/Voorpagina
/Mensen
/Nieuws
/Opinie
/Cultuur
/Studentenleven
/Achtergrond
/English page
/Ruis
/Harmpje
/Colofon
/Vacatures
/Mensa
/Oude cursors
/pdf formaat
/Faculteits Berichten
/Zoeken
/TUE
/ Cursor nummer 2 nummer 5

jaargang 42, 2 maart 2000


Voorpagina

Untitled Document Hoogwerker omgevallen

Een 38-jarige man uit Knegsel is dinsdag 29 februari gewond geraakt nadat de hoogwerker waarmee hij aan het werk was uit balans raakte en kantelde. Het ongeval gebeurde omstreeks 15.45 uur aan de rand van het TUE-terrein bij het fietspad aan de Prof.dr. Dorgelolaan. Ter hoogte van de TNO-vestiging was de Knegselnaar bezig met snoeiwerkzaamheden aan Leiplatanen van de TUE. De man is in dienst van hoveniersbedrijf Gustaaf uit Geldrop, het bedrijf dat de groenvoorziening voor de TUE onderhoudt. De man is na het ongeval overgebracht naar het Sint Jozefziekenhuis in Veldhoven. Hij hield een gebroken kuitbeen en een gecompliceerde enkelbreuk over aan de val. Waarom de hoogwerker kantelde, is nog niet duidelijk. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in.

Foto Bert Jansen

Untitled Document Virus moet verhuizen vanwege overlast

Het bestuur van cultureel festival Virus moet volgend jaar op last van de Milieudienst van de gemeente Eindhoven op zoek gaan naar een nieuwe locatie op het TUE-terrein. Vorig jaar kwamen er op de dag van het festival ruim honderd klachten over geluidshinder binnen bij de Milieudienst. Dit jaar mag Virus de oorspronkelijke opstelling van de podia nog handhaven. Volgend jaar mag het festival echter niet meer naast de Dommel plaatsvinden.

Tijdens het festival dat vorig jaar op zondag 30 mei gehouden werd, grepen buurtbewoners meer dan honderd keer naar de telefoon. De klachten waren voornamelijk afkomstig van het personeel van het Diaconessenhuis en bewoners van flats aan de Montgommery- en de Kennedylaan. “Mensen klaagden niet alleen tijdens het festival”, zegt een medewerker van de Milieudienst. “De ergernis begon vaak al tijdens de soundcheck. Tijdens het festival merkten we bovendien dat het geluid niet alleen van de podia kwam, maar dat er ook andere bronnen waren. Bij elkaar opgeteld zorgt dat natuurlijk ook voor ergernis.” Overigens bleek uit metingen van de Milieudienst niet dat de geluidsnormen die voor het evenement golden, overschreden werden.

Voor de Milieudienst waren deze klachten reden om de festivalorganisatie te verzoeken het festivalterrein anders in te richten. De dienst had graag gezien dat de veranderingen al dit jaar doorgevoerd zouden worden, maar dat was volgens Virus-voorzitter Lambert van Breemen niet te verwezenlijken. “We hebben de inrichting voor dit jaar al helemaal rond”, zegt Van Breemen. “We hebben nog maar iets meer dan twee maanden en dat is te weinig om een hele nieuwe inrichting te maken. Voor volgend jaar is het niet zo’n probleem, omdat het nieuwe bestuur daar vanaf het begin rekening mee kan houden.” Gisteren zijn het bestuur van Virus en de Milieudienst opnieuw om tafel gaan zitten om duidelijke afspraken te maken voor Virus 2000.

Beter afgeschermd

Het festival speelt zich grotendeels af op de groenstrook langs de Dommel. Volgend jaar zal de organisatie op zoek moeten gaan naar een locatie die beter afgeschermd is. Van Breemen noemt onder meer het plein voor het La Placegebouw als mogelijkheid.

Het is niet de eerste keer dat Virus door geluidshinder in de problemen komt. Het festival is een aantal keren in de stad gehouden. Sinds 1998 wordt het festival echter weer op het TUE-terrein georganiseerd, omdat de voorgaande edities gekenmerkt werden door een voortdurend getouwtrek met de buurtbewoners over geluidshinder. Er werd zelfs een handtekeningenactie op touw gezet om Virus te weren. Tot twee keer toe ging het festival bijna niet door vanwege deze protesten. /.

Untitled Document Bonden: ‘ja’ zeggen tegen Berenschot is erkenning van vele CvB-fouten

Als het College van Bestuur instemt met de negatieve conclusies van het bureau Berenschot, dan erkent het zelf vele grote fouten gemaakt te hebben. Dat stellen de vakbonden AbvaKabo, CFO, AC/HOP en VAWO/CMHF in een gezamenlijke schriftelijke reactie op de uitkomsten van de Added Value Analysis aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het vertrouwen in toekomstige besluiten van het CvB krijgt daarmee dan een flinke knauw, zeggen de bonden.

Naar de mening van de vakorganisaties diskwalificeren de onderbouwing van de cijfers en de voorgestelde organisatieveranderingen het recente CvB-beleid. AVA is onder andere bedoeld om middelen vrij te maken voor nieuwe activiteiten. Dit doel lijkt te moeten worden bereikt, aldus de bonden, ten koste van vele bijna-nieuwe activiteiten. De vakbonden zien daarin weinig heil en zullen zeker niet accepteren dat het getroffen personeel de dupe wordt van inconsistent beleid. Gedwongen ontslagen kunnen in dit verband niet worden geaccepteerd, aldus de bonden.

Sociaal plan

De bonden hebben met name kritiek op het opheffen van het Facilitair Bedrijf, het Bureau for international Activities en de outsourcing van een aantal afdelingen, waaronder de nog maar kort geleden afgeslankte en ‘in het nieuw gestoken’ Universiteitsdrukkerij. Ook de opheffing van het Onderwijs Service Center steekt de bonden: “Ondanks de stormachtig toenemende klandizie die deze enthousiaste groep experts geniet, heeft dit OSC volgens het advies van Berenschot geen toekomst”, aldus de bonden.

De bonden richten hun energie de komende tijd op de totstandkoming van een sociaal plan waarin gedwongen ontslag wordt uitgesloten. De bonden gebruiken daarbij als uitgangspunt het huidige Sociaal Statuut van de TUE.

Het College van Bestuur meldde, gevraagd naar een weerwoord, bij monde van drs. Willem te Beest, ‘niet in de krant te willen discussiëren’ over AVA. /.














Website