/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 9

jaargang 42, 4 november 1999


Opinie

Werkdruk

Een computer kan alles. Althans, zo lijkt het wel. Nu zou een computer zelfs zo iets persoonlijks als werkdruk kunnen meten. Is dit realistisch en is het wel nodig?

Mevrouw J. Heijmans

Ambtenarencentrum

Ik dacht dat het een geintje was, het lijkt me vreemd. Het lijkt wel enigszins op onze satisfactiepeiling, maar toen maakte werkdruk maar een klein deel uit van de vragen die we gesteld hebben. Er zou wel meer aandacht voor moeten komen. Je ziet duidelijk dat er binnen het personeel anders over wordt gedacht: voor jonge medewerkers mag de werkdruk nog wat hoger, maar met het stijgen van de leeftijd neemt de werkdruk toe. Dat heeft ook te maken met het feit dat er van ouderen misschien wel wat teveel wordt verwacht. Niet alleen moeten ze meedoen met modernisering, maar ook meer en meer bedrijfsmatig denken en werken. En dat leidt tot werkdruk.

Drs.ing. Jos Hermus

Hoofd Stafafdeling Personeel en Organisatie

Alles wat mensen met elkaar in contact brengt is goed. En op dat gebied doet het FNV heel goed werk. Zo’n computerprogramma is uitstekend als datgene wat eruit komt gerold niet als ‘waarheid’ wordt gezien, maar als opstapje om een gesprek tussen baas en werknemer te beginnen. Het is goed als er een discussie opgang komt. Maar een fenomeen als werkdruk is heel individueel bepaald. Vind de werknemer zijn werk leuk of niet, hoe is de per-

soonlijke situatie? Allemaal factoren die meespelen. Ik vind dat er nu te weinig over gepraat wordt. Het onderwerp wordt gemeden omdat het als te moeilijk wordt ervaren. Kijk, mensen moeten leren om anders te gaan werken. Niet via informele circuits, maar gewoon formeel, de structuur doorlopen die de TUE is. Er is in ieder geval nog een lange weg te gaan.

Prof.dr. Wim Van Gelder

Decaan Faculteit Technologie Management

Ik sluit niet uit dat werkdruk in de toekomst via computers gemeten kan worden, maar de vraag is of de FNV iets ontwikkeld heeft dat toepasbaar is voor ieder type organisatie. Nog een vraag die we moeten stellen is of de FNV wel in staat is om werkdruk te specificeren. Bijvoorbeeld bij een complexe organisatie als de TUE waar je onderzoekers hebt die vaak vijftig tot zeventig uur per week werken, lijkt me dat niet zo vanzelfsprekend. Je ziet ook vaak dat werk, hobby en persoonlijke idealen hierbij door elkaar lopen. Meer en meer mensen in deze maatschappij ondernemen ook meer in hun vrije tijd. Als je je dan zwaar belast voelt, is dat een samenloop van verschillende activiteiten en niet

noodzakelijk alleen van werk. Wat die computers betreft: voor mij hoeft het allemaal niet. Is het wel wenselijk om bestuurd te worden door computerprogramma’s? Belangrijker is een dialoog tussen wernemer en chef om zo tot een beter werkklimaat te komen. /.

Wijsbegeerte (2)

De reactie van prof. Derkse op mijn opinie in Cursor/6 noopt mij tot een nadere toelichting van mijn ingezonden stuk. Voor alle duidelijkheid: dat behelsde de mate waarin de TUE invloed kan uitoefenen op de aanstelling van bijzondere hoogleraren en was niet bedoeld als kritiek op het functioneren van prof.Derkse of van wie dan ook. Graag wil ik hier op een aantal punten van het stukje van prof. Derkse ingaan:

1. Ik heb nergens gesuggereeerd dat er rond de leerstoelen wijsbegeerte iets onwettigs aan de hand zou zijn. Ik heb alleen gezegd dat de TUE geen invloed heeft kunnen uitoefenen op de feitelijke invulling van die leerstoelen, anders dan het uitspreken van een goedkeuring van een door een externe organisatie voorgelegd voorstel.

2. Ik heb nooit beweerd dat de vakken die door Derkse en Schuurman worden verzorgd verplichte vakken zouden zijn. Het is in mijn opinie al erg genoeg dat een inleiding in de filosofie hier slechts in de vorm van keuze-vakken wordt aangeboden. Maar dat die vakken dan ook nog slechts door bijzondere hoogleraren worden ingevuld is helemaal triest.

3. Wellicht dat Derkse het als zijn taak ziet om het onderwijs dat hij geeft zo breed mogelijk van opzet te maken, maar ik kan me toch niet voorstellen dat hij in zijn colleges kan ingaan tegen de officiële leer van de katholieke kerk. En dat sluit een open discussie over de leer van een aantal baanbrekende filosofen, zoals Nietzsche, uit.

4. Natuurlijk benadert iedere filosoof zijn vak vanuit een bepaald perspectief. Maar een echte filosoof staat open voor een discussie over zijn standpunten en sluit in principe geen enkele vraag van bestudering uit. En dat is bij Schuurman beslist niet het geval. Wie zich daarvan wil overtuigen moet eens gaan kijken op www-pagina

‘http://www.stud.tue.nl/~vgsei/

schuurmn.htm’. Ik persoonlijk durf de stelling aan dat Reformatorische wijsbegeerte net zozeer wijsbegeerte is als creationisme wetenschap is.

Nogmaals, ik heb in het geheel geen kritiek op het functioneren van de heer Derkse, noch op het kader van zijn aanstelling hier op de TUE. Maar de criteria die op de aanstelling van Derkse zijn toegepast zijn andere dan die men bij de invulling van de van Doorne-leerstoel denkt te gaan toepassen. Verder gaat het mij aan het hart dat het filosofie-onderwijs aan deze universiteit zo stiefmoederlijk wordt behandeld. Maar dat valt prof. Derkse niet te verwijten.

Pim Lemmens

Luchtigjes

Niet privaat privaat stond boven het artikel op de achterkant van Cursor 7. Terecht want je behoefte te moeten doen in zo’n hok is niet fijn voor jezelf en voor je omgeving. Nee, op de camping zit je beter!

Maar wat die Friezen betreft. Zouden die ook zijn blijven zitten als ze geweten hadden wat een verbouwing als deze allemaal met zich mee zou brengen. Bouwstof all over the place, koude, het inademen en opsnuiven van dieseldamp van de Bobcat (een binnenshuis sloopbulldozertje) en dat de luchtventilatie, nodig voor het verversen van de lucht in de ruimtes waar grote (kopieer)machines staan, ook nog eens uitvalt. De Friezen van de reprografie MOESTEN blijven zitten, ze hadden, cq kregen, geen keus! Je darmen laten werken kan op een wc op vloer 2, 3 ..... of zelfs nog bij het bestuur. Werken, arbeid verrichten in een omgeving als deze, daar wordt nogal luchtigjes over gedaan.

Martin van Gennip, Universiteitsdrukkerij /.

Cartoon


/.














Website