/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2

jaargang 42, 16 september 1999


Nieuws

Bouwkunde geeft toe:

TeMa-studenten kunnen tch ook technisch zijn

Wij van Bouwkunde moeten toegeven dat TeMa-studenten tch wel technisch zijn. Een groter compliment hadden de veertien dames bij de opening van de bushalte Double-S niet kunnen krijgen. Hun winnend ontwerp van het P-spektakel 1998 zal dienst doen als verzamelpunt bij excursies.

Het Double-S ontwerp van de TeMa-dames, die voor het eerst mochten deelnemen aan het P-spektakel, werd vooral om zijn functionaliteit tot winnaar gekozen. Volgens Paul Lapperre, opleidingsdirecteur van TeMa, kon dat toch nog beter. Hij betreurde het dat er geen bankje in de bushalte staat. Zelf hoopt hij dat er alsnog rekening zal worden gehouden met de iets oudere medemens en er een zitplaats zal worden bijgebouwd.

Drs.Willem Te Beest, lid van het College van Bestuur, vertrouwt het ontwerp toch niet. Eerst stond er een hek omheen en nu dat weg is, draaien ze er een strik rond om het hele zaakje bijeen te houden... Wel is hij niet enkel trots op het feit dat TeMa-studenten de wedstrijd wonnen, maar vooral omdat het allemaal vrouwelijke studenten zijn. De bushalte zal dienst doen als trefpunt voor de bijna dagelijkse TUE-excursies. /.

TUE promoot techniek op scholen

Scholieren interesseren voor techniek. Dat is het doel van het landelijke project Techniek 15+ waarvan de TUE met Fontys Hogescholen een deelproject gaat uitvoeren in de regio Eindhoven op Havo en VWO-afdelingen van scholen.

Aanleiding voor het project is dat het vak techniek niet in de bovenbouw wordt gegeven in de nieuwe opzet van voortgezet onderwijs. Samen met Fontys ging ir. Annemiek Kamp van de TUE scholen in de regio af met de vraag of ze techniek belangrijk vinden. Dat bleek het geval te zijn, maar de scholen wilden ondersteuning van de TUE als ze met techniek aan de slag gaan in lessen. Dat gebeurt door de faculteit Elektrotechniek; deze ondersteunt het project door emailtjes van leerlingen met vragen te beantwoorden en het beschikbaar stellen van ruimte op de TUE waar scholieren proeven kunnen doen.

Het lesmateriaal van Techniek 15+ is inmiddels aangeleverd bij de scholen. Een leraar kan dit inpassen in het vak Natuurkunde. Binnen het profielwerkstuk mogen leerlingen nu ook een technisch ontwerp maken.

Leerlingen moeten oplossingen bedenken voor praktische problemen en dit goed uitwerken. Ze moeten rekening houden met wat de opdrachtgever wil en al hun keuzes kunnen beargumenteren. Het is zeker geen geknutsel, aldus Kamp.

Het project begint deze maand, maar het wachten is nog op toekenning van subsidie van de stichting Axis. Deze stichting is een initiatief van de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs om meer natuur en techniek in onderwijs en op de arbeidsmarkt te krijgen. Als er geen geld komt van Axis, gaat het tweede deel van het pro-ject, waarbij een moduul Biomedische Techniek op wordt gezet, niet door. Het project op de scholen in deze regio komt niet in gevaar. Maar als het niet landelijk gebeurt, krijg je ook nooit de uitstraling die je wilt. Dan blijft het gerommel in de marge./.

/.

Symposium over verbranding

De Nederlandse en Belgische afdelingen van het Combustion Institute houden vandaag een symposium op de TUE. Het is voor het eerst dat de beide afdelingen gezamenlijk een symposium organiseren. Voorheen vonden er wel symposia plaats in Nederland en ook in Belgi, maar nooit eerder werden de krachten gebundeld.

Het Combustion Institute is een internationaal platform voor onderzoek op het gebied van verbrandingsprocessen. Het voornaamste doel van dit instituut is de promotie van de wetenschap en techniek op dat gebied en de verspreiding van kennis. Veel landen hebben hun eigen afdeling van het instituut. De praktische toepassing van de wetenschap is vooral te vinden in cv-ketels en in de verschillende grote industrien waar vlammen een meer of minder grote rol vervullen.

De bijeenkomst die vandaag gehouden wordt, is georganiseerd onder de auspicin van de Nederlandse en Belgische afdelingen. Het doel van deze bijeenkomst is het uitwisselen van kennis en ideen onder de verschillende onderzoekers van verbranding en samenwerking te bevorderen of uit te breiden.

Op de bijeenkomst zal onder andere de speciale gast prof. Mitchell D. Smooke van de universiteit van Yale, het woord voeren. Smooke zal een beknopte les geven.

De dag wordt geopend met een aantal woorden vooraf door Philip de Goey, voorzitter van de Nederlandse afdeling van het Combustion Institute en docent aan de faculteit Werktuigbouwkunde van de TUE.

Een dergelijk symposium vindt n twee keer per jaar plaats. Jan ten Tije Boonkamp, organisator van de bijeenkomst en zelf onderzoeker op het gebied van verbranding, geeft aan dat bij succes de volgende gezamenlijke bijeenkomst waarschijnlijk in Belgi plaats zal vinden. /.

TUrku

Eerste Prijs Europan 5, een titel waar menig Bouwkundestudent trots op zou zijn. Pascal Grosfeld, die in 93 afstudeerde, slaagde er in deze prijs binnen te halen. Europan 5 is een internationale prijsvraag voor architecten onder de veertig jaar die elke twee jaar en half plaatsvindt. Bij inschrijving moet je uit zestig Europese locaties een keuze maken. Grosfeld koos voor een eilandje ten zuidwesten van Turku in Finland. Grosfeld deelt een geldbedrag van 10.000 euro. /.

College UM

stuurt FB weg

Het CvB van de Universiteit Maastricht heeft vorige week het vierkoppige bestuur van de faculteit Geneeskunde op non-actief gesteld. Het is voor het eerst in de 25-jarige geschiedenis van de Limburgse universiteit dat een volledig faculteitsbestuur naar huis gestuurd werd. Het Maastrichter college zwijgt over de affaire. Volgens de op non-actief gestelde faculteitsdecaan prof. Vic Bonke vindt het college dat het faculteitsbestuur belangrijke zaken niet doortastend genoeg aangepakt heeft. Het verwijt richt zich volgens Bonke op de trage gang van zaken rond biomedische technologie, op hoogleraarsbenoemingen die niet volgens de regels zouden verlopen, op het feit dat de begroting niet sluitend zou zijn, en op moeilijkheden rond de breedtestrategie, zo schreef universiteitsblad Observant vorige week. Een van de bestuursleden is prof.dr. Dick Slaaf, portefeuillehouder onderzoek van de Maastrichtse faculteit Geneeskunde. Slaaf is daarnaast vice decaan van de faculteit Biomedische Technologie van de TUE. Deze faculteit werkt nauw samen met Maastricht.

Undercover flying attic

De tentoonstelling Undercover Flying Attic is maandag geopend. Tijdens de opening is het boek Undercover aangeboden aan prof.ing. Bert Dirrix, de architect van het toekomstige gebouw van Bouwkunde. De stichting Undercover daagde acht moderne architecten uit na te denken over de mogelijkheden van kap en kelder in de hedendaagse woning. De tentoonstelling is tot 1 oktober te zien in het toekomstige gebouw voor Bouw-kunde. Openings-tijden: 09:00u-16:00u, gesloten in het weekend. /.

Bladen maken is een kick

Op je zesendertigste levensjaar hoofdredacteur-uitgever zijn van een blad dat bij dertigduizend mensen op de deurmat valt..., niet velen onder ons kunnen dat zeggen. En dat blad is niet zomaar een blad: Natuur&Techniek (N&T) is het lijfblad voor btamensen met niveau. Op de TUE kwam hij spreken over de kick van bladen maken, over vroegere en toekomstige veranderingen van N&T,over journalistiek normverval,over het niet willen betalen van wetenschappers die een artikel schrijven en over het sexappeal van de bta-wereld.


Foto: Bart van Overbeeke

Roeland Dobbelaer heeft het bladenmaken in zijn bloed: op de middelbare school in Venray maakte hij het illegale schoolblad De Grote Mond, later werkte hij bij Trouw en U-blad, het universiteitsblad van Utrecht. Nadat hij drie jaar hoofdredacteur van een filosofiemagazine is geweest, kwam hij bij Natuur&Techniek terecht. Voor mij is bladen maken een kick. Het is toch ongelooflijk te weten dat je bij duizenden mensen op de deurmat valt.

Er is veel veranderd sinds Roeland in 1995 bij Natuur&Techniek terecht kwam. Ik vond het een slecht blad. Er stonden verhalen in van zestien tot zeventien paginas. Je kwam er gewoon niet doorheen, het moest veel toegankelijker gemaakt worden. Dat hij zelf niet echt een bta-mens met niveau was, bleek geen probleem te zijn. Ik kwam er voor het eerst in contact met Natuurwetenschappen en er ging een wereld voor me open die nog steeds niet gesloten is.

Dat de lezers de veranderingen van de afgelopen jaren appreciren, werd duidelijk toen er een lezersonderzoek gedaan werd. De lezers van Natuur & Techniek lezen gemiddeld drie uur in het blad en geven het een acht als waarderingscijfer. Dat deze cijfers met een korreltje zout moeten worden genomen spreekt voor zich. Lezers die niet tevreden zijn, zullen de moeite niet nemen om zon lezersonderzoek in te vullen. Een hoog waarderingscijfer en toch daalt de oplage; daar zijn volgens Roeland Dobbelaer echter drie verklaringen voor. De btawereld staat onder druk, de concurrentie is toegenomen en het is een blad waar je tijd voor moet nemen, en dat is blijkbaar te veel gevraagd.

Eos en Kijk zijn de grote concurrenten die vooral lezers van Natuur&Techniek afsnoepen wat betreft de losse verkoop in de kiosk.

Of N&T nu verleukt zal worden met de bedoeling de oplagecijfers terug de hoogte in te jagen, staat volgens de 36-jarige uitgever buiten discussie. Verleuken? Nee, wat we wel moeten doen is ons blad meer doen opvallen in de krantenkiosk. We moeten iets doen aan het formaat en meer met journalisten werken, maar dat moeten dan wel de beste zijn. Diep en betrouwbaar blijft ons motto. Dus: we moeten groter en journalistieker.

Hey Roeland

Diezelfde journalisten die hij nodig heeft om zijn redactie te verrijken, krijgen het zwaar te verduren in Dobbelaer zijn redactioneel van het augustusnummer. Onder de titel Journalistiek normverval hekelt hij die schrijvende pers die schaamteloos Natuur&Techniek kopiren. Tja, we zijn blijkbaar een goede bron van informatie. Soms bellen journalisten me op met de boodschap: Hey Roeland, we gaan nog eens iets over wetenschap doen, weet je nog iets leuks? Natuurlijk collegas, geen probleem. Enkele dagen later zie je dan een kopie van een N&T-artikel in de krant en totaal geen verwijzing naar ons. Hebben die mensen dan geen trots?

Aangezien het lijfblad voor bta-mensen met niveau een wetenschappelijk blad is, ligt het voor de hand dat wetenschappers een aantal artikelen voor hun rekening nemen. Dat zij hiervoor financieel vergoed worden, ligt bij N&T niet zo voor de hand. Dat was het eerste wat ik deed toen ik in 95 begon: het honorarium schrappen, aldus Dobbelaer. Ze krijgen geen geld omdat we er zelf ook nog hard aan moeten werken om het voor iedereen verstaanbaar te maken. Ze krijgen wel een gratis jaarabonnement van het blad. Ook vind ik het de taak van de wetenschapper vanuit de maatschappij om ons op de hoogte te houden van wat er allemaal gebeurt. En ze hebben dan een leespubliek, want wie leest er nou van die academische verslagen?

Dikbebrilde bta-jongetjes

Als uitgever en ex-hoofdredacteur van een blad dat zich specifiek richt op het bta-publiek, betreurt ook Roeland Dobbelaer de terugloop van deze bevolkingsgroep. Het is aan twee factoren te wijten: een verkeerde inschatting van jongeren en een imagoprobleem. Voor jongeren is het gewoon een te groot risico om met zon korte studietijd een dergelijke studie op te nemen. Ze nemen liever iets dat simpel is waarvan ze zeker weten dat ze het binnen de opgelegde termijn halen.

Het imagoprobleem is ook de oorzaak van de lage vrouwelijke opkomst bij bta-vakken. Vrouwen worden afgeschrikt door het beeld van dikbebrilde bta-jongetjes en de slecht geklede bta-leraar. Er is dus een probleem met het sex-appeal van dergelijke vakken. Vrouwen zijn trouwens toch meer mensgeorinteerd dan mannen. Vakken als bio-medische technologie en -wetenschappen liggen hen meer. /.

Beurs zonder

TU is als RAI

zonder Opel

Wie de gecombineerde studie- en banenbeurs bezoekt die van morgen tot zondag plaatsvindt in het Eindhovense Beursgebouw, zal tevergeefs zoeken naar de TUE-stand. Omdat de doelgroep veel te breed is, blijft de universiteit weg bij het evenement. Hierdoor besloten ook andere universiteiten om niet deel te nemen aan de gratis toegankelijke manifestatie die studenten, scholieren, onderwijsinstellingen en bedrijven uit zuid-Nederland samen wil brengen. Het evenement wordt georganiseerd door COB-Productions, een werkmaatschappij van het Eindhovense Beursgebouw. Chris Aelberts, directeur van het Beursgebouw is niet blij met de beslissing van de TUE. Ik heb er een steen van in mijn maag, aldus een teleurgestelde Aelberts. Ik vind het erg onplezierig dat de TUE niet aanwezig is. Het is alsof je de Autorai organiseert zonder Mercedes en Opel. De aanwezigheid van de universiteit was van groot belang geweest voor de uitstraling van de beurs, en daarmee de uitstraling op Eindhoven. Ik ha d verwacht dat de TUE meer zou zijn dan een instelling die alleen maar studenten onder wil brengen, aldus Aelberts.

Technika 10

Technika 10 organiseert in verschillende wijken in Eindhoven technische activiteiten. Meisjes vanaf 10 jaar krijgen op die manier de kans om in hun vrije tijd met techniek aan de slag te gaan. De activiteiten (solderen, timmeren, etc.) worden begeleid door vrijwilligsters. Vrouwen die interesse hebben kunnen zich opgeven als vrijwilligster bij Natasja Steures, Technika 10, tel.: 040-2962346 /.














Website