/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 9

Jaargang 43, 23 augustus 2001


Cultuur

Untitled Document

Over liefde, kippen en een boot
Najaarsprogramma Studium Generale bekend
Het najaarsprogramma van Studium Generale is bekend. Een gevarieerd programma met lezingen, films, theatervoorstellingen, exposities, workshops en excursies. Cursor deed een greep uit het aanbod van culturele activiteiten van de komende maanden.

Liefde en chemie hebben alles met elkaar te maken. Aldus dr. Fokko Rommerts. Deze biochemicus vertelt op een humoristische wijze over de invloed van geurstoffen op onze hersenen. Liefde heeft niet zo veel te maken met uiterlijk of karakter, maar alles met geur. Dus als je dacht dat je vriend op je gevallen is vanwege je reebruine ogen en lange blonde haren, dan heb je het mis. Liefde is volgens Rommerts namelijk een chemisch proces dat zich voornamelijk in de hersenen afspeelt. Daarbij spelen feromonen een beslissende rol. Dat zijn geurstoffen die we uitscheiden als we bijvoorbeeld zweten. Je kunt een man of vrouw heel intelligent, grappig of mooi vinden, maar als het qua geur niet klikt, wordt het nooit wat.

Meer weten hierover? Woensdag 19 september 11.45 - 13.00 uur, Blauwe Zaal Auditorium: Liefde en Chemie.

Voorheen Boot
Gerrie Fiers en Marsel Pott zijn terug. Begin dit jaar maakten de regisseuse en beeldend kunstenaar samen de voorstelling Boot in het kader van het Cementfestival. Nu brengen ze hun nieuwe voorstelling: Voorheen Boot. Hierin gaan klank, beeld en spel hun eigen weg.
Een stukje uit Boot: 'Gerrie en ik kochten een Constructum. Bouwjaar '71. Reden hem naar huis, duwden hem de tuin in, zetten koffie, openden het deurtje van onze witte aanwinst en gingen erin zitten. Je raadt het al: de caravan donderde achterover. We waren iets vergeten.' Pott en Fiers gaan in Voorheen Boot verder met waar ze in Boot mee gestopt zijn.

Nieuwsgierig? Fiers en Pott brengen hun voorstelling op donderdag 13 september van 20.30 - 21.30 uur. Locatie: Gaslab.

Chicken Run
Een groep kippen die probeert te leren vliegen om van een boerderij te kunnen ontsnappen. Het verhaal van Chicken Run. Elke kip die namelijk niet op tijd een ei legt, eindigt in de pan van de gierige boerin Mrs. Tweedy. Chicken Run is een animatiefilm waaraan de makers Nick Parker en Peter Lord de afgelopen vier jaar gewerkt hebben. Opmerkelijk aan deze productie is dat de kleifiguren en hun acties geheel met de hand geboetseerd zijn, terwijl dit in deze tijd ook eenvoudig met de computer gekund had. Waarom de makers voor zo'n arbeidsintensieve productie hebben gekozen, vertellen zij in The Making of Chicken Run.
De film Chicken Run en The Making of worden op donderdag 6 september getoond in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Tijd: 20.30 - 22.45 uur.

Expositie Van Bakel
Naast de Tarim-machine, het kunstwerk dat bij de receptie in het Hoofdgebouw staat, heeft de TU/e sinds een paar maanden ook de Voorlopige Regenboogmachine van Gerrit van Bakel in haar bezit. Die staat in de Hal van het Hoofdgebouw. In diezelfde ruimte zullen van 15 september tot 14 oktober vele andere 'machines', tekenbladen, schilderijen en meubelontwerpen van Van Bakel te zien zijn.

Spelen met woorden
Heb je zin om te boksen met woorden? Titi Zaadnoordijk geeft op dinsdag 30 oktober een workshop poëzie. Zij is dichter en beeldend kunstenaar. Ze heeft dichtbundels en kunstenaarsboeken uitgebracht, maar maakt ook kunstclips voor onder andere MTV en het VPRO-televisieprogramma Lolapaloeza. Tijdens de workshop laat Zaadnoordijk je in één avond zien wat poëzie kan zijn en inspireert ze je tot het maken van gedichten. Nadat ze een stuk uit het poëtisch verhaal 'Verlangen is een broertje dood show' heeft voorgedragen, gaan de deelnemers zelf aan het werk met het spelen met woorden.

Je kunt komen boksen met woorden op dinsdag 30 oktober van 19.30 - 22.00 uur in de Senaatszaal van het Auditorium. Inschrijven voor deze workshop kan bij Bureau Studium Generale, Auditorium 2.02. Kosten: 15,-.

Duurzaamheid
Hoe zie jij je eigen technische universiteit in 2050? Op deze vraag kun je je uitleven tijdens het symposium Duurzame Universiteit. Tijdens dit symposium wordt in een informele sfeer nagedacht over de mogelijkheden van een duurzame campus. Zijn er over vijftig jaar kabelbanen in plaats van loopbruggen of staan er windmolens langs de Dommel? Het programma begint om 13.30 uur met een lezing. Daarna zijn er workshops rond de thema's energie, water, mobiliteit en gedrag. Vanaf 16.15 uur worden de resultaten gepresenteerd en is er een borrel. Voor meer details kun je de internetsite van SG in de gaten houden: www.tue.nl/sg.

Wanneer? Donderdag 8 november: 13.30 - 17.00 uur. Plaats: nog niet bekend. Deelname aan het symposium is gratis. Je kunt je opgeven bij het Bureau Studium Generale, Auditorium 2.02./.

Untitled Document

/Jazz en blues festival
Drie dagen lang staat Eindhoven in het kader van jazz en blues. Vrijdag, zaterdag en zondag heeft namelijk het laatste van de Summerfestivals plaats: het 25ste jazz en blues festival. Met artiesten als Gloria Gaynor (met superhit I will survive), Hans Dulfer, The Jackson Singers en Madeline Bell. Er zijn in totaal tachtig concerten op twintig binnen- en buitenpodia in de hele binnenstad van Eindhoven. Het festival is gratis toegankelijk. Voor meer info: www.summerfestivals.nl.

/Brabantse dag
De jaarlijkse historische optocht door het dorp Heeze staat zondag 26 augustus weer op stapel. Vanaf 14.00 uur rijden de prachtig versierde wagens die het thema 'horen, zien en weten....' uitdragen, door het dorp. Tot 14.00 uur zijn er concerten in het kasteel van Heeze, onder meer van het studentenensemble La Tunina en Dwarsgetuigd, het zeemanskoor uit Nuenen. Entree voor de Brabantse dag bedraagt 12,50 gulden.

/Lowlands
Het laatste grote zomerfestival, Lowlands, is komend weekeinde aan de negende editie toe. Op het terrein van pretpark Six Flags in Biddinghuizen komen in drie dagen tijd 150 artiesten voorbij op negen podia (waarvan acht overdekt). Er is meer dan muziek; ook literatuur, poëzie, stand-up comedians en films komen langs. Een greep uit de artiesten: 3 Doors down, Anouk, Kosheen, Locoloco discoshow, Madrugada, Muse, Brainpower, Stone temple pilots, Prodigy en Tricky. Wie meer wil weten over de campingflight to Lowlands op 24, 25 en 26 augustus, kan kijken op de website www.lowlands.nl.

/Boemerang
De typisch Australische werpstok de boemerang is het onderwerp van een tentoonstelling in het Museon in Den Haag. De bezoekers kunnen hier alles te weten komen over de verschillende types boemerangs en de achtergrond van de werpstok die uit zichzelf weer terugkomt (mits goed gegooid). Het Museon is open van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Onno deze week op TU/e
Theatergezelschap Dogtroep is deze week begonnen met de voorstelling Onno. Elke avond tot 1 september is deze buitenvoorstelling te zien op het Laplaceterrein van de TU/e. Onno speelt zich af op vijfhonderd vierkante meter, tussen twee muren van draai- en kantelbare zeecontainers en een levensgroot videoscherm dat stadsbeelden vertoont. Er doen ook figuranten vanuit de TU/e mee, zoals persvoorlichter Cees van Keulen, student Serge Vrijaldenhoven en AIO ir. Roel Breuls. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar à 42,50 gulden bij de Uitlijn 0900-0191 of bij de VVV Eindhoven.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor