/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Onderzoek
/Reportage
/Bestuur
/Ruis
/Ranzigt
/Colofon
/Faculteits Berichten
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/TUE
/Zoeken:
/ Cursor nummer 0 nummer 4

Jaargang 44, 27 september 2001


Onderzoek

Untitled Document

Postpakketjes en switch-design
Switch-design/Enith Vlooswijk
Foto/Bart van Overbeeke
Zonder adequate schakels op het computernetwerk bereiken onze chatberichten en MP3-files nooit de gewenste bestemming. Cyriel Minkenberg deed onderzoek naar de verbetering van deze netwerkknooppunten. Op dinsdag 25 september verdedigde hij zijn proefschrift.

Elektrotechnisch onderzoek laat zich zelden gemakkelijk uitleggen. De onderwerpen zijn weinig tastbaar en het jargon ontmoedigt de meest geïnteresseerde leek. Cyriel Minkenberg (28) is één van de zeldzame wetenschappers die gecompliceerde technologie op eenvoudige wijze weet te beschrijven. In een handomdraai vat hij zijn onderzoek samen: "Het is, denk ik, het best te vergelijken met een stroom postgoederen. Verzonden pakketjes komen samen in een postkantoor, vanwaar ze worden doorgestuurd in verschillende richtingen. Omdat veel pakketjes tege-
lijkertijd het kantoor binnenkomen, worden ze tijdelijk opgeslagen in magazijnen. Na sortering gaan ze naar de uiteindelijke bestemming."
Het postkantoor waar Minkenberg over spreekt, betreft in werkelijkheid een netwerkknooppunt, een switch, die digitale informatiebrokjes op een computernetwerk in de goede richting stuurt. De snelheid waarmee dit gebeurt, bepaalt in grote mate de snelheid waarmee computers met elkaar kunnen communiceren. In de vier jaar dat Minkenberg onderzoek deed bij het Zürich Research Laboratory (ZRL) van IBM, ontwierp hij een verbeterde architectuur voor netwerkknooppunten.
De postbeamten uit het voorbeeldverhaal staan voor de keuze: ze kunnen alle pakketten bij binnenkomst in hetzelfde magazijn dumpen, en ze vervolgens één voor één doorsturen. Dat is makkelijk en goedkoop, omdat er maar één groot magazijn voor nodig is. Helaas kost deze methode erg veel tijd. Er bestaat een alternatief: de post kan in afzonderlijke magazijnen gesorteerd worden naar bestemming. Zo hoeft een pakket met bestemming A niet te wachten op de verzending van post met andere bestemmingen. Dit systeem kost echter meer ruimte en dus meer geld.
De keuze voor één magazijn voor alle binnenkomende post óf verschillende magazijnen voor de uitgaande post, correspondeert met een belangrijk dilemma in Minkenbergs onderzoek. "De digitale informatie die een switch moet doorsluizen, is zo omvangrijk dat deze tijdelijk wordt opgeslagen in buffers", vertelt Minkenberg. "Oorspronkelijk bestonden er twee soorten architecturen voor netwerkknooppunten: ofwel met buffers aan de ingang, danwel met buffers aan de uitgang. De benodigde bandbreedte voor ingangsbuffers is veel lager dan die voor uitgangsbuffers. Eerstgenoemde zijn daardoor goedkoper. Uitgangsbuffers werken echter veel sneller, omdat informatiebrokken met verschillende bestemmingen elkaar niet blokkeren."
Er bestaan manieren om de nadelen van de genoemde opslagmethoden te verminderen. Het aantal dure uitgangsbuffers kan bijvoorbeeld worden teruggebracht door ze te implementeren in de vorm van een gedeeld geheugen (shared memory). In termen van het postverhaal houdt dit in dat alle magazijnen continu gebruikt kunnen worden voor post van welke bestemming dan ook. Het probleem van de ingangsbuffer, de blokkering van verschillende informatiepakketten, is te voorkomen door de pakketten reeds bij binnenkomst te sorteren op uitgang: het zogenaamde VOQ-systeem (Virtual Output Queuing). Helaas zorgt dit systeem voor een nieuw probleem: er is een complexe (lees: dure) chip nodig die dit sorteerproces coördineert.

Overbodig
Het onderzoek van Minkenberg is gericht op de gecombineerde toepassing van ingangs- en uitgangsbuffers. Zijn vernieuwde knooppuntarchitectuur buit de voordelen uit van beide opslagmethodes, zonder ten onder te gaan aan de genoemde nadelen. Door het sorteersysteem aan de ingang te koppelen aan een beperkt aantal uitgangsbuffers, wordt de coördinerende chip overbodig. Een intern flow-control signal, qua functie vergelijkbaar met een stoplicht, geeft aan wanneer de informatie vanuit de ingangen doorgestuurd kan worden naar de uitgangen. Uit simulaties blijkt dat deze architectuur betere prestaties levert bij netwerken die grote hoeveelheden complexe informatie vanuit één computer razendsnel doorsturen naar verscheidene andere computers.
Toegegeven, switches met zowel ingangs- als uitgangsbuffers bestonden al langer. De conventionele netwerkknooppunten hadden echter geen sorteersysteem aan de ingang, waardoor ze slechter presteerden. Een niet geringe vooruitgang, zou de leek opmerken. Minkenberg haast zich dat te relativeren: "Wat ik heb gedaan, is niet revolutionair. Dit soort onderzoek gebeurt al geruime tijd op veel plaatsen. Ik heb alleen een kleine verbetering bedacht, in samenwerking met mijn collega's van het ZRL. Eigenlijk is het een evolutionaire uitvinding."
Evolutionair of baanbrekend, het onderzoek van Minkenberg heeft IBM geen windeieren gelegd. De huidige generatie IBM-switches is ontworpen volgens Minkenbergs architectuur. Bovendien heeft het onderzoek geleid tot een succesvol product dat al aan een groot aantal bedrijven is verkocht. De mogelijkheid om zijn onderzoek toegepast te zien op de markt was één van de redenen waarom Minkenberg koos voor promotieonderzoek buiten de grenzen van het TU/e-terrein. "Het was een unieke kans voor mij, want het ZRL is één van de meest vooraanstaande onderzoekslaboratoria in Europa. Op de universiteit had ik dit soort onderzoek ook kunnen doen, maar dan was er niet de stap geweest naar het maken van een product. In Zürich kreeg ik die kans wel."
Ondanks zijn enthousiasme ziet Minkenberg ook nadelen in het doen van onderzoek binnen een bedrijf. "Je hebt minder onderzoeksvrijheid. De glorietijd van de jaren zeventig, de doe-maar-raak-periode, is echt voorbij. Wat je doet, moet winstgevend zijn en binnen twee of drie jaar toegepast kunnen worden. Verder is een bedrijf sterker gebonden aan economische cycli. Als het rommelt op de markt, is er meteen minder geld voor extra's zoals conferenties. Daar staat natuurlijk tegenover dat er op de universiteit altijd een gebrek is aan geld."
Gevraagd naar het verschil in sfeer tussen het onderzoekslaboratorium en de TU/e, vervalt Minkenberg in een stilzwijgend gepeins. Met zijn armen achter het hoofd gevouwen hangt hij een minuut lang naar achteren, voordat hij aarzelend antwoord geeft. "Er is een verschil in teamgeest. Op de universiteit werk je vaker alleen of met een mentor aan een specifiek thema. In Zürich zit je met een groep vast aan een bepaald doel. De focus daarop is sterker, er moeten sneller resultaten komen." Ontspannen neemt hij een slok van zijn thee. "Soms leveren die deadlines ook wel stress op."

Kortzichtigheid
Dat Minkenberg hart heeft voor de wetenschap, blijkt niet alleen uit de gedrevenheid waarmee hij vertelt over zijn onderzoek. In één van de stellingen die hij op 25 september verdedigde, bekritiseert hij impliciet de kortzichtigheid waaraan wetenschappers zich soms schuldig maken. "Als er vanuit een gere-nommeerd instituut publicaties verschijnen over een nieuw probleem, verschijnt er vaak binnen korte tijd een vloed aan publicaties over hetzelfde onderwerp. Regelmatig worden bestaande oplossingen dan achteloos onder het vloerkleed geveegd. Het opnieuw overwegen van bestaande concepten kan verrassende resultaten opleveren." Zijn eigen onderzoek bevestigt volgens Minkenberg deze stelling. "Uitgangsbuffers werden universeel voor niet haalbaar verklaard, waar dan ook in elke publicatie driftig op werd gewezen. Als je echter een gering aantal uitgangsbuffers combineert met een handige organisatie van de ingangsbuffers, zorgt dit voor een heel andere kijk op het probleem en een verrassende oplossing."
Een vast contract bij het ZRL, een duurzame relatie en een nieuwe vriendenkring binden hem inmiddels aanwat hij 'het land van de stembus' noemt. "Zwitserland is een speciaal land, en niet alleen vanwege de vier talen. Over alles en op elk niveau wordt gestemd. Als je het ergens niet mee eens bent, kun je heel gemakkelijk een referendum organiseren. Het gevolg is wel dat het een vrij conservatief land is."
Glimlachend vertelt Minkenberg over de verschillen met zijn eigen cultuur, over de Zwitserse striktheid en het verbod om buiten de auto te wassen. Voordat hij er terugkeerde, moest hij zijn proefschrift nog verdedigen. Een opgave waarover hij daags ervoor met een zichtbaar nerveus lachje vertelt. "Je kunt zeggen dat het een formaliteit is, niet meer dan een ceremonie. Je doet het echter maar eens in je leven. Voor mij is het belangrijk, omdat het een punt zet achter vier jaar van mijn leven. Een mooie afsluiting."/.

[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]
[an error occurred while processing this directive]













Website Cursor