/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 1 nummer 6

jaargang 42, 23 december 1999


Nieuws

Untitled Document Duizendste project

voor Bouwkundewinkel

Alle winkeliers van de Bouwkundewinkel waren vorige week woensdag al vroeg present op de TUE om de duizendste projectaanvraag te vieren. Die duizend aanvragen werden in vijftien jaar verzameld, wat inhoudt dat jaarlijks zo’n zeventig projecten de revue passeren.

Klaas Eissen en Aniek ter Riet, respectievelijk secretaris en pr-medewerkster van de Bouwkundewinkel, zijn blij dat de duizendste projectaanvraag nog juist voor het derde lustrum is bereikt. Het is een mijlpaal en kan mooi meegeno-men worden bij de festiviteiten voor het 15-jarig bestaan. Ook maakt het nog maar eens duidelijk dat de twee extra krachten die in januari van start gaan, niet voor niets komen. Op dit moment bestaat de Bouwkunde-winkel uit acht personen, die gemiddeld zo’n drie projecten onder hun hoede hebben. Aanvragers, die vooral uit Eindhoven en omgeving komen, moeten rekening houden met een half jaar wachttijd.

De Bouwkundewinkel kan ingeschakeld worden door huurders en woningstichtingen, die niet over ruime financiële middelen beschikken. De ondersteuning is kosteloos, maar donaties zijn altijd welkom, aldus Ter Riet en Eissen. De meeste vragen hebben betrekking op vocht-, schimmel- en geluidsoverlast. De oplossing van dit soort kwesties begint met het opvragen van bouwtekeningen bij de gemeente. Daarna wordt de situatie ter plekke bekeken en worden er metingen verricht. Als alles onderzocht is, wordt er een advies uitgebracht. Wat daar mee gebeurt, kan de aanvrager zelf bepalen. Eissen: ‘’Het komt wel eens voor dat ons advies gebruikt wordt in de rechtszaal in een dispuut tussen een huurder en huiseigenaar.’’

Zowel Ter Riet als Eissen doen dit werk omdat ze er veel praktijkervaring mee opdoen. Ter Riet: ‘’Het is goed om eens een keer het hele proces te doorlopen. Weliswaar op kleine schaal, maar je leert de instanties kennen en je kunt je bouwfysische en -technische kennis direct toepassen.’’/. /.

Untitled Document ESVB zoekt oplossing voor OZB kamerbewoners

Kamerbewoners in Eindhoven moeten de mogelijk krijgen om de onroerend-zaakbelasting (OZB) vergoed te krijgen, vindt de Eindhovense Studenten Vakbond (ESVB).

Voorheen betaalden zowel huurder als verhuurder een deel van de OZB. Volgens de nieuwe Gemeentewet komt deze belasting voortaan alleen voor rekening van de huisbaas. Maar in de praktijk komt het er op neer dat de verhuurder de OZB bij de maandelijkse huur optelt, zodat kamerbewoners hier alleen voor opdraaien.

Aanvankelijk dacht de ESVB dat het een gemeentelijk probleem was, maar de Gemeentewet valt onder de nationale wetgeving. De vakbond heeft de gemeente Eindhoven nu gevraagd het probleem op landelijk niveau aan te kaarten. Eindhoven vindt net als de ESVB dat op kamers wonende studenten met een laag inkomen dezelfde behandeling moeten krijgen als andere minima. Hulpbereidheid is er wel maar de Gemeentewet legt hen veel beperkingen op om naar een oplossing te zoeken.

De gemeenteraad heeft de ESVB de toezegging gedaan een brief te sturen naar het ministerie van Financiën en de Vereniging voor Nederlandse Gemeentes om het probleem uit te leggen. Einhoven onderzoekt momenteel of er binnen het armoedebeleid van de gemeente ruimte is om de problemen van de kamerbewoners aan te pakken.

De PvdA-fractie heeft de ESVB voorgesteld een brief te sturen naar de Tweede Kamer. De partij heeft toegezegd die brief ook te zullen ondertekenen. /.

/.

Untitled Document Bouwkunde zet dictaat op cd-rom

De integratie van note-books in het onderwijs is nog ver te zoeken op de TUE. Studenten klagen erover dat ze hun note-books niet voldoende kunnen gebruiken tijdens het onderwijs. Docenten zouden er te weinig rekening mee houden. Er zijn echter wel een paar initiatieven op kleine schaal zoals een dictaat van de faculteit Bouwkunde op cd-rom. Vorig jaar verscheen een cd-rom voor de capaciteitsgroep constructief ontwerpen.

Dit jaar heeft het dictaat op cd-rom als onderwerp het nieuwe ABN-AMRO hoofdkantoor. Het schijfje bevat 700 pagina’s met tekeningen en foto’s, waarop kan worden ingezoomd. De productie- en aanschafkosten van een cd-rom zijn veel lager dan die van een boek. Het kost een student maar vier gulden. Nu worden de cd-roms nog gratis bij de boeken uitgedeeld.

De cd-rom versie van het dictaat werd, even als vorig jaar, gemaakt door Mark Brijde, student-assistent bij de faculteit Bouwkunde. “Ik ben nu iemand aan leren om een cd-rom in elkaar te zetten, zodat hij deze taak van mij kan overnemen. Bij TDO (Technologie voor Duurzame Ontwikkeling) zijn ze bezig om colleges op Internet te zetten.”/. /.

Untitled Document ‘Alle machines zijn geüpdatet’

Vervolg pagina 1

De Vaan is verantwoordelijk voor het millenniumproof maken van de 450 werkplekken van de stafdiensten van de TUE. 400 zijn er millenniumproof, bij dertig is dat handmatig gebeurd en de overige twintig pc’s mogen 3 januari niet worden aan-gezet. Dat komt ICTS doen. De gebruikers zijn op de hoogte. In oktober is begonnen met het testen van de pc’s. “Alle machines zijn geüpdatet. En er is een team bezig met de server.” Op nieuwjaarsdag wordt getest of alles op 3 januari zal werken en of de server de millenniumwisselling goed heeft doorstaan. “Maar er is niemand stand-by tijdens de jaarwisseling”, aldus De Vaan. /. /.

Untitled Document Oud TUE-hoogleraar E. Dijkstra IT’er van het millennium

Oud TUE-hoogleraar Edsger Dijkstra is door de lezers van Computable verkozen tot nationale IT-persoonlijkheid van het millennium.

Dijkstra wordt gezien als de vader van het gestructureerd programmeren. Hij eindigde ruim boven de broers Jan en Paul Baan die gezamelijk de tweede plaats bezetten. Ook streefde hij Roel Pieper ruimschoots voorbij. Internationale IT-persoonlijkheid van het millennium werd Steve Jobs.

Een professionele informaticus werkt alleen met pen en papier. Ontwikkelaars die hun programma’s zelf intikken en uitproberen zijn klungelaars. Dat beweerde de inmiddels 69-jarige Edsger Wybe Dijkstra negen jaar geleden in Cursor. Dijkstra, een goeroe vinden sommigen, legde de basis voor formele informatica, programmeren door op papier bewijzen te leveren dat de software echt werkt. Dijkstra claimde destijds trots dat hij nog nooit een letter ingetikt had. Zelfs zijn dictaten waren handgeschreven.

Dijkstra pionierde in de jaren vijftig al met computers en programma’s, met name bij het Mathematisch Centrum in Amsterdam waar hij als programmeur in dienst was en later opklom tot leider van de program-meersectie. In 1959 promoveerde Dijkstra cum laude op zijn proefschrift: ‘Communication with an automatic computer.’ In ’62 wordt Dijkstra aangesteld als hoogleraar in de wiskunde aan de toenmalige Technische Hogeschool Eindhoven. Begin jaren zeventig verruilde hij Nederland voor Amerika waar hij als onderzoeker voor automatiseerder Burroughs ging werken. In 1984 werd Dijkstra hoogleraar computerwetenschappen in Texas. Tot op de dag van vandaag bekleedt hij die functie nog steeds. Dijkstra reageerde verheugd op het nieuws van zijn uitverkiezing: “Te merken dat ik op mijn leeftijd en vijftien jaar na mijn emigratie nog niet vergeten ben, is een vreugde”, zegt Dijkstra in Computable./. /.














Website