/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 4

jaargang 43, 31 mei 2001


Opinie

Untitled Document

En ik vind

In Cursor 33 stond eindelijk het langverwachte bericht dat studenten en medewerkers toegang krijgen tot het TU/e netwerk via de lokale kabeldienst. Voor de meeste TU/e'ers komt dat niet als een verrassing, de onderhandelingen met de kabelproviders zijn immers al bijna een jaar geleden gestart. Maar nu kan iedereen die met de TU/e verbonden is dan toch een aansluiting aanvragen. Gezien de waarde die de TU/e hecht aan het gebruik van eigentijdse communicatiemidelen zou je verwachten dat dat elektronisch gemakkelijk af te handelen zou zijn. Maar hier blijkt weer dat het nog steeds de ambtenaren zijn die het hier voor het zeggen hebben. Studenten en medewerkers moeten zich namelijk fysiek verplaatsen om zo'n verbinding aan te vragen en zich bij een loketje melden. En terwijl de diensten die ze zo kunnen verkrijgen hen in staat stellen om gegevens uit te wisselen met een snelheid van honderden megabits per seconde gaat het aanmeldingsproces met een snelheid die een eeuw geleden al traag werd bevonden. De gang naar het loket, het invullen van de benodigde formulier en het weer terugkeren naar de werkplek gaat naar schatting een kwartier kosten en de hoeveelheid gegevens die via zo'n formulier worden uitgewisseld beslaan naar schatting zo'n 200 bytes. Dat levert dus de fabelachtige snelheid op van (200 * 8) / (15 * 60) = 0,9 bit per seconde!

Ach ja, je moet toch wat overhebben om in het bezit te komen van een snelle dataverbinding, nietwaar.

Pim Lemmens
Mathematics & Computing Science

Huisvestingsproblemen

Grote borden op de TU/e campus met 'luxe studentenappartementen in opdracht van VIRTUE'. Inderdaad, te mooi om waar te zijn.
Ik kon maar even om deze grap lachen, want de huisvestingsproblemen zijn niet virtueel maar bestaan echt. Met name voor buitenlandse AIO's is het een groot probleem, om geschikte woonruimte te vinden. Een woning kopen kunnen ze niet (aangezien verblijfsvergunningen maar 1 jaar geldig zijn), bij woningbouwverenigingen krijgen zij geen prioriteit, makelaars hebben lange wachtlijsten, zodat ze zijn aangewezen op particulieren of bemiddelingsbedrijven zoals Direkt Wonen die absurd hoge huren vragen.
De nood is zo hoog, dat inmiddels al e-mail naar collega's
wordt gestuurd met de tekst:
'We are desperately looking for a house/apartment anywhere in netherland (if it is close to eindhoven we will consider ourselves lucky). Please let us know if there is anything available in your knowledge. We would be very much greatful to you.' Het huisvestingsprobleem kan een bottleneck worden bij het aantrekken van buitenlandse AIO's.
Bij de Universiteit Twente heeft men dit al ingezien: daar zijn 3 gastenverblijven gebouwd, waar goede faciliteiten worden geboden tegen een redelijke huurprijs. Mijns inziens zou de TU/e moeten overwegen om appartementen te bouwen of te laten bouwen. Immers, in een virtuele woning kun je niet wonen.

Mark J. Prins
Environmental Technology group

Untitled Document

Belrondje

Best University Award

Het landelijk AIO-overleg heeft het plan opgevat een prijs toe te kennen aan de universiteit die het beste werkklimaat schept voor haar promovendi. Er wordt gelet op secundaire arbeidvoorwaarden, wetenschappelijke inhoud en de snelheid van de promotie.
Verdient de TU/e een nominatie voor de prijs?

Will Verhoef
P&O-adviseur Wiskunde & Informatica

Ja, dat verdienen we wel als je het vergelijkt met andere universiteiten. Internationaal gezien hebben we hier toponderzoekscholen met begeleiding van 'beroemde' hoogleraren. We betalen volgens CAO en dat weten AIO's. Vaak kiezen ze voor het onderzoek dat gedaan kan worden en niet zozeer voor het geld. Ook de campusfaciliteiten zijn goed als je dat vergelijkt met andere universiteiten. Bijvoorbeeld zo'n zwembad, dat is niet iets wat je naar deze TU brengt, maar het speelt misschien wel mee. Het hangt af van wat een AIO prefereert. Voor een bruisend uitgaansleven kun je beter ergens anders zijn. Een goede onderzoeksomgeving vind je hier.

drs. Arwen Pieterse
AIO en secretaris van AIO-overleg Eindhoven

Ik kan alleen mezelf beoordelen omdat ik niet zoveel weet van de ervaring van anderen. Wel zie ik grote verschillen in hoe mensen begeleid worden. Eén van de criteria voor de prijs is de snelheid waarmee wordt gepromoveerd. Die is bij technische studies korter dan bij bijvoorbeeld sociale wetenschappen. Wat dat betreft zit de TU/e goed, maar het is geen reden om achterover te leunen. Je scoort dan hoog om oneigenlijke redenen. Het CvB is, geloof ik, erg blij met hoge noteringen op allerlei lijstjes, maar daar moet je mee oppassen. Het gaat op een universiteit om wetenschap en AIO's zijn de output van die tak. Voor mijzelf geldt dat ik heel goed word begeleid en dat ik uitermate blij ben met hoe het gaat.

ir. Nicole Segers
AIO bij Ontwerpsystemen van faculteit Bouwkunde

Ik vind dat we het heel goed doen. Volgens mij is er genoeg aanbod van onderzoek. Het verschilt per capaciteitsgroep en hoe het bij andere faculteiten gaat, weet ik niet precies. Wij worden bij conferenties zeker serieus genomen en dat is een goed teken. Het gaat mij vooral om de vakinhoudelijke mogelijkheden, secundaire arbeidsvoorwaarden vind ik niet zo belangrijk. De loonsverhoging die we laatst kregen, vond ik aangenaam en ik heb gebruik gemaakt van het PC-Privé-project, maar ik vind het belangrijker dat ik met leuke collega's werk en goed onderzoek doe. Ik verdien wel minder dan AIO's bij Informatica. Zij praten wel meer over secundaire arbeidsomstandigheden.

ing. Martin van Gessel
Woordvoerder van de gezamenlijke vakbonden

Nee, dat verdient de TU/e zeker niet en dat heeft te maken met het salarisbeleid. Er wordt gezegd dat we wervend moeten zijn en de grootste talenten moeten zoeken, maar met het salaris dat nu wordt geboden, gaat dat niet. De markt zoekt ook naar die talenten. Ik wil niet zeggen dat mensen alleen op grond van salaris kiezen, maar het verschil is nu te groot. Er wordt gezegd dat dat wordt gecompenseerd door wat de universiteit biedt. Ik durf te beweren dat het verschil in salarissfeer te groot is om wervend te zijn.
Ook andere universiteiten betalen beter. In Delft krijgt een eerstejaars AIO duizend gulden per maand meer.
Het probleem is dat het CvB globaal kijkt. Zij vergelijkt het met angelsaksische landen waar soms moet worden betaald door promovendi. Toch heb je ook gewoon met Nederland te maken. Om te weten op grond waarvan mensen kiezen voor een bepaalde universiteit moet je onderzoek doen naar motieven. Er zijn natuurlijk idealisten die nooit voor geld zullen kiezen, maar er is ook een relevante en grote groep die dat wel doet. Die mensen moet je ook op een universiteit hebben.

Untitled Document

'Universiteit moet zich onderscheiden door wetenschap'
Universiteitenbieden opleidingen aan waarin de wetenschappelijke component nauwelijks meer zichtbaar is. Deze tendens verontrust de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, zo liet president prof.dr. Rob Reneman maandag weten tijdens de jaarvergadering van de KNAW.

Reneman riep de universiteiten op niet te vluchten in schaalvergroting en fusies, maar te investeren in nieuwe wetenschappelijke ontwikkelingen en in de kwaliteit van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Dit is volgens Reneman, die hoogleraar bij de faculteit Biomedische Technologie van de TU/e is geweest, de enige manier om te overleven in een verenigd Europa. 'Onderwijs lijkt handel geworden te zijn. Bij de verdere internationalisering van hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek dient het bieden van kwaliteit het doel te zijn', aldus Reneman. Hij haalde ook aan hoeveel moeite Nederlandse universiteiten hebben met het vinden van goede AIO's en OIO's voor onderzoeksplaatsen. Met de komst van het bachelor-masterstelsel voorziet hij een internationaal steeds groter wordende concurrentie.
Om jeugd al vroeg te interesseren voor de wetenschap, pleit Reneman ervoor dat steeds meer docenten in het voortgezet onderwijs universitair opgeleid op gepromoveerd zouden moeten zijn./.














Website Cursor