/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 5

jaargang 42, 7 oktober 1999


Academie

‘Bedrijven hebben het geld, jij de kennis’

Je hoeft geen complete fabriek te bouwen als je voor jezelf wilt beginnen. Een goed idee en een doordachte uitwerking

daarvan zijn genoeg, zegt hoogleraar prof. dr. Leo Verhoef over ondernemerschap.

Potentie voor nieuwe bedrijven is er genoeg op de TUE vindt hij, maar er wordt vaak niet genoeg nagedacht over de mogelijkheden. Met de wedstrijd New Venture, die deze week van start is gegaan, moet daar verandering in komen.

“Er wordt te veel gefocust op techniek. De vertaalslag van een goed idee tot een bedrijf wordt niet vaak genoeg gemaakt. En dat terwijl het helemaal niet nodig is veel geld te investeren. Je kunt met een goed plan aankloppen bij bedrijven: zij hebben het geld en jij de kennis”, zegt hoogleraar Leo Verhoef. De stappen die Verhoef zet, lijken simpel maar liggen niet voor iedereen voor de hand, heeft hij ervaren. Een voorbeeld: “Een aio had een apparaat gemaakt dat automatisch contactlenzen kan maken. Als je bij de opticien je ogen laat opmeten, rollen de lenzen er meteen uit. Dat is gouden handel. Het enige wat je moet doen, is aankloppen bij bijvoorbeeld Pearle om een joint-venture te starten. Er liggen zoveel mogelijkheden in samenwerking met bedrijven.”

Verhoef geeft een ander voor-beeld: “Een aio had een nieuwe film ontwikkeld voor het scherm van een laptop. Veel stroom die een schootcomputer gebruikt, gaat op aan licht van het scherm. Je ziet ongeveer tien procent van de stroom daarin terug, de rest gaat eigenlijk verloren. Hij had de samenstelling van de film veranderd, zodat de zaak werd omgedraaid. De computer kan doordoor vijf tot zes uur draaien op een accu. Dat is een enorme winst, maar de aio wist niet hoe hij de productie en verkoop van zijn vinding moest aanpakken. Dacht dat hij zelf een fabriek moest bouwen en grondstoffen inkopen om die film te maken. Je kunt alles uitbesteden. Die film kun je laten maken bij bijvoorbeeld Agfa.”

Verhoef hoopt dat mensen met een goed idee voor een eigen bedrijf zich inschrijven voor de New Venture wedstrijd. Of bij hem langskomen te praten over de mogelijkheden. /.

Van het Van Abbemuseum naar de TUE

Jean Leering (1934) studeerde in Delft architectuur en in die tijd organiseerde hij al diverse tentoonstellingen. In 1964 werd hij directeur van het Van Abbemuseum, waar hij tot 1973 bleef. Daarna was hij twee jaar een van de directeuren van het Tropenmuseum, waarna hij bij de Rijksgebouwendienst ging werken. Sinds 1976 geeft Leering colleges Kunstgeschiedenis bij de faculteit Bouwkunde aan de TUE en in 1992 werd hij hoogleraar. In november neemt hij daar afscheid en gaat hij met pensioen. /.














Website