/Voorpagina
/Nieuws
/Mensen
/Achtergrond
/Academie
/Onderzoek
/Opinie
/Reportage
/Bestuur
/Cultuur
/Studentenleven
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 0

jaargang 42, 27 januari 2000


Mensen

Untitled Document Frans Toonen

“Er gebeuren natuurlijk altijd onverwachte dingen ”

Gerard Verhoogt

Foto: Bram Saeys

”Natuurlijk is het spannend, assistent uitvoerder bij de verbouwing van de TUE is mijn eerste baan. De hoofduitvoerder, Cor Martens, is maar vijftig procent van de tijd op de TUE aanwezig, dus ik moest al snel zelfstandig werken. Maar dat gaat goed”, vertelt de twintigjarige Frans Toonen.

“Al is het natuurlijk best wel eens moeilijk als iemand van veertig, met al zijn jaren ervaring, van mij orders aan moet nemen. Die zal bij zichzelf ook wel eens denken”, vermoedt Toonen. De pas afgestudeerde mts’er had drie weken voorbereidingstijd bij Van Straten Bouw, die vooral bestonden uit het bestuderen van de tekeningen en vragen stellen aan collega’s en werkvoorbereider. Daarna begon hij ongeveer een half jaar geleden aan het avontuur bij de TUE.

Regelmatig wordt het interview onderbroken door de telefoon of omdat iemand binnenloopt en iets moet weten. Zoals de schilder, die vraagt hoe het met de wc’s moet. Het blijkt dat die nog ontvet moeten worden: “Wie moet dat doen?” “Jullie.” “Moeten wěj dat doen?” “Jazeker.”

Toonen geeft duidelijke, directe antwoorden en maakt een zelfbewuste indruk. Hij heeft te maken met ongeveer 35 mensen, van slopers tot schilders en ‘alles dat daar tussen zit’. Werd hij snel door hen geaccepteerd? “Het was wel eens moeilijk, vooral als er vervelende klusjes gedaan moeten worden, zoals opruimen. Dan zijn ze vaak niet thuis. Dan moet je je even laten gelden. En dan heb ik mijn uiterlijk natuurlijk ook niet echt mee. Maar het was eigenlijk alleen in het begin een probleem.“

Wat doet hij nu zo de hele dag? “Ik moet de werknemers voorzien van informatie en zorgen dat niet iedereen tegelijk aan dezelfde klus begint. En de planning aanhouden, coördineren, zorgen dat alles op tijd begint. Meestal lukt dat wel, maar soms is het moeilijk. Bijvoorbeeld als je met iemand iets afspreekt en die persoon komt vervolgens niet opdagen. Het moeilijkste is dat ik nog niet alles weet. En in de gaten houden wat er precies allemaal wanneer moet gebeuren, vooruitzien. Maar het is ook een leerproces. En er gebeuren natuurlijk altijd onverwachte dingen.”

Zoals?

“Voor de hangende brug in het Hoofdgebouw moesten we een hoop slopen. Maar toen de elektricien erbij kwam, bleek dat er twee heel belangrijke kabels van de beveiliging liepen, juist daar waar we moesten slopen. Dat kon dus niet. Nu kijken ze of er een andere aansluiting kan komen of dat ze de leidingen kunnen omleggen. Dan kunnen wij daar weer aan de slag. Gelukkig is dit zo’n groot project dat we op een andere plaats weer vooruit konden.”

“Nee, ik heb nog geen slapeloze nachten gehad. Dat komt natuurlijk ook omdat ik nog geen eindverantwoordelijkheid heb. Maar in het algemeen kan ik mijn werk goed van me af zetten. Soms kom ik wel eens thuis en denk ik ‘dat moet ik niet vergeten’. Maar dat is verder geen probleem.”

Als kind wilde hij timmerman worden, net als zijn vader, maar op de lts merkte hij dat hij meer kon en wilde, daarom ging hij naar de mts. Nu werkt hij bij Van Straten, maar wat is zijn einddoel? “Ik hoop na een jaar of tien zelf hoofduitvoerder te worden. En daarna, als ik genoeg ervaring heb, misschien werkvoorbereider of projectleider. Dan zit ik wel op mijn top, denk ik.”

Je weet duidelijk wat je wil?

“Dat heb ik altijd wel geweten.”/.

Untitled Document De week van/Robert

Robert van Mullekom promoveerde 24 januari aan de TUE

Dinsdag: Consternatie alom, het IAP66 formulier is gearriveerd! Wie in de VS wil gaan ‘post-doccen’ moet met dit formulier naar de Amerikaanse ambassade in Amsterdam, waar je paspoort wordt volgestempeld als zijnde het benodigde J1-visum. Komisch is de bijbehorende vragenlijst: “Bent u terrorist of behoort u tot een terroristische organisatie?”

Woensdag: De eerste vraag van de 1e promotor tijdens de verdediging luidt altijd: “Kunt in kort tijdsbestek de hoogtepunten van uw onderzoek aangeven?”, waarna de promovendus wordt geacht een setje kleurensheets op de overhead-projector te kletsen. Groot is echter de schrik van die 1e promotor wanneer tijdens mijn oefenpraatje blijkt dat de sheets in eenvoudig zwart-wit zijn uitgevoerd. Ik kruip maar weer achter de computer om te experimenteren met flauwe pasteltintjes.

Donderdag: De grandioze Takakazu Yamamoto, gevierd chemicus te Japan en uitvinder van een groot aantal geconjugeerde polymeren, stuurt mij een bedankje voor het toezenden van mijn proefschrift. Sterker nog, hij wil met mij doorbabbelen over de materie in het proefschrift! Het koude zweet breekt me uit. Stel dat hij de 24ste toevallig in Nederland is en eventjes lelijk vanuit de zaal gaat opponeren?

Vrijdag: Een promovendus met fatsoen geeft zijn promotoren en copromotor een aardigheidje, en om niet met het obligate flesje wijn aan te komen kakken heb ik onder meer een design-kurkentrekker in gedachte, en kom daar maar eens om in Eindhoven Designstad. Na vele omzwervingen vind ik een model dat in het budget van de jonge doctor past, en tevens voldoet aan de o zo mystieke designwetten.

Zaterdag: Langs de kleermaker om de rokkostuums op te halen. Nog eens het praatje oefenen, en proberen de

hooggeleerde promotor over te halen een tipje van de sluier op te lichten over de te vragen. Helaas toont hij zich hierin bijzonder

weerbarstig, en komt hij niet verder dan enkele vage algemeenheden. Deze vaardigheid schijnt men overigens vaker aan te treffen bij hoogleraren...

Zondag: Ik blader enigszins nerveus mijn proefschrift door en probeer nog wat te lezen. Morgen is het zover.

Untitled Document /Vacatures

Medewerk(st)er Kwaliteitsbeleid Onderwijs 0,8 fte (V39267) , bij de faculteit Technologie Management, salaris: tussen fl. 4.110 en fl. 7.618 bruto per maand (schaal 10 tot 11, CAO Nederlandse Universiteiten), sluiting: 6 februari.

Medewerker Algemene Ondersteuning (m/v), V38.413, bij het Faculteitsbureau van de faculteit Bouwkunde, salaris: fl. 4012 bruto per maand, duur: 1 jaar met uitzicht op dienstverband voor onbep. tijd.

Assistent in opleiding, V34212, voor het verrichten van chemiedidactisch onderzoek in het kader van het onderzoeksprogramma van de TULO, salaris: van fl.2953 in het eerste jaar tot fl.4.037, bruto per maand in het vierde jaar, sluiting: binnen twee weken reageren.

Medewerker automatisering (m/v), V38.414, bij de faculteit Bouwkunde, salaris: fl.4.636, duur: 1 jaar met uitzicht op dienstverband voor onbep. tijd.

/Drukkerij

universiteit

is verhuisd

Het Masterplan van de TUE is in volle gang, dit heeft ook consequenties voor de UniversiteitsDrukkerij. Vanaf 31 januari zit de drukkerij tijdelijk op twee locaties: aan de zuidzijde van het Hoofdgebouw en de W-hal. De service en de telefoonnummers van de UniversiteitsDrukkerij blijven hetzelfde.

Alle opdrachten kunnen vanaf 31 januari worden aangeboden en opgehaald aan de zuidzijde van het Hoofdgebouw -1.B.10. Voor informatie over lay-out en ontwerp van documenten is het adres: W-hal 33A tegenover het ABN-AMRO-kantoor.














Website