/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 5

jaargang 42, 7 oktober 1999


Nieuws

‘Mensen zijn niet overtuigd van milieurisico’s’

Hoogleraar prof. dr. Cees Midden stond zeven jaar geleden aan de wieg van het centrum Technologie voor Duurzame Ontwikkeling (TDO) binnen de TUE, dat onderzoek naar duurzaamheid wil bevorderen op alle faculteiten van de TUE. Nu legt hij de voorzittershamer van de gemeenschappelijke commissie neer. Hij wordt per 1 november opgevolgd door professor Rini van Dongen van de faculteit Natuurkunde.

Een doemdenker wil hij zichzelf zeker niet noemen, maar Cees Midden waarschuwt voor ongegrond optimisme. “Ik ben heel enthousiast over wat TDO doet om duurzaamheid te bevorderen in onderwijs en onderzoek. Het is heel goed dat we bij de TUE mooie researchprogramma’s ontwikkelen voor duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie en biomassa. Toch denk ik dat we het probleem nog lang niet onder controle hebben. In het nieuwe NM4 –het milieuplan van de regering- wordt het maatschappelijk draagvlak heel centraal gesteld. Technologie alleen kan milieuproblemen niet voorkomen. Er moet een maatschappelijke oplossing komen. Mensen leven in een consumptieroes; we kunnen steeds meer producten maken en gebruiken, maar hierdoor raken de voorraden die we op de aarde hebben wel uitgeput.” Midden mist een sense of urgency. “Milieu-problemen die zich over 100 of 200 jaar pas voordoen, staan te ver van de mensen. Je kunt de risico’s nog niet voelen of zien, waarom zou men er dan in investeren? Mensen zijn niet echt ove rtuigd van het gevaar. Het heeft weinig zin gedragsverandering te willen bewerkstelligen dwars tegen de overtuiging van mensen in. De technologische omgeving is ongelofelijk belangrijk voor de gedragskeuzes die mensen maken. Ik pleit er daarom voor een technologische omgevingen -zoals woningen, werkomgevingen en infra-structuren- te ontwikkelen, die milieubelastend gedrag ontmoedigen en milieusparend gedrag voor de hand liggend maken.” De opbouw van het TDO centrum was een interessante tijd voor Midden. “Toen we begonnen, was er weinig samenhang in milieuonderzoek en –onderwijs binnen de TUE. Nu komen we met een gezicht naar buiten en ik merk dat TDO voor veel bedrijven en overheden een entree is voor de TUE. We groeien gelukkig nog steeds, ook wat aio’s betreft. Dat zijn er nu al meer dan 25. Er komt steeds meer vraag naar gespecialiseerde milieutechnologen. Zo’n 70 studenten aan de TUE studeerden af met het TDO-certificaat.” Dat moeten er meer worden, vindt Midden. “Het nieuwe multimedia vak ‘inleiding in t echnologie voor duurzame ontwikkeling’ moet daar een stevige bijdrage aan gaan geven.”

Na zes jaar voorzitterschap houdt Midden het voor gezien. “Op een gegeven moment heb ik aangegeven dat ik het goed vind er een punt achter te zetten. Dat is goed voor mezelf, maar ook voor TDO. Ik kan me concentreren op andere zaken en bij TDO waait weer een andere wind. Iedereen legt zijn accenten immers anders. /.

Bouwplan Effenaar afgekeurd

Vervolg van pagina 1.

“Bij een echte universiteit hoort”, zo verklaarde De Wilt eerder in een interview met Cursor, “dat je je actief mengt in het openbare debat, dat je zichtbaar bent in de stad en dat je je bekommert om cultuur.” Vanuit die achtergrond heeft hij een open opinie geschreven voor het Eindhovens Dagblad (ED) over de nieuwbouwperikelen van de Effenaar. De nieuwbouwplannen voor dit jongerencentrum, waarvan ruim zeven jaar geleden al voor het eerst sprake was, zijn nogmaals afgekeurd door de gemeenteraad. Op 19 oktober is een commissievergadering waarin deze impasse hopelijk doorbroken wordt.

In zijn brief, die vrijdag 8 oktober in het ED verschijnt, relateert De Wilt aan het beleid van staatssecretaris Rick van der Ploeg met zijn expliciete aandacht voor jongeren en allochtonen, aan de mogelijkheden en het elan van Eindhoven en aan de culturele ambities van de TUE. Letterlijk schrijft De Wilt: “Besturen betekent kiezen. Een stad die op cultureel gebied haar ambities wil waarmaken, moet investeren in haar toekomst. Bijvoorbeeld door De Effenaar in staat te stellen haar vernieuwingsplannen te realiseren. Eindhoven verdient het, letterlijk en figuurlijk, om haar economisch en maatschappelijk belang ook te vertalen naar culturele ambities. En bij die ambities past het steunen van een investering in een culturele voorziening, die haar publiek nadrukkelijk vindt onder jongeren. /.

Gold Medal voor oud TUE-promovendus

De Audio Engineering Society (AES) heeft onlangs de prestigieuze Gold Medal Award toegekend aan oud TUE-student en promovendus prof.dr.ir. Kees Schouhamer Im-mink. De in Geldrop wo-nende Immink ontving de prijs in New York tijdens de 107e AES-conventie. De AES kent Schouhamer Immink de prijs toe voor de belangrijke bijdragen die hij leverde aan de digitale audio-revolutie. Immink werkte mee aan de ontwikkeling van diverse geluidsdragers waaronder de cd, dcc en md. De gouden medaille is de hoogste onderscheiding die de AES te vergeven heeft. Het is de tweede belangrijke prijs in korte tijd die de Geldroppenaar in ontvangst mag nemen. In juni ontving hij de Edison Medal, één van de hoogste en oudste onderscheidingen van het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Immink studeerde Elektrotechniek in Eindhoven. Hij promo- veerde in 1985. /.

Verkrachting nog niet opgelost

Ondanks een oproep in het televisieprogramma Opsporing Verzocht heeft de politie nog niet de gouden tip gekregen die tot aanhouding kan leiden van de man die vorige maand waarschijnlijk drie vrouwen verkrachtte in Mierlo en Eindhoven. Eén van deze verkrachtingen vond plaats in de buurt van het TU-terrein, niet ver van het Sportcentrum. De man bond in tenminste één geval zijn slachtoffer vast alvorens haar te verkrachten. In totaal kreeg de politie 54 tips naar aanleiding van de uitzending en herhalingen van het AVRO-programma.

Brandweer

verliest

wedstrijd

Het brandweerkorps van de TUE is als laatste geëindigd tijdens de Brandweer-kwaliteitstesten die 2 oktober plaatsvonden. De kwaliteitstest bestond uit een nagespeeld ongeval in Sterksel. Bij dit ongeval was één ‘slachtoffer’ terechtgekomen onder een stapel rijplaten, een tweede slachtoffer was bekneld geraakt onder de dissel van een container waarbij zijn hand ook nog eens doorboord werd door een borgpen. In totaal namen 38 teams, samen goed voor zo’n vierhonderd brandweerlieden, deel aan de kwaliteitstesten. De jaarlijkse brandweerwedstrijd kent vijf klassen. Nadat het TU-team vorig jaar tweede geworden was in de vierde klasse, mocht het dit jaar in de derde uitkomen. Het korps uit Reusel werd eerste in deze klasse.

Rapidschaak

Het auditorium is zaterdag 16 oktober het strijdtoneel voor het Nederlands jeugdkampioenschap rapidschaak. Er zijn twaalf landelijke titels te winnen voor jongens en meisjes van 8 tot en met 19 jaar. De twee beste jongens en de twee beste meisjes zullen ons land vertegenwoordigen op het WK rapidschaak in Parijs. Bij rapidschaken heeft een deelnemer twintig minuten de tijd per partij. Het kampioenschap wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) en de Stichting Bevordering Schaaksport Brabant (SBSB). De universiteit is hoofdsponsor van het toernooi. De toegang is gratis. /.

Karton versus natuurgeweld

“De afgelopen drie jaren is er met blokken en stenen gestapeld en nu waren we gewoon ‘uitgestapeld’.” Om die reden kozen Eric Vastert en de zijnen er tijdens het P-Spektakel ‘99 voor om met karton aan de slag te gaan. De bedoeling was om met behulp van een onderstel en twaalf kartonnen platen een caravan in elkaar te zetten en dan naar de TUE te rijden. Als het weer het toeliet...

“Kijk, dit is het.” Net als de andere eerstejaars Bouwkunde is ook Manja van de Worp enthousiast over de creatie van haar atelier. Met een wijntje in de hand en de mouwen opgestroopt prijst ze hun caravan de hemel in. “Hij is rood, kunstzinnig, hartstikke stevig en hij gaat het halen!”

Een van de drie atelierbegeleiders Ralph Brodruck ziet het P-Spektakel als een soort intro-actie. “Die jongens zijn nu vier weken bezig en dan wordt het tijd dat ze even achter de schoolbanken uit komen.” Samenwerking is voor Ralph Brodruck het hoofddoel van deze tweedaagse. “Ze moeten leren in groepsverband werken. Ook is het essentieel in Bouwkunde dat ze beseffen dat niet alles wat je verzint realiseerbaar is.”

Iedereen, zowel student als begeleider, is van mening dat áls het niet regent ze een heel eind komen. Eric Vastert weet het zo nog niet. “Er is een hoog carnavalgehalte onder de bouwwerken. Er zijn al stemmen opgegaan om rechtstreeks naar de stort te wandelen en ons over een stel stortbakken te verdelen.”

Als een deel van de caravan-karavaan om drie uur ‘De Fabriek’ verlaat, lijkt het of de weergoden barmhartig zullen zijn. Maar het is enkel schijn, even later worden de hemelsluizen opengezet. “Het viel echt met bakken uit de hemel”, vertelt een doorweekte Eric Vastert. “Alles viel uit elkaar, onderweg liggen nog een paar caravans...voor de kerk bijvoorbeeld, kun je er nog wel een drietal vinden.” De studenten reageren verdeeld: sommigen drinken nog wat bier of wijn terwijl anderen met moeite hun tranen bedwingen. Caravans die toch op de TUE aankomen, worden onder luid gejuich onthaald. Van caravan ‘chateau’ is niets meer over. De regen heeft vernietigend uitgehaald en genadeloos de vier kasteelwanden neergehaald. Trots worden de vier rode torentjes tevoorschijn gehaald en bovenop de kasteelresten gezet.

De tocht door Eindhoven bleef niet onopgemerkt. Stukjes caravan waren overal te vinden en een door regen geteisterde caravan was tegen een geparkeerde auto gevallen. Eén ding staat vast: de eerstejaars Bouwkunde zullen in Eindhoven niet snel vergeten worden. /.

Explosie laboratorium door onbekendheid experiment

Arbeidsinspectie kan geen nalatigheid van TUE vaststellen

De explosie die op 10 mei plaatsvond in één van de laboratoria van het ST-gebouw is ondermeer te wijten aan ‘onbekendheid van het experiment’. Dat concludeert de Arbeidsinspectie in het rapport over deze zaak dat vorige week voltooid werd. Bij de explosie liep een vierdejaarsstudent tweedegraads verbrandingen aan gezicht en onderarmen op.

Volgens een woordvoerder van de TU ging het om een research en development stage waarbij experimenten gedaan werden op het gebied van synthetiseren. Hierbij werd afgeweken van de standaard kookrecepten. Bij het mengen van de verschillende producten, grond- en hulpstoffen heeft de student waarschijnlijk onvoldoende rekening gehouden met de dosering. Omdat de oorzaak van de explosie niet met zekerheid achterhaald kon worden, is het onmogelijk om nalatigheid van de TU vast te stellen. De Arbeidsinspectie heeft daarom geen overtreding van de Arbeidsomstandig-hedenwet kunnen constateren.

De Arbeidsinspectie stelt wel dat aan de basiseisen met betrekking tot het beperken van effecten van een ‘ongewilde gebeurtenis’ werd voldaan. Zo werkte de student in een zuurkast en droeg hij een veiligheidsbril en labjas. Ook staat in het rapport te lezen dat de betrokkenen bij het ongeval door het personeel van de TUE op een professionele manier opgevangen en begeleid zijn. De student heeft zijn studie inmiddels weer opgepakt. Hij heeft geen blijvend lichamelijk letsel overgehouden aan het ongeval. /.

Stemkunstjes en lasertaal

Een dichter en een cabaretier waren vorige week te gast bij Studium Generale. Woensdagavond, cultavond, traden achtereenvolgens de dichter Ruben van Gogh op en de Groningse Jochem Meyjer.

De opkomst bij Ruben van Gogh leek op het eerste gezicht laag. Totdat er na vijf minuten een grote groep studenten binnenkwam, die de zaal redelijk vulde. Van Gogh droeg gedichten voor uit zijn bundels ‘de man van taal’ en ‘de hemel in de hemel uit’. Hij hoort, naar eigen zeggen, in het rijtje thuis van Superman, Batman en vooral Spiderman. Deze laatste gaf net als Van Gogh de brui aan zijn studie filosofie en koos voor het heldendom. Zelf gebruikt hij echter lasertaal met trefwoorden als munitie. Lyrisch dichtte hij een half uur vol. Tussen de gedichten door vertelde hij als een echte entertainer korte verhaaltjes ter introductie van het volgende dichtwerk. Met poëzie over ruimtewezens, de complottheorie, vikingen die Friese leraressen verkrachtten en een poëtische remake van het lied ‘gangster paradise’ kan hij een jong publiek bereiken.

Bij de cabaretvoorstelling van Jochem Meyjer stond een massa mensen al te popelen om binnen te komen toen de deuren nog gesloten waren. Hij gaf een afwisselende show waarin hij grappen vertelde, rare bekken trok en muziek maakte. Achter de piano zong hij regelmatig een liedje. Hieruit werd duidelijk dat hij veel kan doen met zijn stem. Zowel heel zuiver en mooi zingen als rare kunstjes uithalen met een rochelende stem. /.

TUE geeft advies over akoestiek in nieuw muziektheater Porto

De kennis van de TUE reikt tot ver over de landsgrenzen. Zo ook op het gebied van akoestiek. Ir. Renz van Luxemburg, hoofd van het centrum bouwonderzoek TNO-TUE, is namelijk akoestisch adviseur voor de bouw van een muziektheater in de hoofdstad van Portugal, Porto.

Vorige week kreeg het CBO de officiële opdracht binnen. Het akoestisch ontwerp was geen gemakkelijke klus, zegt Van Luxemburg, maar wel een uitdaging. Momenteel wordt op de plaats waar het gebouw moet komen een oude tramremise gesloopt.

In februari 2000 wordt begonnen met de bouw. Het theater wordt gebouwd omdat Porto in 2001 samen met Rotterdam Culturele Hoofdstad is. Het ontwerp van architect Rem Koolhaas heeft de naam Casa da Musica meegekregen en moet in 2001 worden opgeleverd. In het gebouw zitten twee concertzalen, een restaurant, muziekwinkel, café, dakterras en voorzieningen voor onderwijs en ‘cybermusic’.

Het Centrum Bouwonder-zoek TNO-TUE is een samenwerkingsverband tussen de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven en TNO Bouw. Het Centrum doet onderzoek op het gebied van de fysische aspecten in de gebouwde omgeving; dit betreft met name bouw- en zaalakoestiek, daglichttoetreding en kunstlicht, behaaglijkheid en warmtehuishouding. /.

Workshop beter studiemateriaal

Door beter schriftelijk studiemateriaal in te zetten kan het zelfstudiegedrag van studenten positief worden beïnvloed. Dat is de kern van een workshop ‘Verbeteren van schriftelijk studiemateriaal’ die het Onderwijskundig Service Centrum op woensdagmiddag 10 november a.s. verzorgt.

De workshop vindt op woensdag 10 november plaats van 13.30 tot 17.00 uur. Nadere informatie is desgewenst te verkrijgen bij Harig van de Wouw (telefoon 3126). Aanmelding kan per telefoon (telefoon 5060) per e-mail (w.p.v.d.einde@tue.nl) of via Internet (www.osc.tue.nl). De uiterste aanmelddatum is 27 oktober. De workshop wordt weer verzorgd op 31 januari 2000.

Coureur

Koster vijfde in autorace

Autocoureur en TUE-student Sepp Koster is op de vijfde plaats geëindigd in het eindklassement van de de Amerikaanse Barber Dodge Pro Series. Koster reed de afgelopen maanden twaalf races op verschillende circuits in Amerika. Gedurende de laatste races stond de 24-jarige student Werktuigbouwkunde op de derde plaats in het klassement. Zijn kansen op een plaats in de top drie verdwenen echter tijdens de laatste race die gehouden werd in Watkins Glen. Na een slechte trainingsronde moest Koster als negende starten op dat circuit. Na de start klom hij op naar een zesde plaats. In de vijftiende ronde werd hij echter door de Amerikaan Fogerty van de baan gedrukt waar-door hij de race niet af kon maken en kostbare punten verloor. De 23-jarige Jeff Simmons won het kampioenschap.

Benzinelek

De brandweer van Eindhoven is afgelopen maandag in actie gekomen omdat er nabij T-Hoog een Opel Corsa stond die benzine lekte. De eigenaar, een medewerker van TNO, was op dat moment niet te bereiken. De brandweer heeft de lekkage gestopt.

/.














Website