/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 6

jaargang 42, 23 december 1999


Mensen

Untitled Document Marcel van Buijtenen

‘TUE is een groot digitaal huis dat moet worden gebouwd’

Brigit Span

Foto: Bram Saeys

Maar liefst 21 jaar vervulde hij diverse functies in de biblio-theek van de TUE. Nu maakt Marcel van Buijtenen de overstap naar de automatisering. Hij wordt webmanager van de site van de TUE, een nieuwe functie. “Een bibliothecaris is altijd aan het ordenen, dat zit ook in een webmaster.”

Marcel van Buijtenen geeft het meteen toe: “Ik hou van veranderen, overal orde aanbrengen.” En alhoewel zijn staat van dienst bij de TUE tegenstrijdig lijkt met deze opmerking, is het toch waar. Want binnen de universiteitsbiblio-theek heeft hij al diverse functies gehad en allerlei processen begeleid. “Een bibliothecaris is een sociaal dier. Hij moet constant anticiperen op vraag en aanbod van informatie. Heeft te maken met veel gebruikers, met organiseren en ordenen. Dat doet een webmanager ook, alleen komt daar ook nog eens nieuwe techniek bij kijken.”

Van Buijtenen is niet bang van veranderingen. Zet zijn schouders eronder en als het niet meer gaat op de oude manier stort hij zich vol overgave op een nieuwe werkwijze. Dat gaat hij nu ook doen in de onlangs ingestelde functie van webmanager. Het College van Bestuur wil meer eenheid in de homepage van de TUE en wil daarvoor een redactieteam samenstellen dat zich hiermee gaat bezighouden. Van Buijtenen staat, als webmanager, aan het hoofd van het team. Hij heeft er duidelijk zin in. “De TUE is in wezen een groot digitaal huis dat helemaal moet worden gebouwd. Er moet een heel goede, heldere en leesbare website komen, waarop we laten zien wie we zijn en hoe goed we zijn. Die marketinggedachte is nog betrekkelijk nieuw in de webwereld, maar daar moeten we naar toe groeien. Er is een website, maar daar is 2,5 jaar lang niets aan gedaan. Dat gaan we nu rechttrekken”, klinkt het enthousiast.

Begin januari wil Van Buijtenen van start gaan met zijn team, compleet of niet. Er zijn gesprekken gaande met interne kandidaten voor de verschillende functies. Een precies plan ligt er nog niet, daar gaat het team van Van Buijtenen mee aan de slag. De grove planning is dat na een jaar de bestaande site vernieuwd is. Tegelijkertijd moet er worden gewerkt aan ‘next generation’, een compleet nieuwe opzet van www.tue.nl. “Het is een professionalisering van de digitale informatie van de TUE. En het is zoeken naar vernieuwende dingen. Het is echt een spannende wereld om in te opereren, maar het moet in goede harmonie gebeuren. Iedereen moet meedoen en ervan overtuigd zijn dat het goed is. Natuurlijk mag er verscheidenheid zijn straks, maar in eenheid. Je moet kunnen uitdragen wie je bent, maar dan liefst wel in een lijn met de rest. Daarvoor nemen we als uitgangspunt de nieuwe huisstijl van de TUE.” Van Buijtenen verwacht weinig problemen hiermee. “We gaan er met z’n allen tegenaan. Dat is de juiste instelling. Neem nou de verhuizing van alle studentenfaciliteiten naar De Hal. Dat is echt een kunststukje aan de TUE, want het werkt. Als ik zie hoe druk het hier is, dan weet ik dat het werkt, ondanks wat aanloopproblemen over bewegwijzering. Ik hoop dat het straks hetzelfde gaat met de website; die dynamiek moet er in zitten. Maar niet alles tegelijkertijd. Voorlopig blijft het ‘werk in uitvoering’./. /.

Untitled Document De week van/Marcel

Marcel Visschers is studentenadviseur bij het Studenten Service Centrum

Maandag: Voor vandaag staan vier afspraken met studenten gepland. Studenten kunnen voor een groot aantal zaken bij mij terecht: bijvoorbeeld voor het afstudeerfonds, tempo- en prestatiebeursfonds, hulp bij particuliere fondsaanvragen, toelating tot onze universiteit. Het najaar is de tijd voor vragen over de financiële consequenties van het switchen van studie of het niet halen van de tempo- of prestatienorm. De dag wordt beëindigd met een vergadering met het Stratumseind over de Intro 2000.

Dinsdag: Om 8.00 uur begonnen met de correspondentie af te werken. Als secretaris van de Centrale Toelatings-

commissie ontvang ik brieven van over de hele wereld met verzoeken om aan deze universiteit te mogen studeren. Jammer genoeg is mede ten gevolge van het stringente overheidsbeleid de procedure voor buitenlandse studenten om in Nederland te studeren zeer complex. We proberen door het verstrekken van goede informatie deze studenten goed voorbereid aan deze procedure te laten beginnen. De dag zit verder vol met afspraken met studenten en overleg met medeSTU-ers.

Woensdag : Vandaag overleg met het OSC. Gezamenlijk hebben we een inventarisatie uitgevoerd over de inzet van studentenmentoren binnen de verschillende opleidingen. Opvallend is dat bijna alle opleidingen studenten op de ene of andere wijze inzetten in het onderwijs aan eerstejaars. We hebben vandaag nagedacht hoe we deze informatie kunnen terugkoppelen naar onder meer de faculteiten.

Donderdag: Vandaag staat een vergadering bij de Vrije Universiteit over het IOWO-rapport over de studievoortgang van vluchtelingenstudenten in het hoger onderwijs op het programma. Na de vergadering kan ik gelijk door naar het symposium over (buiten) gewone studenten georganiseerd door de afdeling ‘Nederlands als Tweede Taal’ van de VU. Vooral de discussie achteraf gaf weer stof tot vele ideeën.

Vrijdag: Vroeg gekomen om de correspondentie van gisteren weg te werken. Niet te geloven dat ik maar één dag weggeweest ben. Om 9.00 uur komt de eerste student weer op gesprek. ’s Middags heb ik tijd ingepland om een aantal bestuursbeursaanvragen af te werken. Als ik om 17.30 uur de deur uitstap, is er weer een week voorbij. /.

Untitled Document /Lezing EESI

Professor dr.ir. Loe Feijs houdt woensdag 5 januari een lezing voor het EESI, het Eindhoven Embedded Systems Institute. De lezing begint om 16.00 uur. Voor meer informatie: www.eesi.tue.nl.

/Faculteiten

Tentamenstof ‘Bedrijfseconomie van Gebouwen voor OT’ (0B600).

Over “Economics of Property Management” wordt een schriftelijk tentamen afgenomen. Het dictaat is te verkrijgen bij mevrouw Megens HG 3.38; kosten: tien gulden. Over aanvullende literatuur wordt een mondeling aanvullend tentamen afgenomen. Hierover kun je contact opnemen met de docent dr. H. Tempelmans Plat.

/Kennismaking

met ‘Asynchrone

Leernetwerken’

Het Onderwijs Service Centrum verzorgt op 18 januari, 1 en 15 februari van 13.30 tot 15.00 uur een workshop ‘Asynchrone Leernetwerken: samen leren op afstand’ voor docenten. Een Asynchroon Leernetwerk is een door informatie- en communicatietechnologie ondersteunde onderwijs-werkomgeving, waarbij in groepsverband via een computernetwerk wordt gecommuniceerd. Hoewel niet alle deelnemers gelijktijdig zijn ingelogd, werken ze wel samen aan één samenhangende project-activiteit of studie-opdracht. Leren is op deze manier niet meer plaats- of tijdgebonden: asynchroon. Meer informatie is te krijgen bij OSC-medewerker Ruud van Vliet (tst. 2459). Aanmelden kan via telefoonnummer 5060, per e-mail (w.p.v.d.einde@tue.nl) of via Internet (http://www.osc.tue.nl). De uiterste aanmelddatum is 7 januari.

/Rechtgezet

In onze berichtgeving vorige week over de Digitale AG&DA van de Stichting Inter Kommunicatie (StIK) is een klein foutje geslopen. De Digitale AG&DA gaat online op 27 januari 2000 en niet op 20 januari.

/.














Website