/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 9

jaargang 42, 4 november 1999


Mensen

Dieter Hammer

“Samenwerking tussen faculteiten nodig”

Brigit Span


Foto: Bram Saeys

Video, televisie, audio-apparatuur, camera, kopieermachine en computer. Allen zijn uitgerust met een embedded system , een soort van ingebouwde computer. “Je ziet aan de buitenkant niet dat er een computer in zit, en het zal de meeste mensen ook een worst zijn dat het zo is. Als het apparaat maar werkt”, zegt prof. dr. Dieter Hammer, samen met prof. dr. ing. Jochen Jess de organisator van de lezingen van EESI, het Eindhoven Embedded Systems Institute.

“Embedded systems worden complexer en moeten steeds meer kunnen. Er worden steeds meer eisen aan de snelheid gesteld. Als je bijvoorbeeld op de knop van de afstandsbediening van de tv drukt, moet de tv binnen een seconde reageren. Het wordt steeds moeilijker om zoiets voor elkaar te krijgen. De industrie worstelt hier mee”, stelt Hammer. De lezingen van het EESI gaan over embedded systems. Ze zijn twee keer per maand, tot en met 5 januari 2000. Op het lijstje van sprekers staan namen van professoren van de universiteiten van Bern, Parijs, Braunschweig, Leuven, Twente, Eindhoven, Wenen, Dortmund en Hannover. Bedrijven als Philips en ASML leveren ook mensen voor lezingen. Op 3 november is het woord aan ir. Sjir van Loo, werkzaam bij Philips Research Laboratories in Eindhoven.

Het doel van de lezingen is drieledig. Hammer: “We willen naamsbekendheid voor het EESI. Verder halen we interessante mensen hier naar toe en kunnen we dankzij de sprekers meer vaart zetten achter het opstarten van activiteiten.”

Een manier op de complexiteit van de systemen in de hand te houden is goede architectuur –opbouw- van het systeem. “Het zijn de bouwblokken en structuur, eigenlijk te vergelijken met een huis. De architectuur is de eerste opzet van het uiteindelijke resultaat. Daarom besteden wij daar aandacht aan in de lezingen.” Behalve met lezingen houdt het EESI zich bezig met onderzoek en loopt er een aantal projecten over architectuur in embedded systems.

Het EESI is begin vorig jaar opgericht met het doel onderzoek en onderwijs op het gebied van embedded systems samen met de industrie van de grond te krijgen.

“Hierdoor kunnen de soft- en hardware kant dichter bij elkaar komen, zowel bij bedrijven als hier op de TUE. Er bestaat hier een klassieke faculteitsstructuur, met grote afstand tussen de faculteiten. Bij embedded systems is een multidisciplinaire aanpak echt nodig, omdat software en hardware daarin samen moeten werken. Je hebt niets aan een computer zonder de programma’s. Daarom moeten we hier aan de TUE samenwerken. Die lezingen en het EESI zijn daarvoor een leuk middel.” Een eerste stap is daarin al gezet, getuige de samenwerking van de faculteiten Wiskunde en Informatica en Elektrotechniek in het EESI.

Een andere band die wordt versterkt door de lezingen, is die met de industrie. “Je kunt zoveel uitwisselen en knoopt steeds weer een persoonlijk gesprek aan.” De bedrijven die op de lezingen afkomen, komen veelal uit de regio Eindhoven. “Je moet niet verwachten dat mensen hiervoor uit heel Nederland komen, dat kost een halve dag reizen en de meesten hebben het daar te druk voor. Misschien zit er in de toekomst wel een congres in op het gebied van embedded systems , maar voorlopig houden we het bij de lezingen.”

Hammer en Jess staan zelf niet op de lijst van sprekers, terwijl ze wel thuis zijn in de materie. Dat is bewust gedaan, vertelt de hoogleraar. “Omdat we net zijn begonnen, willen we ons op de achtergrond houden. Volgend jaar willen we wel een lezing geven, maar nu komen andere mensen aan het woord.”/.

/.

/.

De week van/Karel

Karel Vromans, medewerker boekhandel Van Piere in de Hal van de TUE

Maandag: Agenda voor de komende week doorgenomen en besproken met Anton en Barry. Ik lees tijdens de koffie dat de studentenvoetbalclub ‘pusphaira’ gewonnen heeft. Proficiat mannen, die draaien goed mee in de competitie. In het auditorium even een kijkje genomen in verband met de voorlichtingsdagen. Verder nog een email over een boek van Richard Bird en Anne Kaldewaij beantwoord.

Dinsdag: Eerst de zichtzending voor de bibliotheek klaarmaken. Driysen vraagt naar literatuur over tandwielen. Duitse uitgevers geven nog wel eens goede boeken op dit gebied uit. Onze gezamenlijke nieuwe website ‘boekenmeer’ bekeken en hierbij wat kanttekeningen geplaatst. Jan belt voor Montyn’s ‘Over de tijd’. Komt in orde. Meneer Hunter koopt zijn ‘Trouw’. Nu kan ik tenminste rustig afsluiten. Heren portiers, tot morgen.

Woensdag: Vandaag komt Vanessa van Pearson Education de nieuwe vertegenwoordiger Mark introduceren. Veel succes toegewenst Mark! Willem gebeld dat ‘The holy scriptures’ binnengekomen is. Die ‘Adams’-boeken zijn er nu nog steeds niet. Hoe kan dat? Ik hoor dat van Amy Groskamp-ten Have’s klassieke boek over etiquette een vernieuwde editie is verschenen. Het zal me benieuwen wat dat wordt!

Donderdag: Wanneer er met Oxford University Press gesproken wordt, is het altijd interessant. Vooral nu er voor het komende voorjaar een nieuwe publicatie van Abraham Pais wordt aangeboden. Ton belt me over de ruimte waarin we tijdelijk gevestigd zijn. De ruimte is perfect Ton, die sfeer van geluidmakende machines heeft ook wel wat. En de mensen die ons soms toejuichen vanaf de tribune

(loopbrug), nou ja, daar wennen we wel aan.

Vrijdag: Na die fantastische zomer die we gehad hebben, kondigt zich toch een wat frissere periode aan. Nogal mistig! Deelname van Symposium Nederlandse Natuurkundige Vereniging op zeventien maart a.s. besproken. Interessante presentator en programmering. Het thema is fysica, chemie en bedrijf. Na telefonisch overleg met de uitgever is de herdruk van ‘t Hooft’s ‘Bouwstenen van de schepping’ maandag weer leverbaar. Nog een korte evaluatie met de mannen gehad. Snel de agenda voor de komende week doorgenomen, de mensen een fijn weekend toegewenst en that’s it. /.

/Afscheid

Na ruim 36 jaar werkzaam geweest te zijn bij de TUE neemt Toon van Elten afscheid. U bent op 25 november vanaf 16.30 uur van harte welkom op zijn afscheidsreceptie in het PVOC. U kunt een bijdrage voor zijn afscheidscadeau afgeven bij Monique van Duijnhoven HG 5.41.

Prof.ir. J. Leering houdt op 12 november om 16.00 uur in de Blauwe Zaal van het auditorium zijn afscheidscollege ‘Enkele voorbeelden van recente beeld-architectuur in Nederland’.

Hij was werkzaam als hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde.

/Bedankt

De Faculteit Bouwkunde en de Capaciteitsgroep FAGO hebben mijn vrouw en mij op 23 september in de gelegenheid gesteld om afscheid te nemen van iedereen waar ik zolang en zo plezierig mee heb samengewerkt. Van velen heb ik veel aardige en gemeende afscheidswoorden en daarbij vaak een geschenk ontvangen. De sfeer, de speeches, en het zang-afscheid met als solist Wim van de Ven vonden wij fantastisch. Een en ander ligt bovendien vast in briljante foto’s van Ben Elfrink. Wij denken er met veel goede herinneringen aan terug, en ik hoop met velen contact te onderhouden.

Ir. Bart Wolfs

/IPO-colloquia

Dr. R. van Geel (Kompagne) (‘Prediction of speech acts in scriptalker - a communication aid for the non-vocal’) vrijdag 5 november, 11.00 uur.

Prof. Dr. Nelly Oudshoorn (Centre for Studies of Science, Technology and Society, Universiteit Twente) ‘Design Cultures in ICT’ vrijdag 12 november, 11.00 uur.

Prof. Dr. A.J.M. Houtsma (IPO) ‘Noise, environment, and the ‘acoustic dilemma’ vrijdag 19 november, 11.00 uur.

Prof.dr.ir. J.E.W. Beneken (Platform for Medical Technology, Technische Universiteit Eindhoven) ‘Platform Medische Technologie; praktijkgestuurd onderzoek’ vrijdag 3 december, 11.00 uur. /.














Website