/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 3

jaargang 43, 17 mei 2001


Mensen

Untitled Document

Henk Leegwater
"Studenten moeten zelf alles ontdekken"
Rawathe Keijzers
Foto: Bram Saeys
Voor een wedstrijd in het kader van het tweede congres over invloed van ICT in het onderwijs bedacht de 49-jarige prof. ir. Henk Leegwater, deeltijd hoogleraar Regeltechniek aan de faculteit Scheikundige Technologie, een koffertje waarmee studenten metingen kunnen uitvoeren op de pc. Hij werd eerste volgens het juryrapport, maar dat kregen de aanwezigen in de zaal niet te horen.


"De manager van Fujitsu Siemens (dat de prijs van 7.500 gulden beschikbaar stelde) las de verkeerde naam voor. Tijdens de receptie na afloop werd ik even apart genomen en werd verteld dat mijn ontwerp gewonnen had. De prijs was aan de verkeerde persoon uitgereikt," vertelt Leegwater. Overigens heeft Fujitsu Siemens de fout hersteld en besloten dat er twee winnaars waren in de categorie gerealiseerde toepassingen.
Het idee voor het meetkoffertje ontstond toen Leegwater er achter kwam dat studenten het moeilijk vinden problemen en mogelijke oplossingen te definiëren. Voor Leegwater een belangrijk ingenieursaspect dat hij zijn studenten wil bijbrengen. "De vertaalslag tussen theorie en praktijk maken, vinden studenten vaak moeilijk. Ze moeten zelf in de praktijk vragen kunnen oplossen volgens de beste methode. Door het meetkoffertje leren studenten actief de laptop te gebruiken, de vertaalslag te maken, samen te werken en actief de leerstof toe te passen," vertelt de bedenker. Met het koffertje kunnen studenten temperatuurmetingen verrichten. Samen met Roel Verhoeven (student assistent), Anton Bombeeck en Hans Wijtvliet (beiden GTD) stelde Leegwater het meetkoffertje samen. Het bestaat uit twee verschillende temperatuursensoren, een interface die aan de laptop verbonden kan worden en een programma waarmee de metingen ingelezen kunnen worden. Hoe de metingen daarna verder worden verwerkt en gepresenteerd is niet voorgeschreven, dat moeten de studenten zelf kiezen. Voordat studenten metingen kunnen verrichten, moeten ze eerst de ijkpunten van de sensoren vaststellen. "Er was een groep studenten die de ijkpunten wilde vaststellen door een pannetje water op het gas te zetten. Zij hadden ook een gewone kwikthermometer in het pannetje gedaan en ontdekten al snel dat de metingen niet klopten. Ze hadden geen rekening gehouden met het feit dat de sensoren niet allemaal even snel reageren. Dat is het goede van het leren in de praktijk, je moet alles zelf ontdekken." Het is de bedoeling dat studenten de metingen in hun eigen belevingswereld verrichten, zo kunnen ze bijvoorbeeld het warmer worden van een glas bier meten, maar ook hoe de CV of de koelkast thuis zich gedraagt.
Naast zijn werk op de faculteit Scheikundige Technologie werkt Leegwater bij het chemische bedrijf DSM. "Het is best een pittige combinatie, maar ik vind het leuk om met studenten om te gaan. Zij houden je wakker en alert doordat ze met goede vragen en leuke invalshoeken komen. Door de studenten kom ik in aanraking met andere toepassingen van regeltechniek." Met het koffertje van Leegwater leren studenten als ingenieurs omgaan met apparatuur en hoe ze de geleerde technieken vanuit verschillende disciplines kunnen toepassen. Regeltechniek is per definitie een faculteitsoverstijgend vakgebied, zegt Leegwater. Het heeft elementen van wiskunde, informatica, natuurkunde, elektrotechniek en scheikunde in zich. "Op de technische universiteiten heb je vaak nog de traditionele hokjesindeling van de verschillende faculteiten en opleidingen. De praktijk laat zich echter niet indelen, regeltechniek hoort overal bij."/.

Untitled Document

De week van/Serge
Serge Beniers is vijfdejaars Technische Bedrijfskunde. Deze week is hij een van de organisatoren van de Grote Nederlandse Studenten Kampioenschappen in Eindhoven.

Maandag: Vandaag ben ik nog moe van het Internationaal Basketbal Toernooi van Tantalus, maar toch om 7.30 uur op het sportcentrum om een uur te zwemmen. Daarna snel wat dingen regelen voor de GNSK en wat dingetjes uitzoeken voor mijn afstudeerrapport.
's Avonds belt de snowboardleraar om de laatste dingen voor het kamp van 23 mei van Avalanche Boarders door te spreken.

Dinsdag: Om 9.00 uur ben ik op mijn afstudeerplaats waar ik samen met mijn afstudeerpartner de laatste hand probeer te leggen aan ons eindrapport. Tussendoor snel even proberen Montana Snowcenter te bereiken, maar helaas geen leraar voor vanavond, dus ik besluit maar zelf les te geven. Het ging vrij goed, maar laat terug op sportcentrum.

Woensdag: Weer een korte nacht maar wel weer 's ochtends vroeg, om 7.25 uur, in het zwembad. Na een zware vergadering met de GNSK-commissie moeten de feestposters en de medailles opgehaald worden en de voorbereiding voor de GNSK-plons bij de opening van het zwembad moeten getroffen worden. Gelukkig ben ik op tijd terug voor mijn trainingsblokken van Nayade en het 3 tegen 3 toernooi van Tamar.

Donderdag: Vandaag is een grote dag; de opening van het zwembad op het sportcentrum. Alles en iedereen is in hoogste staat van paraatheid. We krijgen te horen dat we om 14.00 uur het water in mogen en staan al te popelen om erin te springen. Ondertussen probeer ik nog even de
bagagelabels af te nummeren. We besluiten pizza te laten komen anders kan ik mijn trainingsblok van Tantalus nooit halen.

Vrijdag: Snel naar de GNSK en om 12.00 uur zwemmen en dan door naar mijn ouders. Ik ben helemaal kapot.

Zaterdag: Super vroeg op (5.45 uur) alleen nu voor mijn werk. 's Avonds terug naar Eindhoven want morgen moet ik weer werken.

Zondag: Om 8.30 uur ben ik weer op het sportcentrum voor het tafeltennis toernooi. Hierna snel naar huis voor moederdag. Vandaag was een mooie generale voor de GNSK. Ik hoop jullie daar allemaal te zien.

Untitled Document

/Afscheid
Op 30 mei gaat Steef van Zwam de TU/e verlaten. Hij kijkt terug op 26 fijne jaren. Hij wil dit vieren met collega's, vrienden en familie op woensdag 30 mei vanaf 16.30 uur. Hij neemt afscheid nemen in het PVOC van iedereen die meent hier bij te horen, en in het bijzonder als u per ongeluk geen uitnodiging hebt ontvangen.

/Promoties
Op dinsdag 22 mei verdedigt B. de Oliveira Kastrup Pereira zijn proefschrift en stellingen tegen de bedenkingen van een commissie. De naam van zijn proefschrift luidt 'Automatic Synthesis of Reconfigurable Instruction Set Accelerators'. De zitting begint om 16.00 uur in zaal 4 van het Auditorium. De Oliveira Kastrup Pereira promoveert aan de faculteit Elektrotechniek.

Drs. M. Lavrauw verdedigt woensdag 23 mei zijn proefschrift en stellingen in zaal 5 van het Auditorium. De verdediging begint om 16.00 uur. De titel van het proefschrift van Lavrauw luidt 'Scattered Spaces with respect to Spreads and Eggs in Finite Projective Spaces'. Lavrauw promoveert aan de faculteit Wiskunde en Informatica.

/Vacatures
COÖRDINATOR STUDENT- EN STUDIEBEGELEIDING, bij het Studenten Service Centrum, ingangsdatum
14-05-2001, sluitingsdatum
14-06-2001, duur: vast dienstverband voor 38 uur per week, salaris 9150 (schaal 12).

COÖRDINATOR AUDITORIUM EN RUIMTEFACILITERING, bij Dienst Interne Zaken, ingangsdatum
14-05-2001, sluitingsdatum
01-06-2001, duur: vast dienstverband voor veertig uur per week, salaris 5548 (schaal 8), voor meer info kan worden gekeken op www.tue.nl./diz.














Website Cursor