/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 7

jaargang 43, 21 juni 2001


Nieuws

Untitled Document

Stilteruimte in september open
Stilte, binnenkort is het niet meer onvindbaar. In september wordt namelijk de Stilteruimte op de TU/e in gebruik genomen. Iedereen die er behoefte aan heeft, kan gebruik maken van de ruimte in de voormalige infotheek (de Hal 1.46).

De Nederlandse samenleving heeft haast. Iedereen heeft het druk, te druk. Daarom is er steeds meer behoefte aan rust. De werkgroep STILTE 2000 denkt daar een bijdrage aan te kunnen leveren door een stilteruimte in te richten op de TU/e campus.
De werkgroep bestaat uit humanistisch studentenraadsvrouw Willemien Fraaije, Jamel Sbai van multiculturele studentenvereniging Mosaïc, Jan Maarten Kramer van de Stichting Inter Kommunikatie (StIK) en Elisabeth Fricker van de Eindhovense Studentenkerk (ESK).
"Het is de bedoeling dat de ruimte voornamelijk individueel gebruikt gaat worden. Bijvoorbeeld om tot rust te komen of te bidden", vertelt Sbai. "Mosaïc heeft veel islamitische leden. Voor hen is het heel belangrijk een rustige plaats te hebben voor het gebed." Het is de bedoeling dat ieder individu zich er op zijn gemak voelt. "Je moet er even bij jezelf stil kunnen staan", is Kramers mening.
De werkgroep is de laatste maanden aan het brainstormen over activiteiten. Fraaije is van plan meditatieve momenten te organiseren. "Ik wil studenten uitnodigen een favoriete passage uit een boek of een stukje spirituele muziek te delen met andere studenten." ESK biedt yoga en zen aan. Fricker: "Studenten die bij ESK aankloppen, hebben vaak behoefte aan ruimte." Ze willen beseffen waar ze in hun leven mee bezig zijn." Sbai denkt aan lezingen over de Islam: "Ik denk dat het goed is als we van elkaars cultuur en geloof leren in deze multiculturele samenleving." Hij denkt dat het haastige iets typisch Nederlands is. "Hier heeft iedereen een horloge en een agenda, in Marokko denken mensen er niet eens aan hoe laat het is."

Gedicht
De drie organisaties hebben een gezamenlijke activiteit op stapel staan in de nieuwe ruimte: "We willen elke dag een kwartier lang een moment van bezinning houden. Dat kan van alles zijn, een leuk gedicht, een stukje uit de Koran of de Bijbel of een bijzonder lied", vertelt Fraaije. Het is niet de bedoeling de ruimte constant vol te plannen, dan zou het hoofddoel, individueel gebruik, naar achteren geschoven worden. "We vinden die activiteiten echter wel noodzakelijk", aldus Fricker. "We moeten de mensen wat structuur bieden, zodat ze de stilte opzoeken. Het is namelijk een moeilijke overgang van je drukke leven naar een rustig moment."/.

Untitled Document

Axis wil techniek-opleidingen reorganiseren
De stichting Axis wil met een scala aan voorstellen voor het onderwijs de teruglopende interesse van jongeren in techniek-
opleidingen stoppen. Voor universiteiten en Hbo-instellingen stelt Axis brede propedeuses voor met een hoog gehalte aan praktijkoriëntatie.

Jongeren moeten een goed beeld krijgen van de toepassingsmogelijkheden die er zijn in de techniek, zo stelt Axis. Dat moet in de propedeuse duidelijk worden gemaakt, evenals het feit dat techniek is verbonden met een heleboel andere sectoren.
Het Nationaal Platform Axis, in 1999 opgericht door vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers en onderwijsorganisaties, heeft op basis van gesprekken met deskundigen uit onderwijs en het bedrijfsleven de conclusie getrokken dat zij zich sterker moeten oriënteren op de motieven van de jongeren. Zo moet er in het basis- en voortgezet onderwijs meer aandacht komen voor toegepast leren en techniek. Bovendien moeten instellingen de ruimte krijgen om samen te werken op regionaal niveau met bedrijven.
Axis heeft de voorstellen aangeboden aan het kabinet./.

Untitled Document

TU/e brandweer zesde bij regionale test
Het brandweerteam van de TU/e is afgelopen weekeinde zesde geworden bij een regionale kwaliteitstest. Dit is twee plaatsen hoger dan vorig jaar. Commandant Mario de Roy van Zuydewijn is tevreden met de prestatie: "Ze vraten het gras op."

Een tot woonhuis omgebouwde schuur staat in brand. Als de brandweerploeg van de TU/e ter plekke arriveert, staat een Poolse vrouw hen in paniek te woord. In half Pools/Duits maakt ze hen duidelijk dat haar man zich boven in het pand bevindt en gered moet worden. Ook is er een konijn in het huis. "De man boven hadden we zo gered, maar daarna moest het konijn nog. Dat was een stuk moeilijker, want we hadden moeilijk toegang tot de plek waar het beestje zat", zegt commandant Mario de Roy van Zuydewijn. Ook het konijn kwam er levend vanaf, acht oefeningen lang. De winnende ploeg kreeg het beestje 's avonds mee naar huis. Er is niet gewerkt met echt vuur, maar met simulaties.
Het TU/e team maakte enkele foutjes, waardoor het op de zesde plek terecht kwam. "Maar we hebben wel alle slachtoffers gered. Er was een team dat niet iedereen had gered." De Roy van Zuydewijn is blij met de enorme inzet die het team aan de dag legde. "Ze vraten het gras op. Daar bedoel ik mee dat ze zichzelf voorbij liepen, zo enthousiast waren ze."

Foutje
Een van de fouten die was gemaakt, was dat het team een vuurhaard voorbij is gelopen. In de brandweerregels mag dat nooit, in verband met de eigen veiligheid. "De eerste prioriteit waarmee wij werken is eigen veiligheid, daarna komt het redden van mens en dier. De tijd van blind ergens naar binnen rennen om mensen te redden, bestaat niet meer. Ik zeg altijd dat een brandweerman voor twee telt; als die gewond raakt, heb je een reddingswerker minder en een slachtoffer extra."
Maandag is de oefening geevalueerd met het team. "Zolang ze er van leren, mogen ze fouten maken."/.
Bovenin de tot huis omgebouwde schuur bevond zich een Poolse man, die gered moest worden. Foto: Bram Saeys

Untitled Document

Boete bij te laat inleveren biebboeken
Mensen die te laat hun boeken inleveren bij de universiteitsbibliotheek, krijgen hiervoor voortaan een boete voor opgelegd. Dit gebeurt met ingang van september 2001.

De Bibliotheek kampt met het probleem dat boeken na uitleen niet tijdig worden ingeleverd. Hierdoor worden gebruikers die deze boeken willen lenen benadeeld. De boete geldt voor alle leners en bedraagt twee gulden per week per boek en gaat in zodra de uitleendatum (vervaldatum) is ver-streken.
Bij medewerkers en studenten van de TU/e zal tot de derde week na vervaldatum geen boete in rekening worden gebracht. Wordt de publicatie in de derde week na vervaldatum teruggebracht, dan bedraagt de boete zes gulden per boek Bij de overige leners zal de boete in de tweede week na vervaldatum ingaan (vier gulden per boek).
De Bibliotheek zal de leners door middel van rappels tijdig blijven herinneren aan de vervaldatum.
Het complete reglement is te vinden op: http://www.tue.nl/bib onder de rubriek 'dienstverlening'./.

Untitled Document

Improvisatietoneel van Doppio
Maanzaad, zo heet de nieuwste voorstelling van studententoneelvereniging Doppio. De improvisatievoorstelling is op 26, 27 en 28 juni te zien in Plaza Futura in Eindhoven.

De spelers van Maanzaad spelen geen rol, maar zijn zichzelf op de planken. De teksten gaan over henzelf en zijn door henzelf geschreven. De acteurs stellen zich zo kwetsbaar op tegenover het publiek, wat Maanzaad eerlijk en open maakt, volgens regisseuse Cindy Paans. "Ik houd van een transparante vorm van spel; de mens achter de acteur. Ik wil het publiek graag boeien en daarvoor is het vaak nodig dat het publiek zich in kan leven in wat er op het toneel gebeurt. Emoties spelen in deze voorstelling een belangrijke rol, de spelers zoeken ze op en maken ze zo echt en geloofwaardig mogelijk."
Kaarten voor Maanzaad kunnen worden gereserveerd via 040-2946848./.

Untitled Document

"Ontwikkelingsproblematiek is technisch interessant"
Studenten pleiten voor meer aandacht
"Ontwikkelingsproble-matiek is meer dan zielige mensen met dikke buikjes. Er moet een andere inslag komen over dit onderwerp op de TU/e", zegt Maartje van Dalen, student Itok aan de faculteit TM. Zij spreekt namens een groep studenten die meer aandacht wil voor onderwijs en onderzoek op het gebied van ontwikkelingskunde.

De studenten hebben een manifest geschreven en dat uitgedeeld aan studenten en decanen. Ook liggen er plannen om een handtekeningactie te houden om ontwikkelingskunde meer voor het voetlicht te halen. "We hopen op 1400 handtekeningen", zegt Petra Hofman, eveneens Itok-student (Internationale technologische ontwikkelingskunde). Drie jaar terug werden zoveel handtekeningen opgehaald toen Itok opgeheven dreigde te worden. Nu moet het voortbestaan van deze opleiding gegarandeerd worden door te werken met certificaten, zoals bij het centrum TDO gebeurt. "We hebben het idee dat er een doodbloedconstructie wordt gehanteerd aan de TU/e. Diverse professoren die bezig waren met ontwikkelingslanden zijn met pensioen en worden niet vervangen. Docenten gaan weg en de aandacht verwijnt daarmee ook", denkt Hofman. "Vroeger was Itok de grootste afstudeerrichting en nu zijn er nog zo'n dertig afstudeerders. De colleges voor het vak 'Bouwtechniek voor de tropen' dat bij Bouwkunde wordt gegeven, zitten nog steeds hartstikke vol. Veel studenten lopen stage in ontwikkelingslanden en dat doen ze echt niet alleen vanwege het mooie weer daar."

Discussie
Volgens van Dalen moet de discussie over het onderwerp opnieuw op gang komen. "Het is niet alleen putten slaan en hutjes bouwen in ontwikkelingslanden. Er is wel degelijk technologie bij nodig, zoals kennis over energie. Je moet het alleen op een andere manier belichten. We willen nu gewoon weten hoe het er voor staat op de TU/e. Nu zijn er nooit harde uitspraken gedaan over waar de TU/e naar toe wil met ontwikkelingskunde, maar bloed het langzaam dood."
In het manifest worden vier argumenten gegeven waarom de TU/e ontwikkelingsproblematiek actief moet blijven ondersteunen. Internationalisering is er een van. Volgens de studenten moet er verder worden gekeken dan alleen de westerse wereld om een bredere kijk op techniek, wetenschap en maatschappij te krijgen. Daarnaast vinden zij het vinden van oplossingen in derde wereldlanden een technische uitdaging, die goed aansluit bij bestaande onderzoeksgebieden aan de universiteit zoals energievoorziening, stedelijke ontwikkeling, telecommunicatie en mobiliteit in ontwikkelingslanden. De maatschappelijke taak van de TU/e is ook een argument evenals duurzaamheid, die volgens de studenten alleen te bereiken is op mondiaal niveau. 'De mondiale milieuproblematiek kan niet bestreden worden als voorbij wordt gegaan aan ontwikkelingsproblematiek', zo staat te lezen in het manifest./.

Untitled Document

Selectiedag Robotwars op TU/e
Afgelopen zaterdag waren ruim honderd 'Roboteers' naar de Bouwkundekoepel op het TU/e terrein gekomen voor een selectiedag van Robotwars. Deze populaire robotvechtwedstrijd op televisie wordt vanaf eind december uitgezonden door BNN. De bedoeling bij Robotwars is dat de robotten elkaar vernielen. De vis op de foto gooit zijn tegenstanders om met zijn 'flippers'. De constructie van de Belg op de bovenste foto is iets agressiever: met de botte bijl wordt op tegenstanders ingehakt.
Foto's: Bram Saeys

Untitled Document

Doorgaan totdat je op je computer in slaap valt
Laatste editie Takeover in Auditorium
Voor het vijfde jaar op rij is het Auditorium van de TU/e komend weekend het toneel voor Takeover. Dit multimedia-evenement zal naar verwachting meer dan duizend computerfreaks uit verschillende Europese landen naar Eindhoven trekken. Het is tevens de laatste keer dat Takeover wordt gehouden.

Takeover start vrijdag 22 juni om 18.00 uur en gaat non-stop door tot zondagmiddag 17.00 uur. "We richten een ruimte in het Studenten Sport Centrum in als slaapzaal, maar in de praktijk zal daar weinig gebruik van worden gemaakt", denkt organisator Pim van Pelt. Hij zegt zelf ook 47 uur in de weer te blijven. "De meeste deelnemers gaan door totdat ze met hun gezicht op hun toetsenbord in slaap vallen."
Het driedaags spektakel wordt zondag afgesloten met een prijsuitreiking. "We houden ongeveer dertien wedstrijden", vertelt Van Pelt. "De demo-competitie is één van de creatievere wedstrijden. Daarin worden alle multimedia aspecten -beeld, geluid en programmeercode- in een voorstelling van ongeveer vijf minuten verwerkt." Deelnemers kunnen verder onder andere meedingen naar de prijs voor de mooiste demonstratie, de leukste website of de beste animatie. Een bijzonder onderdeel van Takeover noemt Van Pelt het pixelen. Daarbij worden met de hand tekeningen op de computer gemaakt.

Einde
Vorig jaar bezochten slechts vijfhonderd mensen Takeover. Dat had grotendeels te maken met het EK voetbal. Dit jaar verwacht de organisatie meer dan het dubbele aantal bezoekers. "Alle gelijksoortige parties die jaarlijks in Midden-Europa worden gehouden, stoppen of zijn al gestopt. Daarom rekenen we op een groot bezoekersaantal", zegt Van Pelt, die aangeeft dat dit ook de laatste editie van Takeover zal zijn. "We zijn met vijf organisatoren die ieder op hun eigen manier hebben aangegeven het niet leuk meer te vinden. Voor mijzelf is bijvoorbeeld de uitdaging van het organiseren eraf. Ik doe dit nu voor de vijfde keer en vorig jaar liep alles zo goed, dat ik mijn pc heb gehaald en mezelf heb ingeschreven."
Van Pelt zegt niet op zoek te zijn naar mensen die de organisatie over willen nemen. "Wij hebben met Takeover een goede reputatie opgebouwd die we niet willen verliezen door bijvoorbeeld een mislukte opvolger van het evenement."

Geïnteresseerden in de laatste editie van Takeover kunnen zich aanmelden via de site www.takeover.nl of bij aankomst in het Auditorium. De kosten zijn vijftig gulden per persoon./.

Untitled Document

Beamerdieven actief
Er is een bende actief in Nederland die beamers steelt uit openbare instellingen. Diverse universiteiten in het land zijn al de dupe geworden van de dieven evenals ziekenhuizen in de Eindhovense regio. De beveiliging van de TU/e roept op tot meer waakzaamheid.

De TU/e is nog geen slachtoffer geworden van de beamerdieven, maar waakzaamheid is geboden, zegt Ton van Dijck van de beveiliging. "Beamers zijn een courant artikel voor dieven. Laptops staan op nummer één qua diefstal, beamers zijn een goede tweede. Ze zijn gruwelijk gewild, want je kunt ze gebruiken voor het afspelen van DVD's met een groot scherm."
De kosten van een beamerinstallatie liggen tussen de twintig- en vijfentwintigduizend gulden./.

Untitled Document

Lezing veiligheid ICT voorzieningen
Eric Mulder van CSS Intralink verzorgt vandaag (donderdag 21 juni) een lezing namens het ICT Servicebedrijf van de TU/e. Het colloquium gaat over de veiligheid van ICT voorzieningen en wordt gehouden in collegezaal 16 van het Auditorium om 14.00 uur.

Posterpresen-tatie TDO
De AIO's bij het centrum Technologie en Duurzaamheid (TDO) geven dinsdag 26 juni een posterpresentatie over de onderzoeken waar ze mee bezig zijn. Dit heeft plaats in Tema 0.16 om 13.30 uur.

Student Music Award
De winnaar van de Heineken Student Music Award 2001 is de Nijmeegse band Charing X. In de introductieperiode in september toert Charing X langs de grote studentensteden.

Exacte examens goed gemaakt
In het vwo zijn dit jaar voor het eerst examens in de 'nieuwe' stijl gemaakt. Vooral de exacte en economische examens zijn goed gemaakt, vergeleken met voorgaande jaren. Dit jaar deden 33.500 scholieren vwo-examen.

Succes voor Thêtanen
Studentenroeivereniging Thêta heeft afgelopen weekeinde goede zaken gedaan tijdens wedstrijden. Tijdens de tweede World Cup wedstrijd van dit seizoen in Sevilla won de nationale dubbelvier met Thêtaan Dirk Lippits. De lichte heren vier-zonder-stuurman werd derde. Er zitten drie Thêtanen in deze nationale boot, te weten Joeri de Groot, Karel Dormans en Jeroen Spaans. Tijdens de ZRB wedstrijd in Tilburg won skiffeur Gerard Egelmeert samen met Gerrit-Jan Eggenkamp (Porteus-Eretes, Delft) de zware dubbeltwee.

Vacature
RESEARCH ASSOCIATES, Faculteit Elektrotechniek, ingangsdatum: 18/06/2001, sluitings-datum: 18/08/2001, duur: tijdelijk dienstverband voor 40 uur per week voor 48 maanden, salaris: 8313, http://www.ele.tue.nl/vacatures/huidige_vacatures/~index-nl.asp.

Architectuur debatten
Op dinsdag 3 en donderdag 5 juli zijn twee debatten gepland over respectievelijk stedebouw en landschapsarchitectuur. De debatten beginnen om 20.00 uur in de Van Nelle Ontwerpfabriek, Van Nelleweg 1 in Rotterdam. De bijeenkomsten vinden plaats naar aanleiding van de eindronden van de Prix de Rome 2001.

Nieuw promotiestelstel UvA
De Universiteit van Amsterdam gaat in september van dit jaar over op een nieuw promotiestelsel. Alle nieuwe promovendi krijgen een tijdelijke aanstelling als aankomend onderzoeker. Het huidige stelsel, waarin de promovendi een beurs krijgen, wordt beëindigd. De driehonderd beurspromovendi krijgen een overgangsregeling aangeboden. De wijziging wordt doorgevoerd met het oog op veranderingen door het bachelor-master systeem. De verandering kost 4,7 miljoen gulden.

Pago onderzoek bij W en BMT
De Amso houdt momenteel een zogeheten Pago (periodiek arbeids- gezondsheidkundig onderzoek) onderzoek onder werknemers van de faculteiten Werktuigbouwkunde en Biomedische Technologie van de TU/e. In dit onderzoek staat de relatie gezondheid van werknemers en werk centraal. Men krijgt een vragenlijst thuisgestuurd. Doel van het onderzoek is werkgebonden risico's in kaart te brengen en zoveel mogelijk te voorkomen. Medewerkers die aangeven meer dan twee uur per dag achter het beeldscherm te zitten, krijgen een vervolgonderzoek ter voorkoming van klachten door bijvoorbeeld RSI.

Onderwijsdebat
De inzendingen voor de ontwerpwedstrijd over het onderwijs die het Ministerie van OC&W heeft uitgeschreven, zijn online te bekijken op www.onderwijsdebat.nl. Onder de inzendingen ook prijswinnaar Boudewijn van Dongen, student aan de TU/e. Hij stelt voor om studenten als bijbaantje naast de studie eerst een cursus didactiek te laten volgen, gevolgd door een aanstelling als parttime docent aan een school, voor één dag in de week.














Website Cursor