/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 5

jaargang 42, 2 maart 2000


Nieuws

Untitled Document Masterclasses voor

briljante scholieren

Hoe krijg je scholieren warm voor het vak natuurkunde? Zaterdag 26 februari vond de afsluiting plaats van een reeks masterclasses, die de faculteit Technische Natuurkunde de afgelopen twee maanden organiseerde voor een twintigtal briljante scholieren uit de regio.


Docenten en ouders van deelnemers aan de masterclasses staan rond een proefopstelling die zaterdag gebruikt werd bij een voordracht over magnetisme. Foto: Bram Saeys

Het initiatief van de faculteit Technische Natuurkunde is ontwikkeld door Piet Hein Monen, TUE-alumnus en zelf docent aan een middelbare school. Voor twee dagen in de week is Monen werkzaam bij de TUE-faculteit. De masterclasses hebben een tweeledig doel. Enerzijds biedt het natuurkunde-docenten op de middelbare school de mogelijkheid om hun vak wat inzichterlijker te maken. En voor de faculteit heeft het evenement onmiskenbaar een wervend karakter. Dit jaar mochten zes middelbare scholen uit Eindhoven, Helmond, Deurne, Tilburg en St. Michielsgestel zo’n twintig pientere leerlingen aanmelden. Verspreid over vijf weken volgden deze bollebozen elk week één dag lang een masterclass. Die werden onder meer verzorgd door universitaire docenten en hoofddocenten. Afgelopen zaterdag vonden op vier terreinen - astrofysica, magnetisme, glasvezels en lage temperaturen – korte voordrachten plaats over het verrichtte werk. Docenten en ouders van de scholieren waren hierbij aanwezig.

Volgens opleidingsdirecteur dr.ir. Frans Blom van Natuurkunde is de opzet zeer succesvol gebleken en zal men het aantal scholieren en deelnemende scholen volgend jaar zeker uitbreiden. Blom ziet vooral ook winst voor de scholieren zelf. “Zij krijgen door middel van deze masterclasses veel meer inzicht in het vak natuurkunde, wat ze op weg kan helpen bij hun toekomstige studiekeuze.” Volgens de opleidingsdirecteur hadden drie scholieren hun keuze al gemaakt. Zij zouden na hun schooltijd doorgaan met natuurkunde. Als dat dan ook nog aan de TUE is, is vanzelfsprekend iedereen gelukkig./.

Untitled Document Wiskundige TUE wint prijsvraag over roddeltantes

Zes roddeltantes hebben elk één roddel. Hoeveel gesprekken zijn er dan nodig om alle dames op de hoogte te brengen van de zes roddels? Dat was een vraag in de Nationale Wetenschapsquiz, eind vorig jaar. C. Hurkens, docent Wiskunde aan de TUE, was de enige die het antwoord met een formule wist te onderbouwen.

Je kon kiezen uit drie antwoorden: 7, 8 of 9. Acht was de juiste oplossing. Veel mensen hadden dit ook als antwoord. Veelal ontbrak echter een juiste formule of wiskundige argumentatie ter ondersteuning van het antwoord. Die had 2n-4 moeten luiden.

Bij NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, die deze quiz elk jaar organiseert, waren ze niet gelukkig met het ontbreken van een formule. De meeste inzenders hadden niet aangetoond waarom bijvoorbeeld niet in zeven gesprekken alle roddels uitgewisseld konden worden. NWO maakte er een extra vraag van, waarvoor de volledige oplossing ingestuurd kon worden.

Dat deed ook Hurkens. Hij legde met een wiskundige redenering van drie kantjes uit hoeveel telefoontjes de roddeltantes nodig hebben. Hij bleek de enige te zijn met de juiste, volledige oplossing en daarmee kwam hij in aanmerking voor een boekenbon ter waarde van honderd gulden.

In 1977 was er in het archief van Wiskunde al een oplossing te vinden voor a telephone problem met als uitgangspunt diezelfde roddelende dames. Toch heeft Hurkens er wel een beetje zijn kerstvakantie aan opgeofferd. “Het laat je als wiskundige niet meer los. Dus dan moet je het wel zien op te lossen. Maar net als bij een puzzel zijn de laatste stukjes het moeilijkste. Je vraagt je dan af hoe je het ooit opgelost krijgt.” /.

Untitled Document Webtelevisie vanaf de TUE

Interactieve televisie is nog steeds niet echt van de grond gekomen. Aanstaande zondag, 5 maart, komt daar misschien verandering in. De KRO gaat in samenwerking met onder meer SURFnet een experimentele televisieuitzending verzorgen waarin televisie en Internet nauw met elkaar verweven worden. De uitzending wordt verzorgd door KRO’s Netwerk. Ook de TUE speelt een rolletje in dit experiment.

In een studio in Hilversum vindt een discussie plaats over het EK voetbal. Tegelijkertijd vinden er vanuit twee kleinere studio’s, de ‘boxen’ deeldiscussies plaats via chatboxen. De centrale discussie wordt op tv uitgezonden. Af en toe wordt er met de boxen geschakeld en worden thema’s uit de chatsessie in de centrale discussie ingebracht. Wie de discussie via Internet wil volgen, kan schakelen tussen de verschillende discussies. Verder wordt er met behulp van videoconferencing geschakeld met drie studio’s in het land. Bij SURFnet en SARA wordt een studio ingericht. De derde studio wordt in de ICTheek van de TUE in De Hal ingericht.

Deelnemers aan de discussie zijn onder meer de Eindhovense burgemeester Welschen, sportjournalist Ben de Graaf, columnist Hugo Camps, Rijkswachtkolonel Herman Bliki en burgemeester Opstelten van Rotterdam. De centrale discussie wordt geleid door Fons de Poel.

De uitzending is opgezet door de KRO, omdat deze omroep meer wil gaan doen met Internet. Zo gaat de omroep experimenteren met campus-televisie via Internet. Het betreft een project op het gebied van afstandsonderwijs van de KRO en de Katholieke Universiteit Brabant. De KUB verzorgt de lesstof, de KRO stelt archiefmateriaal ter beschikking om de de lessen van beeldmateriaal te voorzien.

De televisieuitzending, zondagmiddag 5 maart op Nederland 1, begint om 13.30 uur en duurt tot 15.00 uur. Het internetgedeelte van de uitzending is te vinden op: http://www.wwwtv.nl./.

Untitled Document Citatie-index informatica

Sinds kort is er een citatie-index voor informatica-onderzoekers, onderhouden door het Nec Research Institute. Deze index is volgens prof.dr. Frits Vaandrager van de KUN actueler en vollediger dan de science citation index. In de Automatisering Gids van vorige week heeft hij de eerste vijftig onderzoekers in de index die Nederlander zijn of in Nederland werken op een rijtje gezet. Bovenaan de lijst staat Andy Tanenbaum van de VU, de tweede plaats wordt ingenomen door Edsger Dijkstra, ooit TUE’er. Op de tiende plaats komt de TUE-wiskundige Jan Karel Lenstra. In de lijst komen van de TUE verder Emile Aarts (15) voor, Jos Baeten (16), Jan Friso Groote (30) en Nico de Bruijn (32, emeritus hoogleraar TUE). Vaandrager constateert dat de algemene universiteiten het wat beter doen dan de TU’s. Op de lijst komen inderdaad verder maar twee andere TU’ers voor, allebei uit Twente (18de en 21ste plaats). Delft is niet vertegenwoordigd (zie ook: http://citeseer.nj. nec.com/cs)./.

Untitled Document Vader eist teruggave van collegegeld dochters

Ruim dertigduizend gulden eist een vader van twee studenten van de Universiteit van Amsterdam. Dat bedrag, twee keer twee jaar collegegeld en zeshonderd gulden ‘per maand per dochter’, wil hij terug omdat de opleiding Communicatiewetenschap die zijn dochters hebben gevolgd aan de UvA, niet voldoet. De Inspectie van Onderwijs constateerde dat de opleiding onder de maat is. Daarop heeft de man besloten het collegegeld dat zijn dochters hebben betaald, terug te eisen. De actie is bedoeld om de UvA uit de ‘winterslaap’ wakker te maken. Verder hoopt hij met zijn actie andere ouders aan te sporen hetzelfde te doen. Als er geen gehoor wordt gegeven aan zijn eis, gaat de man procederen om genoegdoening te krijgen./.

Untitled Document Discussie over ontwikkelings- problematiek

De eerste discussieavond over ontwikkelingsproblematiek bij Tema is op 15 maart. Prof.dr.ir. Harry Lintsen en dr. Paul Laperre praten over ‘Is industrialisatie de motor voor ontwikkeling?’ Beide gasten geven hun visie op dit onderwerp en er is ruimte voor discussie. Iedereen is welkom op 15 maart vanaf 19.30 uur in Tema O.16.

Lezing over Zwitserse

architectuur

Professor Christian Kieckens houdt donderdag 30 maart een

lunchlezing over Zwitserse architectuur. Deze is van 12.30 tot 13.30 uur in zaal 14 van het Auditorium. Kieckens is hoogleraar Architectonisch ontwerpen bij de capaciteitsgroep Architectuur (Bouwkunde). De lezing is de eerste in een reeks die in het derde trimester wordt gehouden. De organisatie is in handen van de Capaciteitsgroep Architectuur en studievereniging Vloer E.

KUB start

opleiding

Bedrijfskunde

De Katholieke Universiteit Brabant begint in september 2001 een opleiding Bedrijfskunde (Bedrijfs-wetenschappen). Het Stichtingsbestuur van de universiteit en de KUB-raad hebben ingestemd met het plan. De opleiding Bedrijfskunde wordt ondergebracht binnen de Faculteit der Economische Wetenschappen.

Het College van Bestuur van de KUB is van mening dat een opleiding niet alleen wenselijk is, maar ook in strategisch opzicht noodzakelijk is. De opleiding in Tilburg vormt naar hun mening een goede aanvulling op het al bestaande landelijke aanbod. Vastgesteld kan worden dat er in Nederland (maar ook daarbuiten) een aanzienlijke behoefte is aan bedrijfskundigen. De KUB verwacht er tweehonderd studenten extra mee te trekken.

Untitled Document Calibre bouwt virtuele maquette van Maastricht

Calibre werkt aan een interactieve maquette van de stad Maastricht. Het bedrijf, gevestigd in het Multimediapaviljoen, houdt zich bezig met het creëren van virtual reality-omgevingen. Naast dit soort opdrachten wil het bedrijf zich meer gaan richten op meer interactieve projecten.


Op stap in een virtuele versie van de stad Maastricht

Het driedimensionaal in kaart brengen van Maastricht, zo’n vijftig vierkante kilometer, is ongelooflijk minutieus werk. De stad telt meer dan honderdduizend gebouwen. Van ieder gebouw moeten de gegevens tot in detail worden ingevoerd. De afmetingen, bouwstijl en andere elementen moeten veelal handmatig worden verwerkt. Er wordt dan ook al meer dan een jaar aan gewerkt. Eind mei zal het project worden voltooid. Het is de bedoeling dat inwoners, toeristen en stedelijk ontwikkelaars door het virtuele Maastricht kunnen wandelen, gebouwen kunnen binnengaan en informatie over deze gebouwen kunnen opvragen. Calibre-directeur Walther Roelen is lovend over de mogelijkheden van virtual reality: “Alles is praktisch mogelijk. Het is maar net wat de klant wil. De technologie is al zo ver gevorderd dat er zelfs rekening kan worden gehouden met zaken als lichtinval. Alleen reuk en tastzin en bijvoorbeeld klimaat kunnen nog moeilijk worden ver-werkt.” Naast een in interactief opzicht redelijk beperkt project als de digitale stad Maastricht, wil Calibre zich in de toekomst meer gaan toeleggen op projecten waar het interactieve element een grotere rol speelt. “Dat is voor ons een stuk uitdagender werk. We zijn op dit moment bezig met een soort mana-gement game voor het Bouw Manage-ment Simulatie Centrum in Leeuwarden. Dat is echt een heel groot project.” Het is de bedoeling dat in Leeuwarden een scherm van circa vijftien bij vijf meter gaat verrijzen waarmee een interactief rollenspel gaat plaatsvinden. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld in de schoenen staan van een bouwplaatsmanager of uitvoerder waarbij ze geconfronteerd worden met de specifieke problemen die hierbij komen kijken. “Het is feitelijk een simulatie van het uitvoerende bouwproces waarbij alle aspecten van het bouwen aan bod kunnen komen.”/.

Untitled Document Symposium op TUE met twee Nobelprijswinnaars

Op het symposium Fysica, chemie en bedrijf dat vrijdag 17 maart wordt gehouden op de TUE, zullen niet de minste sprekers te gast zijn. Onder meer de Nobelprijswinnaars prof. dr. Martin Veltman en prof. dr. Gerard ’t Hooft spreken over problemen en uitdagingen op het gebied van de meest elementaire deeltjes. TUE-hoogleraar prof. dr. Daan Schram, spreekt over plasma’s en materialen en krijgt bovendien de Physicaprijs 2000 uitgereikt tijdens het congres.

De organisatie van het symposium ligt bij de Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV). Het programma is opgedeeld in plenaire voordrachten en vier parallelsessies. De dag heeft een multidisciplinair karakter, met onder meer een lezing over de Melkweg door dagpresentator professor Vincent Icke. De onderwerpen die in de parallelsessies worden besproken, zijn: optica en informatie met digitale snelwegen; innovatieve toepassingen van nieuwe materialen; IC-Technologie en consequenties en duurzame energieproductie met brandstof- en zonnecellen.

Professor dr. Martin Veltman begint om 9.15 uur met de Nobelprijslezing ‘Problemen in de deeltjesfysica’. Vanaf 17.00 uur spreekt collega Nobelprijswinnaar prof. dr. Gerard ’t Hooft over ‘De kleinste structuren’.

De Physica-lezing wordt verzorgd door professor dr. Daan Schram van de TUE.

Het complete programma staat op de website van de NNV: www.nnv.nl. Daar kun je je ook aanmelden, evenals bij het Congresbureau van de TUE: congressoffice @tue.nl. Het bijwonen van het symposium kost honderd gulden. Studenten betalen tien gulden, AIO’s 25 gulden en gepensioneerden vijftig gulden. Het symposium duurt van 9.00 tot 18.00 uur./.

Untitled Document Discussie over bestuursbeurs TUE

Op uitnodiging van Groep-één discussieerden afgevaardigden van diverse verenigingen woensdagmiddag 23 februari over het stelsel van beurzen voor bestuurlijk actieve TUE-studenten.

Groep-één wilde tijdens de bijeenkomst de meningen inventariseren over het huidige stelsel van bestuursbeurzen en afstudeersteun voor bestuurders. Aanleiding voor de bijeenkomst is een wetsvoorstel waardoor de regelingen voor financiële ondersteuning van studenten gaat veranderen.

Binnen afzienbare tijd wordt het stelsel van financiële ondersteuning voor bestuurlijk actieve TUE-studenten opnieuw onder de loep genomen. Op dit moment zijn er twee regelingen waar studenten die bestuurswerk binnen een vereniging doen, gebruik van kunnen maken. Er zijn bestuursbeurzen beschikbaar en studenten kunnen aanspraak maken op een bijdrage uit het afstuudeerfonds. Een bestuursbeurs wordt aan het begin van de bestuursfunctie toegekend. Het afstudeerfonds komt studenten tegemoet in maximaal zes maanden opgelopen studievertraging. Volgens Groep-één speelt het bestuursbeurzen- en afstudeerfondsenstelsel een belangrijke rol bij veel verenigingen bij het vinden van mensen voor bestuursfuncties. Dit jaar zijn er 129 bestuursbeurzen verdeeld.

Paul Hamelinck, één van de organisatoren van de discussie, was te spreken over de opkomst. “Zo’n vijftien verschillende verenigingen deden mee.” Volgens Hamelinck bleek uit de discussie vooral dat de verenigingen naar een flexibeler stelsel toe willen./.

Untitled Document Kennismanagement in de bouw is van levensbelang

De ontwerpersopleiding Architectural Design Management Systems (ADMS) van het Stan Ackermans Instituut hield vorige week het symposium ‘Efficiënt kennismanagement in de bouw’. Ruim tweehonderd mensen uit de bouwwereld waren in het Auditorium present bij de lezingenmiddag en de afsluitende paneldiscussie. Er was onder meer aandacht voor het gebruik van Internet bij de uitwisseling van kennis op bouwgebied, voor het verbeteren van de concurrentiepositie door een goed kennisbeheer en voor het belang van kennismanagement in de bouw.


G. Zeillemaker, directeur van Inbo adviseurs, stelde op het ADMS-symposium dat de verantwoordelijkheid voor goed kennisbeheer ligt bij de ontwerpende partij. Foto: Bram Saeys Met name op dit laatste aspect richt de tweejarige ADMS-opleiding zich met haar onderwijsprogramma. Volgens de organisatoren van het symposium wordt kennis in de bouwwereld vaak nog onderschat als productiefactor. Er is vooral te weinig aandacht voor het toegankelijk maken en exploiteren van verborgen, individuele kennis binnen een organisatie. Door middel van dit symposium wilde men de voordelen van goede toepassing van kennismanagement beter onder de aandacht van bouworganisaties brengen. Andere middelen waar men bij ADMS aan denkt zijn kennisworkshops en het organiseren en inrichten van een webgebaseerd kenniscafé./.

Untitled Document Multimediavak

Het nieuwe multimediavak Technologie en Duurzaamheid start in het derde trimester als keuzevak bij de faculteiten Natuurkunde, Bouwkunde en Elektrotechniek. Je kunt je hiervoor tot 15 maart opgeven via de normale procedure en via TDO. Voor meer info kun je terecht bij TDO (tel. 4463) of email tdo@tue.nl

Symposium

Simon Stevin

Wie naar het symposium wil van studievereniging Simon Stevin (Werktuigbouwkunde) kan zich hiervoor nog tot 29 maart inschrijven. Het symposium is op 5 april en gaat over nieuwe technieken in goederentransport. Verschillende mensen uit het bedrijfsleven houden een voordracht, waarbij innovatieve ontwikkelingen in de verschillende vormen van goederentransport worden belicht. Na de presentaties is er een forumdiscussie over de rol van ICT binnen goederentransport. De dag wordt afgesloten met een borrel. Het symposium wordt gehouden in Aristo aan de Vestdijk in Eindhoven. Deelname kost 25 gulden, inclusief borrel en lunch. Inschrijven kan in de Simonkamer, W-hoog 1.13. Voor meer info: www.simonstevin.tue.nl.

Computers meer in trek bij jongens

Voor meisjes is werken met de computer soms minder aantrekkelijk en toegankelijk dan voor jongens. Zo blijkt uit een onderzoek dat het ministerie van OC en W heeft laten doen. Ook blijkt dat meisjes minder dan jongens deelnemen aan computercursussen, aan het keuzevak informatica en aan informatica-opleidingen. Daarnaast trekt leren met computers hen minder aan.

Meisjes staan over het algemeen minder positief tegenover ICT dan jongens en hebben minder vaak plannen om in de toekomst iets met ICT te gaan doen. De verschillen tussen jongere meisjes en jongens zijn overigens kleiner dan bij oudere leerlingen.














Website