/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 5

jaargang 42, 2 maart 2000


Opinie

Untitled Document Virus of geneesmiddel?

Prof.dr.ir. Ton Veth

Center for Electronic Business & Application Capaciteitsgroep I&T, faculteit TM

De verwachtingen rondom Internet en e-commerce zijn duidelijk hoog gespannen. Het begon met een aantal bedrijven, zoals Netscape en Amazon.com, die enkele jaren geleden ogenschijnlijk uit het niets tevoorschijn kwamen, en waarvan zowel de omzet als de beurswaarde als een komeet omhoog schoten. Dat er tegelijkertijd enorme verliezen worden geleden, nemen de aandeelhouders niet alleen voor lief; ze beschouwen dat als vanzelfsprekend. Alles dient immers uit de kast te worden gehaald om binnen een zo kort mogelijke termijn zoveel mogelijk klanten aan zich te binden. Want, zo is de gedachte, als er maar voldoende klanten regelmatig op de website komen, dan is daarmee de basis gelegd voor het leveren van producten en diensten en vliegen de gebraden duiven je welhaast automatisch in de mond.

Natuurlijk weten de aandeelhouders wel dat er risico’s aan dit spel zijn verbonden en dat niet op alle loten van deze loterij een hoofdprijs wordt uitgekeerd. Dat risico wordt, in hun ogen, gecompenseerd door het uitzicht op zeer aantrekkelijke prijzen. Bovendien kun je het lot, in tegenstelling tot de situatie bij normale loterijen, tussentijds met winst verkopen.

Het kenmerk van deze zogenoemde dotcom (.com) bedrijven is dus dat je met een nieuw idee zo snel mogelijk een positie probeert te verwerven op de wereldmarkt. Het beschikken over een bestendige verbinding met zoveel mogelijk (potentiële) afnemers vormt daarbij een belangrijk element. Hetzelfde principe wordt gehanteerd door kabelbedrijven, zoals UPC. Uit de recente overnames blijkt dat bijna 4000 gulden per aansluiting wordt betaald. Dat doet UPC op basis van de verwachting dat een klant gemiddeld 180 tot 250 gulden per maand zal opleveren. Het geldt ook voor internetproviders zoals World Online. Dit bedrijf gaat binnenkort naar de beurs en rapporteerde over het afgelopen jaar een werkelijk recordverlies!

Vele gerenommeerde bedrijven hebben zich lang afzijdig gehouden van Internet en e-commerce. Het zou allemaal wel overgaan. Uit recente publicaties blijkt dat ze zich aan het bekeren zijn en ze kondigen significante investeringen aan in e-commerce. Het begon met de uitgevers die zich realiseren dat hun positie aan het veranderen is. Dit wordt bevestigd door een zeer recente studie van het CPB getiteld ‘Uitgevers verstrikt in het Web?’. Zo rapporteerde het Telegraaf-concern een dip in de winststijging tengevolge van investeringen in Internet. Ook Reed Elsevier probeert het tij te keren door fors (1,2 mrd Euro) te investeren in Internet. Dat was te verwachten, omdat deze ondernemingen via Internet hun producten en diensten kunnen verspreiden.

Dat geldt ook voor banken. Na de aankondigingen van de Rabo, annonceerde onlangs ABN-Amro significante investeringen (1,8 mrd Euro) in Internet. Vele diensten zullen via het Internet worden aangeboden en het kantorennetwerk zal fors worden ingekrompen.

De onzekerheid van ondernemingen rond e-commerce beslissingen wordt geïllustreerd door het feit dat Van der Hoeven van Ahold eerst de mening verkondigde dat Internet van ondergeschikt belang was voor de retail, om enkele weken later aan te kondigen dat Ahold forst gaat inzetten op e-commerce. De meest verrassende aankondiging vond ik echter die van DSM, die binnen drie jaar de totale inkoop en zeker vijftig procent van haar verkopen via Internet wil realiseren.

Van oudsher wordt het belang van een strategie onderstreept door de hoeveelheid geld die er voor wordt uitgetrokken. Gezien de vele miljarden die worden geïnvesteerd zit dit ogenschijnlijk wel goed. Interessant is echter de vraag wat er bij deze ondernemingen nu daadwerkelijk gaat gebeuren. Gaan ze partijen overnemen, of proberen ze de e-commerce activiteit in te bedden in de lopende organisatie? Naar mijn mening zit in dat laatste voor grote organisaties het probleem. Om te beginnen duurt de uitwerking van nieuwe strategieën, en de besluitvorming daarover, binnen deze ondernemingen veel te lang voor e-commerce maatstaven. Daar wordt nu in een maand gedaan waar men vroeger een jaar voor nodig had. Bovendien bestaat het gevaar dat de huidige activiteiten worden ge-elektronificeerd, terwijl nadrukkelijk naar nieuwe business-modellen dient te worden gekeken.

Ongetwijfeld zullen ze ook hun toevlucht zoeken in het overnemen van ondernemingen die zich reeds een positie hebben verworven in e-commerce land. Of door nieuwe vormen van samenwerking, zoals die van Daimler, GM en Ford, die een gezamenlijke onderneming gaan oprichten die de Internethandel met toeleveranciers, dealers en producenten moet gaan verzorgen. Dat betekent dat .com en andere e-commerce bedrijven nog meer in trek zullen zijn, en dat de beurswaarde nog meer zal toenemen. De zeepbel zal dus nog meer worden opgeblazen. Het zal nog enige tijd duren voordat we kunnen vaststellen voor welke ondernemingen Internet en e-commerce een dodelijke virus was, en voor welke het een uitstekend geneesmiddel was voor gezonde groei.

Untitled Document Resultaten AVA

De bekendmaking van de voorlopige resultaten van AVA (Added Value Analysis) zorgde vorige week voor een schokgolf onder de dienstverleners op de TUE. Bureau Berenschot stelt voor het aantal arbeidsplaatsen met 271 in te krimpen. Cursor vroeg personeel zijn mening over de eerste AVA-resultaten.

Dr.ir. Mark de Graaf

Onderwijs Service Center, docent Natuurkunde.

Laat ik allereerst zeggen dat het goed is om eens in de zoveel tijd je functioneren onder de loep te nemen. Verder denk ik dat dit rapport inhoudelijk heel kritisch moet worden bekeken. Dat is mijns inziens nu nog veel te weinig gebeurd. Er is volgens mij te veel naar het besparen van geld gekeken en te weinig naar de inhoud. Of het terecht is dat het Onderwijs Service Center misschien verdwijnt? Ik denk dat we goed werk doen. Maar het is natuurlijk aan de klanten om daar over te oordelen. Die zijn doorgaans tevreden.

Gerard Pasmans

Directeur bedrijfvoering Werktuigbouwkunde

Ik heb helemaal geen zin om hierover te praten. Het is pas een voorstel. Er staat pas in grote lijnen vast wat er gaat gebeuren. Natuurlijk heb ik hier wel een mening over, maar aan Cursor wil ik die niet kwijt.

Prof.dr.ir Henk van Tilborg

Voorzitter capaciteitsgroep Wiskunde

Ik ben sceptisch over AVA. Ik zie niet hoe het inkrimpen van de diensten op de TUE gaat leiden tot een betere kwaliteit van het gebodene. Natuurlijk zijn er wel degelijk dingen mis. Het is al jaren bekend dat er niets klopt van de financiële administratie. Sommige diensten zijn ook ‘misfit’ als je kijkt naar wat ze aanbieden en wat de faculteiten nodig hebben. Dat is soms slecht op elkaar afgestemd. Daarnaast geloof ik nooit dat de bespaarde dertig miljoen allemaal ten goede zal komen aan wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Er is wel degelijk behoefte aan meer geld bij ons. Met wat meer geld kan er meer onderwijzend personeel worden aangenomen wat anderen ruimte geeft om onderzoek te verrichten. De onderwijslast is bij Wiskunde op dit moment erg groot. Maar ik denk eerder dat het geld grotendeels in de bouw wordt gestoken.

Ir. Herman Rikhof

Directeur bedrijfsvoering Bouwkunde

Ik heb hier nog geen mening over. Het is binnen de faculteiten nog helemaal niet bekend wat er staat te gebeuren. Daar is vandaag (maandag, red.) pas overleg over met het CvB. Ik denk wel dat er binnen de dienstverlening sprake is van verdubbeling van diensten en inefficiëntie. Wat dat betreft is zo’n maatregel wel goed. Wat ik vooral in het rapport mis zijn de projectgroepen, het is helemaal niet bekend wat er met zoiets als het notebookproject moet gaan gebeuren. Daar zit ik toch wel een beetje over in.

Prof.ir.Theo Boshuisen

Hoogleraar (deeltijd) technische Bedrijfsvoering bij Wertuigbouwkunde

Oei, dat is moeilijk. Ik ben hier slechts een dag per week en dan is het lastig om je daar een mening over te vormen. Ik vind het wel raar dat een ontwikkeling die een paar jaar geleden is opgestart nu teniet wordt gedaan, zoals met dat Facilitair Bedrijf. Maar verder heb ik er geen mening over.














Website