/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 2 nummer 7

jaargang 43, 29 maart 2001


Voorpagina

Untitled Document

Mailterreur treft studente
Een TU/e-studente is tot twee keer toe het slachtoffer geworden van een vooralsnog onbekende man die per e-mail naaktfoto's van de vrouw wist te verspreiden. In totaal hebben een kleine duizend mensen binnen de TU/e de bewuste mails ontvangen. De TU/e neemt het voorval hoog op en heeft afgelopen vrijdag aangifte gedaan bij de politie.

De gewraakte mailtjes werden verstuurd via een computer op het TU/e-netwerk. Ronald Waterham, hoofd ICT-Services vermoedt dat de persoon in kwestie slechts enkele minuten nodig had om het bericht te versturen. Het bericht lijkt voor de ontvangers in eerste instantie afkomstig te zijn van de mailaccount van de studente. De beelden gaan vergezeld van een brief die ondertekend is met de naam en twee telefoonnummers van het slachtoffer.
Niet alleen de studente is overigens de dupe geworden van de mailterreur van de dader. Hij heeft ook kans gezien mails met het zogenaamde Backdoor-22 virus te versturen. Dit virus maakt computers toegankelijk voor de buitenwereld. Het virus was gekoppeld aan mailtjes met als subject: Winamp Newsletter 03.15.01.
Inmiddels heeft de universiteit bij de politie van de gemeente Eindhoven aangifte gedaan van het voorval. Tevens zijn er maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. De foto's in de gewraakte mailtjes zijn door ICTServices zoveel mogelijk onderschept. Door gebruik te maken van bepaalde filtertechnieken is het mogelijk om verdere verspreiding van de foto's binnen de TU/e te bemoeilijken./.

Untitled Document

Overleg over opheffing SSE
Mensa verhuist naar campus
De Stichting Studentenvoorzieningen Eindhoven (SSE) bestaat medio volgend jaar waarschijnlijk niet meer. De SSE is in overleg met de TU/e over het huisvesten van de Mensa binnen de universiteit.

Gedurende de afgelopen decennia was de SSE verantwoordelijk voor de Mensa, de Bunker, studentensport, studentenhuisvesting en de huisvesting van diverse cultuurverenigingen. De afgelopen jaren zijn diverse onderdelen uit het takenpakket van de SSE verdwenen. Het beheer van het sportcentrum is bijvoorbeeld in een aparte stichting ondergebracht. Studentenhuisvesting is overgegaan in SSHE en later in Vestide. Tegenwoordig zitten alleen de Mensa, het beheer van de Bunker en het beheer van cultureel centrum Scala nog in het SSE-pakket.
Op termijn wil de TU/e de gebruikers van Scala gaan huisvesten op de campus. Ook de Mensa krijgt een plaats op de campus. Harry Roumen liet maandag tijdens de U-raadsvergadering weten dat de universiteit al enige tijd met SSE de mogelijkheden van opheffing bestudeert. "We willen de verantwoordelijkheden van de SSE geleidelijk overnemen." Om een soepele overgang te bewerkstelligen wordt een vijftal werkgroepen in het leven geroepen die de mogelijkheden en onmogelijkheden op een rijtje zetten. /.

Untitled Document

Opening Meulensteen Art Center


"De beroemdste Nederlanders van de laatste vijfhonderd jaar zijn, mondiaal gezien, kunstenaars: Rembrandt, Vermeer, Mondriaan, Van Gogh en Appel. En misschien komt de volgende wel hier vandaan. De omstandigheden zijn er nu." Woorden van die strekking sprak Gerard Meulensteen zaterdag bij de opening van het Meulensteen Art Centre op de TU/e campus. Daarin is Grafisch Atelier Daglicht (GAD) gevestigd, alsmede een aantal gast-ateliers. Oud directeur van het Van Abbemuseum en de huidige directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Rudi Fuchs (zie foto), haalde voor het talrijke publiek herinneringen op aan zijn tijd in Eindhoven. Hij bestreed het idee dat moderne kunst moeilijk is: "Gewoon goed kijken en je mag zien wat je ziet: U heeft namelijk altijd gelijk."

Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Veel ruimte voor cultuur op de campus
Cultuur krijgt ruim baan op de TU/e campus. Zoveel bleek maandag uit de woorden van collegevoorzitter Henk de Wilt, die tijdens de U-raadsvergadering voorbeelden gaf van de plannen die de universiteit heeft met cultuur op de campus.

Met de komst van Beeldenstorm waarin Grafisch Atelier Daglicht en diverse ateliers zijn gevestigd, heeft de TU/e al een behoorlijke brok cultuur gehuisvest op de campus. Als het aan de collegevoorzitter ligt, blijft het daar echter niet bij. Zo bestaan er plannen om het Gaslab om te bouwen tot een ruimte voor experimenteel theater. De 'Zwarte Doos', een gebouwtje ten westen van Bouwkunde ziet de Wilt zitten als 'State of the art multimedia-theater'. Verder meldde De Wilt dat er plannen bestaan om de Scala-activiteiten te huisvesten in de kelder van T-laag. De kelder met een vloeroppervlak van bijna 2500 vierkante meter zou mogelijk zelfs voorzien worden van een glazen dak.
Ook in het Hoofdgebouw wordt extra ruimte voor cultuur gecreëerd. In de ruimte achter de pinautomaat wordt de grafiekcollectie van de TU/e-gehuisvest. Daarnaast repte de Wilt van een kubus van 7x7x7 meter die in het Hoofdgebouw gemaakt zal worden. Volgens de collegevoorzitter gaat het om een 'semi permanente' ruimte voor exposities. /.

Untitled Document

EWE feest
In tegenstelling wat in de vorige Cursor stond, is het Auditoriumfeest van de Europese Week Eindhoven niet op 3 maart, maar op woensdag 4 april.

Certificatie opleiding SAI
De tweede fase opleiding Process & Product Design van het Stan Ackermans Instituut is onlangs gevisiteerd door de Certificatie Commissie voor Technologische Opleidingen. Het rapport van de commissie is nog niet opgesteld, maar de voorzitter van de commissie heeft al laten weten dat de opleiding voor de komende vijf jaar wordt gecertificeerd. Process & Product Design wordt gedragen door de faculteiten Scheikundige Technologie, Werktuigbouwkunde en Technische Natuurkunde.

Borrel met De Hoop Scheffer
Fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, Jaap de Hoop Scheffer, komt maandag 9 april naar de TU/e toe voor een werkbezoek. Ter gelegenheid hiervan wordt tussen 16.30 en 17.30 uur een borrel-discussie gehouden in het Twinning Centre op de campus. De Hoop Scheffer wil met studenten praten tijdens deze bijeenkomst.

Edsger Dijkstra op tv bij VPRO
De beroemde informaticageleerde Edsger Dijkstra is dinsdag 10 april te zien in het televisieprogramma Noorderlicht van de VPRO. Dijkstra, begonnen als hoogleraar op de TU/e, vertrok in 1970 naar de Verenigde Staten waar hij onderzoek deed voor het automatiseringsbedrijf Burroughs. In 1984 werd hij benoemd tot hoogleraar computerwetenschappen op de universiteit van Texas. De VPRO bezocht Dijkstra die zij 'Nederlands bekendste computerdeskundige' noemen, in huis in Texas. Dinsdag 10 april om 20.30 uur op Nederland 3.

24-uurs project Cheops
Bouwkundige studievereniging Cheops is gisteren gestart met de tweede editie van het 24-uurs project 2001. Tien groepen van vier Bouwkunde-studenten kregen om 12.00 uur een ontwerpopdracht voorgeschoteld, ditmaal van Philips Lighting. De afdeling LumiTec gaat verhuizen naar twee panden, die op industrieterrein De Hurk in Eindhoven staan. De studenten moeten een representatieve gevel ontwerpen in 24 uur voor deze twee bedrijfspanden. De gevel moet duidelijk maken wat de mogelijkheden van lichtapplicaties zijn. Vandaag om 12.00 uur moeten zij hun projecten presenteren.

Cursus theatervaardigheden
Zowel beginnende als gevorderde docenten kunnen bij het Onderwijs Service Centrum de cursus theatervaardigheden volgen. In deze cursus worden de fundamenten van het presenteren voor groepen uit de doeken gedaan. Tijdens praktische oefeningen komen onder meer vertelstijlen, het gebruik van stilte, mimiek, houding, gebaren , gebruik van de ruimte en gebruik van attributen aan bod. De training heeft plaats op vrijdagmiddag 11 mei en op vrijdagmiddag 18 mei. Nadere informatie is desgewenst te verkrijgen bij Gijs Meeusen (telefoon 4237). Aanmelden kan per telefoon (toestel 5060), per e-mail (w.p.v.d.einde@tue.nl).

Oude Virusact in AOR
De Zuid-Afrikaanse monki-punk band Boo! stond vorig jaar op Virus. Dit jaar komen ze weer naar Eindhoven en wel naar de AOR op 9 april. De band staat in het voorprogramma van Zita Swoon en toert momenteel door Nederland en België. Wie de mannelijke zuster in zeer sexy uniform nog een keer wil zien en hun monki-punk muziek wil horen, kan daarvoor op 9 april terecht in de AOR.

Sting op UT concert
De Engelse popmuzikant Sting komt op 1 juli naar de Universiteit van Twente voor het lustrumconcert. De UT bestaat veertig jaar en er wordt onder meer een popfestival gehouden vanwege dit lustrum. Andere namen zijn Venice en Ilse de Lange.


Website Cursor