/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 7

jaargang 43, 21 juni 2001


Onderzoek

Untitled Document

"UMTS heeft de grootste kansen"
Mobiele communicatie/Chantal Louwers
Foto's/Bram Saeys
"Na mijn afstuderen heb ik een aantal jaren in het bedrijfsleven gewerkt. Daar liep ik tegen vragen aan over mobiele communicatie. Werkzaamheden in het bedrijfsleven geven niet de gelegenheid om die vragen te beantwoorden. Daarom ben ik met mijn promotieonderzoek begonnen", vertelt dr.ir.ing. Rudi Bekkers, die afgelopen vrijdag promoveerde op zijn proefschrift 'The development of European Telecommunications Standards'.

'Als een promovendus zichzelf net zo snel nieuwe kennis toe zou kunnen eigenen als een jong kind, zou een veel kortere aanstelling voldoen. Dit pleit voor een beleid dat mensen op veel jongere leeftijd aan een promotie laat beginnen', luidt één van Bekkers stellingen. "Ik heb er geen spijt van dat ik eerst het bedrijfsleven in ben gegaan en daarna ben gaan promoveren. Ik vind het alleen fascinerend hoe snel kinderen dingen oppakken. Daar sta ik nog dagelijks versteld van", zegt Bekkers, zelf vader van twee jonge kinderen.

Succes
"Er bestaan over het algemeen veel vragen rondom normen van telecommunicatie. GSM (Global System for Mobile communications) is de Europese norm voor mobiele telefonie. Wereldwijd bezit GSM meer dan dan vijftig procent van het marktaandeel." 'Hoe valt het succes van Europese normen voor mobiele telecommunicatie te verklaren?' is de centrale vraag in Bekkers' proefschrift. "Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden, heb ik ontdekt. Je kunt niet alleen naar de technische factoren kijken, dat is niet het enige waar succes van afhangt. Daarom heb ik een analyse gemaakt van de verschillende contexten die van invloed zijn op de normen in de mobiele communicatie." Dat zijn de regelgevingscontext, de institutionele normaliseringscontext, de economische context, de intellectueel eigendoms-context, de technologie context en de marktcontext.
Eén van een belangrijkste resultaten is een overzicht van factoren die het succes van standaarden beïnvloeden. "Omdat ik naar meerdere contexten gekeken heb, zijn er ook conclusies in verschillende disciplines uitgerold. Ik vind het gevaarlijk om een paar conclusies naar voren te halen, omdat ze dan als belangrijker dan de andere overkomen." Behalve deze analyses heeft Bekkers vier gevalstudies uitgevoerd naar formele Europese normen. Dat waren GSM, TETRA (Trans-European Trunked Radio system), ERMES (European Radio Messaging System) en UMTS (Universal Mobile Telecommunications System). "TETRA en ERMES hebben hun naam veranderd toen ze de wereldmarkt op wilden. Zij hadden namelijk beide European in hun naam zitten. Ik ben er vanuit gegaan dat GSM en UMTS succesvol zijn en TETRA en ERMES niet. Dat heb ik later getoetst."

Ook al zegt hij het gevaarlijk te vinden, Bekkers haalt toch één conclusie naar voren. Hij is het niet eens met de manier waarop Europa omgaat met telecommunicatienormen. 'Het beleid van de EU, en dat van de andere afzonderlijke lidstaten blijkt echter wel andere, niet-formele normen aanmerkelijk te hebben gediscrimineerd. Dit is een gevolg van het voeren van een beleid dat gericht was op de toepassing van formele normen voor mobiele telecommunicatie', schrijft Bekkers in zijn conclusie. "Het opstellen van de normen en het certificeren wordt momenteel allebei gedaan door ETSI (European Telecommunications Standardisation Institute). Ik vind dat het Europese beleid meer open moet staan voor normen van buitenaf. Hiermee bedoel ik dat een externe partij normen aanbiedt en ETSI ze certificeert. In de praktijk wordt dit helaas niet geaccepteerd." Dit zou de EU volgens Bekkers kunnen oplossen door de twee functies geheel te splitsen.

UMTS
Bekkers ziet een grote toekomst voor UMTS. "GSM is altijd bedoeld geweest voor draadloze mobiele telefonie, niet voor het versturen van data. Met UMTS kunnen onder meer Location Based Services gegeven worden: de interactieve diensten houden rekening met de plaats van bestemming. Als je bijvoorbeeld in een bepaalde stad aankomt, geeft je display aan waar hotels of parkeerplaatsen te vinden zijn." Thuiswerken zal met behulp van UMTS ook een stuk eenvoudiger worden. "Mensen die de deur van hun kantoor achter zich dichttrekken, zijn nu alle verbindingen met de infrastructuur van het bedrijf kwijt. UMTS zorgt ervoor dat je thuis ook op die infrastructuur aangesloten kunt zijn." Niet iedereen ziet UMTS de wereld veroveren. "Je moet het net zo zien als internet", is de mening van Bekkers. "Vijf jaar geleden waren er al veel mensen die verwachtten dat internet heel groot zou worden, maar ze hadden er geen idee van wat mensen er mee zouden gaan doen. Dat is nu net zo met UMTS."
UMTS wordt in de regel genoemd als opvolger van GSM. Zou deze standaard het succes van GSM kunnen evenaren? "Voor de volgende generatie mobiele telecommunicatie zijn er andere initiatieven van verschillende werelddelen. UMTS heeft echter de grootste kansen."

SoBU
Bekkers' proefschrift valt op als je het op je bureau hebt liggen, het is namelijk 575 bladzijden dik. "Dat was onvermijdelijk aangezien ik de verschillende contexten in voldoende detail wilde bespreken. De vier gevalstudies heb ik opzettelijk in het boek verwerkt, omdat ik vind dat het bronmateriaal van je onderzoek wel terug te vinden moet zijn." Hij heeft tot nu toe alleen positieve reacties gehad. "De promotiecommissie heeft mij nadrukkelijk gezegd het te laten zoals het is." Bekkers' promotoren waren prof.mr.dr. Jan Smits, hoogleraar recht en techniek aan de TU/e en prof.mr. Sacha Prechal, hoogleraar Europees Recht aan de KUB.
Dit proefschrift had namelijk een geschikt onderwerp om ondergebracht te worden bij het SoBU (Samenwerkingsorgaan Brabantse Universiteiten). "De Katholieke Universiteit Brabant heeft expertises op hele andere gebieden dan de TU/e. Met name wat betreft Europees Recht heb ik veel profijt gehad van deze samenwerking. Het was namelijk niet mijn bedoeling het onderwerp vanuit één optiek te bekijken."

Druk
Rudi Bekkers leidt een enorm druk leven. Hij spendeerde de afgelopen vijf jaar vier dagen in de week aan zijn promotie-
onderzoek, de resterende dag gaf hij trainingen voor KPN Mobile. Een uit de hand gelopen hobby zo, noemt hij zijn eenmanszaak in verhuur van geluidsinstallaties. "Daar ben ik een jaar of vijf geleden mee begonnen. Ik ben het nu een beetje aan het minderen uit tijdgebrek, maar ik hoop het ooit wel weer op te bouwen." Behalve het verhuren van geluidsapparatuur, speelt zelf muziek maken een grote rol in zijn leven. "Ik ben accordeonist van Throat Wobbler Mangrove (TWM), een band die Ierse/Nederlandse folkmuziek speelt. Wij spelen vooral in de studentenwereld, bijvoorbeeld in de AOR."

Bekkers proefschrift stond de laatste weken veel in de belangstelling. Volgens de promovendus heeft dat maken met een aantal factoren. "Iedere dag zijn er verhalen in de krant te lezen over telecom, ook de veiling van de UMTS-frequenties heeft veel belangstelling gekregen. Verder is het een onderzoek dat tot de verbeelding van veel mensen spreekt. Veel mensen zijn gefascineerd door mobiele telefoons." Ook over belangstelling uit het buitenland heeft Bekkers niet te klagen. "Ik heb een Amerikaanse uitgever gevonden voor het proefschrift. Het moet op een grotere markt terecht komen dan alleen de wetenschappelijke. Begin september zal de commerciële versie op de markt gebracht worden."/.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor