/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 3

jaargang 43, 17 mei 2001


Voorpagina

Untitled Document

TU/e'ers voordelig op de kabel
Voor 45 gulden per maand kunnen alle studenten en medewerkers van de TU/e zich thuis laten aansluiten op het netwerk van de universiteit via de kabel. Daarmee hebben ze onbeperkt toegang tot voorzieningen van de TU/e en het internet. 1400 Bewoners van Vestidewoningen maken al gebruik van de dienst.

Na lange onderhandelingen met Priority Telecom, een onderdeel van kabelaar UPC, is de weg vanaf nu vrij voor een permanente aansluiting vanuit huis op het wereld wijde web. Het contract van de TU/e met Priority Telecom voor levering van kabelinternet heeft een looptijd van vijf jaar en kost de universiteit ongeveer drie miljoen gulden.
In eerste instantie komen studenten en medewerkers die woonachtig zijn in Eindhoven in aanmerking voor een aansluiting, maar op zeer korte termijn is de dienst ook beschikbaar voor de regio.
Voordeel voor de gebruiker is de hoge snelheid waarmee informatie verzonden kan worden. Gebruikers werken via de server van de universiteit en ontwijken daarmee de digitale files zoals die ontstaan bij de grote providers. Vooral in weekenden en rond etenstijd leidt de drukte tot lange wachttijden.
Reden voor de service is het streven van de universiteit voorop te lopen in informatie- en communicatietechnologie. Verwacht wordt dat in de toekomst onderwijs en onderzoek meer vanuit huis wordt gedaan en voorbereid. Een snelle en permanente netwerkverbinding is daarbij noodzakelijk.
In de panden van Vestide zit al standaard een aansluiting waarvoor bewoners 25 gulden per maand betalen. De grootste huizen hebben een aansluiting via de razendsnelle glasvezelkabel (155 miljoen bits per seconde) en de kleinere huizen met coax-kabel surfen met een snelheid van 17 miljoen bits per seconde.
Studenten die interesse hebben in de dienst kunnen zich melden bij het Studenten Service Centrum. Medewerkers kunnen zich vervoegen bij de info service desk in het Laplace-gebouw 1.94./.

Untitled Document

Blijde inkomst bij TNO Industrie

Een blijde inkomst. Zo betitelde ir. Jan Dekker, voorzitter van de Raad van Bestuur van TNO, vorige week vrijdag het bezoek van koningin Beatrix, ter ere van de opening van het splinternieuwe gebouw van TNO Industrie op de TU/e campus. De bouwkosten bedroegen ruim honderd miljoen gulden, waarvan 55 procent alleen al bestemd was voor de technische infra-structuur. Men heeft de beschikking over zestig laboratoria en zes cleanrooms. Volgens directeur Theo Boshuisen, die tevens hoogleraar is bij de TU/e-faculteit Werktuigbouwkunde, raast er per uur 300.000 kubieke meter lucht door het gebouw. Het pand staat te boek als het technisch meest geavanceerde gebouw van Nederland.

Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Zomerse regenbui zet delen Hoofdgebouw onder water
Een zware regenbui heeft maandagnamiddag grote delen van het Hoofdgebouw onder water gezet. Vooral de hal aan de noordzijde en de kelder werden zwaar getroffen. De brandweer moest in actie komen om erger te voorkomen.

Kort nadat het noodweer was losgebarsten, bleek dat het rioleringssysteem de grote hoeveelheden water niet aankon. Rond het Hoofdgebouw resulteerde dit erin dat het water aan de westzijde zo hoog kwam te staan dat het bijna door de ramen naar binnen liep. De aangerukte brandweer kon het overtollige water wegpompen.
Op de onlangs gerenoveerde eerste etage van het Hoofdgebouw, op de plek waar het fotomozaïek van de jubilerende studentenfotoclub Dekate Mousa onlangs een plaats heeft gekregen, kwam het water letterlijk met bakken uit de hemel vallen. Vermoedelijk is een probleem met de afvoer van het dak van het Hoofdgebouw hier de oorzaak van./.

Untitled Document

Vertrekkend Delfts CvB-lid: fusie TU/e en TUD
"Eindhoven en Delft lijken zoveel op elkaar dat het misschien één universiteit zou kunnen worden met twee dependances." Deze woorden sprak het vertrekkend Delfts CvB-lid prof.dr.ir. Guus Berkhout vorige week in het Delfts universiteitsblad Delta.

Berkhout, vice president research in het Delftse CvB, legde per 1 mei zijn functie neer. In Delta sprak hij onder meer over het voornemen van collegevoorzitter De Voogd om te fuseren met de Leidse universiteit. Een fusie met Eindhoven heeft volgens Berkhout veel meer voordelen.
De Eindhovense CvB-voorzitter dr.ir. Henk de Wilt wil liever niets kwijt over dit onderwerp omdat het zijns inziens met teveel emoties is omgeven: "Berkhout heeft het bij het juiste eind als hij beweert dat de strategische uitgangspunten van beide technische universiteiten sterk overeen komen. Maar onze strategie is er ook op gericht om op het gebied van onderwijs en onderzoek op bepaalde aspecten te concurreren met Delft. Daarnaast werken we samen op veel gebieden, maar dat doen we ook met Maastricht en Nijmegen. Het lijkt mij verspilde energie om op dit moment op bestuurlijk niveau allerlei moeilijke discussies te beginnen."/.

Untitled Document

MUB evaluatie
Op donderdag 31 mei om 11.00 uur is er een MUB-evaluatie gepland in collegezaal 8 van het Auditorium. Iedereen is welkom om mee te praten. De bijeenkomst staat onder voorzitterschap van Maarten Pieterson, hoofd SG.

Wegafsluitingen
In verband met het vervangen van rioleringen en de aanleg van de warmte- koudeopslag (WKO) aan de TU/e, zijn er de volgende wegafsluitingen: kruispunt De Zaale/De Rondom, nabij het Multimediapaviljoen tussen 15 mei en 1 juni. Er geldt een parkeerverbod aan beide zijden op De Lismortel, tussen De Rondom en Het Eeuwsel van15 mei tot 1 juni. Dit is nodig om de vrije doorgang van verkeer en calamiteitenbestrijding te waarborgen. De Rondom vanaf De Zaale tot aan BBC gebouw is afgesloten tussen 21 mei en 16 juni (in twee fasen). Afgesloten wordt ook De Wielen tussen Den Dolech en De Lampendriessen, vanaf 22 mei. De kruising met De Lampendriessen blijft vrij.

Verhuisd
Het Centrum voor Taal en Techniek is verhuisd. Dit instituut geeft cursussen in vreemde talen en Nederlands voor buitenlanders in communicatieve vaardigheden. De nieuwe locatie is per heden in De hal vlakbij de Centrale Bibliotheek, kamers 1.30 t/m 1.39. Het adres van het secretariaat is: De hal 1.39, tel. 2912, e-mail ctt@tm.tue.nl.

Geen Cursor
In verband met Hemelvaart verschijnt volgende week geen Cursor. Nummer 34 komt uit op donderdag 31 mei.

Virus-Cursor
Ingevouwen in deze Cursor is een speciale Virusbijlage. Dit culturele festival heeft zondag 20 mei plaats op het TU/e terrein. Het festival begint om 13.00 uur en duurt tot 2.00 uur. Kaarten kosten in de voorverkoop twintig gulden. Op de dag zelf kosten ze 25 gulden.


Website Cursor