/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 7

jaargang 43, 21 juni 2001


Studentenleven

Untitled Document

Wervelende West Side Story
West Side Story/Brigit Span
Foto's/Bram Saeys
Twee musicals draaiden de afgelopen week in de Stadsschouwburg Eindhoven. De ene was de professionele Joop van den Ende productie 42nd Street met onder meer Angela Schijf. De tweede musical was de klassieker West Side Story, opgevoerd door wildenthousiaste Eindhovense studenten. Dat 42nd Street was uitverkocht, is niet uniek, maar ook West Side Story kon alle vijf de voorstellingen rekenen op een volle bak. Er gaan zelfs geruchten dat de kaartjes voor zestig gulden van de hand gingen op de zwarte markt. Wat met recht een groot compliment is voor de amateur-musicalsterren uit de Eindhovense studentenwereld.

De lichten worden langzaam gedimd in de Globezaal van de Stadsschouwburg, om 14.30 uur precies. De matineevoorstelling van West Side Story (de derde voorstelling) gaat beginnen. Achter een wit doek is een deel van het orkest te zien op het podium. Het decor wordt gevormd door steigers, ijzeren platen bespoten met graffiti, een bar en een bruidsmode-atelier met paspoppen en jurken. Zie hier de straten van New York, terrein van twee rivaliserende bendes: de Jets en de Sharks. Met veel kabaal komen de Jets het toneel op gerend, duidelijk makend wie zij zijn en dat de straat van hen is. De Sharks, jongeren van Puertoricaanse afkomst denken hier echter heel anders over. Tijdens een feest in de gymzaal escaleert de rivaliteit tussen de bendes als Tony, lid van de Jets, tot over zijn oren verliefd wordt op Maria (Demelza van Gerwen), zus van bendeleider Bernardo (Homme-Auke Kooistra) van de Sharks. Er wordt afgesproken voor eens en altijd uit te vechten wie de baas is van de New Yorkse straten. Maria en Tony zijn ondertussen tot over hun oren verliefd op elkaar en bezingen elkaar stiekem in de nacht. De twee hoofdrolspelers, Demelza van Gerwen en Arjan Luiten, brengen hun liefde voor elkaar overtuigend. Wat ietwat aarzelend begint, mondt naarmate de voorstelling vordert uit tot een allesverterende liefde voor elkaar en met volle overgave gezongen liefdesliederen. Het steeds groter wordende enthousiasme is ook te merken bij de rest van de cast. Werd in het begin nog voorzichtig gezongen, niet zeker van eigen kunnen; na de eerste scénes brandt het echt los. Vooral Wendy de Jong, die de rol van Anita, de vriendin van bendeleider Bernardo speelt, ontpopt zich als een waar talent. Met alles wat ze heeft, gooit ze zich op haar rol en zingt als een volleerd musicalster. Als het overbekende lied 'Amerika' wordt gezongen, is er geen stoppen meer aan. De spelers, 21 TU/e studenten, negen Hbo'ers en vier afgestudeerde TU/e'ers, lopen over van enthousiasme. En al klinkt een noot niet altijd even zuiver, dat wordt ruimschoots goedgemaakt door de uitstraling en het plezier waarmee ze de musical op de planken zetten.

Vermoord
Het verhaal komt tot een climax tijdens het gevecht tussen de bendes. Tony heeft Maria beloofd het gevecht tegen te houden, maar als Bernardo Tony's beste vriend Rif neersteekt, schiet hij blind van woede op Bernardo af en vermoordt hem met een mes. De groepen trekken zich terug en likken hun wonden. Twee doden lijken nog niet genoeg voor zowel de Jets als de Sharks en beide zinnen op wraak. Chino (Karel Tsang) hoort het verhaal van Tony en Maria en ontsteekt in woede. Maria was aan hem uitgehuwelijkt. Hij gaat op zoek naar Tony, die op zijn beurt weer te horen krijgt dat Chino uit woede Maria heeft vermoord. Tony roept Chino in de straten van New York, omdat hij zonder Maria niet wil leven. Dan komt Maria ten tonele; ze is ongedeerd en de twee geliefden vallen elkaar in de armen. Een harde, droge knal klinkt door de zaal; Chino heeft Tony gevonden en hem neergeschoten. In de armen van Maria sterft Tony, haar achterlatend. Het verdriet is zó echt dat ook de zaal hier van onder de indruk is. Het verdriet duurt echter niet lang; de voorstelling is ten einde. Een langdurige staande ovatie valt de cast ten deel. De spelers komen van alle kanten het toneel opgerend om het applaus in ontvangst te nemen. Als uitsmijter komt nog een keer 'Amerika' voorbij; de studenten lijken er geen genoeg van te kunnen krijgen.

Talenten
Productieleider Nico van de Klundert is met recht trots op de ploeg. "Ze zijn
wildenthousiast en lyrisch, het is echt ontroerend om te zien. In acht maanden tijd is dit op de rit gezet, dat is toch fantastisch. We hebben het hier over onervaren mensen die nu helemaal hooked zijn aan theater. Er zitten echt een paar grote talenten tussen. Homme-Auke die Bernardo speelt is bijvoorbeeld heel goed. Hij had echt nog nooit iets met toneel te maken gehad. Op zijn auditieformulier stond 'liefst een kleine rol'." Het werd Bernardo, een van de grootste rollen in West Side Story.
Na vijf voorstellingen is er gisteren een eind gekomen aan de zegereeks van West Side Story, met natuurlijk een feestje na afloop. Over een paar weken komt de ploeg nog een keer bij elkaar om alles te evalueren.
"Wat mij betreft is dit voor herhaling vatbaar", zegt Van de Klundert. Dit jaar werd de productie betaald in het kader van het lustrum van de TU/e, of dat er nog een keer inzit, is twijfelachtig. Van de Klundert ziet het echter zonnig in: "Iedereen, ook het College van Bestuur van de TU/e, is wildenthousiast. Er hangt een positief klimaat."/.

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor