/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 3

jaargang 42, 23 september 1999


Voorpagina

TUE krijgt Hub van Doorne leerstoel

De nieuwste leerstoel binnen de TUE krijgt een naam: de Hub van Doorne leerstoel. De hoogleraar die deze functie gaat vervullen, gaat zich bezighouden met continue variabele transmissie, de intelligente automaat voor auto’s. Een benoeming valt voor het eind van het jaar te verwachten.

De parttime leerstoel voor twee dagen per week wordt tijdelijk ingesteld voor vijf jaar. De familie Van Doorne financiert de nieuwe leerstoel. Of deze na vijf jaar nog wordt voortgezet, wordt tegen die tijd bekeken. “Wellicht dat Van Doorne nog een keer wil financieren”, zegt rector magnificus prof. dr. ir. Martin Rem, “maar het kan ook zijn dat de TUE het dermate belangrijk vindt dat er door wordt gegaan met onderzoek op dit gebied dat we de leerstoel zelf in stand houden. We hebben nu al een kandidaat, maar er komt een benoemingscommissie.”

Tegen het eind van het jaar verwacht Rem een benoeming. “Waarschijnlijk wordt dat iemand van buiten de TUE, dat is meestal het geval bij deeltijdhoogleraren. Als je iemand benoemt binnen de universiteit, is die twee dagen in de week hoogleraar en de rest niet.”

“De TUE heeft een speciale band met Hub van Doorne”, zo legt Rem de naamgeving van de leerstoel uit. “Hij is niet alleen de geestelijke vader van de continue variabele transmissie, maar heeft ook veel inspanningen gedaan om de TUE mee op te richten. Daarom wilden we zijn naam hier aan verbinden. Maar het blijft in de toekomst een hoge uitzondering dat we dit doen. /.

Bolide

Formule-1 coureur David Coulthard reed met deze wagen, uitgerust met de intelligente automaat cvt, op het racecircuit van Hockenheim per ronde 1 tot 2 secondes sneller dan handgeschakelde racebolides. Dit komt doordat met cvt in bochten kan worden geschakeld en dus versneld. De overkoepelende organisatie voor de F-1, de FIAA, vond cvt oneerlijke concurrentie en verbood het gebruik ervan in de Formule-1. De wagen was vorige week voor het congres over cvt naar de TUE gehaald. Foto: Bram Saeys /.

Hermans investeert en bezuinigt

De begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen die afgelopen dinsdag is bekendgemaakt, laat voor het eerst sinds jaren weer investeringen zien in het wetenschappelijk onderwijs. Niettemin moeten de universiteiten nog steeds fors bezuinigen.

Minister Hermans geeft de universiteiten vooral meer geld omdat de studentenaantallen fors stijgen. Vanaf 2000 krijgt het wetenschappelijk onderwijs 55 miljoen extra, oplopend tot 78 miljoen in 2004. Dit geld is overigens voor een deel bedoeld voor de studies tandheelkunde en geneeskunde.

De studentenaantallen stijgen al weer een paar jaar. Twee jaar geleden was het bijna drie procent, verleden jaar zes procent; ook dit jaar kan het WO weer een stijging tegemoet zien. De TUE scoort wat betreft de studentenaantallen de afgelopen jaren heel hoog.

Voor de vernieuwing van het wetenschappelijk onderzoek is in totaal 75 miljoen extra beschikbaar. Dit bedrag is van drie partijen afkomstig. O, C en W geeft 25 miljoen (waarvan 15 miljoen via het stimuleringsprogramma NWO), NWO geeft 25 miljoen en van de universiteiten zelf komt 25 miljoen.

Wanneer de ministeri‘le giften afgezet worden tegen de bezuinigingen die nog op de kerfstok van de universiteiten staan, resteert er niettemin nog een bezuiniging van in totaal 160 miljoen gulden. Die bezuinigingen gaan zo langzaam aan een flinke deuk slaan in de financi‘le positie van de universiteiten. Half juli bleek uit een gezamenlijk onderzoek van O,C en W en de VSNU dat de instellingen 1,6 miljard te kort komen. In dat rapport wordt overigens aanbevolen om de universiteiten 80 miljoen gulden per jaar extra te geven.

De Vereniging van Universiteiten, de VSNU, is blij met de extra investeringen. ćAls de Nederlandse samenleving ook in de toekomst welvarend wil blijven, is kennis meer dan ooit van belang. Het extra geld dat Hermans hiervoor uittrekt, toont aan dat de bewindsman dit inziet.ä

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is positief over de extra financi‘le impulsen. Minder enthousiast is het ISO over het plan van de minister om, naar het idee van het ISO, te bezuinigen op de studiefinanciering en de OV-kaart. Hermans wil de basisbeurs voor thuiswonenden voortaan niet meer met een bedrag, maar met een percentage indexeren. Tot op heden werd de basisbeurs voor thuiswonende studenten met hetzelfde bedrag ge•ndexeerd als de basisbeurs voor uitwonenden. De basisbeurs voor thuiswonenden zal voortaan met hetzelfde percentage als de uitwonende beurs worden ge•ndexeerd. Het levert de minister een bedrag op dat van 23 miljoen in 2000 oploopt tot 63 miljoen in 2003. Gewoon een bezuiniging, meent het ISO. Het niet continueren van het project Kwaliteit en Studeerbaarheid kan eveneens niet de goedkeuring van het ISO wegdragen.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSvB) ziet met de huidige onderwijsbegroting weinig terechtkomen van vernieuwingen in het onderwijsstelsel. De bond houdt de norm tegen het licht die het OESO hanteert: zes procent van het nationale inkomen dient aan onderwijs besteed te worden. Nederland komt volgens de LSvB uit op 5,2 procent. Nederland zal minimaal aan de OESO-norm moeten voldoen, vindt de bond. Ook de LSvB heeft geen goed woord over voor de beursmaatregel van Hermans. Het bedrag dat de minister bespaart, moet terugvloeien naar de student, aldus de bond. /.

UN en UU

willen graag

samenwerken

Cor Boonstra liet er bij zijn speech tijdens de opening van het academisch jaar geen twijfel over bestaan: de TUE wil in overleg treden met andere universiteiten zoals de Universiteit van Utrecht en de Katholieke Universiteit Nijmegen over verregaande samenwerking of zelfs bestuurlijke integratie van b¸ta-opleidingen. Dit om te bereiken dat het aanbod van b¸ta-opleidingen in de regio gegarandeerd blijft. Op de KUN en de UU wordt niet afwijzend gereageerd op Boonstraās flirt. Joop Kessels, woordvoerder van de Universiteit Utrecht laat weten dat Utrecht openstaat voor intensievere samenwerking om de marktpartijen zoals studenten, de arbeidsmarkt en onderzoekspartners beter tegemoet te kunnen treden. Bestuurlijke integratie van faculteiten is volgens Kessels echter niet aan de orde. Han Beijersbergen, hoofd voorlichting van de KUN, laat weten eveneens open te staan voor samenwerking, voor zover die niet al plaatsvindt. ćDirect na het uitkomen van het AWT-rapport hebben wij contact gezocht met Eindhoven om te pr aten over onze situatie en de mogelijkheden. Alles ligt dus open. Dat was overigens nog voor Boonstraās speechä, aldus Beijers-bergen. /.














Website