/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 5

jaargang 42, 7 oktober 1999


Studentenleven

Techniek is meer dan vieze handen krijgen

In het kader van de Wetenschap & TechniekWeek 1999, die gehouden wordt van 9 tot en met 17 oktober, organiseert de TUE zondag 10 oktober een publieksdag. Van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 oktober is er een scholierenmanifestatie. Zo kan het publiek zien wat de TUE inhoudt en wat er zo leuk is aan techniek. Dat techniek meer is dan alleen vieze handen krijgen.

Aan de publieksdag werken alle faculteiten mee. Een aantal gebouwen is geopend voor publiek. Het betreft het Auditorium, het gebouw van Scheikundige technologie, Cascade, de koepel van Bouwkunde, Elektrotechniek, het IPO en het Multimedia Paviljoen. Daarin worden onder meer interactieve activiteiten aangeboden. Ook aan de kleintjes is gedacht. Zij kunnen bijvoorbeeld smurfensnot maken. Omdat de dag voor een breed publiek is bedoeld, is er een breed programma.

Tijdens de scholierenmanifestatie zullen per dag ongeveer 350 leerlingen uit 3 en 4 VWO van middelbare scholen uit Brabant en Noord-Limburg de TUE bezoeken. De dag begint voor hen met een technoshow. Dat is een quiz met vragen over wetenschap en techniek, naar aanleiding van een experiment of een verhaal. De achterliggende gedachte is dat de leerlingen er zo achter kunnen komen waarom ze ingenieur zouden willen worden. Vorig jaar werd de technoshow voor het eerst gehouden. Ten opzichte van het afgelopen jaar zijn er verbeteringen doorgevoerd.

‘s Middags doen de leerlingen in groepjes van vijftien mee aan verschillende projecten. Ze worden daarin begeleid door iemand van de betreffende faculteit. Deze indeling voor de groepen heeft de TUE gemaakt, omdat het organisatorisch onmogelijk is de scholen zelf te laten kiezen. De projecten zijn gevarieerd: ontwerp je eigen droomstad, voorraadmanagement, telefoneren via glas, plug & play, ontwerp een huis voor drie studenten en een onzichtbare computer zijn enkele voorbeelden.

De manifestatie wordt voor de achtste keer georganiseerd door de Stichting Wetenschap en Techniek Nederland, kortweg Weten. Van deze stichting is ook het initiatief voor de Wetenschap & TechniekWeek. Het is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement, dat dit jaar als overkoepelend thema heeft ‘Tijd. Van even tot eindeloos.’ De ruim tweehonderd deelnemende instellingen organiseren in deze week activiteiten variërend van demonstraties, debatten en wandelingen, tot rondleidingen, tentoonstellingen en speurtochten.

De publieksdag op de TUE is voor iedereen toegankelijk. Een overzicht van alle activiteiten in de Wetenschap en TechniekWeek is te vinden in de programmakrant, af te halen bij bibliotheken, universiteiten en de deelnemende instellingen. Maar ook via Scoot (telefoonnummer 0800-7007) en Internet www.weten.nl zijn de programmagegevens te verkrijgen. /.

Sportverenigingen presenteren zich op manifestatie ESSF

Het nieuwe bestuur van ESSF heeft afgelopen donderdag de sportmanifestatie in de hal van het Auditorium georganiseerd. Het is een mogelijkheid voor de studentensportverenigingen om hun sport te promoten en op die manier leden te werven.

Het is niet de eerste keer dat deze markt georganiseerd wordt. Gemiddeld vindt de markt twee tot drie keer per jaar plaats. De eerste keer is altijd in de intro-week. Rosita Steltenpool, nieuw lid van het bestuur van de Eindhovense Studenten Sport Federatie en derdejaars Bouwkunde, geeft daarbij al aan dat de meeste eerstejaars dan nog bang zijn voor hun vrije tijd: “Ze hebben nog geen idee hoeveel tijd ze in moeten ruimen voor het studeren.”

Dat is ook de reden dat slechts vier weken na de officiële start van het nieuwe studiejaar een tweede sportmarkt op touw gezet werd. Steltenpool: “De studenten hebben nu meer zicht op hun vrije tijd en kunnen nu beter inschatten of een studentensportvereniging daarin gepast kan worden.”

Voor de meeste studentensportverenigingen is het moeilijk om jongerejaars aan het sporten te krijgen. Rik van Laarhoven, bestuur ESSF en vierdejaars Natuurkunde: “Als ze eenmaal binnen rollen, dan loopt het meestal wel.”

Het ledental van de sportverenigingen is op peil, maar dat willen ze wel zo houden. Dat is voor de ESSF de belangrijkste reden voor deze sportmanifestatie. Na afloop van een dergelijke promotie-actie voor de verenigingen wordt er altijd geëvalueerd. Peter Tijl, die ook in het bestuur van ESSF zit en tevens derdejaars Werk-tuigbouwkunde is, geeft daarbij aan dat de stijging van het ledental meestal niet zo heel groot is, “maar je geeft de verenigingen even de kans zich te presenteren. En de studenten hebben de mogelijkheid zich te oriënteren, zodat ze weten waar ze zich kunnen aanmelden als ze zich willen aansluiten bij een vereniging.”

De sportmarkt wordt niet alleen op de TUE gehouden. Ook op de HBO-opleidingen krijgen de studentensportverenigingen de kans zich te presenteren. Vorig jaar was dat voor het eerst. Van Laarhoven: “Bij het HBO is het veel moeilijker deze markt op poten te zetten. De interne communicatie is daar heel gebrekkig en alles is decentraal geregeld. Vorig jaar ging het met veel pijn en moeite. We hopen dat het dit jaar soepeler verloopt.”

De eerstvolgende HBO-studentensportmarkt is in de week van 29 november, die op de TUE in april. /.

TUE met stip naar 5e plaats

De Technische Universiteit Eindhoven stijgt flink in de waardering van studenten. Dat blijkt uit de Keuzegids Hoger Onderwijs die vandaag is uitgekomen. De TUE staat nummer 5 op de ‘hitlijst’ van de Keuzegids en is stijgende. Het zijn vooral de faciliteiten van de TUE die hoog scoren.

De Keuzegids Hoger Onderwijs is een jaarlijks terugkerende kwaliteitstest van universiteiten en hogescholen. De redactie van de gids baseert zich voor de resultaten op enquętes onder 25.000 studenten. De algemene lijn die de redactie van de Keuzegids ontwaart is: enkele jonge universiteiten hebben met hun onderwijs het meeste succes.

Het zijn daardoor de zuidelijke universiteiten die goed scoren: na de TUE op de vijfde plaats staat op de tweede plaats Maastricht en op nummer een prijkt de Tilburgse universiteit. De derde en vierde plaats, dus nog voor de TUE, worden ingenomen door respectievelijk Wageningen en Enschede. De TU Delft staat op de tiende plaats.

Vorig jaar deden sommige bestuurders van de ‘oude’universiteiten de kritiek nog af met de mededeling dat hun studenten nu eenmaal kritischer zijn dan de zuidelijke en oostelijke studenten. De redactie van de Keuzegids wijst echter op het feit dat ook deskundigen positief oordelen over het onderwijs in het zuiden en oosten.

De TUE en Eindhoven scoren op een aantal punten goed in de Keuzegids. De sportvoorzieningen van de TUE zijn naar het oordeel van de studenten goed voor een derde plaats. De UT is in dat lijstje tweede en Wageningen eerste. De TU Delft is in dat lijstje zevende.

In Enschede kun je naar de mening van de studenten het makkelijkst een betaalbare kamer vinden; vervolgens komt Wageningen, dan Tilburg en dan Eindhoven. En dat zijn in het geheel geen saaie provinciesteden, zo blijkt uit de Keuzegids: studenten delen dikke achten uit voor de horecagelegenheden in deze plaatsen. /.

Inschrijven voor Batavieren-race

De grootste estafetteloop van de wereld staat volgend jaar gepland op 29 april: de 28ste Batavie-renrace. Studenten die mee willen doen aan de estafette van Nijmegen naar Enschede, kunnen zich vanaf heden inschrijven. Dit kan tot en met 30 november bij de ESSF. Voor meer informatie kan worden gekeken op internet: batavierenrace@student.kun.nl..

Een team van 25 mensen loopt de estafette. Aangekomen in Enschede staat er een groot studentenfeest te wachten. Bovendien krijgt de Batavierenrace in het jaar 2000 een speciaal tintje. Wat dat inhoudt, wil de organisatie nog niet kwijt.

Met een wip

de Dommel in

Het wordt een natte boel, woensdag 13 oktober aan de oever van de Dommel bij het sportcentrum. Op deze plek wordt de constructiewedstrijd voor eerstejaars studenten Werktuigbouwkunde gehouden. Vanaf 13.30 uur moeten zij een stalen constructie maken die door hun eigen gewicht wordt belast. Hierdoor gaat de deelnemer als op een wip het water van de Dommel in.

De organisatie van de constructiewedstrijd ligt in handen van studievereniging Simon Stevin en het opleidingsinstituut van Werktuigbouw-kunde.

Poging tot auto-inbraak

Een student van de TUE heeft afgelopen zondag melding gedaan van poging tot inbraak op zijn personenauto, die voor het Hoofdgebouw geparkeerd stond. De dader heeft de auto beschadigd, maar kreeg de deur niet open. /.














Website