/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 3 nummer 9

Jaargang 43, 23 augustus 2001


Nieuws

Untitled Document

Dubbeldiplomering TU/e met Leuven
Vanaf komend collegejaar
Studenten Elektrotechniek en Scheikundige Technologie aan de TU/e kunnen een speciaal programma volgen dat zowel aan de TU/e als aan de universiteit van Leuven wordt gegeven. Dit gebeurt in de masterfase van de opleiding en wordt afgesloten met een dubbel ingenieursdiploma van beide instellingen.

Het speciale programma dat is samengesteld voor de studenten E en ST kan met ingang van dit collegejaar worden gevolgd. De laatste twee jaar van hun studie (masterfase) kunnen de studenten studeren aan allebei de universiteiten. Studenten kunnen een pakket samenstellen met onderdelen uit allebei de universiteiten. Zo kunnen ze kiezen uit meer onderdelen van het vakgebied, omdat elke universiteit zich op andere dingen toelegt. Als ze hun studie afronden, krijgen ze een diploma van zowel de TU/e als de Leuvense universiteit.
De gemaakte afspraken zijn volgens de TU/e een opening voor verdere samenwerking tussen de universiteiten op het gebied van onderwijs en onderzoek.
De samenwerking tussen de TU/e en de Katholieke Universiteit Leuven is een eerste stap naar een uitgebreid Europees netwerk van universiteiten. Dit past weer in het streven van de Europese onderwijsministers naar internationale mobiliteit van studenten tussen de bachelor- en masterfase in./.

Untitled Document

Topzwemmers in TU/e bad
Het zijn niet de minste zwemmers die deze week elke dag in het water liggen van het TU/e zwembad: Inge de Bruijn, Joris Keizer, Marcel Wouda en Pieter van den Hoogenband. De succesvolle PSV-zwemploeg heeft eigenlijk nog vakantie, maar vertrekt komende week naar de Goodwillgames in Australië. "Die zijn niet zo heel belangrijk, maar helemaal niet trainen is niet de bedoeling", zegt trainer Jacco Verhaeren. Normaal trainen de zwemmers in het vijftig meterbad van de Tongelreep, maar deze is helemaal leeg gemaakt voor onderhoud. Vandaar dat de zwemmers, geregeld door Marcel Wouda, terecht konden in het bad van de TU/e. "Dit is een mooi bad", vindt Verhaeren. "Zoiets zouden wij ook moeten hebben, alleen dan twee keer zo lang en breed."
Rechts op de foto Pieter van den Hoogenband, links zijn broer Robert.

Foto: Bram Saeys

Untitled Document

BIA zoekt studenten voor Ambassadeursprijs
Prijzen van drieduizend, tweeduizend en duizend gulden zijn beschikbaar voor studenten die de TU/e hebben gepromoot in het buitenland. Tot 15 september kunnen studenten aangemeld worden om in aanmerking te komen voor deze Ambassadeursprijs.

Er zijn drie criteria voor studenten die in aanmerking willen komen voor de Ambassadeursprijs. Het moet een TU/e student zijn, de student moet in 2000 in het buitenland zijn geweest voor stage of studie en de TU/e begeleider moet het eens zijn met de toekenning van de prijs.
Studenten die aangemeld zijn voor de prijs, wordt gevraagd een kort essay te schrijven over hun stage waarin vooral de 'ambassadeursactiviteiten' aan bod moeten komen. Deadline hiervoor ligt op 15 september. Uit de ingezonden stukken worden een week later drie kandidaten uitgenodigd om een presentatie voor te bereiden. De uitreiking van de prijs is gepland op 3 oktober, tijdens de buitenlanddag op de TU/e.
Goede ambassadeursactiviteiten zijn onder meer: iemand die vanuit het buitenland het verzoek meebrengt om meer studenten te sturen, een getuigschrift waaruit blijkt dat de student uitstekend werk heeft verricht, rapportage en kennisoverdracht naar TU/e collega's en sociale en andere activiteiten tijdens de studie in het buitenland. Aanmelden kan via bia@tue.nl./.

Untitled Document

Door willekeur aan de schandpaal
Wat verkoop je liever: je lichaam of je ziel? Ben je goed in liegen, of moet je snel blozen? Deze vragen horen bij de 'persoonlijkheidstest' die eerstejaars studenten dinsdagmiddag deden bij het standje van Amnesty International. Wie 'fout' scoort, belandt aan de houten schandpaal.

Is het beter om 'fair' of 'correct' te zijn? Een aankomend werktuigbouwkundige vraagt aarzelend wat hiermee wordt bedoeld. Het antwoord doet niet ter zake, want uiteindelijk bepaalt de dobbelsteen wie een 'fout karakter' heeft. Amnesty-medewerkster Christy van Hastenberg licht toe: "In veel landen bepaalt willekeur of mensen in de gevangenis belanden." Nadat de enquête in stille concentratie is ingevuld, valt de bijl voor Bastiaan. Zijn groepsgenoten scharen zich grinnikend om de schandpaal, waarna Amnesty-medewerker Frank Jansen een foto maakt. "Deze kunnen jullie later van onze website halen." Om Bastiaan te bevijden, moeten zijn kameraden hun handtekening onder een petitie zetten.
De ludieke actie moet de TU/e-groep van Amnesty International handtekeningen en aandacht bezorgen. De tienkoppige organisatie zoekt namelijk versterking. Of de actie het gewenste effect zal oogsten, is de vraag. 'Ik vind het een goede actie, maar zelf heb ik geen tijd', antwoorden veel studenten desgevraagd. Frank, eerstejaars Informatica, is juist uit de schandpaal vrijgelaten. "Het is wel een leuke actie, maar het zal mij niet motiveren om actief lid te worden. Zoiets moet bij mij toch uit mezelf komen."
Niettemin denkt Christy van Hastenberg dat de actie zin heeft. "Al werven we maar één student, dat is al iets." Industrial Design-student Werner is wellicht die ene enthousiasteling. "Ik ben tegen de doodstraf en vrijheid is volgens mij belangrijk voor iedereen. Ik wil eerst kijken of ik naast mijn studie nog tijd over houd, maar misschien ga ik wel iets voor Amnesty doen." /.

Untitled Document

Bonden en CvB praten weer over AIO-salarissen
De vakbonden en het College van Bestuur zijn weer in overleg met elkaar over de AIO-salarissen.

De gesprekken over de salariëring van assistenten in opleiding (AIO's) lopen al bijna een jaar. De bonden zijn zelfs naar de rechter gestapt om hun gelijk te krijgen, maar de rechter heeft zichzelf onbevoegd verklaard. De bonden zagen in dat het doorvoeren van de gerechtelijke procedure weinig goed zou doen voor het personeel. Het overleg met het college werd eind juni hervat.
In de nieuwe CAO voor universiteiten werden de salarissen van AIO's opgeschroefd. Aan de TU/e kregen AIO's al een extra toelage. Het CvB wilde dit tegen elkaar wegstrepen, maar de bonden wilden dit niet. 'Oude' AIO's zouden, in het tegenvoorstel van het CvB, de toelage houden, maar nieuwe AIO's niet meer. De bonden zagen op hun beurt deze vorm van beloningsdifferentiatie niet zitten./.

Untitled Document

NSK zweefvliegen bij ZES
Zweefvliegclub Eindhovense Studenten (ZES) houdt komend weekeinde de Nederlandse Studenten Kampioenschappen zweefvliegen. Dit gebeurt op luchtmachtbasis De Peel in Venray.

Dit is dé mogelijkheid voor studenten om zich te meten met medestudenten en/of een wedstrijdcarrière op te starten. De deelnemers, afkomstig van zweefvliegclubs uit heel het land, worden al naar gelang de vliegeigenschappen van hun toestel verdeeld in twee klassen, de open- en de clubklasse.
Bij een zweefvliegwedstrijd bepaalt de wedstrijdleiding 's morgens aan de hand van de weersomstandigheden het traject dat gevlogen dient te worden. Veelal heeft dit de vorm van een driehoek en het traject is meestal tussen de 200 en 300 kilometer lang. Bij het voltooien van een dergelijke opdracht komt veel kennis van het weer en het landschap kijken, maar ook goede concentratie, coördinatie en uithoudingsvermogen zijn zeer belangrijk. Eén vlucht kan tot zes uur duren. De vliegers moeten met een fotocamera met tijdsindicatie op de hoekpunten van de denkbeeldige driehoek foto's te maken van een herkenbaar punt op de grond. Dit is hun bewijs dat ze de opdracht daadwerkelijk gevlogen hebben. De vlieger die het traject het snelst aflegt, mag zich Nederlands Studenten Kampioen Zweefvliegen noemen. Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen bij Jochem van Koppen, tel. 040-2442060 of op internet: http://fly.to/nsk-zweefvliegen./.

Untitled Document

Vier TU/e onderzoekers in de prijzen
Vier onderzoekers van de TU/e hebben ieder anderhalf miljoen gulden toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Dit geld kunnen ze de komende vijf jaar besteden aan hun onderzoek. In totaal zijn er dit jaar 53 onderzoekers gehonoreerd met 1,5 miljoen gulden

De vier TU/e onderzoekers zijn dr. Mark Koper (Scheikundige Technologie), dr.ir. Eva Stoffels (Technische Natuurkunde), dr. Judi Romijn (Informatica) en dr. Roell van Druten (Werktuigbouwkunde). Volgende week in Cursor wordt er uitgebreid ingegaan op deze vier en hun onderzoeksplannen.
NWO heeft het geld beschikbaar gesteld in het kader van de Vernieuwingsimpuls. Hierin wordt gezocht naar jonge, originele en talentvolle onderzoekers die werken aan grensverleggend onderzoek. Dit is de tweede ronde van de Vernieuwingsimpuls, opgezet door het ministerie van OC&W, KNAW, VSNU en NWO. Met ingang van 2002 is het budget vervijfvoudigd tot 155 miljoen gulden per jaar. In de derde ronde dienen onderzoekers hun voorstellen regelrecht bij NWO in, in plaats van bij de universiteit./.

Untitled Document

VWO-werkweek vooral voor profielwerkstuk
Ongeveer zeventig VWO-leerlingen, die nu aan hun examenjaar beginnen, deden vorige week mee aan de VWO-werkweek van de faculteit Scheikundige Technologie. De meesten gaven hun laatste vakantieweek op om alvast een groot gedeelte van hun profielwerkstuk te maken.

Het profielwerkstuk is een onderzoek dat de leerlingen uitvoeren ter afsluiting van het examenprogramma. Daar moeten de scholieren in het examenjaar namelijk verplicht tachtig uur aan besteden, of deelnemen aan deze werkweek. Die werd dit jaar voor de zestiende keer gehouden en is de afgelopen twee jaar volledig herzien om zo veel mogelijk op het Tweede Fase onderwijs aan te sluiten.
"De meeste scholieren die hun profielwerkstuk binnen het vak scheikunde willen uitvoeren, zien deze week als een perfecte kans", vertelt drs. Conrad Suos, coördinator van de werkweek en medewerker aansluiting VWO-WO van de faculteit Scheikundige Technologie. "Van te voren wordt een aantal door ons vastgestelde onderwerpen doorgegeven aan de scholen. Deelnemers konden twee voorkeuren opgeven. Binnen een onderwerp werden de scholieren uitgedaagd zelf een onderzoeksvraag te formuleren. Sommigen hadden al aangegeven met een bepaald persoon samen te willen werken, omdat ze ook samen het profielwerkstuk maken." De onderwerpen liepen uiteen van milieuvriendelijke verf tot zware metalen in Dommelwaterslib.
De meeste leerlingen hebben inderdaad aan de werkweek meegedaan met hun profielwerkstuk in hun achterhoofd. Sommigen kwamen omdat ze er achter wilden komen wat voor universiteit de TU/e is of omdat ze scheikunde gewoon erg leuk vinden. "De keuze was voor mij niet moeilijk", zegt Wout Wagtmans. "Ik heb mijn profielwerkstuk nu al zo goed als af. Ik moet alleen het verslag een beetje aanpassen aan de eisen van school." Ook de aanwezigheid van allerlei apparatuur wordt als een groot voordeel ervaren. "Ik zag er van te voren wel tegenop, om me tijdens de vakantie met school bezig te gaan houden, maar het is me ontzettend meegevallen. De sfeer tussen studenten bevalt me wel", aldus Wagtmans.
Op vrijdagmiddag presenteerden de leerlingen hun bevindingen door middel van posters in de pantry van het ST-gebouw. Scheikundedocenten van middelbare scholen en medewerkers van de faculteit kwamen de presentatie bekijken en hadden de gelegenheid vragen te stellen. Suos: "Wij willen leerlingen op een leuke en leerzame manier kennis laten maken met Scheikundige Technologie."/.














Website Cursor