/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 9

Jaargang 43, 23 augustus 2001


Achtergrond

Untitled Document

KAMERNOOD! Ook in Eindhoven
Kamerzoekers hangen wanhopige briefjes op
Kamernood/Chantal Louwers
Foto's/ Bram Saeys


'Aankomend Bouwkunde studente zoekt wegens maf broertje met spoed een kamer.' Ze verklaart: 'Ik hou het geen half jaar meer uit. Mijn broertje drijft me simpelweg tot waanzin. Ik moet per juli of augustus op kamers. Vandaar deze hartekreet: wie redt me van deze idioot?' Wat je tegenwoordig in Eindhoven allemaal moet doen om aan een kamer te komen. Dit briefje hangt in de hal van het Hoofdgebouw tussen
ongeveer vijftien andere noodkreten waarop naar kamers wordt gevraagd.
Er wordt nog steeds vaak gedacht: Amsterdam en Utrecht, daar is het moeilijk om aan een kamer te komen, maar in Eindhoven toch niet? Mis! Ook in Eindhoven is het niet gemakkelijk om een kamer te vinden. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) heeft na een inventarisatie van de kamernood op 10 augustus onder meer bekend gemaakt dat er in Eindhoven 1200 wachtenden zijn met een gemiddelde wachttijd van 18 maanden. 18 maanden! Als je pech hebt, mis je dus anderhalf jaar van je studententijd, tenminste wat het op kamers wonen betreft.
Eindhoven stond jarenlang bekend als een stad waar studenten vrij snel en gemakkelijk een kamer kunnen vinden. De laatste tijd is dat aan het veranderen. Was het eerst slechts kwalitatieve kamernood
-studenten betaalden veel voor een slechte kamer- nu gaat het ook om kwantitatieve kamernood. De 1200 studenten die momenteel wachten op een kamer in Eindhoven, willen allemaal graag vòòr
1 september een kamer bemachtigen. "Alleen in Amsterdam, Utrecht en Den Haag is de kamernood nu nog groter dan in Eindhoven", zegt Aafke Heringa van de Eindhovense Studenten Vakbond. "Vroeger was het alleen in het begin van een collegejaar druk op de kamermarkt, nu is dat het hele jaar door het geval." Heringa denkt dat de grote wachttijden te wijten zijn aan een aantal redenen: de studentenaantallen in Eindhoven zijn behoorlijk toegenomen, er komen steeds meer buitenlandse studenten en voor afgestudeerden is het steeds moeilijker een huis te huren of kopen, dus zij blijven langer in studentenhuizen hangen. "De wachttijd bij reguliere woningcorporaties in Eindhoven is gemiddeld vier jaar."
Volgens Heringa heeft de gemeente Eindhoven drie jaar geleden beloofd dat er 400 studentenkamers bij zouden komen. "In tegenstelling tot die belofte zijn er de laatste tijd veel studenten op straat gezet vanwege de tien procent maatregel." Die regel houdt in dat in een straat maximaal tien procent van de huizen studenten mogen herbergen. "Er is een aantal panden gesloopt en andere huizen staan nog op de nominatie." Volgens Heringa had Vestide plannen een aantal complexen te bouwen, maar heeft dat veel vertraging opgelopen door bezwaren van buurtbewoners. "Veel studenten weten niet dat als ze vanwege de tien procent maatregel op straat worden gezet, recht hebben op een urgentieverklaring bij reguliere woningscorporaties."
De mogelijkheden die een student heeft om een kamer te vinden in Eindhoven, zijn op één hand te tellen: Inschrijven bij Vestide, de woningstichting voor studenten, een particulier studentenhuis zoeken of op zoek gaan via een algemene Eindhovense woningstichting. Bij Vestide mag je je maximaal een half jaar voordat je in Eindhoven gaat studeren inschrijven. Dat maakt het met een wachttijd van achttien maanden onmogelijk om vanaf het begin van je studie op kamers te zitten.
Frank Huijink van Vestide weet een aantal andere redenen aan te geven voor de Eindhovense wachtlijst. "Het aantal hospitakamers is afgenomen, daar is trouwens ook steeds minder belangstelling voor. Sommige studenten vinden het acceptabel als tijdelijke oplossing. Verder voert de gemeente sinds enkele jaren een stringent kamerverhuurvergunningenbeleid. Er wordt meer en strenger gecontroleerd, wat vooral tot gevolg heeft dat er minder particulier aanbod is. Veel, met name particuliere huisbazen, verhuren niet volgens de eisen, met name op het gebied van de brandveiligheid. Daarnaast kende Eindhoven de laatste jaren een groei van het aantal eerstejaars en volgens sommige prognoses zal daar de komende jaren nog niet veel verandering in komen, het aantal zal alleen stabiliseren."
Huijink wijt het probleem ook aan de vraag van studenten. "Er is steeds meer vraag naar zelfstandige voorzieningen en royalere woonruimten. Dat komt waarschijnlijk omdat studenten thuis veel gewend zijn en meer geld te besteden hebben."
De algemene woningstichtingen in Eindhoven zijn meestal geen optie voor studenten. De huren zijn hoog en de wachttijden lang. Woningstichtingen HHvL en SWS hebben beiden geen idee van het aantal studenten dat bij hen huurt. "Woningstichting Hertog Hendrik van Lotharingen (HHvL) verhuurt geen kamers. Wel woningen, en dan met name zit-slaapkamers, aan studenten die als starter ingeschreven staan. Het wordt bij registratie echter niet vastgelegd of een woningzoekende student is", aldus Hannie de Groot, PR-medewerker van HHvL. SWS verwees onmiddellijk door naar Vestide. "Onze stichting verhuurt geen kamers, wij adviseren u uw vragen voor te leggen aan Vestide", was de reactie.
Als het niet lukt om via een woning-stichting een kamer te vinden, zijn er altijd nog de particuliere kamers.

Zoektocht
Momenteel zijn er veel studenten actief aan het zoeken. De prikborden op de TU/e hangen vol blaadjes van kamerzoekenden. 'Help me!' 'Wie kan mij bevrijden uit mijn achterlijke dorpje in Overijssel?' en 'WantedKamer!' zijn geen uitzonderlijke teksten die te zien zijn op de campus. Cursor ondervroeg een aantal 'briefjesophangers'.

Marcel Hamoen (Elektrotechniek verkorte opleiding):
"Ik ben sinds kort de gelukkige eigenaar van een prachtige kamer. Ik was op zoek naar een kamer, omdat ik net afgestudeerd ben aan de TH Rijswijk en nu in Eindhoven ga studeren. Ik heb me ingeschreven bij Vestide, heb een aantal kijkavonden bezocht en ben zelfs meegeweest als introducee bij het Eindhovens Studenten Corps, maar dat leverde allemaal niks op. De kamer heb ik gevonden dankzij mijn advertentie, die ik op de TU/e prikborden heb gehangen. Ik weet zeker dat er kamernood is in Eindhoven. Bij kijkavonden zaten er vaak twintig mensen voor één kamer. Maar als je goed je best doet, is er naar mijn mening altijd wel wat te vinden. Wie zoekt, zal vinden"

Advertentie
Buitenlandse studenten schijnen het over het algemeen heel moeilijk te hebben met het vinden van een kamer in Eindhoven. Chengming Gao is assistent in opleiding (AIO) bij de faculteit Technische Natuurkunde. Half juni werd hem verteld dat de eigenaar van het huis waarin hij woonde, het huis ging verkopen. Hij schreef zich in bij allerlei woningstichtingen in Eindhoven en heeft nu weer een kamer gevonden. "Ik heb ook een advertentie gezet in het Eindhovens Dagblad en daar kwamen nuttige reacties op, als je niks geeft om de staat waarin een kamer zich bevindt. Ik denk daarom niet dat er in Eindhoven een tekort aan kamers is. Er zijn alleen maar weinig populaire kamers die studenten kunnen betalen."

Deze twee hebben dus al een kamer gevonden. Dat is kunnen een heleboel 'briefjesophangers' niet zeggen. Erwin Onderdijk bijvoorbeeld. Hij is derdejaars Techniek en Maatschappij en woonde de afgelopen twee jaar al in Eindhoven, maar heeft zijn kamer opgezegd omdat hij deze te klein en te duur vond. "Ik heb vorige zomer ook al een tijd gezocht, maar heb de hoop opgegeven omdat ik geen zin meer had in de kijkavonden. Ik ben deze zomer pas weer begonnen met zoeken, omdat ik een jaarcontract had bij mijn oude kamer. De laatste keer dat ik briefjes op heb gehangen, in juni, heb ik welgeteld één reactie gehad via sms van een dispuutshuis. Ik heb echter geen interesse in een kamer van een studentenvereniging en een reactie via sms vind ik ook behoorlijk vreemd." Op het laatste moment liet Erwin Onderdijk ons weten dat hij een kamer gevonden heeft. Zijn zoektocht verliep niet bepaald soepel. "Ik heb de universiteit al twee keer behangen met briefjes. Je kunt merken dat er meer mannelijke studenten zijn in deze stad, want als ik een briefje zie hangen waarop een kamer aangeboden wordt, vragen ze meestal een meisje. Ik dacht trouwens dat ik nog steeds ingeschreven stond bij Vestide, maar ik had blijkbaar mijn inschrijving moeten verlengen. Ik heb daar nooit bericht van gehad. Erg vervelend, daarom maakte ik geen enkele kans bij Vestide."

"Het valt vies tegen om een kamer te vinden", is de mening van Gijs van den Goor. Hij is sinds 1 juni op zoek naar een kamer, maar heeft er nog geen gevonden. "Het lijkt me erg leuk om 'op mezelf' te wonen en bovendien lijkt op en neer reizen me erg vermoeiend. Ze hebben mij altijd verteld dat het niet moeilijk zou zijn om een kamer in Eindhoven te vinden, maar het tegenovergestelde is waar. Ook de studenten die ik heb ontmoet op kijkavonden, bevestigen dat. Alleen al het feit dat er soms meer dan twintig personen op zo'n avond komen, zegt al genoeg denk ik. Waar ik kom te wonen, maakt me niet zo veel uit. Zeker nu in het begin is bijna elke kamer goed voor mij. Dan kijk ik wel verder als ik in Eindhoven woon, dat lijkt me ook een stuk eenvoudiger."
Bram van der Wal is eerstejaars Bouwkunde en sinds eind juni zoekende naar een kamer. "Ik heb geen zin om iedere dag vier uur te reizen, daarom wil ik op kamers. Ik heb me aangemeld bij Vestide, briefjes opgehangen op de TU/e en Fontys en gezocht via internet en kranten." De kijkavonden die hij naar aanleiding van zijn bevindingen heeft bezocht, leverden niks op. "Als je ziet dat er bij kijkavonden maar liefst dertig tot veertig studenten langskomen voor één kamer, denk ik dat men wel mag spreken van kamernóód. Ook bij Vestide sprak men over een record aantal aanmeldingen voor dit jaar."
"Ik wil op kamers, omdat ik in Eindhoven de verkorte opleiding Elektrotechniek ga volgen. Als ik op en neer moet reizen, kost me dat bijna vijf uur per dag, met de NS reken ik op zes uur", zegt Mark Zweers. "Ik dacht een tijd geleden dat ik een kamer had gevonden, maar de particuliere verhuurder is een schoft die ondanks een mondelinge toezegging de huur gewoon bijna verdubbelt." Zweers had de hoop al bijna opgegeven, maar hij heeft toch een kamer gevonden. "Het maakte mij in principe niet uit wat voor kamer ik zou krijgen, als er maar geen kakkerlakken of pretvlekken van de vorige bewoner aan de muur hangen, want dat heb ik dus echt meegemaakt! Ik vind trouwens dat de TU/e wel meer mag doen aan het kameraanbod. Ze vindt doorstroomstudenten zo belangrijk, omdat die zo gemotiveerd zijn, maar juist voor deze groep is het moeilijk om aan een kamer te komen. Zij kunnen pas laat beginnen met zoeken, omdat het afhangt van het resulataat van het afstuderen."

"Er zijn 25 mensen op onze kijkavond afgekomen", vertelt een bewoner van een studentenhuis inde Stephensonstraat. "We hebben briefjes opgehangen op de TU/e en in de Bunker en daar hebben ongeveer twaalf mensen op gereageerd. Ook hebben we een oproep op internet gezet. Die hebben we stopgezet na 32 aanmeldingen. Op de kijkavond sprak ik mensen die al op de dertiende kijkavond waren sinds juni, maar ook mensen die speciaal uit Leeuwarden, Aalsmeer of Zeeland waren gekomen voor onze kamers van negen vierkante meter."/.

[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor