/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 4

jaargang 43, 31 mei 2001


Onderzoek

Untitled Document

Nauwkeurig en efficiënt aan de basis
Funderingen/Cora van den Berg
Foto/
Bram Saeys
Een fundering waar maar een paar man aan hoeft te werken in plaats van de vele mensen die normaal nodig zijn. Slechts gebruik makend van een graafmachine en met een kostenbesparing van 10 tot 20 procent. Als het aan Faas Moonen ligt, kan zijn geïndustrialiseerde funderingswijze, waar hij midden mei op promoveerde, volgende week al toegepast worden in de bouw. Daarbij is zijn onderzoek ook nog eens fundamenteel anders van opzet dan gebruikelijk.

"Een ace in de tennissport, dat is een bal die linea recta op exact de goede plek terechtkomt. Het kost wat extra energie, maar het levert meer winst op. Vandaar dat de benaming ACE's, Adjustable Closed Elements-system, zo'n toepasselijke naam is voor de bouwwijze die ik heb uitgedacht. Het gaat in die bouwwijze om aanpasbare en verstelbare industriële elementen, die op de bouwplaats nauwkeurig op de juiste plaats worden neergezet. Net als bij tennis heeft het direct nauwkeurig plaatsen in de bouw grote voordelen."
Faas Moonen, docent Houtconstructies bij de vakgroep Constructief Ontwerpen van Bouwkunde, wilde aanvankelijk promoveren op industrieel bouwen, waar hij in 1995 al een begin mee had gemaakt met zijn bouwwijze ACE's. Er is in de bouw veel beweging in die richting, omdat er steeds minder bouwvakkers zijn. Ook is het werk in de fabriek beter te beheersen dan op de bouw zelf. Moonen zag echter al snel dat het weinig zin heeft om in de fabriek iets te maken als je er op de bouwplaats niet veel mee kunt. "Daar is het vaak nog een kwestie van improviseren", zegt hij aan de vooravond van zijn promotie op 14 mei. "Ik had niet zoveel zin om met de wanden verder te gaan als het met de fundering niet goed zit."
Vandaar dat Moonen zich voor zijn promotieonderzoek helemaal heeft toegelegd op fundering van woning- en laagbouw. "De aansluiting van de voorgeproduceerde elementen op de grond is bij gangbare funderingen nergens goed gemaakt", zegt hij. "Terwijl het van groot belang is dat een fundering op een paar millimeter nauwkeurig goed past. Als je eenmaal moet improviseren op de bouwplaats is het einde zoek. Het eerste element dat niet goed past kun je er nog wel inslaan, maar bij de tweede wordt dat al moeilijker."
Moonen ontwikkelde hiervoor een methode, de 'nauwkeurige funderingswijze'. Hij toetste die aan de hand van een proefproject: een tijdelijk onderzoeksgebouw op het TU/e-terrein (de zogenaamde GEO-test-site). Het bleek dat de methode in de praktijk haalbaar was, op twee millimeter nauwkeurig. "Eerst zag de aannemer het helemaal niet zitten om zo nauwkeurig bezig te zijn", vertelt Moonen. "Niemand klaagde toch? Maar hij zag ook wel dat deze manier van werken het hele bouwproces vereenvoudigt. Zo bleek het bijvoorbeeld mogelijk het beton tegelijk met de vloer te storten, wat normaal gesproken na elkaar gebeurt."

Groot aantal partijen
Toch was het lastig deze nauwkeurige funderingswijze zomaar toe te passen in de bouwpraktijk. Daar is immers een groot aantal partijen bij betrokken, van architect tot onderaannemers, met ieder een specifieke bijdrage aan het geheel. In totaal moet een bouwbedrijf voor een fundering zo'n 25 activiteiten aansturen. Op zoek naar een vereenvoudiging van het geheel is Moonen van voren af aan begonnen met zijn ontwerpproces. Ook voor deze 'efficiënte funderingswijze' werd een proefproject uitgevoerd: een bedrijvengebouw in Nuenen, dat deels een traditionele en deels een 'efficiënte' fundering kreeg. "Het bleek dat mijn methode een besparing van veertig procent aan arbeidsuren op de bouwplaats opleverde, en een kostenbesparing van tien tot twintig procent", zegt Moonen. "De grote truc hierachter is dat ik in mijn methode alles maar één keer doe. In de praktijk worden de dingen zo vaak opnieuw gemeten, er komen veel losse onderdelen aan te pas én veel disciplines. Voor mijn methode hoef je alleen een blok met stelschroeven op de millimeter nauwkeurig als fundering neer te leggen. Een prefab-element met een vaste maat komt er dan bovenop. Dit verschuif je met de hand tot het op de goede plaats zit. Vervolgens klik je het vast en kan het beton gestort worden. De maatvoering is op deze manier heel nauwkeurig en het element verschuift niet meer. Bovendien ontdekte ik dat de graafmachine ook kan dienen om elementen op hun plek te zetten. Dat is veel efficiënter dan met een kraan, die er de hele dag staat en af en toe ook nog wat doet."

Rare vormen
Maar nog was Moonen niet klaar. Bij deze proef bleek dat de voorbereiding voor de betonelementen erg veel tijd in beslag had genomen. "Dat moeten we natuurlijk niet hebben", benadrukt hij. "Een aannemer wil meteen kunnen bouwen zodra de vergunning er is. Dus ben ik wéér opnieuw begonnen met het ontwerpen van de funderingswijze. Dit keer op zoek naar een optimale productie van de elementen. Voor mijn 'geïndustrialiseerde fundering' worden er eerst beton-elementen geproduceerd met een vaste vorm, achttien meter lang. Pas als precies bekend is hoe de fundering eruit komt te zien, worden de elementen in de juiste vormen gezaagd en op de bouwplaats aangebracht. Ik vind het belangrijk dat een architect alle vrijheid heeft in zijn ontwerp. Dus niet, zoals nu vaak gebeurt bij industrieel bouwen, dat hij zich maar moet aanpassen aan vaste vormen van al geproduceerde elementen. Rare vormen komen in de bouw steeds meer voor, omdat de computer bij het ontwerp zijn intrede heeft gedaan, en omdat er in de steden vaak gekke stukjes grond beschikbaar zijn om te bouwen."
Zo heeft Moonen in zijn onderzoek drie stappen doorlopen, waarbij hij steeds weer opnieuw begon. "Geen lineair proces dus, waarbij je voor specifieke problemen verdere oplossingen zoekt, maar een herhalend ontwerpproces. Deze methode gaat waarschijnlijk alleen op bij niet-routinematig ontwerpen, die moeilijk te overzien zijn. Zo had ik bijvoorbeeld nooit vooraf kunnen bedenken dat de voorbereidingstijd een bottleneck in mijn funderingsmethode was. Voordeel is dat je eenmaal gemaakte foute beslissingen er nog uit kan destilleren, die je anders het hele proces niet meer zou opmerken. Iedere volgende fase gaat sneller dan de vorige. Als er op een gegeven moment geen fundamenteel nieuwe dingen meer te ontdekken zijn, ben je uitontwikkeld. Mijn fundering ligt nu daarom voor 95 procent vast."

Moeizaam proces
De volgende stap is de toepassing in de bouwpraktijk. "Het is belangrijk dat de methode bij wijze van spreken volgende week toepasbaar is", benadrukt Moonen. "Anders kun je het wel op je buik schrijven in de bouwwereld, waar het ontwikkelen van nieuwe dingen een moeizaam proces is. Zoals ik in één van mijn stellingen zeg: als er voldoende werk is in de bouw, is er geen tíjd om nieuwe dingen te ontwikkelen; en als er weinig te doen is, is er geen géld. Ik wil nu nieuwe proefprojecten opzetten. Niet meer om het systeem te ontdekken, maar om anderen er van te overtuigen dat het goed werkt. Ik moet de projecten dus zorgvuldig selecteren. Want als er eenmaal een fout insluipt, is het tot mislukken gedoemd. Daarna moet ik partners zoeken die het willen toepassen. Dat zal nog wel even duren met die traditioneel ingestelde bouwwereld. Maar het is en blijft mijn grote drijfveer: dat deze methode ooit als bouwmethode geaccepteerd zal worden. Daarom heb ik mijn proefschrift in het Nederlands geschreven. Het eerste deel ervan zou als apart boekje verschijnen, voor mensen uit de praktijk. Maar dat gaat helaas niet door omdat er nog geen vraag naar is. Voorlopig richt ik me eerst even op het promoveren zelf. Daarna gaan we weer hard verder."/.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor