/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 9

jaargang 42, 4 november 1999


Voorpagina

Nieuwe strategie voor Wiskunde

en Informatica

Binnen de faculteit Wiskunde en Informatica wordt gewerkt aan een beleidsplan waarin de strategie die de faculteit de komende jaren gaat volgen, uitgewerkt wordt.

Een eerste, interne versie van het informatica-deel is waarschijnlijk na de kerst klaar. Het andere gedeelte, dat dieper in zal gaan op de toekomst van de capaciteitsgroep Wiskunde zal later volgen.

De faculteit Wiskunde en Informatica heeft verschillende problemen die ze het hoofd moet bieden. Zo is de instroom van Wiskunde-studenten dramatisch laag. Ook ten opzichte van de ons omringende landen blijft het aantal Nederlandse wiskundestudenten behoor-lijk achter.

Informatica heeft grote moeite om te voorkomen dat het personeel overstapt naar het bedrijfsleven. Ook het vinden van nieuwe mensen is een opgave omdat veel informatici een lucratieve baan in de commerciële sector verkiezen boven een baan op de universiteit. “Als je ze aanstelt, zijn ze alweer weg”, zegt decaan prof.dr. Jan Kees Lenstra.

Toch overweegt de faculteit een aantal nieuwe vacatures op te vullen met nieuwe, jonge hoogleraren. Vooral om zich op een andere manier te profileren naar buiten toe. “Wat Informatica betreft begint het één en ander zich nu uit te kristaliseren”, aldus Lenstra. “We denken ook aan het nauwer afbakenen van bepaalde gebieden. Toegepaste informatiesystemen bijvoorbeeld, horen wellicht niet bij Wiskunde en Informatica thuis maar bij de capaciteitsgroep Informatie en Technologie van TeMa. Dat zouden we beter kunnen afstemmen met andere faculteiten.”

Om de lage instroom bij Wiskunde het hoofd te bieden, moeten er volgens decaan Lenstra keuzes gemaakt worden. Lenstra: “Het aantal wiskunde-studenten is landelijk gezien de afgelopen jaren gedaald van vijfhonderd naar 160. Nu studeren er 28 studenten Wiskunde aan de TUE. Dat is een factor drie minder dan vroeger. Je moet dus goed na gaan denken hoe je zo’n vakgroep in stand kunt houden.” Over de precieze invulling van de strategie wil Lenstra nog geen uitspraken doen. /.

D66: minister niet klemzetten met ov-kaart

PvdA, CDA en D66 willen dat de minister gaat praten met de vervoerbedrijven over een nieuwe ov-kaart in de huidige vorm. Het huidige contract voor de ov-kaart loopt 31 december 2002 af. Een aantal fracties wilde vorige week zelfs een motie indienen om hun standpunt kracht bij te zetten.

Deze uitdrukkelijke wens van de kamerfracties heeft tot gevolg dat de minister bij de onderhandelingen met de NS te veel klemgezet wordt. Dat vindt kamerlid Bert Bakker van D66. Bakker viel hierover zijn medekamerleden vorige week in de kamer aan. “D66 is ook voor de ov-kaart. Maar we moeten als kamerleden een beetje afstand houden van de onderhandelingen,” aldus Bakker tegen Cursor. “Als de handen van de minister te veel gebonden zijn, krijgt de NS de kans rustig achterover te leunen bij die onderhandelingen. Dat is zeker niet in het belang van de studenten.” Hermans heeft voor de onderhandelingen een aantal mogelijkheden. In ieder geval de week-weekend kaart, maar ook een kortingskaart in combinatie met geld terug, waarbij de kortingskaart op verschillende manieren vorm kan krijgen.

Camiel Eurlings, kamerlid voor de CDA, meent overigens wel dat minister Hermans een voorkeur zou moeten uitspreken voor een van de alternatieven. De huidige ov-kaart bevalt goed, vindt Eurlings, evenals de fractieleden van PvdA, Groen Links. Eurlings vindt niet dat de minister met de handen gebonden is als hij vooraf een voorkeur uitspreekt. “Wanneer daar in 2002 financiële consequenties aan vastzitten, zal de minister toch terug moeten naar de Tweede Kamer om daarover te praten. Dan zijn alternatieven voor de Kamer gewoon bespreekbaar”, aldus Eurlings. Om de minister te dwingen een voorkeur uit te spreken overwogen een aantal fracties een motie in te dienen. Daar was Bakker van D66 dus tegen.

Net als het CDA staat D66 overigens niet onwelwillend tegenover het idee dat studenten buiten de spits gaan reizen. Bakker: “ Ik sta niet te springen, maar ik sta wel open voor het idee om de spits te spreiden. Dat scholen en universiteiten eventueel later beginnen met colleges, past daar in. Maar je hoeft dat niet alleen bij het onderwijs in te voeren.” Als er plannen in deze richting komen, vindt Bakker wel dat de ov-kaart op elk tijdstip geldig dient te blijven. /.

Hoogste punt

De nieuwbouw van het Twinning Center Eindhoven, een gebouw met bedrijfjes van veelbelovende ICT-starters, bereikte donderdag 28 oktober zijn hoogste punt. Ad Pastoor, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Twice Eindhoven, hees ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis de Twinning-vlag naar het hoogste punt van het gebouw. In april werd begonnen met de nieuwbouw, die over vier maanden klaar zal zijn.

In februari ging het Twinning Center Eindhoven van start. De ICT-starters zijn tijdelijk ondergebracht in het Paviljoen. Behalve in Eindhoven zijn er ook in Amsterdam en Enschede Twinning Centers.


Foto: Bart van Overbeeke
/.

Ruud Janssen

cum laude

gepromoveerd

De 29-jarige IPO-onderzoeker Ruud Janssen is dinsdagmiddag 2 november cum laude gepromoveerd op zijn proefschrift ‘Computional Image Quality’ waarin hij een nieuwe definitie van

beeldkwaliteit introduceert. Het is voor het eerst sinds 1970 dat er iemand op de TUE cum laude promoveert. De mogelijkheid om ‘met lof’ te promoveren werd afgeschaft omdat er teveel promovendi waren die deze eretitel gegund werd. De mogelijkheid om cum laude te pro-moveren is op veler verzoek opnieuw ingevoerd.

Er is een strenge procedure opgezet om te voorkomen dat de toevoeging ‘cum laude’ opnieuw devalueert. Eerst buigen twee commissies zich over het proefschrift. Beiden moeten achter de nominatie staan. Uiteindelijk besluit de promotiecommissie of het cum laude definitief toegekend wordt. Er zullen aan de TUE per jaar maximaal tien pro-movendi cum laude afzwaaien.

Nieuw onderzoeksbedrijf

De drie technische universiteiten starten een nieuw onderzoeksbedrijf, Avantium bv. geheten. Behalve de universiteiten doen ook bedrijven als Shell, Akzo Nobel en SmithKline Beecham mee. De instellingen bundelen in dit nieuwe bedrijf vooral hun chemische onderzoek met robots. Het gaat met name om de geautomatiseerde synthese van nieuwe katalysatoren en de optimalisatie van scheidingsprocessen en de omstandigheden in een reactor. “Als universiteit alleen zouden we dit nooit kunnen opbouwen”, aldus prof.dr. Rutger van Santen, die betrokken is bij het onderzoeksbedrijf. /.














Website