/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 9

jaargang 42, 4 november 1999


Nieuws

Dag van het Ontwerp richt zich op vervoer

De TUE focust zich de laatste jaren steeds intensiever op ontwerpen. Momenteel is binnen de Eindhovense universiteit een onderwijsvernieuwing gaande, die ertoe moet leiden dat ontwerpgericht onderwijs (OGO) een wezenskenmerk van de TUE wordt. Daarnaast huisvest de TUE de grootste postdoctorale ontwerpersopleiding van Nederland: het Stan Ackermans Instituut. Niet vreemd dus dat de TUE volgende week donderdag gastvrouw is op de Dag van het Ontwerp.

‘’Bedrijven, instellingen en ontwerpers met elkaar in contact brengen en de kracht van de regio laten zien door de aanwezige combinatie van kennis, creativiteit en maakbaarheid.’’ Met deze openingszin steken de organisatoren van de Dag van het Ontwerp van wal in de bijbehorende brochure. Leopold Manche, die vanuit Studium Generale de bijdrage van de TUE aan deze dag coördineert, is enthousiast over het scala aan activiteiten op donderdag 11 november .

Manche: ‘’De dag begint met een bezoek aan de expositie ‘Vision of the Future’ in het Evoluon. Daarna is er een rondleiding door de Design Academy Eindhoven. ‘s Middags vinden in het auditorium een symposium en drie workshops plaats. In de hal is een Innovatiemarkt en aan het eind van de middag volgt de opening van de tentoonstelling ‘Van Chip tot Mode’.”

Cityshopper

Het symposium, de workshops en de markt spitsen zich toe op vervoer en mobiliteit. Het motto van de Dag van het Ontwerp luidt dan ook ‘On the Move’. Lidewij Edelkoort, trendwatcher en bestuursvoorzitter van de Design Academy, zal tijdens het symposium vooruitblikken naar het personenvervoer in het jaar 2040. Daarna komen twee vervoersconcepten aan de orde, waarvan de ontwerpers hopen dat die in een nabije toekomst kunnen bijdragen aan een verbeterde mobiliteit. Zo zal Wim van Wouw inzicht bieden in het Cityshopper-plan, waarvoor een haalbaarheidsstudie wordt verricht in Den Bosch. De Cityshopper is een vierpersoons elektrisch voertuig, dat vervoer van deur tot deur mogelijk moet maken. Via een computersysteem en andere toepassingen van moderne telematica kunnen Cityshoppers automatisch naar elk gewenst punt van een infrastructuur-netwerk gestuurd worden. Dat netwerk bestaat uit een automatische voertuiggeleiding (onder andere magneetstrippen), die relatief eenvoudig kan worden

aangebracht op het bestaande netwerk. Volgens Manche is de opbouw van een stad doorslaggevend voor een eventuele succesvolle invoering van dit systeem. ‘In Den Bosch kan het, in Rotterdam niet.’

Tegenover de Cityshopper stelt de Deense uitvinder Palle Jensen zijn flexibel stedelijk mobiliteitssysteem: het RUF-systeem. Elektrisch aangedreven voertuigen verplaatsen zich via een soort centrale monorail. Bij het verlaten van het centrale netwerk hebben de voertuigen een actieradius van vijftig kilometer. Volgens Jensen de ideale oplossing om vervoer van deur tot deur mogelijk te maken, waarbij het centrale computergestuurde systeem filevorming voorkomt.

Zeppelin

Ook in de drie workshops is aandacht voor vervoer en mobiliteit. Zo zal het mogelijk zijn om onder begeleiding van medewerkers van TNO Industrie te brainstormen over allerlei concepten van mobiliteit over korte afstand. Doel hierbij is om mensen uit de auto te krijgen.

Vanuit de Design Academy wordt de zeppelin onder de loep genomen. Hoe zou de infrastructuur hiervoor eruit moeten zien? De derde workshop houdt zich bezig met virtueel teamwerk op ontwerpgebied. United Brains, een samenwerkingsverband tussen de TUE, het European Design Centre en Fontys Hogescholen, laat zien hoe met gebruikmaking van een hoogwaardig onderling netwerk een product ontwikkeld kan worden. In dit geval een metalen product dat onderdeel uitmaakt van een mobiliteitstoepassing. Het zal de deelnemers duidelijk worden dat door toepassing van nieuwe media-interacties (videoconferencing, video on demand, applicationsharing) sneller meerdere ontwerpcycli kunnen worden doorlopen.

Tot slot zal in de hal van het hoofdgebouw de tentoonstelling ‘Van Chip tot Mode’ worden geopend. De expositie, die loopt tot 6 december, belicht een aantal aspecten van het ontwerpproces. Volgens Manche soms met zeer verrassende uitkomsten. Hij wijst hierbij op de ontwikkeling van de zogeheten voedselkaars. De ontwerper hiervan heeft het ontwerpproces in wezen omgedraaid. Manche: ‘’Hij redeneerde dat een kaars zowel licht als warmte geeft. Vervolgens heeft hij gekeken op welk gebied die twee te combineren zijn. Dat leverde een kaars op die je ‘s avonds in je tent kunt gebruiken als lichtvoorziening čn als hittebron om een voedsel op te verwarmen.’’/.

Wie deel wil nemen aan deze dag, wordt aangeraden te kijken op internetpagina: www.dagvhontwerp.nl. Hier kan men zich ook inschrijven en doorklikken naar andere relevante sites. /.

Prof. Hemker geeft Holstlezing

De Holstlezing wordt dit jaar gegeven door prof. dr. H. Hemker. Hij is emeritus hoogleraar Biochemie aan de Universiteit Maastricht en directeur van Synapse BV. De titel van zijn voordracht luidt: Een bloedstollende gebeurtenis.

Dit jaar vindt de lezing plaats op donderdag 18 november om 16.00 uur in de Blauwe Zaal van het auditorium.

De lezing werd in 1976 ingesteld ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de Technische Universiteit Eindhoven. Prof. dr. Gilles Holst, de eerste directeur van het Natuurkundig Laboratorium van Philips, heeft zijn naam gegeven aan deze lezing die jaar-lijks wordt georganiseerd. /.

Stagiair wint

wereldreis

Willem Veekens, student Technische Bedrijfskunde, heeft door zijn stage bij de TNT Post Groep (TPG) een wereldreis gewonnen. Veekens was een van de drie stagiairs die door TPG beloond werden voor hun uitmuntende afstudeerverslagen en de presentatie daarvan. De student viel in de prijzen voor zijn afstudeerverslag over een registratiemodel voor export briefpost. Na de reis, die drie maanden zal duren, mag Veekens zes maanden bij TNT Express in Hong Kong gaan werken.

Duurzame

ontwikkeling

In december gaat het voor alle studierichtingen openstaande multidisciplinaire Project Duurzame Ontwikkeling (OC704) weer van start. De opdrachten liggen op het gebied van milieu en energie en worden aangereikt door bedrijven of overheid. Dit project heeft een omvang van 4 SP. Voor natuurkundestudenten geldt dit vak als multidisciplinair project in het vijfjarige curriculum. Het vak is verplicht voor studenten die het TDO-certificaat willen behalen. Aan-melden vóór 19 november bij het centrum TDO. Inschrijven: PAV. A. 58, tst. 4463.

Het keuzevak Technologie en Duur-zaamheid geeft een basis in de milieu/energieproblematiek en bijbehorende analysemethoden, maatschap-

pelijke aspecten en technologische oplossingsrichtingen. De cursus in het wintertrimester is met name bedoeld voor studenten BMT, Bdk, TEMA en Wsk/I. Aanmelden voor 1 december bij PAV. A.59, tst. 4463, tdo@tm.tue.nl. Voor B, E en N start dit keuzevak in het derde trimester, evenals de verplichte cursus voor T (6S040). /.

Gratis toegang tot Internet

Wie gratis toegang tot het Internet wil krijgen, heeft sinds kort genoeg keuze. Zo is er Zonnet, Noknok en inmiddels ook Studenten.net. Deze organisatie heeft in de nieuwe informatiekrant van de IB-Groep een advertentie gezet die studenten attendeert op de mogelijkheid voor gratis internettoegang.

Het gratis abonnement verschilt niet veel van de andere gratis providers, zij het dat Studenten.net studenten een POP3-account geeft, waarmee email offline kan worden gelezen met een emailclient als bijvoorbeeld Pegasus en niet online, zoals bij webmail via een browser wel het geval is.

Inmiddels is echter ook Zonnet begonnen met het verstrekken van POP-mail-accounts, dus wat dat betreft zijn er geen essentiële verschillen.

Het exclusieve bij studentennet lijkt dan ook vooral te schuilen in het feit dat er sprake is van een service voor studenten alleen. Nu is het aanmeldingsformulier bij Studenten.net in zoverre fraudegevoelig, dat ook niet-studenten zich kunnen aanmelden. Daarvoor moet iemand wel flink jokken, maar in principe is het mogelijk. Dat werpt de vraag op hoe Studenten.net controleert of de gegevens correct zijn. In ieder geval niet via de bestanden van de IB-Groep. “Studenten.net heeft als adverteerder gebruik gemaakt van onze informatiekrant; verder gaat de samenwerking niet,” aldus Sietske Dijkstra van de IB-Groep. “De enige reden dat we de advertentie hebben aangenomen is de mogelijkheid om op deze manier de verzendkosten van de informatiekrant te verminderen. Bovendien leek het ons wel een leuke aanbieding aan studenten.”

Chris Limberger van Studenten.net: “We controleren de gegevens in principe niet op juistheid; dat zou praktisch gezien alleen al ondoenlijk zijn.”

Rest de vraag hoeveel studenten gebruik zullen maken van de gratis internettoegang. Veel studenten hebben immers al via hun onderwijsinstelling gratis toegang tot het Internet. Met het aanbod van gratis internettoegang door diverse providers lijkt het er wel op dat een provider als Wish minder populair gaat worden. Deze organisatie vraagt namelijk eenmalig inschrijfgeld van bijna twintig gulden. Voor het gebruik van POP-mail dient daar ook nog eens 35 gulden per jaar extra voor betaald te worden.

Zonnet claimde begin oktober al 100.000 abonnees te hebben. Doordat er nu meerdere providers zijn die gratis Internet aanbieden, is de vraag wat zo’n getal waard is. Een slimme student zal zich bij de drie providers inschrijven. Krijg je bij de ene niet gelijk een verbinding, dan kun je altijd de andere nemen. /.

Boze reacties na anonieme brief in blad faculteit Elektrotechniek

Een storm in een glas water. Zo noemt redactielid ir. Rein van Asten van Facelift de reacties op een anonieme brief in het blad van de faculteit Elektrotechniek. De redactie deed een tijd geleden een oproep aan lezers om hun mening over de faculteit te spuien. Er kwam slechts één reactie, die anoniem werd geplaatst. De schrijver stelde hierin dat niemand zijn mond open durft te doen op de faculteit over misstanden. De meerderheid van de redactie vond dat de brief toch moest worden geplaatst, al was het zonder naam van de schrijver. “De inhoud geeft een negatief beeld van de faculteit Elektrotechniek, maar we hebben ‘m toch geplaatst om de discussie op gang te krijgen”, zegt Van Asten.

Vier reacties kreeg Facelift na het plaatsen van het anonieme schrijven. De mensen stoorden zich vooral aan de keuze van de redactie om het stuk zonder naam te plaatsen. “Volgens een andere brief was het toch allemaal niet zo slecht op de faculteit als werd voorgesteld in de eerste brief.” De storm is in ieder geval geluwd op de faculteit, zegt Van Asten. /.

Ieder jaar anderhalf keer de wereld rond

“Allemaal heb ik ze gereden. Ga maar eens in de Senaatszaal kijken. Iedereen die daar hangt, heb ik in de auto gehad.” Huub Loots, chauffeur van het College van Bestuur, was maandag 1 november veertig jaar in dienst. De zestigjarige Loots reed de afgelopen vier decennia zo’n kleine drie miljoen kilometer. “Ik maak 70.000 tot 75.000 kilometer per jaar. Per jaar anderhalf keer de wereld rond. En dat al veertig jaar lang, tel maar uit.” Chauffeur Loots begon zijn carričre in ’59 nadat hij uit militaire dienst kwam. De affiniteit met auto’s was er al, Loots werkte in dienst als rij-instructeur.

Na de eerste maanden had hij niet kunnen voorspellen dat hij veertig jaar later nog dagelijks op de weg te vinden zou zijn. “Het was ander werk dan ik gewend was”, aldus Loots. “Veel wachten. Terwijl het vroeger werken, werken, werken was. Aanvankelijk dacht ik, dit hou ik niet uit.” Gaandeweg kreeg hij er echter steeds meer plezier in. “Het is leuk, afwisselend werk waarbij je veel mensen leert kennen”, aldus de chauffeur.

De jaren ’60 tot ’70 vindt hij achteraf gezien het leukst. “Dat waren de jaren dat de gebouwen uit de grond gestampt werden. Een spannende tijd waarin veel gebeurde. Je was altijd onderweg. Maar nu is het nog steeds leuk hoor”, verzekert Loots. “Ik ga nog iedere dag fluitend naar mijn werk. Ik probeer er elke keer weer iets van te maken.”

Loots jubileum ging niet onopgemerkt voorbij. De chauffeur en zijn vrouw werden door het College van Bestuur uitgenodigd voor een diner. Voor deze keer hoefde Loots niet zelf te rijden maar werden zijn taken overgenomen door college-voorzitter Henk de Wilt. /.

ITEA-office naar TUE

Met 3,2 miljard Euro die de komende acht jaar te verdelen zijn onder een kleine tweehonderd projecten op ICT-gebied hoopt ITEA, een alliantie van Europese industriëlen, het onderzoek naar embedded software een stevig duwtje in de rug te geven. Het Itea-office dat zorg zal dragen voor de verdeling van het geld, is vanaf december op het TUE-terrein gehuisvest.

ITEA staat voor Information Technology for European Advancement en werd opgericht door een aantal grote bedrijven zoals Daimler-Chrysler, Nokia, Siemens en Alcatel. Het initiatief voor de samenwerking werd genomen door Philips. De alliantie wil vooral de ontwikkeling van software voor consumentenelektronica variërend van scheerapparaten en auto’s tot koelkasten en video’s stimuleren. ITEA gaat zowel grote als kleine projecten steunen. Hoewel verschillende Europese kennisinstellingen, waar-onder ook de TUE, onderzoek doen naar dit soort software, zal de nadruk toch vooral op de industrie liggen. ITEA is een van de uitwerkingen van het Eureka-project dat de Europese software-ontwikkeling wil stimuleren.

Volgens Vincent Evers, directeur van het ITEA-office, loopt Europa de kans achter te blijven bij een land als Amerika waar ook veel onderzoek gedaan wordt naar de ontwikkeling van slimme gebruiksapparatuur. Er is volgens Evers één product waarmee Europa voorop loopt. “De GSM-telefoon. In dat apparaat zijn ongeveer 1 miljoen instructies opgeslagen.” Aan de software die gebruikt wordt in consumenten-elektroncia worden hogere eisen gesteld dan aan programmatuur voor computers. “Dit soort software moet niet alleen gebruiksvriendelijker maar ook betrouwbaarder zijn”, aldus Evers.

Evers hoopt jaarlijks gemiddeld zo’n 25 projecten te kunnen steunen. Hiervoor zal elk jaar een soort inschrijronde, een call, gehouden worden. Tijdens deze calls kunnen instellingen en bedrijven die aanspraak willen maken op een deel van het geld, zich aanmelden. Inmiddels is de tweede call achter de rug. “We willen flexibel blijven”, zegt Evers. “Daarom wordt elk project gedurende twee jaar gesteund.”

Het ITEA-office telt vier mensen. Binnenkort zullen dat er waarschijnlijk vijf of zes zijn. Het kantoor wordt gevestigd bij het Eindhoven Embedded Systems Institute (EESI) in het Laplacegebouw. Het EESI neemt deel aan twee door ITEA gesteunde projecten.

De TUE kan volgens Evers baat hebben bij de komst van het ITEA-office naar de campus. “We vormen natuurlijk een enorme informatiebron voor de universiteit”, zegt Evers. “Bovendien is voor geen enkele instelling de drempel om bij ons binnen te stappen zo laag als voor de TUE. Als ze daar geen gebruik van maken, ligt dat niet aan ons maar aan de universiteit. /.

Cursussen

Er zijn nog plaatsen beschikbaar bij de cursussen paardrijden en boogschieten. Deze cursussen vinden plaats op de dinsdagavond.

Het paardrijden kost 150 gulden voor tien lessen. Die beginnen zodra er voldoende deelnemers zijn in Manege Sonniushof in Son, van 19.00-20.00 uur. Drie studenten kunnen zich nog aanmelden.

Het boogschieten is van 19.30 tot 21.00 uur op de baan onder het bestuursgebouw. Kosten: vijftig gulden voor tien lessen. Bij voldoende inschrijving kan deze cursus meteen beginnen.

Voor alle cursussen kun je inschrijven bij de administrateur van het sportcentrum, A. Reijnders. Een geldige sportkaart is verplicht. Meer informatie geeft Wim Koch (w.koch@ssc.tue.nl / 040-2473232 ssc) coördinator PBA.

Studentenkerk

Wim de Leeuw is zondag 7 november om 11.00 uur voorganger tijdens een oecumenische viering in de Studenten kapel, Kanaaldijk 6. Het koor staat onder leiding van Fred Vonk.

Maandag 8 november kun je van 20.00 -21.00 uur Kundalini ‘Power’ yoga beoefenen in de dojo van het studentensportcentrum. Dit is een combinatie van dynamische lichaamsoefeningen, meditatie en mantrazang. Begeleiding en opgave: Elisabeth Fricker.

In de dojo van het studentensportcentrum is dinsdag 9 november van 17.00 tot 18.00 uur Zen-meditatie. Deze vorm van meditatie is een weg naar het beste in jezelf, naar groei en evenwicht. Begeleiding en opgave: Martin van Moorsel.

/.














Website