/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 9

Jaargang 43, 23 augustus 2001


Voorpagina

Untitled Document

Explosieve toename kamernood
1200 Studenten op Eindhovense wachtlijst
De wachtlijsten voor kamers in studentensteden zijn enorm. Zo ook in Eindhoven. Er zijn 1200 wachtende studenten op een bestand van ongeveer 1300 woningen. Dat heeft de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) bekend gemaakt.

De wachttijd in Eindhoven is opgelopen tot 18 maanden. Vestide, de huisvester voor studenten in Eindhoven, werkt inderdaad met een grote wachtlijst. "In de periode juli tot begin november is het altijd extra druk, maar Eindhoven kent de laatste jaren een toenemende vraag en een afromend aanbod in met name de particuliere markt en hospitabewoning", aldus Frank Huijink, hoofd verhuur- en bewonerszaken van Vestide. Hij weet dat Eindhoven de laatste jaren al met een te gering aanbod te kampen had, maar dat is op landelijke onderzoekslijsten nooit zo naar voren gekomen. "Plaatsen zoals Amsterdam en Utrecht worden steeds genoemd, maar in Eindhoven speelt dezelfde problematiek."

Structureel probleem
"De kamernood in Nederland stijgt elk jaar, en is op dit moment erg hoog", zegt Manon Geven, secretaris van de LSVb. "In plaats van een piekprobleem is het in veel studentensteden inmiddels een structureel probleem dat het hele jaar door speelt. Het gebrek aan kamers, de rechteloosheid van de huurders en de slechte financiële situatie van studenten spelen volgens ons daarin een belangrijke rol." De oplossing die de studentenvakbond hiervoor aandraagt, is het bouwen van nieuwe woningen. Niet alleen voor studenten, maar ook voor afgestudeerden. Zij zijn namelijk voor een deel de oorzaak van het tekort aan kamers. Ze blijven op hun studentenkamer hangen, omdat er geen andere woonruimten beschikbaar zijn of omdat die te duur zijn./.

Untitled Document Intro weer van start
Met 1440 nieuwe studenten ging de Intro 2001 maandag van start. Een week lang rondlopen en -hangen op de campus van de TU/e en in de stad Eindhoven. Spelletjesmiddagen, de instantietocht, presentaties van verenigingen, de Bunker- en Scalatocht, natuurlijk kroegentochten en de sportmarkt zitten er inmiddels op. Deze olifant presenteerde zich tijdens de sportmarkt van afgelopen dinsdag bij het Studenten Sport Centrum. Zoveel mogelijk nieuwe leden binnenhalen voor studentenrugbyvereniging The Elephants was het streven van deze olifant.
Op het pogramma staan nog de cultuurtocht en -festival, een barbeque, het katerontbijt en natuurlijk dè afsluiting van de Intro: de Cantus in de tent op het Temaveld.
Foto: Bram Saeys
Untitled Document

Vergadering over opheffing ESVB
De Eindhovense Studenten Vakbond (ESVB) houdt begin september een opheffingsvergadering voor zijn leden.

De vakbond heeft geen kandidaten voor een nieuw bestuur. Er bleven twee mogelijkheden over; de ESVB laten inslapen of opheffen. Het bestuur opteert voor het laatste. Voorzitter Aafke Heringa: "Als we de boel laten inslapen, wekt dat een valse indruk naar buiten toe. Mensen denken dat we dan nog wel iets doen, maar wij kunnen geen problemen meer oplossen. Daarnaast zijn we onze ruimte toch kwijt als we de ESVB laten inslapen."
De leden moeten uiteindelijk beslissen wat er met de ESVB gebeurt, maar Heringa verwacht dat het einde van de vakbond toch echt in zicht is. Ze vindt de opheffing wrang, zeker in deze tijd waarin de kamernood onder studenten dramatisch is toegenomen./.

Untitled Document

Actie foutgeparkeerde fietsen
Een waarschuwing aan alle studenten is op z'n plaats. Vanaf vrijdagmiddag 31 augustus gaat de gemeente Eindhoven streng optreden tegen fietsen die fout staan geparkeerd in de binnenstad. Deze worden verwijderd door de stadswacht en politie. Je fiets terugkrijgen, kost je een boete tussen de zestig en tachtig gulden en veel gedoe.

De gemeente Eindhoven is het beu; overal in de binnenstad slingeren fietsen op plaatsen waar ze niet horen. Zes weken lang zijn stuurhangers uitgedeeld aan fout geparkeerde vehikels, maar nu gaat men over op harde acties.
Een woordvoerder van de gemeente Eindhoven erkent dat het voordeel van de fiets juist is dat je overal snel naar toe kunt en het voertuig overal kunt parkeren: Het studentenvervoermiddel bij uitstek. "Maar we willen graag een schone stad hebben."

Politiebureau
Wie zijn/haar fiets kwijt is, moet zich melden bij het politiebureau en kan dan zijn/haar fiets ophalen na betaling van een boete.
Er zijn negen officiële parkeermogelijkheden voor het stalen ros in de binnenstad, te weten: aan de hele binnenring, het Stationsplein, onder het station aan de kant van busstation Neckerspoel, Dommelstraat naast de Pathé bioscoop, hoek Emmasingel en
18 Septemberplein, hoek Boschdijk en Mathildelaan, onder de Heuvelgalerie, Kerkstraat en hoek Rechtestraat en op de Begijnhof./.

Untitled Document

ST-gebouw voortaan Helix
Het gebouw van de faculteit Scheikundige Technologie gaat voortaan als 'Helix' door het leven. De nieuwe naam wordt met ingang van 1 januari 2002 officieel in gebruik genomen.

Kleisterlee voorzitter Raad van Toezicht
Ir. Gerard Kleisterlee is de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van de TU/e. Kleisterlee volgt per 1 september Cor Boonstra op voor vier jaar. Kleisterlee (54 jaar) is president van Philips Electronics. Hij studeerde in 1973 af als elektrotechnisch ingenieur aan de TU/e. Drs. Trude Maas (54 jaar) volgt per 1 september drs. Ria Kuip op als lid van de Raad van Toezicht. Maas is president van Hay Vision Society en was van 1998 tot 1999 lid van de Eerste Kamer voor de PvdA.

Studenten langer thuis
Het aantal uitwonende studenten is sinds 1996 met vijf procent gedaald. Dat meldde het Algemeen Dagblad afgelopen maandag. Vooral HBO studenten blijven steeds langer bij hun ouders wonen. Vorig jaar was dat meer dan de helft van de 310.000 HBO'ers. Van de universitaire studenten woonde slechts twintig procent nog thuis. De kamernood in studentensteden wordt door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) gezien als een belangrijke oorzaak. Studenten wonen eerst een paar jaar thuis, omdat ze geen kamer kunnen vinden.

Extra U-raad vergadering
De U-raad van de universiteit komt op donderdag 30 augustus bij elkaar voor een extra vergadering. Vanaf 9.30 uur wordt in de Dorgelozaal gesproken over onder meer het instellingsplan van de TU/e, dat in de vergadering voor de vakantie is afgekeurd door de U-raad.














Website Cursor