemaakt. Jullie lopen terug naar de dansvloer, waar je uit je dak gaat op de muziek van de band. Iedereen staat te swingen, ging het maar de hele nacht door!
De organisatie heeft een band ingehuurd, die met allerlei verschillende soorten muziek de feestvierders moetvermaken. Het Evoluon is om 22.00 uur geopend en een uur later gaat het gala echt beginnen. Het feest zal niet doorgaan tot in de kleine uurtjes, rond 3.00 uur zal het eerste TU/e-gala ten einde zijn.
Helaas, het is alweer afgelopen. Het feest was gezellig en je hebt het naar je zin gehad. Hopelijk wordt er in de toekomst weer zo'n gala georganiseerd./.

In de kaders hiernaast en hieronder worden kort enkele galaregels uitgelegd, zodat je goed voor de dag kunt komen op donderdag 12 april!

Corsages
De heer koopt de corsage voor de dame. Hij moet er natuurlijk wel voor zorgen dat de corsage passend is bij de outfit van de dame. De corsage bestaat uit verschillende bloemen en wordt naar beneden gedragen, links onder het sleutelbeen. Als de schouderbandjes hiervoor te smal zijn, speldt de dame de corsage op een andere plek. De heren dragen een bloem als corsage, die rechtop links op de revers wordt gedragen. Voor een studentengala hoeven de bovenstaande regels niet worden toegepast. De dame verzint iets leuks voor de heer en andersom. Het kan ook dat je als groep dezelfde corsage neemt om je zo te profileren.

Dansen
De heer vraagt met dichtgeknoopt jasje en zonder sigaret de dame ten dans door een lichte buiging. Volgens de oude regels moest de dame antwoorden met een knikje. Weigeren mocht alleen als de dame de dans al besproken had en anders moest ze vermoeidheid voorwenden. Tegenwoordig vindt de dame wel een modernere manier om de heer af te wijzen. Ben je als heer in gezelschap van anderen, dan dans je de eerste keren met de dames uit je groep. Het allereerste dans je met je partner of je vriendin. Dames mogen niet alleen aan een tafeltje gelaten worden, terwijl de heer danst met een dame uit een andere groep. De heer dient de dame altijd weer af te zetten bij haar groep.

Telefoon
Laat je mobieltje thuis, want mobiele telefoons zijn tijdens een gala heel ongepast. Tijdens een gesprek lijkt het dan alsof je meer aandacht hebt voor je telefoon dan voor je partner.

Kleding voor de heren
Voor de mannelijke feestgangers is het eenvoudig om kleding uit te kiezen voor het gala. Zij moeten namelijk in rokkostuum (white tie) verschijnen. Het rokkostuum bestaat uit een jas met uitgesneden voorpanden, lange achterpanden tot in de knieholten en zijden revers. De broek heeft zijden biezen op de zijnaden. Bij het rokkostuum worden een wit vest en een witte das gedragen. Meestal wordt een gesteven, wit pique overhemd met enkele staande boord gedragen. Verder worden bij het rokkostuum dunne zwarte sokken, zwarte schoenen en een wit linnen pochette gedragen.

Date
Het is gezellig als je een partner meeneemt naar het gala, maar een geschikte date vinden is niet makkelijk. Je kunt natuurlijk je vriend of vriendin meenemen maar als je die niet hebt, moet je toch verder kijken. Het handigste is natuurlijk een date die aardig, slim, sociaal, toegewijd, spontaan en grappig is, maar zo iemand is niet makkelijk te vinden. Je kunt dan nog altijd iemand meenemen die je al eerder dronken hebt meegemaakt om onverwachte ruzies te voorkomen. Als je nu nog steeds zonder date bent, zit er maar een ding op: ga alleen!

Vervoer
Als je je niet laat rijden, maar met de benenwagen gaat, dient de heer aan de straatkant te lopen. Dit om te voorkomen dat een voorbij rijdende koets (tegenwoordig auto, bus, fiets of welk vervoermiddel dan ook) de japon van de dame vies maakt. Bij het gebruik van het openbaar vervoer heeft de dame het recht op de eerste zitplaatsen, indien mogelijk bij het raam. Dames gaan over het algemeen voor, behalve bij het oplopen van een trap. De heer moet dan voorgaan omdat hij anders de onfatsoenlijke gelegenheid krijgt de enkels van de dame te begluren.

Untitled Document

Schaaktoernooi
Het onderkomen van studentenvereniging SSRE in de Bunker is woensdag 11 april de locatie voor een schaaktoernooi annex ICT-café. De organisatie is in handen van CMG Eindhoven, dat ook Hans Böhm heeft uitgenodigd om een potje tegen te schaken. Gastspreker Richard Lamb spreekt over de nieuwe economie en e-commerce tijdens deze bijeenkomst die rond 20.00 uur begint. Aanmelden voor het toernooi is niet nodig; iedereen kan binnenlopen.

All Terrain OrientatieLoop
Studentensportvereniging All Terrain houdt dinsdag 10 april voor de tweede maal de All Terrain OriëntatieLoop. Bij een oriëntatieloop is het de bedoeling dat je op een strategische manier zoveel en zo snel mogelijk punten verzamelt door controlepunten op een routekaart af te rennen. Bij deze punten krijg je ofwel een opdracht (kanoën, klimmen of boogschieten), ofwel een controleknipje. Er wordt om de drie minuten gestart in koppels vanaf het Studenten Sport Centrum, waar je anderhalf uur de tijd krijgt om zoveel mogelijk punten te verzamelen. De start is om 19.00 uur, deelname is gratis. Voor inschrijving of verdere informatie kun je terecht bij Wouter: 040-2453439, w.f.schilpzand@student.
tue.nl of op www.run.to/all-terrain.

Cursus boksen en Tai Chi Chuan
Het Studenten Sport Centrum gaat twee nieuwe cursussen verzorgen. Het gaat om recreatief boksen. Stevige conditietraining, reactievermogen, snelheid, tactiek en beweeglijkheid spelen een belangrijke rol hierbij. Barend Blankwater geeft de lessen, elke woensdagavond van 21.00 tot 22.30 uur in de dojo. Lessen Tai Chi Chuan worden vanaf 10 april gegeven. Deze van oorsprong Chinese bewegingsleer moet door middel van oefeningen de balans tussen lichaam en geest herstellen en heft stress en spanning op. De vijf essentiële principes zijn ontspanning, concentratie, meditatie, harmonie en ademhaling. De lessen zijn op dinsdagavond van 18.30 tot 19.30 uur en worden gegeven door Ad van Dongen. Opgeven voor de cursussen kan bij de portier of door een mailtje te sturen aan g.l.m.niemans@tue.nl.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor