/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 4

Jaargang 44, 27 september 2001


Cultuur

Untitled Document

De ups and downs van AIO's
Fototentoonstelling in liften Hoofdgebouw
Wie tussen 2 en 16 oktober op en neer pendelt tussen de verdiepingen van het Hoofdgebouw, krijgt onvermijdelijk te maken met de 'ups and downs' van enkele Assistenten in Opleiding van de TU/e. Althans, met hun fotografische visies daarop. Ups & Downs is het thema (en de titel) van een fototentoonstelling die twee weken te zien is in de liften van het gebouw.

Van een eend die op een snikhete dag verkoeling zoekt in een teiltje tot het reusachtige Christusbeeld op de Braziliaanse Mount Corcovado: het thema van de tentoonstelling was voor velerlei uitleg vatbaar, zo blijkt uit de bijdragen van de AIO's. En dat was precies waar het organiserende AiO Overleg Eindhoven met het vaststellen van dit thema op hoopte, vertelt Nicole Segers. Samen met collega-AIO Veronique Mogendorff en drs. Maarten Pieterson van Studium Generale zette ze de expositie op poten.
De inzendingen stroomden nou niet bepaald massaal binnen, bekent Segers: "Misschien hebben we zelf te weinig aan PR gedaan, of vonden veel mensen het toch lastig om het thema te vertalen naar een beeld". Dat geldt niet voor Richard Vdovjak, AIO aan de faculteit Informatica. Hij vond het thema direct 'interessant en uitdagend'. "In eerste instantie ben je geneigd om 'ups and downs' te vertalen naar 'goede tijden, slechte tijden': een foto van een blij en een sip gezicht en je bent klaar. Als je daar eenmaal vanaf kunt stappen en jezelf openstelt voor andere interpretaties, zijn er mogelijkheden te over. Zo zag ik onderweg een keer een gekantelde vrachtwagen: de chauffeur zat er bovenop, maar was zelf op dat moment natuurlijk heel down. Helaas had ik mijn camera niet bij me."
In Rio de Janeiro had Vdovjak zijn fotoapparatuur wél bij de hand. Het bekende Christus-beeld, dat vanaf de Mount Corcovado uitkijkt over de stad, bleek een dankbaar onderwerp. Vdovjak maakte onder meer een foto waarop de berg zelf nauwelijks te zien is, waardoor het beeld ogenschijnlijk boven de stad zweeft.
Jelena Petkovic had meer moeite met het thema. "Het klonk wel leuk en ik zou er wel wat foto's bij kunnen vinden, dacht ik. Maar toen ik op zoek ging, vond ik geen enkele foto goed genoeg." Toen een bekende van haar vertelde dat hij ook een foto ging insturen, zag ze zichzelf alsnog 'uitgedaagd'. Twee foto's zijn kandidaat voor de tentoonstelling. Eén van een boom in een park in Barcelona; de boom lijkt deels transparant door het bord dat ervoor staat, met een foto van een andere, kale boom erop. De tweede is een foto van de weerspiegeling van mensen op een boot in het water.
De 'ups and downs' van haar foto's vergen wel enige uitleg, beseft Petkovic, AIO bij Technische Natuurkunde. Het uitgangspunt is de natuur en de wijze waarop mensen die natuur 'neerhalen' (down), verduidelijkt ze: "Zo zie je, als je goed kijkt, dat één van de mensen op de foto van de boot net een sigaar in het water gooit".
De foto's komen op panelen in de liften van het Hoofdgebouw te hangen, met een kleine uitleg van de makers erbij. Het liefste had Nicole Segers de bijdragen in houten lijstjes opgehangen aan veren, zodat ze zouden gaan bewegen zodra de lift in beweging komt. "Maar daar ben ik niet handig genoeg voor", zegt ze lachend. /.

Untitled Document

Culturele top vijf van Ronald Verrips
Derdejaars student Scheikundige Technologie
Op jonge leeftijd bezocht ik met een uitstapje van de lagere school het Boerenwagen-museum in het Gelderse Buren. Dit was mijn eerste bezoek aan een museum en het is me altijd bijgebleven vanwege de vele voorwerpen die erg tot de verbeelding spraken. Het museum herbergt niet alleen enkele meer dan honderd jaar oude boerenwagens, maar ook prachtige schamels, zittekisten, arren en tuigen. Ondanks dat ik ben opgegroeid in een boerendorp, heb ik er toch veel geleerd over hoe het vroeger was; niet alles is dus uit geschiedenisboekjes te leren.

Beeldend kunstenaar Jits Bakker werkt al zo'n veertig jaar als veelzijdig kunstenaar. Begonnen als schilder groeide hij via glasmozaïeken naar zijn grote liefde: beeldhouwen in brons en marmer. Zijn bronzen beelden blaken van levenslust, beweging en uitbundigheid, terwijl zijn marmeren beelden innigheid en warmte uitstralen. Zijn werken bevinden zich in museale en particuliere collecties over de hele wereld. Museum Beelden op Beerschoten is een beeldenpark met sculpturen in marmer en brons van Bakker. Het park is fraai gelegen in de Stichtse Lustwarande, een wandelgebied ten oosten van Utrecht.

Words and Music from the Lowlands is de eerste cd van de beste Nederlandse funkband die ooit heeft bestaan: Gotcha!. Op deze cd wordt met een aantal stijlen geëxperimenteerd, wel op zo'n manier dat het een cd van wereldklasse is geworden, die bij de echte fans als het beste album wordt gezien. Op de andere twee uitgebrachte albums, Gotcha! Gotcha! Gotcha! en Four, is de groep een andere weg ingeslagen. Een aantal jaar geleden ging Gotcha! wegens ruzie uit elkaar. Zanger Ro heeft een eigen band opgericht, Ro & Paradise Funk, die door is gegaan in de lijn van Words and Music from the Lowlands.

Op het Griekse eiland Kreta ligt de Samaria-kloof. Deze kloof is achttien kilometer lang en is daarmee de langste in Europa. Tijdens de lange wandeltocht, die hoog in de bergen begint en eindigt bij de zee, wordt een rivier gevolgd die vaak niet zichtbaar is, omdat ze ondergronds stroomt. Na ongeveer vijftien kilometer wandelen, ploeteren en zweten, kom je aan op het mooiste punt van de kloof. De rotswanden zijn daar ongeveer honderd meter hoog en de doorgang maar drie meter breed. Dit vernauwende uitzicht is enorm indrukwekkend. Al met al een vermoeiende tocht, maar absoluut de moeite waard.

Als laatste wil ik de Flying Pins nog vermelden. Dit 'kunstwerk' bestaat uit tien kegels en een bowlingbal en staat aan de kop van de Kennedylaan-Fellenoord te Eindhoven. Maar is dit wel kunst? Kunst is volgens mij geen vergrote, twee miljoen gulden kostende, versie van een bowlingbaan. Mooi om te zien, maar eigenlijk vind ik het pure geldverspilling./.

Untitled Document

/Party
Lounge, arts en dance ontmoeten elkaar op vrijdag 28 september op de eerste 'Perpetuum Mobile' party in De Effenaar. Kunstenaars, dansers, dj's, vj's, bodypainters en jongleurs luisteren het feest op. Onder hen Chris Liberator, Peter Pan, Ivory Lee en Rik van Iersel. De Perpetuum Mobile party begint om 18.00 uur. De entree bedraagt 17,50 gulden, de voorverkoop is reeds gestart.

/Bless the Mess
Zowel swingende als melancholische nummers met invloeden van jazz, ska en salsa klinken op maandag 1 oktober in Café Wilhelmina aan het Eindhovense Wilhelminaplein. Dan treedt, vanaf 21.30 uur, de Eindhovense band Bless the Mess op. De groep ontstond een paar jaar geleden uit een jazzworkshop onder leiding van Tonnie Ector. De entree voor het concert bedraagt 7,50 gulden.

/Zen-meditatie
Zen is een vorm van meditatie die zo'n 2500 jaar geleden in India ontstond vanuit het Boeddhisme. Het is een methode om te komen tot meer inzicht en ontspanning en daarmee tot een betere balans in je leven.
Drs. Stefan Coppens geeft op maandag 1 oktober vanaf 20.00 uur in de Senaatszaal van het Auditorium een lezing over zen. Coppens, die het Kanzeon Zen Centrum in Den Bosch leidt, illu-streert zijn lezing met oefeningen.

/Daadkracht
De 'Daadkracht der dingen' staat centraal in de lezing die Peter Paul Verbeek op woensdag 3 oktober geeft in de Blauwe Zaal van het Auditorium. Verbeek, docent filosofie bij de Universiteit Twente, heeft zich in zijn proefschrift (dat dezelfde titel draagt) beziggehouden met de vraag welke rol dingen in ons leven spelen en hoe ze mede vormgeven aan onze ervaringen en interpretaties van onze omgeving. Hij pleit ervoor hier in het design van technische vindingen meer rekening mee te houden. Kees Dorst, onderzoeker van de faculteit Technologie Management, gaat hierover na afloop met Verbeek in discussie. De lezing begint om 11.45 uur.

/Memento
In de Blauwe Zaal van het Auditorium draait op donderdagavond 4 oktober de film 'Memento'. Opmerkelijk is dat deze film in omgekeerde volgorde verteld wordt. Kijkers zien steeds wat er gebeurd is en komen dan pas te weten hoe het zo heeft kunnen komen. Memento vertelt het verhaal van Leonard Shelby, die zich niets nieuws meer kan herinneren. Als hij zich concentreert, kan hij een gedachte ongeveer tien minuten vasthouden; daarna vervaagt die. Via een complex systeem van memobriefjes, tatoeages en polaroids slaagt Leonard erin verder te leven én degene te vinden die zijn vrouw vermoordde en hem van zijn geheugen beroofde. De thriller begint om 20.30 uur.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor