/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 4

jaargang 43, 31 mei 2001


Voorpagina

Untitled Document

IPO in juni officieel deel van TM
Met de instemming van de U-raad afgelopen maandag is het een feit: het IPO, het instituut voor mens-systeem interactie van de TU/e, wordt per 6 juni ondergebracht bij de faculteit TM en houdt dan op te bestaan als zelfstandig instituut. De eerste medewerkers verhuizen begin juni naar het Tema-gebouw.

Het IPO heeft zo'n tachtig medewerkers en 48 TWAIO's. De verschillende onderzoeken binnen het instituut worden opgedeeld in twee capaciteitsgroepen binnen Technologie Management. De cognitieve, psychologische kant van onderzoek komt bij de bestaande Mens-Techniek Interactie groep (MTI) van TM. Deze twintig IPO-medewerkers verhuizen begin juni naar het Tema-gebouw. De engineering aspecten binnen het IPO komen in de nieuw op te richten capaciteitsgroep User Centered Engineering (UCE). Deze mensen blijven voorlopig nog in het IPO-gebouw zitten, omdat er niet genoeg plaats is binnen TM. Er wordt nagedacht over hoe deze groep meer bij TM betrokken kan worden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ook UCE in het TM-gebouw komt te zitten. Een persoon gaat op eigen verzoek over naar de faculteit Elektrotechniek en een ander gaat naar de capaciteitsgroep I&T binnen TM.
Vanuit de U-raad kwam de vraag hoe het zit met het financiële risico voor TM nu deze het IPO opneemt. TM decaan prof.dr. Hans Amman was bij de U-raadsvergadering aanwezig om het een en ander toe te lichten: "Op dit moment hebben we bij TM 23 vacatures, ik zie bijna geen risico."
De medezeggenschaps-raad van het IPO ziet 'goede mogelijkheden' om het onderzoek dat binnen IPO wordt gedaan te handhaven binnen TM./.

Untitled Document Eindhovuh, Eindhovuh, Eindhovuh!!
ESSF-voorzitter Gerdo Ketelaar houdt trots de beker voor de winnaar van de Grote Nederlandse Studenten Kampioenschappen 2001 omhoog. En met reden, want niet alleen zette de GNSK commissie een goede organisatie neer, Eindhoven werd ook eerste in het eindklassement en mag zich een jaar lang de best preseterende studentensportstad van Nederland noemen. Het kampioenschap heeft Eindhoven te danken aan het grote aantal teams dat zich ingeschreven had en met name aan de vier teams die op de eerste plaats eindigden. Dat waren het tennisteam, het heren handbal team, het heren volleybal team en het heren voetbal team. Ook de Eindhovense rugbyers eindigden bovenaan, maar vanwege een tekort aan deelnemende teams telde dit niet mee voor het algemene GNSK-klassement. Volgend jaar is het de beurt aan Enschede, die dan de GNSK mag organiseren.
Foto: Bram Saeys
Untitled Document

TU/e start instituut in Singapore met NUS
De TU/e en de National University of Singapore (NUS) beginnen in januari 2002 met een gezamenlijk instituut op het gebied van technologisch ontwerpen in Singapore. Afgelopen week reisde collegevoorzitter dr.ir. Henk de Wilt af naar Singapore om het contract te tekenen voor de oprichting van het Design Technology Institute (DTI).

Het DTI gaat tweejarige opleidingen verzorgen tot technologisch ontwerper. Dit gebeurt via het 'Stan Ackermans Instituut model', dat al jaren tweejarige post-academische ontwerpersopleidingen aan de TU/e verzorgt. De TU/e levert kennis en stafleden, de NUS zorgt voor het geld. De ministeries van Onderwijs en Economische Zaken van Singapore hebben ruim dertig miljoen gulden beschikbaar gesteld voor het DTI voor de komende vijf jaar. Studenten volgen eerst een jaar onderwijs, waarna ze een jaar een ontwerpopdracht in de praktijk uitvoeren. Beide onderdelen kunnen zowel aan de TU/e als aan de NUS worden volbracht. Er wordt begonnen met drie opleidingen: 'rapid product development', 'mechatronics' en 'embedded systems'.
De TU/e werkt al enkele jaren samen met de NUS. De contacten zijn jaren terug geinitieerd door de TU/e professoren Jan Bergmans (E), Jeu Schouten (W) en Aarnout Brombacher (TM)./.

Untitled Document

Opera L'Orfeo op TU/e in kader 45 jarig bestaan
De kelders van het Laplace-gebouw zijn van 27 september tot en met 3 oktober het podium voor uitvoeringen van de opera L'Orfeo van Claudio Monteverdi. Het gaat om een co-productie van Opera Zuid en de TU/e. De artistieke leiding is in handen van regisseur Henk Schut.

L'Orfeo vertelt het verhaal van de legendarische zanger Orfeo die intens gelukkig is met zijn bruid Euridice tot het noodlot toeslaat. Het bericht dat zijn geliefde aan een slangenbeet is gestorven, doet Orfeo besluiten een tocht naar de onderwereld te maken om haar terug te halen. Hij betovert de goden met zijn muziek en krijgt toestemming zijn geliefde mee terug te nemen naar de aarde op voorwaarde dat hij haar niet mag aankijken op de tocht terug. Hij belooft het, maar kan zijn verlangens niet bedwingen, waarop Euridice weer verdwijnt in de onderwereld.
Via een wandeling door de glazen bovenwereld daalt het publiek samen met Orfeo af naar de Hades (onderwereld), de kelders van het Laplace-gebouw. Terwijl Orfeo op zoek gaat naar Euridice, dwalen het orkest, de solisten, het koor en het publiek door de gangen.
Kaarten voor de voorstelling kosten veertig gulden voor medewerkers, studenten betalen twintig gulden via Studium Generale. Per voorstelling zijn 150 plaatsen. Binnenkort krijgen medewerkers van de TU/e een mailing over de opera./.

Untitled Document

TU/e team tweede bij Eurobot
Het team van de TU/e is afgelopen weekeinde tweede geworden tijdens de Eurobot wedstrijd in Frankrijk. Eerste werd het team IUT Ville d'Avray, dat al enkele jaren als beste uit de strijd komt.

Reclamedag
De Marketeer houdt vandaag (donderdag 31 mei) de jaarlijkse Reclamedag, bedoeld voor TU/e studenten. Op het programma staan lezingen over reclame en workshops van bedrijven zoals Ericsson en Lost Boys. Voor meer info: www.reclamedag.nl.

Afsluitingen
De volgende afsluitingen zijn de komende tijd te verwachten in verband met de aanleg van de Warmte Koude Opslag installatie: De Wielen tussen Den Dolech en De Lampendriessen, van 29 mei tot en met 12 juni. De kruising met De Lampendriessen blijft vrij. Er geldt een parkeerverbod achter Matrix in verband met het plaatsen van een kraan. Er kan overlast zijn door boringen op de hoek Het Eeuwsel en De Lismortel, en nabij N-laag op De Wielen.

iMusic van start
TU/e-internetradiostation iMusic gaat op vrijdag 1 juni van start. Te beluisteren/bekijken via www.iMusic.tue.nl.


Website Cursor