/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 5

jaargang 42, 7 oktober 1999


Bestuur

Commissie Veltman wil vijf jaar voor TeMa en Technische Bedrijfskunde

De Commissie Veltman heeft in een brief van 7 september aan minister Hermans geadviseerd om de opleidingen Techniek en Maatschappij en Technische Bedrijfskunde van de TUE vijfjarig te maken. De commissie vindt dat behalve de opleidingen aan de TUE ook de opleiding Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente en de opleiding Technische Bestuurs-kunde aan de Technische Universiteit Delft vijfjarig moeten worden.

Het gros van de technische opleidingen werd al in 1995 vijfjarig. In dat jaar besloot de toenmalige minister van O, C en W, minister Ritzen, mede op basis van een advies van de RCO (de Raad van de Centrale Ondernemers-organisaties), de meeste ingenieursopleidingen een vijfde jaar te geven. De zogeheten ‘techniekmanagement-opleidingen’ kregen het vijfde jaar niet, omdat ze volgens de RCO niet technisch genoeg waren.

In dit voorjaar kregen de bèta-opleidingen aan de algemene universiteiten ook een vijfde jaar toegewezen, doordat de Tweede Kamer de Tijdelijke Wet Aanwijzingen Bèta-opleidingen aannam. De techniekmanagement-opleidingen meenden ook in aanmerking te komen. Hermans wees dat echter in eerste instantie af.

Dat was onterecht, zo meende decaan Van Gelder van de faculteit Technologie Management. De opleidingen bij de TUE hebben namelijk sinds 1993 gestaag gewerkt aan verbetering. De universiteiten startten een lobby, die leidde tot een motie in de Tweede Kamer en uiteindelijk de oprichting van de tijdelijke commisie Veltman. En die commisie constateert nu dat de opleidingen anno 1999 goed passen binnen de criteria die de RCO in 1993 heeft toegepast.

Overigens was het zo dat het College van Bestuur van de TU Eindhoven inmiddels zelf al had besloten om het vijfde jaar voor de opleidingen van Technologie Management voorlopig te betalen. De TUE wilde niet wachten op de politieke besluitvorming, omdat vooral het bedrijfsleven geïnteresseerd was in het vijfjarig maken van de opleidingen bij Technologie Management. Die wens van werkgevers om de opleidingen vijfjarig te maken was voor een aantal kamerleden, vooral van het CDA, de reden om bij de minister aan te dringen op een heroverweging voor de techniekmanagementstudies. Tot die tijd was minister Hermans vrij stellig in zijn afwijzing van het vijfde jaar voor de betrokken opleidingen.

Ontwerpen

Alhoewel de opleidingen dus voldoen aan de criteria van de RCO, dient het ingenieursprofiel in de opleidingen wel verder versterkt te worden. Het ontwerpen dient daarbij als rode draad in de opleidingen herkenbaar te zijn. De commissie maakt daarbij de opmerking dat versterking van het ontwerpende element veel meer geldt voor de opleidingen in Delft en Twente dan voor de opleidingen aan de TUE. Dat de ontwerpkant van de opleidingen nog versterking behoeft, is voor de raad echter geen reden om een negatief advies voor vijfjarigheid te geven. Immers, zo betoogt de commissie, de niet-ontwerpende bèta-opleidingen aan de algemene universiteiten hebben inmiddels ook een vijfde jaar.

De commissie verwijst in haar advies verder naar de onderwijsvisitatie ‘Technology and Policy’ van december 1997. Daarin wordt er geconstateerd dat vergelijkbare technische opleidingen in het buitenland ook vijf jaar duren. Er zijn ook opleidingen van vier jaar, zoals die van het Trinity College in Dublin, maar die leiden op voor een bachelors-diploma. De commissie Veltman gaat in haar advies ook in op een opmerking van de minister over de situatie op de arbeidsmarkt. Om een verlenging van de cursusduur te kunnen toestaan, zou er sprake moeten zijn van een aantoonbaar tekort aan afgestudeerden. Er worden op dit moment voor de vier opleidingen allesbehalve overschotten gemeld, aldus de AWT. “Het is ook niet te verwachten dat er een hogere instroom komt door het vijfjarig maken van deze opleidingen”, aldus Henk Snijders, commissaris van de commissie Veltman. Er heerst nogal eens de misvatting dat het vijfjarig maken van een opleiding automatisch leidt tot een hogere instroom, met als mogelijk gevolg dat een stu die opleidt tot werkloosheid. “Bij deze opleidingen is nu juist de bèta-component versterkt, de opleiding wordt dus zwaarder. Je zou nog wel kunnen verwachten dat de instroom toeneemt bij de bedrijfskunde-opleidingen bij algemene universiteiten.” Een overschot op de arbeidsmarkt van techniekmanagers valt er volgens Snijders echter niet te verwachten. Aan het eind van haar brief geeft de commissie Veltman nog het advies dat bij het vijfjarig maken van de opleidingen gekozen kan worden voor een driejarige bachelors-opleiding, aangevuld met een tweejarige masters-studie op het gebied van de technisch gerichte bestuurs- en bedrijfskunde. ‘Daarbij is het denkbaar,’ aldus de commissie, ‘dat studenten na hun bachelors eerst enige tijd werkervaring opdoen.’

Aangezien de tijdelijke commissie Veltman is ingesteld naar aanleiding van een motie van leden van de Tweede Kamer, zal Hermans zijn besluit aangaande het advies aan de Tweede Kamer melden. De kamerleden hebben tot op heden echter nog niets ontvangen. /.

Verkiezingen TUE 1999

De voorbereidingen voor de verkiezingen op de TUE zijn in volle gang. Op donderdag 9 december aanstaande kan gestemd worden voor de leden van de universiteitsraad en de faculteitsraden, alsmede voor de personeelsleden van de dienstraden en de medezeggenschapsraad IPO. Het kiezersregister wordt op 13 oktober vastgesteld.

“Het is vooral belangrijk voor potentiële kandidaten om te controleren of zij op juiste wijze zijn opgenomen in het kiezersregister. Hier staat namelijk in wie kiesgerechtigd is en een voorwaarde om verkozen te kunnen worden is nu eenmaal dat je kiesgerechtigd bent,” aldus Claire Holthaus, secretaris van het Centraal Stembureau. “Vorige jaren heeft het wel eens problemen opgeleverd bij mensen die zich verkiesbaar stelden. Zij stonden dan niet op correcte wijze in het register vermeld en konden daardoor geen kandidaat zijn.”

De papieren kiezersregisters liggen nog tot en met morgen (vrijdag 8 oktober) ter inzage bij het Centraal Stembureau en bij het Studenten Service Centrum. Bovendien kunnen studenten het register via Internet raadplegen en kan per e-mail een verzoek tot wijziging worden ingediend. Een persoonlijke pincode is nodig om toegang te krijgen tot het systeem. Het verkiezingssysteem is te benaderen via de URL: http://shweb1.buro.tue.nl/verkiezingen.

Zoals Cursor vorige week reeds meldde, is het de bedoeling dat er in de toekomst via Internet gestemd kan worden. De faculteit Wiskunde en Informatica zal dit jaar bij wijze van test gaan stemmen op een pc, die werkt als een stemmachine zoals ze bij gemeenten gebruiken. De medewerkers en studenten van deze faculteit krijgen ter zijner tijd nog nader bericht hierover. Holthaus hoopt dat alles goed gaat: “Als het misloopt komen er herverkiezingen voor de faculteitsraad. We hebben uitgerekend dat dat nog net kan voor het kerstreces, maar het wordt dan wel spannend.”

Dit jaar heeft het Centraal Stembureau maar drie maanden de tijd voor de voorbereidingen en verwerking van de verkiezingen. Er konden zich nog tot 1 oktober nieuwe studenten aanmelden, waardoor Holthaus pas deze maand het kiesregister kon vastleggen. Normaal gesproken begon ze hiermee al in september. Nu moet ze alle voorbereidingen sneller treffen dan voorgaande jaren. “We hebben een aantal procedure termijnen moeten inkorten”, vertelt Holthaus.

Op woensdag 20 tot en met vrijdag 22 oktober kunnen de kandidaatstellingen worden ingediend bij het Centraal Stembureau. Nadere informatie hierover en over alle andere zaken rondom de verkiezingen is te vinden op de internetpagina http://www.tue.nl/actueel/verkiezingen1999/. /.

/Faculteitsraden

S. Steensma heeft per 1 oktober zijn zetel in de faculteitsraad van de faculteit Technologie Management ter beschikking gesteld. Hij wordt opgevolgd door Mw. S.K. Dalman. Het procesverbaal ligt van vrijdag 8 oktober tot en met donderdag 14 oktober ter inzage bij het Centraal Stembureau, Traverse 3.48.

B.G. Wolfs heeft per 1 september zijn zetel in de faculteitsraad van de faculteit Bouwkunde ter beschikking gesteld. Hij wordt opgevolgd door P.J.H.J. van der Waerden. Het procesverbaal ligt van vrijdag 8 oktober tot en met donderdag 14 oktober ter inzage bij het Centraal Stembureau, Traverse 3.48.

/Promotie

Op maandag 11 oktober om 16.00 uur promoveert ir.drs. D.H.W. Hubert (ST) in promotiezaal 4 van het auditorium op zijn proefschrift ‘Surfactant Vesicles in Templating Approaches’.

/Intreerede

Op vrijdag 15 oktober om 16.00 uur houdt prof.dr. M.A.J. Michels in de Blauwe Zaal van het auditorium zijn intreerede ‘Ketens van onderzoek’. Hij is benoemd bij de faculteit Technische Natuurkunde op het vakgebied Theoretische Natuurkunde, in het bijzonder Polymeerfysica.

/Eindvoordracht

Op woensdag 13 oktober om 14.00 uur houdt mw. R.D. Fleiner (ontwerpersopleiding Wiskunde voor de industrie)) In LG 1.52 haar eindvoordracht ‘Content Metering’. /.














Website